Прийом на роботу іноземних громадян: особливості та правила

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Детальніше про прийом на роботу читайте тут:
  3. Повністю заборонено використовувати працю іноземців в наступних видах діяльності:
  4. Іноземці можуть мати статус:
  5. Прийом на роботу іноземців з дозволом на тимчасове проживання
  6. Прийом тимчасово перебувають іноземців
  7. Прийом на роботу тимчасово прибулого візового іноземця
  8. Прийом на роботу тимчасово прибулого безвізового іноземця
  9. Прийом на роботу жителів країн - учасниць ЄАЕС
  10. Отже, для оформлення трудових відносин з працівниками, які є громадянами держав - членів ЄАЕС, встановлено...
  11. Правила постановки іноземних працівників на міграційний облік при прийомі
  12. Як поставити на міграційний облік іноземця
  13. Шпаргалка. Які документи потрібні при прийомі на роботу іноземця

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ви впевнені, що не перевищили обмеження на кількість іноземців серед працівників? Нагадуємо, скільки може бути водіїв, продавців і городників з інших країн в організації.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Правила оформлення на роботу іноземців

В кінці 2014 року набула чинності глава 50.1 Трудового кодексу «Особливості регулювання праці працівників, які є іноземними громадянами або особами без громадянства». Тим самим трудовим законодавством були встановлені особливості трудових відносин з іноземцями.

Правила прийому на роботу іноземців були значно змінені на початку 2015 року. Основне нововведення полягало в тому, що безвізовим іноземцям для легального працевлаштування на території Росії необхідно оформити патент. Цей документ замінив дозвіл на роботу для безвізових іноземців.

Скачайте документи по темі:

Крім того, з 1 січня 2015 роки не встановлюються квоти для безвізових працівників на видачу дозвільних документів.

Також була скасована обов'язок по повідомленню служби зайнятості та податкових органів про прийом на роботу іноземців. Роботодавець повинен повідомити тільки територіальний орган ФМС Росії про укладення (розірвання) трудового або цивільно-правового договору з іноземним працівником (п. 8 ст. 13 Федерального закону від 25 липня 2002 № 115-ФЗ «Про правове становище іноземних громадян в Російській Федерації », далі - Закон про правове становище іноземців).

Детальніше про прийом на роботу читайте тут:

Відзначимо, що щорічно Уряд Росії встановлює допустиму частку іноземних працівників у окремих галузях економіки. Такі обмеження встановлені постановою Уряду РФ від 12 грудня 2015 р № 1358.

Отже, встановлюються такі обмеження використання праці іноземців за видами діяльності:

вирощування овочів - в розмірі 50% загальної чисельності працівників. Це обмеження не поширюється на роботодавців, які ведуть діяльність на території Республіки Крим, Кабардино-Балкарської Республіки, Краснодарського і Ставропольського країв, Астраханської, Волгоградської, Воронезької, Липецької, Московської, Ростовської і Саратовської областей;

торгівля роздрібна алкогольними напоями, включаючи пиво, в спеціалізованих магазинах - в розмірі 15% загальної чисельності працівників;

торгівля роздрібна тютюновими виробами в спеціалізованих магазинах - в розмірі 15% загальної чисельності працівників;

діяльність іншого сухопутного пасажирського транспорту - в розмірі 40% загальної чисельності працівників;

діяльність автомобільного вантажного транспорту - в розмірі 35% загальної чисельності працівників;

діяльність в області спорту інша - в розмірі 25% загальної чисельності працівників.

Довідка

Повністю заборонено використовувати працю іноземців в наступних видах діяльності:

  1. торгівля роздрібна лікарськими засобами в спеціалізованих магазинах (аптеках);
  2. торгівля роздрібна в нестаціонарних торгових об'єктах і на ринках;
  3. торгівля роздрібна інша поза магазинами, наметів, ринків.

Відзначимо, що Мінпраці Росії пропонував обмежити число іноземців на будівництвах, однак Уряд Росії обмеження для будівельної галузі не встановило.

