Аша і Куса відзначають ювілеї

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дати вражають: Кусі - 240 років, Аше - рівно вдвічі менше

Дати вражають: Кусі - 240 років, Аше - рівно вдвічі менше. Жителів уже привітав губернатор Борис Дубровський. Чим знамениті й цікаві ці населені пункти, їх жителям розповідати не потрібно. Для інших наших телеглядачів - репортаж ДТРК "Південний Урал".

В середині XVIII століття власники Косотурского заводу за 50 рублів купили у башкир-вотчинников територію, багату рудою і тайговими лісами, - для будівництва чугуноплавильного і железоделательного заводу. Навесні 1778 сюди переселили півсотні селян з Златоуста, які почали зводити селище і дерев'яну греблю на річці Куса. Так з'явилося місто, який сьогодні відомий своєю красою і майстрами далеко за межами Челябінської області. Його історія нерозривно пов'язана з історією країни.

"У Вітчизняну війну 1812 року ядра, відлиті на кусінском заводі, летіли в наполеонівську армію. А у Велику Вітчизняну війну Куса прийняла евакуйований завод точних технічних каменів з Петергофа ", - розповідає глава Кусінского міського поселення Володимир Васенев.

Сьогодні Куса - це машинобудування (тут випускають сучасні блочно-модульні котельні), знамените чавунне лиття, кам'яна розпис, огранювання діамантів і, звичайно, валянки. Не просто взуття, а справжній витвір мистецтва: з натуральної вовни, розшиті вручну. Їх давно оцінили модниці багатьох регіонів Росії.

У 1898 році, в двохстах кілометрах від Куси, з'явився маленький селище, який згодом стане великою гордістю регіону. Своєю появою Аша зобов'язана залізниці, а також металургійного заводу. Який і сьогодні - містоутворююче підприємство.

"Уральської Швецарії" назвав ці місця відвідав їх на початку ХХ століття художник Михайло Нестеров. І до сих пір Ашинская природу туристи з усього світу вважають "ідеальної декорацією" для відпочинку і спорту. Люблять своє місто і місцеві жителі.

"Було прийнято рішення встановити колесо часу на якому позначена вся історія" АШАМЕТ ", вся історія підприємства з самого початку пуску і по сьогоднішній час", - говорить генеральний директор Ашинський металургійного заводу Володимир Мизгіну.

Тепер тут бере початок сучасна легенда: кожного, хто пройде через символічну арку по "доріжці довголіття", чекає довге і щасливе життя.

На питання, як будуть відзначати день народження міста-ювіляри, ашінци і кусінци відповідають однаково: "краще один раз побачити", тому - запрошують в гості.

Ксенія Коміссарова

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online