Довіреність в податкову на представлення інтересів юридичної особи

  1. Право передати повноваження
  2. зміст доручення
  3. Нотаріальне завірення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Представляти інтереси організації в ИФНС вправі тільки керівник, а інтереси ІП - особисто індивідуальний підприємець

Представляти інтереси організації в ИФНС вправі тільки керівник, а інтереси ІП - особисто індивідуальний підприємець. Будь-яке інше обличчя, в тому числі головний бухгалтер, може виступати від імені платника податку лише за дорученням.

Детальніше:   Зразок довіреності на представлення інтересів юридичної особи Детальніше: Зразок довіреності на представлення інтересів юридичної особи

У цій статті ми розповімо, як оформити довіреність в податкову на представлення інтересів юридичної особи або ІП.

Право передати повноваження

З точки зору НК РФ платник податків повинен особисто брати участь в податкових правовідносинах, але це не завжди буває зручно. Здавати звіти та інші документи в інспекцію може штатний працівник, що приходить бухгалтер, кур'єр, інша особа. Для цього треба оформити довіреність в ИФНС на представлення інтересів організації або ІП.

Звичайно, треба уявляти, чи зможе довірена особа дати пояснення по складу звітності, якщо така необхідність виникне. Для цього варто вказувати тільки ті дії, на які довіритель його уповноважив. Інакше може виявитися, що в акт податкової інспекції від імені платника податків будуть включені пояснення кур'єра, що не має ніякого відношення до бізнесу.

Описати повноваження представника можна так:

  • подавати в податкову інспекцію звітність, заяви, скарги та інші документи;
  • отримувати документи, адресовані суспільству (або ІП);
  • давати пояснення з питань обчислення і сплати податків;
  • брати участь у заходах податкового контролю, подавати заперечення і пояснення на акти ИФНС;
  • завіряти своїм підписом від імені товариства (або ІП) акти, рішення, повідомлення, листи, протоколи, повідомлення, довідки, пояснення.

зміст доручення

Документ, що підтверджує передачу повноважень на представництво інтересів платника податків в ИФНС, повинен містити такі відомості:

  • найменування документа і внутрішній реєстраційний номер;
  • дата видачі (обов'язково) та дата закінчення терміну дії;
  • повне найменування організації або ІП;
  • повне ім'я довірителя (керівника ТОВ або підприємця);
  • повне ім'я та паспортні дані представника;
  • докладний опис переданих повноважень.

Далі довіритель підтверджує своїм підписом зразок підпису довіреної особи, підписується, звичайно, і сам представник. Крім того, підготуйте копію паспорта особи, яка представляє ваші інтереси. Копію можна зробити на обороті довіреності.

Важливо: Якщо термін закінчення повноважень не вказано, то документ дійсний один рік з дати видачі.

Нижче ми наводимо зразок довіреності в податкову інспекцію на представлення інтересів від юридичної особи, розроблений Федеральною податковою службою. Він не є офіційно затвердженим, тому ви можете його коригувати для своїх потреб.

Завантажити довіреність на представлення інтересів ТОВ (юридичної особи): готовий зразок для подачі в ИФНС

Нотаріальне завірення

Багато питань викликає необхідність нотаріального завірення довіреності. Так, популярна думка, що завіряти її можна тільки печаткою організації або ІП. У випадку з юридичною особою так і є - керівник компанії завжди міг передати свої повноваження представнику, запевнивши документ особистим підписом і печаткою. А після того, як друк ТОВ перейшла в розряд необов'язкових атрибутів, то і відбиток вже не потрібно, хоча продовжує застосовуватися на практиці.

Відносно ІП до 2011 року діяло таке ж правило - якщо є печатка, то до нотаріуса йти не потрібно. Позиція ця заснована на положеннях статей 23 і 185.1 ГК РФ. Згідно з ними до діяльності індивідуальних підприємців застосовуються ті ж правила, що і до юридичних осіб. Зокрема, завіряти повноваження довіреної особи дозволялося тільки печаткою і підписом ВП.

Однак у 2011 році стаття 29 НК РФ змінена, і тепер законодавчі норми вимагають, щоб повноваження представника ІП завірялися нотаріально або способом, прирівняним до нотаріального. Причому, діє ця вимога тільки щодо доручення для представлення інтересів в податкових органах. В інших ситуацій підходить просто не нотаріальна форма.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online