Ці обмеження поширюються тільки на іноземців, що мають статус тимчасово прибулих на території Російської Федерації (за винятком громадян країн - учасниць Євразійського економічного союзу).

Довідка

Іноземці можуть мати статус:

  1. постійно проживає на території Росії. Це іноземці, що мають види на проживання в Росії;
  2. тимчасово проживає на території Росії. Це іноземці, що отримали дозвіл на тимчасове проживання;
  3. тимчасово залишилися в Росію. Це іноземці, які прибули в Російську Федерацію на підставі візи або в порядку, що не вимагає отримання візи, і отримали міграційну карту, але не мають дозволу на проживання або дозволу на тимчасове проживання

Прийом на роботу іноземця з посвідкою на проживання

Отже, оформлення на роботу іноземців залежить від їх статусу.

Прийомі на роботу іноземця , Що має види на проживання, здійснюється в тому ж порядку і з наданням тих же соціальних гарантій, що і у випадку з громадянами Російської Федерації. отримання патенту або дозволу на роботу в даному випадку не потрібно, але роботодавець зобов'язаний перевірити, чи не минув у іноземця термін дії посвідки на проживання.

Разом з тим роботодавець, який бере на роботу такого іноземця, в триденний термін повинен повідомити про укладення трудового (цивільно-правового) договору територіальне управління з питань міграції МВС Росії (у зв'язку зі скасуванням ФМС Росії з 5 квітня 2016 року функції передані саме МВС). Це правило встановлено пунктом 8 статті 13 Закону про правове становище іноземців. І ніяких винятків для постійно проживають іноземців не передбачено.

Прийом на роботу іноземців з дозволом на тимчасове проживання

Прийом на роботу іноземця , Що має належним чином оформлене і дійсний дозвіл на тимчасове проживання, проводиться так само, що і громадян РФ. Отримувати дозвіл на роботу або патент такому іноземцю не потрібно. Статус тимчасово проживає іноземець зобов'язаний щорічно підтверджувати в управлінні з питань міграції МВС Росії. З ним може полягати як терміновий, так і безстроковий трудовий договір, якщо відсутні підстави для терміновості, перераховані в статті 59 Трудового кодексу РФ. Слід мати на увазі, що відсутність необхідності отримання дозволу на роботу не скасовує статусу іноземця і не скасовує для роботодавця дотримання обов'язків, передбачених законом у зв'язку з використанням праці іноземців.

Прийом на роботу іноземців з метою міграційного контролю зобов'язує роботодавця повідомити територіальне управління з питань міграції МВС Росії про прийомі на роботу іноземця.

Врахуйте, що іноземці, які мають дозвіл на тимчасове проживання, можуть бути працевлаштовані тільки в тому регіоні, де цей дозвіл було видано для міграційного контролю (п. 5 ч. 13 Закону про правове становище іноземців). Такий іноземець може працювати на території інших суб'єктів РФ тільки у випадках, встановлених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 28 липня 2010 року № 564н.

Довідка

Прийом тимчасово перебувають іноземців

Всі основні обмеження при прийомі на роботу і регламенти встановлені щодо працевлаштування в Росії тимчасово перебувають іноземців. Відзначимо, що саме ця категорія іноземців і відноситься до іноземним працівникам (п. 1 ст. 2 Закону про правове становище іноземних громадян ).

Прийом на роботу іноземців буде залежати від того, чи потрібно іноземному громадянину віза для в'їзду на територію Росії.

Спеціальні правила для міграційного контролю також встановлені для працевлаштування громадян держав - членів Євразійського економічного союзу.

Прийом на роботу тимчасово прибулого візового іноземця

Алгоритм прийому на роботу візового іноземця наступний:

Направляємо заявку про потребу у фахівцях в службу зайнятості, щоб згодом на вимогу управління з питань міграції МВС Росії підтвердити доцільність залучення іноземців. Форма і рекомендації заповнення заявки затверджені наказом Мінпраці Росії від 23 січня 2014 р № 27н.

