Свого карпатське маєток Ющенко приїжджає без дружини і "відривається" на квадроциклі

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

22 вересня 2011, 7:42 Переглядів: 22 вересня 2011, 7:42 Переглядів:   Дачі Ющенко і Червоненко в Карпатах по сусідству, але колишньої дружби вже нема

Дачі Ющенко і Червоненко в Карпатах по сусідству, але колишньої дружби вже нема. Фото: Б.Скаврон.

З недавніх пір на пішохідному екскурсійному маршруті до водоспаду Гук в урочищі Женець поблизу села Татарів на Івано-Франківщині з'явилися нові туристичні орієнтири, про які не згадують офіційні путівники, але які відомі кожному екскурсоводу, провіднику або просто місцевому жителю.

Дві садиби, які належать відомим політикам Євгену Червоненко і Віктору Ющенку, причаїлися в лісі на лівому березі притоки Пруту - гірської річечки Женець, але не помітити їх неможливо. Дачу Ющенка можна розгледіти навіть з дороги - на півдорозі до водоспаду видніється гостроверхий дах садиби в обрамленні вічнозелених смерек.

Ще вісім років тому сім'ї Євгена Червоненка та Віктора Ющенка облюбували цю місцевість поблизу відомого курорту Яремче і викупили у двох місцевих селян їхні хати разом з присадибними ділянками. Тепер селяни, напевно, не впізнали б своїх колишніх володінь. На місці гуцульських хат виросли добротні садиби.

Вишикувалися вони ще до помаранчевої революції - коли політики були в опозиції (причому, як кажуть, будівництво обох будинків велося на гроші Червоненко). Але тепер Євген Альфредович ці місця відвідує рідко і з колишнім президентом не спілкується. Колись він був начальником його охорони, зіграв ключову роль у порятунку його життя під час отруєння. Але через якийсь час після Майдану був відсунутий від президента, відправлений на заслання губернатором в Запоріжжі, а незабаром позбувся і цього поста.

Так що тепер між сусідами колишньої дружби немає. Але це мало впливає на будівельний азарт Віктора Ющенка - він почав активно забудовувати належить йому земельну ділянку. Поруч з "президентською дачею", як за звичкою називають цю садибу місцеві жителі, йде грандіозне будівництво. Нові споруди виростають впритул до гірської річки.

Прес-секретар колишнього президента України Ірина Ванникова нещодавно заявила, що Ющенко будує культурний центр, а не закритий комплекс відпочинку для еліти, як підозрює частина місцевих жителів. У цьому центрі нібито буде музей гуцульських скринь, яких у нього зібралося кілька десятків, і старовинних музичних інструментів. Також буде кафе-ресторан, готель, студія з фонотекою і навіть співоче поле на півтори тисячі чоловік. Ірина Ванникова запевняла, що доступ до цього об'єкта буде відкритим і відвідати його зможе кожен бажаючий. Щоб дізнатися більше про великий "культурному будівництві" Віктора Ющенка, кореспондент "Сегодня" відправився в "туристичний похід" до водоспаду Гук.

ДАЧА ЧЕРВОНЕНКО

Народ подейкує, обидві дачі (Ющенко і Червоненко) були свого часу побудовані на гроші останнього, але один будиночок він подарував Ющенку. І до сих пір, мовляв, найвідоміший гонщик країни оплачує тут комунальні послуги і охорону.

У Татарові ходять чутки, що нібито Червоненко незадоволений великий будівництвом, яку розгорнув екс-президент. Всі замислювалося як два акуратних будиночка в затишній місцині, а не грандіозні хороми, які залучають зайву увагу. А Ющенко, мовляв, не погодив будівництво з Червоненко і, більш того, під час будівництва "тягне" електроенергію також від будинку колишнього друга. Сусід по карпатській дачі Ющенка Євген Червоненко відмовився що-небудь коментувати з цього приводу.

