Ціни на нерухомість в Києві. Динаміка і прогнози на 2018 рік

  1. Ціна і попит
  2. Прогноз вартості нерухомості в Києві на 2018 рік
  3. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ось уже 4 роки ціни на нерухомість в Києві продовжують знижуватися. Така ж ситуація склалася і в інших містах країни. Імовірність до зміни цього тренда найближчим часом невелика, а значить, вартість квартир на вторинному ринку буде зменшуватися і далі. Такий прогноз дали експерти Colliers International.

Ціна і попит

У грудні середня вартість пропонованого вторинного житла в Києві досягла 1 095 дол. За кв.м., що на 6,2% менше показника 2016 року. А з січня 2014 року медіанна вартість всіх категорій житла впала на 39%.

Фахівці компанії SV Development розповіли, що зараз в Києві продається понад 40.000 квартир в новобудовах, а число укладених угод не перевищує 1.000 в місяць. За даними компанії ARPA Real Estate, число продажів за 2017 р зменшилася на 10-15%. На думку деяких аналітиків, це свідчить про надувшись «міхурі». Прагнення українців інвестувати в нерухомість невисоко, так як вартість комунальних послуг зростає, і це не дає заробити на здачі квартири в оренду.

В НБУ провели розрахунки і з'ясували, що медіанна собівартість будівництва 1 кв.м. досягла 12.200 гривень. За прогнозами в цьому році вона зросте до 14.300, при цьому вартість 1 кв.м. в новобудовах впала до 14.500. Звідси випливає, що при відсутності підвищення цін прибуток забудовників виявиться мізерною.

Незважаючи на це, паніки на будівельному ринку поки немає. За інформацією Держстату, за перші 9 місяців 2017 року в столиці було передано в експлуатацію понад мільйон нових квадратних метрів, а це перевищує показники попереднього року на 56,3%.

За даними порталу Address.ua в грудні максимальним попитом (62%) користувалися недорогі квартири, до 30.000 дол. Наступне місце (19%) зайняла нерухомість вартістю від 30.000 до 50.000 дол. Також дещо підвищився попит на житлоплощі вартістю від 70.000 дол., Досягнувши 9%.

Попит на однокімнатне житло в грудні минулого року був максимальним і досяг 43%. Двокімнатних житлом цікавилися 38% відвідувачів порталу Address.ua, а 3-кімнатними - 18%.

Прогноз вартості нерухомості в Києві на 2018 рік

Саме неліквідне київське житло може подешевшати на третину. Цією ситуацією перейнявся навіть Нацбанк. Із звіту НБУ за грудень слід, що ціна на житло в країні «наблизилася до критичного рівня».

У короткостроковій перспективі за прогнозами фахівців вартість нерухомості продовжить падати. Основною причиною цього стане знецінення гривні на 10%, що відбулося в останньому кварталі 2017 р новому році продовжиться розшарування ринку, і вторинний сектор стане дешевшати швидше новобудов.

Основними для покупців, які обирають житло в новобудовах і на вторинному ринку, нарівні з вартістю, залишаться такі показники, як раціональність планування і енергоефективність.

висновок

Інвестування в нерухомість стає менш прибутковим і більш ризикованим. Про альтернативні варіанти інвестування читайте в нашому роздягли «Інвестиції»

Сподобалася стаття? Поділіться посиланням на неї:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online