ФЕОФАН ГРЕК (рід. Близько 1340 г. - помер близько 1410 г.) БОГОМАТІР ДОНСЬКА. 1392 рік

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З Благовіщенського собору Московського Кремля Дошка липова. Паволока, левкас, яєчна темпера. 86X68

В кінці XIV століття в Новгород і Москву з півдня Росії приїжджає візантійський живописець Феофан Грек. Він розписує фресками кращі церкви Новгорода і собори Московського Кремля.

Його пензлю, мабуть, належить ікона Богоматері Донський. За переказами, її виносили в поле під час Куликовської битви, після чого вона і отримала свою назву. Так само як "Володимирська", це тип богоматері "Розчулення". По композиції вони схожі, але образ "Донський" не виражає глибокій скорботі. Художник зображує прекрасну, щасливу матір. Живі, теплі фарби ікони, рідкісне поєднання охр з золотом і глибокими синіми тонами знаходяться у відповідності з виразом материнської ніжності. Гнучка шия Богоматері, ніжки Христа, його пухкі ручки, м'які кисті рук Богоматері - всі ці реальні риси несподівані в іконі. Цей твір епохи підйому живопису, часу розквіту новгородської, московської, псковської, товариський і інших шкіл живопису.

Е. Каменська

Шедеври давньо-російського живопису ...

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online