УСАДЬБА ЮЩЕНКО

Піднявшись на галявину гори навпроти садиби Віктора Андрійовича, можна в повній мірі оцінити його зі смаком облаштоване карпатське маєток. На території садиби три капітальних споруди, найбільше з яких має велику літню терасу і просторий хол для урочистих обідів або ділових переговорів. Будинок поменше нагадує гостьовий, а поруч з ним, очевидно, будинок для прислуги. На подвір'ї - два УАЗика, мікроавтобус і квадроцикл, на якому господар частенько їздить сам і катає своїх дітей. Але головний "наїзник" квадроцикла - комендант екс-президентської дачі, який на ньому об'їжджає територію.

Як кажуть місцеві, під час таких поїздок він частенько збирає "до купи" розбрелися ющенківських овець, їх у нього з два десятка, і вони нерідко втікають і губляться. "Для коменданта ці вівці - великий головний біль", - розповіли нам селяни.

До церкви, побудованої біля садиби Ющенко, важко підступитися. Поруч йде будівництво, з'явився ще один КПП з охоронцем і будка з собакою, яка час від часу погавкуватиме на заїжджих туристів. Трохи нижче собачої буди виходить на поверхню водостічна труба, по якій, мабуть, стоки з дачі зливають у річку.

КПП І "Будиночок КЛИЧКО"

Відразу за поворотом на дачу Ющенка добротно покладений асфальт закінчується, з узбіччя зникають спеціальні дзеркала, встановлені для безпеки автомобілістів на вигинах вузької дороги. Справа, за мостом через річку, - будка КПП з синьо-жовтим прапором на верхівці. Біля шлагбаума мене зупиняє немолодий уже охоронець.

"Віктор Андрійович вдома?" - цікавлюся у нього. "Немає нікого, школа почалася - діти роз'їхалися, а Віктор Андрійович ще в липні тут відпочивав, з тих пір не бачили", - довірливо розповідає він. Пропустити на територію, звичайно, не погоджується. Зрештою, чи не він тут головний.

Зрештою, чи не він тут головний

За садибою Ющенка спостерігають щонайменше шестеро приватних охоронців, які стережуть не лише парадний в'їзд, але і підходи до садиби з боку гори. Щоб задовольнити цікавість і заглянути на знамениту дачу Ющенка хоч одним оком, доводиться підніматися на гору на протилежному боці дороги. Тут несподівано перед очима виросте ще один химерний будинок. Розпитавши у місцевих, з'ясовую, що він нібито належить одному із знаменитих братів Кличко.

ЦЕРКВА І КОЛИБА

Деякі новобудови вже майже повністю закінчені, але їх функціональне призначення вгадати важко. Тут є щось нагадують колибу, ще одна будова, схоже на церкву. Мою спробу пройти через міст і підійти ближче до будівель припинив добре натренований молодий чоловік, що раптово з'явився переді мною і застерігши: "Туди ходити не можна, тут приватна територія, для чого ви фотографуєте?".

На моє зауваження про відсутність будь-яких написів, що забороняють відвідування цієї території, молодий охоронець ще раз наполегливо порадив: "Туди не заходьте. У будь-якому дворі біля приватного будинку нічого не написано, але всі знають, що це - приватна територія".

Тому таємниці, які ховаються на будівельному майданчику, поки залишаються загадкою. Ймовірно, після завершення будівництва ми дізнаємося, чи буде культурний центр, який будує Віктор Ющенко біля своєї садиби в Карпатах, доступним для пересічних туристів.

"ДИКИЙ МЕД" І ПАСІКА

ДИКИЙ МЕД І ПАСІКА

Уже при в'їзді до заповідника стає зрозуміло, що Віктор Ющенко (не тільки третій президент України, а й завзятий бджоляр) облаштував свою садибу десь неподалік. Зліва від дороги височить будівля приватного пансіонату з промовистою назвою "Дикий мед". Відвідувачів сюди заманюють екскурсією в так звану Медову долину - з дегустацією гірського меду, карпатського чаю та інших напоїв.

