Пільги учасникам бойових дій

  1. Правове регулювання
  2. Статус учасника бойових дій
  3. Список необхідних документів
  4. Соціальні пільги учасникам бойових дій
  5. Медичні пільги
  6. Податкові пільги
  7. Інші пільги
  8. Порядок і умови отримання пільг

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сучасне законодавство досить заплутано в частині визначення учасників бойових дій і їх привілеїв. Чи не кожен з тих, хто служив в «гарячих точках», має можливість отримати статус ветерана війни. Відповідно і пільги учасникам бойових дій покладаються не завжди. Набір соціальних послуг, доступний УБС, багато в чому залежить від того, яке посвідчення є на руках у військовослужбовця та в який період проходила його служба.

Аналіз актуальних документів дозволяє з'ясувати, хто з учасників бойових дій може користуватися пільгами, які заходи підтримки їм покладаються і які існують нюанси оформлення прав на державну допомогу.

Правове регулювання

Федеральні закони відносять будь-якого, хто брав участь у військових конфліктах до учасників бойових дій. Тим часом, тільки ті, кому довелося потрапити в активну фазу війни, можуть бути визнані ветеранами і отримати широкий перелік пільг і привілеїв. Важливо знати, що необхідна саме документальна фіксація участі в боях. У цьому полягає головна проблема.

Пройшовши кровопролитні бої, втративши товаришів, в цивільному світі учасник військових дій стикається з тим, що операція, в якій він брав участь, визначена владою, як «допомога союзної держави» або «миротворчі дії». Тоді, незважаючи на важкі спогади і втрати, військовослужбовець прав на пільги не має або їх коло різко обмежений. Залишається підкоритися системі, адже «закон суворий, але це закон».

Виходячи з Федерального закону № 5, для учасника бойових дій покладаються максимальні ветеранські пільги, якщо він:

  • є членом військового або силового відомства, спрямованим державою (СРСР або РФ) воювати на територіях інших країн або в межах нашої країни;
  • займався розмінуванням територій СРСР / інших держав, відповідно до урядової напрямку з 10.05.1945 по 31.12.1951 (і в бойовому траленні до 31.12.1957);
  • був співробітником одного з автобатальоне, які перевозили під час війни вантажі в Афганістан;
  • в складі льотних частин здійснював вильоти з СРСР на Афганську землю в період війни.

Правом на отримання ветеранських привілеїв, але в урізаному варіанті мають ті, хто підтримував роботу вітчизняних частин під час воєн в інших країнах, при цьому отримав інвалідність або був нагороджений.

Незважаючи на зарахування до ветеранів, до учасників активних бойових дій дана категорія громадян не належить.

В окрему категорію ветеранів виділені ті, кого відрядили до Афганістану або Сирію в певний період. Для Афганістану - це 10 років з 1979 по 1989 рік, для САР - з 30.09.2015.

Крім пільг, передбачених ФЗ № 5, УБС потрапляють під дію законів:

  • № 76 про пільги, які отримують військовослужбовці (ст. 25);
  • № 4328-1 про соціальні привілеї військовослужбовцям за роботу в Закавказзі, в Прибалтиці, Таджикистані й Чечні;
  • № 936, № 1174 про учасників боротьби з тероризмом в Дагестані, Карачаєво-Черкесії, Кабардино-Балкарії;
  • № 4468-1 про пенсії для військових;
  • № 178 про загальні соціальні гарантії;
  • № 2003-1 про привілеї в сфері оподаткування.

Докладні дати ведення воєн на іноземних територіях і всередині країни перераховані в додатку до 5 закону.

Статус учасника бойових дій

Щоб мати можливість користуватися привілеями, слід вжити заходів щодо офіційного затвердження свого статусу. Право отримати пільги дає посвідчення учасника або ветерана бойових дій .

Видається документ на підставі 595 Наказу Міноборони РФ (29.09.2017) і 763 Постанови Уряду (19.12.2003).

Отримати посвідчення можуть ті військовослужбовці, які були спрямовані на участь у військових компаніях:

