Як змінився ринок вторинного житла в Запорізькій області

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ринок нерухомості завжди чуйно реагує на стан економіки України

Ринок нерухомості завжди чуйно реагує на стан економіки України. І якщо за підсумками минулого року ВВП країни впав майже на 10%, то на початку 2016- го показав слабке, в 0,1%, зростання.

На поточний рік експерти МВФ прогнозують підсумковий зростання на рівні 1,5%. Крім того, споживчі настрої почали поліпшуватися: за даними GfK Україна, індекс споживчих настроїв зріс на 5%. Повернення гривні в стабільний коридор до долара і євро також пішло на користь готовності до серйозних покупок, таким як квартири. Аналітики сервісу оголошень OLX вивчили пропозиції в Запоріжжі і області і дізналися, як змінилася середня вартість квартир за останні півроку.

У рубриці OLX «Продаж вторинного житла» в Запорізькій області є понад 6 тисяч активних оголошень про продаж нерухомості. Традиційно найбільше пропонується однокімнатних і двокімнатних квартир.

Розкид цін показує варіанти від найбільш простих до апартаментів преміум-класу. Наприклад, найдоступніша квартира в області - «одиничка» в Токмаку - пропонується всього за 95 тис. Грн . Найдорожчим виявився варіант з чотирикімнатними VIP-апартаментами в Запоріжжі, які стоять 130 тис. Дол. (3,25 млн грн).

Ціни на однокімнатні квартири в Запорізькій області показали різну динаміку в порівнянні з груднем минулого року - від серйозного падіння в Дніпрорудному і Бердянську (-28% і -12% в гривнях відповідно) до стрибка в Енергодарі (+ 10%), Мелітополі (+10 %) і Токмаку (+ 13%). У Запоріжжі ціна «одинички» в гривнях втратила близько 2%, тоді як в доларах - все 8%.

В результаті середня ціна «одинички» в гривні в червні 2016 року склала:

Запоріжжя - 359 тис. Грн

Бердянськ - 336 тис. Грн

Дніпрорудне - 138 тис. Грн

Мелітополь - 322 тис. Грн

Токмак - 131 тис. Грн

Енергодар - 404,5 тис. Грн

У той же час двокімнатні квартири за півроку подорожчали тільки в Дніпрорудному (+ 10% в гривнях), Мелітополі (+ 10%) і Енергодарі (+ 18%). У Бердянську і Запоріжжі вони подешевшали на 3-4%. Примітно, що на відміну від «одиничок» «двушки» в курортному Бердянську виявилися дорожчими, ніж в центрі регіону: в середньому 555 тис. Грн проти 473 тис. Грн. Тоді як в Токмаку стався обвал ціни майже в два рази - 47%.

Дані за квітень показують, що «двушки» можуть бути дешевше «одиничок». Це пояснюється тим, що ціна житла залежить від кількості квадратних метрів, а часто буває так, що площа «одинички» і двокімнатної квартири майже однакова.

Токмак показав рекорд падіння цін і на трикімнатні квартири: в нацвалюті вони втратили 32% вартості. При цьому двокімнатні квартири бувають дорожче трикімнатних. Аналітики пояснюють це порівняно високим попитом на одно- і двокімнатні квартири. Елітне житло квартири в даний момент - неліквідні об'єкти нерухомості. У Мелітополі вони втратили чверть ціни - 24%, а в Енергодарі незначно подорожчали в гривнях (+ 2%), втративши в доларах (-4%). У Запоріжжі «троячки» значно додали вартість: на 17% більше, ніж в грудні, до 674 тис. Грн. У Бердянську вони подорожчали слабкіше, на 12%, але виявилися дорожчими, ніж в Запоріжжі: в середньому 806 тис. Грн.

Коливання цін на нерухомість традиційно схильні до впливу курсу долара, який після зимового стрибка вгору влітку почав відкочуватися на позиції кінця 2015 року: близько 25 гривень за долар. Крім того, у великих містах триває активність на первинному ринку нерухомості, тоді як в менших попит на житло багато в чому залежить від сезонних факторів.

В цілому по Україні середня ціна однокімнатної квартири в червні 2016 року склав 676 288 грн (27 282 дол.). У лідерах рейтингу як і раніше Київ (1,07 млн ​​грн), Одеса (882 тис. Грн) і Львів (790 тис. Грн). У топ-10 міст, де «одиничка» коштує більше 25 тис. Дол., Також входять Харків, Чернівці, Луцьк, Запоріжжя, Тернопіль, Кіровоград та Черкаси.

, Також входять Харків, Чернівці, Луцьк, Запоріжжя, Тернопіль, Кіровоград та Черкаси

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online