Але родзинка, виявляється, в іншому. Місцеві кажуть, що під час новорічних і різдвяних свят постояльці мають можливість перетнутися з самим Віктором Андрійовичем, який в цей час любить відпочивати у себе на дачі. Не випадково реклама цього пансіонату в інтернеті говорить: "Садиба розташована в мальовничому місці під лісом, поруч знаходяться водоспад Гук і президентська дача".

Задоволення зустрічати Новий рік нехай і з колишнім президентом коштує недешево. У святковий період ціни на проживання в 30-місцевому готелі злітають вчетверо: в залежності від категорії номера п'ятиденний пансіон коштує від 4 до 11 тисяч гривень (зі сніданком). Зараз же, в середині вересня, готель пустує: не видно ні постояльців, ні власників. Мабуть, туристичний сезон тут ще не почався. А по той бік річки Женець, метрів за 150 від будівництва, стоять улюблені ющенківського "Вулик".

"МЛИН"

МЛИН

Будівництво займає досить велику територію, розташовану впритул до гірської річки Женець. А незавершене ще будівля, стилізоване під "млин" (водяний млин), взагалі знаходиться практично в її руслі попри те, що Водний кодекс встановлює 25-метрову прибережну захисну смугу для малих річок. Тобто будувати на цьому місці - протизаконно. Та й перший же паводок, які часті в Карпатах, може затопити будова. Зруб у вигляді "млина", очевидно, - майбутній ресторан.

Містика: ХАТУ ПРОДАЛИ РАЗОМ З будинків Юрчик

Трохи нижче садиби Ющенко знаходиться дерев'яна церква, зведена на міцному кам'яному фундаменті. Цей храм, кажуть місцеві, Віктор Андрійович побудував майже вимушено. Мовляв, ще під час першого будівництва дачі тут періодично відбувалося щось незрозуміле і страшне - то інструменти самі по собі зірвуться з місця, то трактор на рівному місці перекинеться. А у охоронців вночі взагалі спокою не було через дивні звуків, що долинали, здавалося б, з нізвідки. "Можливо, хату Ющенко продали, як у нас кажуть," з усім ", тобто разом з усіма нечистими духами, які з незапам'ятних пір там влаштувалися, - таємниче розповів нашому журналісту один з місцевих жителів, який не побажав представитися. - Що там було насправді, ніхто не знає, але тільки з тих пір, як побудували церкву і відправили там службу Божу, всі ці паранормальні явища припинилися ".

- Що там було насправді, ніхто не знає, але тільки з тих пір, як побудували церкву і відправили там службу Божу, всі ці паранормальні явища припинилися

ПРИЇЖДЖІ БУДІВЕЛЬНИКИ. Втім, далеко не всі гуцули впевнені в тому, що "Юрчика", як називають вони таємничого "будинкового" дачі Ющенка, вдалося вигнати з території садиби раз і назавжди. Жителі навколишніх сіл і тепер побоюються затримуватися в урочищі Женець після заходу сонця, також майже ніхто з місцевих не працює на тутешньому будівництві. "Тут тільки виконроб з сусіднього Микуличина, а решта будівельники - з Тернопільської області, з Тлумача, Галича (районні центри Івано-Франківської області. - Авт.), - продовжують ділитися місцеві. - Хоча наші б, напевно, теж працювали, але Ющенко довіряє тільки випробуваним бригадам, які у нього вже щось будували ". Кажуть, що серед обслуги садиб Ющенко і Червоненко теж рідко зустрінеш місцевих жителів. "Ющенко проста людина, підійде, бувало, привітається за руку, запитає, як справи", - розповів гуцул, який торгує сувенірами біля Женецького водоспада. А Червоненко, пересуджує народ, дуже рідко з'являється в своїх володіннях і з Ющенком не спілкується.