Алжир 1962-1964 Бойові дії Єгипет (ОАР) жовтень 1962 - березень 1963; Бойові дії червень 1967; 1968; березень 1969 - липень 1972; жовтень 1973 - березень 1974; червень 1974 - лютий 1975 Єгипет (ОАР) июнь 1974 - лютий 1975 Розмінування Суецького каналу Ємен (ЙАР) жовтень 1962 - березень 1963; Бойові дії листопад 1967 - грудень 1969 В'єтнам січень 1961 - грудень 1974 Бойові дії, включаючи розвідку в Південно-Китайському морі Сирія червень 1967; Бойові дії березень - липень 1970; вересень - лист. 1972; October 1, 1973 Ангола листопад 1975 - листопад 1992 Бойові дії Мозамбік 1967-1969; Бойові дії листопад 1975 - листопад 1979; березень 1984 - серпень 1988 Ефіопія грудень 1977 - листопад 1990; Бойові дії травень 2000 - грудень 2000 Афганістан квітень 1978 - 15 лютий 1989 Бойові дії Камбоджа квітень - грудень 1970 Бойові дії Бангладеш 1972-1973 Бойові дії ВМФ СРСР Лаос січень 1960 - грудень 1963; Бойові дії серпень 1964 - листопад 1968; листопад 1969 - грудень 1970 Сирія і Ліван June 1, 1982 Бойові дії Таджикистан вересень - листопад 1992; Охорона конституційних прав, відновлення миру, оборона кордону, охорона і оборона об'єктів в умовах НС та збройного конфлікту. лютий 1993 - грудень 1997 Чеченська Республіка грудень 1994 - грудень 1996 Участь в збройному конфлікті Північний Кавказ з серпня 1999 ХТО Південна Осетія, Республіка Абхазія 8-22 серпня 2008 Забезпечення безпеки і захист мирного населення Сирія (САР) з 30 вересня 2015 Виконання спецзадач

Місце отримання документа.

  1. Діючі військові, що входять до складу ВС РФ повинні звернутися з рапортом до безпосереднього керівника.
  2. Військовим, службовцям в структурних підрозділах ЦВУ, в головних командуваннях ВС, а також тим, хто зараз не проживає на території РФ, слід звертатися в центральну комісію.
  3. Службовці військових округів, флоту і військової частини 45807 повинні звернутися в комісію своїх округів.

Решта можуть отримати документ у військових комісаріатах ​​або комісіях військових округів, на території проживання, де офіційно зараховувалися на військовий облік.

Список необхідних документів

Заява на отримання повинно містити інформацію про військовослужбовця, місці бойової служби.

До них відносяться відомості про:

  • ПІБ військового;
  • датою народження;
  • його званні;
  • діючої службі або про відхід у відставку / запас, із зазначенням підстав;
  • особистому номері;
  • періоді і місце участі в бойових діях.

Дані необхідно підтвердити документами.

Особистість засвідчується:

  • паспортом;
  • військовим квитком;
  • фотографією 3х4 (2 шт.).

Довести, що військовослужбовець брав участь у збройних конфліктах, бойових діях, ХТО і інших боєзіткнення можна документами, які видавалися йому органами військового управління.

Окремі документи затверджені до прийняття від військових, які брали участь в боях на територіях Чеченської Республіки, Південної Осетії і Абхазії, а також Північного Кавказу, Киргизії і Таджикистану.

Вони можуть підтвердити статус:

  • виписками з наказів;
  • документами, оформленими після отриманих військових травм ;
  • нагородними матеріалами.

У разі повної відсутності документів статус підтверджується архівними довідками та іншими відомостями, здатними довести, що боєць дійсно був спрямований на ведення військових дій в зазначені в законі терміни.

З огляду на, що в різні періоди ведення воєн облік документів вівся посередньо, а іноді солдат направляли на участь в операціях на напівлегальних умовах, учасникам бойових дій оформити свій статус досить важко. Особливо це стосується тих, хто служив в Таджикистані, коли там йшла громадянська війна.

Чинним учасникам військових компаній, наприклад, тим, хто зараз воює і працює в частинах в Сирійській Арабській Республіці, ветерани рекомендують ретельно зберігати документи, що підтверджують проходження служби. Не виключено, що з плином часу складності з оформленням статусу ветерана зможуть виникнути і у них.

Соціальні пільги учасникам бойових дій

Саме ті, хто брав участь в активних боях, мають найширший перелік соціальних пільг.

Їм покладені додаткові виплати, пенсійні надбавки, субсидії, пільги на комунальні послуги та інші державні допомоги.

Їм покладені додаткові виплати, пенсійні надбавки, субсидії, пільги на комунальні послуги та інші державні допомоги

У сфері ЖКГ привілеєм учасника бойових дій є 50% знижка на оплату займаної житлоплощі.

У неї входить скорочення витрат на:

  • найм житлового приміщення;
  • зміст житлоплощі;
  • поточний і капітальний ремонт.

Регіональна влада можуть надавати свій перелік пільг, який для учасників бойових дій може бути доповнений знижкою на оплату комунальних послуг.

Тоді компенсація витрат від держави буде поширюватися на газ, водопостачання і електрику. У Федеральному законі така пільга надається УБС тільки, якщо він одночасно є інвалідом військових дій.

Зате 50% компенсація найму або утримання житла поширюється на тих членів сім'ї, які проживають разом з УБС.

Пенсійні привілеї виражаються в можливості:

  • вийти на пенсію достроково;
  • раніше отримати необхідну вислугу;
  • отримати додатково 32% від суми соціальної пенсії.

Крім того, учасники бойових дій щорічно отримують спеціально затверджену одноразову виплату, розмір якої періодично індексується. Найближче підвищення намічено на лютий 2018.

Статус УБС дає право на участь в державній програмі забезпечення житлом військовослужбовців. Проект передбачає компенсацію витрат на придбання або будівництво житла. При цьому воно може бути надано безкоштовно, за рахунок бюджету, якщо УБС встав в чергу на отримання житлової площі до 2015 року.

У програмі можуть брати участь ті:

  • хто не має нерухомості в власності;
  • оформив статус малозабезпеченого і потребує житло у встановлені терміни.

Виправити це для мене можна як на підставі пільг, встановлених для УБС, так і за програмами соціальної підтримки та житлових пільг для військовослужбовців .

Медичні пільги

Учасник бойових дій зберігає за собою право навіть після закінчення служби обстежитися і лікуватися в медичних організаціях підвідомчих своїм військовим або силовому Міністерству.

При наявності посвідчення військовослужбовець отримує переважні права на надання медичних послуг:

  • позачергово;
  • безкоштовно, якщо необхідно протезування (крім зубного);
  • в частині диспансеризації та санаторного лікування за показаннями лікаря.

Відповідно до державної програми, за наявності підстав УБС безкоштовно надається отримання медичних засобів та лікарських препаратів.

Для тих учасників військових дій, які одночасно є інвалідами, існує привілей у вигляді позачергового прийому в інтернати, будинки для людей похилого віку та інші соціальні установи. Крім того, для них передбачено обслуговування соціальними службами на дому.

Податкові пільги

Учасникам бойових операцій податковим законодавством передбачено ряд послаблень федерального і регіонального рівнів.

За федеральним законам:

  1. Податкова база УБС при сплаті ПДФО щомісяця знижується на суму податкового вирахування. Його розмір становить 500 рублів. Якщо ж УБС має інвалідність, то оподатковуваний дохід знижується на 3000.
  2. У частині майнового збору передбачено звільнення УБС від сплати податку за один об'єкт кожного типу.
  3. Проводиться звільнення від сплати держмита у справах загальної юрисдикції, якщо сума позову не перевищує 1 млн. Рублів.

За законами суб'єкта РФ:

  1. Може бути скасований або знижений земельний податок.
  2. Може бути скасований або знижений транспортний податок.

Такі рішення приймаються на рівні регіону, де проживає учасник бойових дій.

Інші пільги

Якщо учасник бойових дій змінив військову службу на громадянську, то на останній він має гарантовані привілеї.

На робочому місці УБС:

  • має переваги в разі скорочення штату;
  • може навчатися і перепрофілюватися за рахунок організації;
  • не зобов'язаний йти у відпустку в термін, призначений роботодавцем, так як має право скористатися черговою відпусткою в будь-який зручний для себе час;
  • може додатково за свій рахунок отримати 35 днів відпочинку в рік.

Для створення більш комфортних умов життя, держава передбачає для учасників бойових дій можливість відвідувати культурні, оздоровчі та спортивні заходи позачергово.

Дітям ветеранів від держави щорічно покладається пільгова путівка в табір чи санаторій. При цьому батьки повинні заплатити за неї самі, а потім отримати 50% компенсацію витрат.

Якщо УБС захоче брати участь в житловому, будівельному кооперативі, або вступити в дачне або садове товариство, то прийняти його також зобов'язані позачергово.

Порядок і умови отримання пільг

Щоб отримати весь спектр належних пільг, слід з'ясувати, які з них покладені в регіоні проживання учасника бойових операцій.

Для цього необхідно звернутися з посвідченням до органу місцевого самоврядування або в відділ по соціальному захисту населення.

Крім посвідчення знадобляться ті папери, які мають відношення до необхідної пільгу. Їх повний список повинні надати фахівці виконавчих органів.

Слід визнати, що в законодавстві існує деяка плутанина і несправедливість, що стосується ветеранів і учасників бойових дій. У ряді документів дані поняття тотожні. Навіть на сайті Міністерства оборони ці два статусу не розділяються. У зв'язку з цим ветеранські організації пропонують внести зміни в правові терміни, розділивши тих, хто реально брав участь в боях від тих, хто працював при військових частинах або служив на територіях, де проходили бойові дії, протягом короткого періоду, але не брав участі в них. Проект відповідного закону був розроблений ще в 2000 році, але на даний момент так і не прийнятий.

Залиште Ваші коментарі до статті, якщо у Вас є питання по темі, розкажіть, з якими труднощами зіткнулися Ви особисто або Ваші знайомі при отриманні статусу УВС і належних пільг.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online