ЕКСКУРСІЇ У "Ексан" - БЕЗКОШТОВНО

Дорога до водоспаду: полагодили тільки шматок, що веде до дачі Ющенка. Фото: Б.Скаврон

На екскурсійному маршруті до водоспаду Гук цим погожим вересневим днем ​​туристів було більш ніж достатньо. Щоб потрапити на територію природоохоронної зони, і пішоходи, і автомобілісти справно платили екскурсійний збір (10 гривень - з дорослого, 5 гривень - з дитини) в касі перед шлагбаумом контрольно-пропускного пункту Женецького відділення Карпатського національного природного парку. "А Віктор Андрійович також платить за в'їзд, коли приїжджає на свою дачу?" - цікавлюся у молоденької касирки. Виявляється, власники садиб екскурсійний збір не оплачують.

Виявляється, власники садиб екскурсійний збір не оплачують

"САМ ДИВИТЬСЯ ЗА БУДІВНИЦТВОМ". "Віктор Андрійович цього літа часто тут бував, інколи з дружиною, але частіше один, - розповідала касирка. - Адже він займається будівництвом, ось і приїжджає дивитися. Що там має бути, ніхто нічого не знає. Але він там і церква вже побудував, і ресторан, і колибу, дуже багато всього запланував ". "А туристи сюди частіше приїжджають, з тих пір, як тут оселилися відомі люди?" - цікавлюся у несподіваною співрозмовниці. "Туристів стало більше з тих пір, як проклали хороший асфальт і з'явилася можливість ближче під'їхати до водоспаду, - пояснила дівчина. - Люди, правда, трохи скаржаться, що дорога не до самого кінця заасфальтована. Але маршрут адже вважається пішохідним". Асфальт від траси Івано-Франківськ - Рахів до водоспаду і правда обривається на півдорозі. Три кілометри гладкою доріжки стеляться тільки до дачі Ющенка, інші три кілометри - бездоріжжя.

"ЦЕ ПОРУШЕННЯ ЗАКОНУ"

З огляду на встановлені Водним кодексом прибережні захисні зони для малих річок, таке будівництво - це вже порушення чинного законодавства, - обурюється Оксана Марискевич, заступник директора Інституту екології Карпат НАН України "З огляду на встановлені Водним кодексом прибережні захисні зони для малих річок, таке будівництво - це вже порушення чинного законодавства, - обурюється Оксана Марискевич, заступник директора Інституту екології Карпат НАН України. - Втім, я взагалі не розумію людей, які намагаються проводити забудову в таких місцях , з огляду на часті повені в Карпатах. Під час будівельних робіт порушується берегова лінія, і яким би чином не було проведено берегоукріплення, існує велика ймовірність того, що велика вода , Яка в Карпатах була, є і буде, коли-небудь торкнеться ця будівля. Тобто проблеми будуть у самого забудовника.

Потрібно також зважати на те, що навіть якщо ділянка, на якій ведеться будівництво, не входить до складу Карпатського національного природного парку, річка Женець є невід'ємною частиною цієї природоохоронної зони, і таке будівництво так чи інакше вплине на її гідрологічний статус. Тут також виникає питання, яким чином власники новобудов будуть відводити стоки, чи буде там побудована локальна каналізаційна система. Дуже сумнівно, що власники такого споруди забезпечать дотримання водоохоронного законодавства - адже це дуже дорого. У нас переважно вкладають гроші в будівництво різних палаців і замків, а коли мова йде про очищення стоків і налагодження водовідведення, намагаються економити. Дуже шкода, що природоохоронні органи в цьому напрямку недопрацьовують ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

будівництво

, президент , Ющенко , заповідник , храм , будівництво , туристи , Кличко , Червоненко , ділянку , будинки , дачі , захід

Ви зараз переглядаєте новина "Свого карпатське маєток Ющенко приїжджає без дружини і" відривається "на квадроциклі". інші Новини Західної України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Скаврон Богдан

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Віктор Андрійович вдома?
А Віктор Андрійович також платить за в'їзд, коли приїжджає на свою дачу?
А туристи сюди частіше приїжджають, з тих пір, як тут оселилися відомі люди?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online