Подаємо до територіального управління з питань міграції МВС Росії заяву на отримання дозволу на залучення і використання іноземців. Форма заяви наведена в додатку 1 до наказу ФМС Росії від 25 грудня 2006 № 369. Порядок подання заяви встановлений Адміністративним регламентом, затвердженим наказом ФМС Росії від 30 жовтня 2014 р № 589 (далі - Адміністративний регламент). Сума держмита становить 10 тис. Рублів за кожного працівника (подп. 23 п. 1 ст. 333 НК РФ).

Подаємо до територіального управління з питань міграції МВС Росії клопотання про видачу запрошення на в'їзд. Клопотання подається в двох примірниках і заповнюється за уніфікованою формою, наведеною в додатку 1 до наказу ФМС Росії від 30 листопада 2012 року № 390. До клопотання необхідно додати копію паспорта іноземного громадянина і гарантійні листи роботодавця, що підтверджують, що він зобов'язується оформити іноземному працівникові медичний поліс, забезпечити його житлом і грошима. Запрошення управління з питань міграції МВС Росії має бути видане протягом 20 робочих днів після подання клопотання. За його видачу стягується державне мито в сумі 800 рублів.

Звертаємося до територіального управління з питань міграції МВС Росії за дозволом на роботу для іноземця. До заяви додаються фотографія, копія паспорта, інші необхідні документи відповідно до пункту 36 Адміністративного регламенту. Заява складається за формою, наведеною в додатку 1 до наказу ФМС Росії від 25 грудня 2006 № 370. Сума держмита, що сплачується за кожного іноземця, становить 3500 рублів (подп. 24 п. 1 ст. 333 НК РФ).

Повідомляємо територіальне управління з питань міграції МВС Росії про прибуття іноземця та його прийомі (ст. 20 Федерального закону від 18 липня 2006 № 109-ФЗ, далі - Закон № 109-ФЗ).

Укладаємо з іноземцем трудовий (цивільно-правовий договір) і в триденний термін і повідомляємо про це територіальне управління з питань міграції МВС Росії. Повідомлення заповнюється за формами, наведеними в додатках 19 і 20 до наказу ФМС Росії від 28 червня 2010 року № 147 (далі - наказ ФМС Росії № 147).

Прийом на роботу тимчасово прибулого безвізового іноземця

Для того щоб прийняти на роботу безвізового іноземця , Роботодавцю не потрібно отримувати дозвіл на залучення і використання іноземних працівників. Сам іноземний працівник, в свою чергу, повинен оформити патент для роботи в Росії.

Уклавши трудовий (цивільно-правової) договір з таким іноземцем при прийомі на роботу, роботодавець зобов'язаний у триденний термін повідомити про це територіальне управління з питань міграції МВС Росії. Повідомлення заповнюється за формами, наведеними в додатках 19 і 20 до наказу ФМС Росії № 147. Для роботи іноземних громадян потрібно дотримуватися весь порядок оформлення.

Прийом на роботу жителів країн - учасниць ЄАЕС

Довідка

Отже, для оформлення трудових відносин з працівниками, які є громадянами держав - членів ЄАЕС, встановлено спрощений спосіб:

  1. Роботодавці при прийомі на роботу має право не враховувати обмеження допустимої частки іноземних працівників, щорічно встановлюються Урядом РФ (п. 1 ст. 91 Договору про ЄАЕС).
  2. Таким іноземцям не треба отримувати патент для роботи в Росії (п. 1 ст. 97 Договору про ЄАЕС).
  3. Документи про освіту визнаються на території Росії без спеціальних процедур.

Крім цього, роботодавцям важливо знати, що доходи таких іноземців обкладаються ПДФО за ставкою 13% з першого дня роботи в Росії (п. 10 ст. 98 Договору про ЄАЕС, лист Мінфіну Росії від 27 січня 2015 р № 03-04-07 / 2703).

Тим часом і в цьому випадку роботодавцям необхідно повідомити територіальне управління з питань міграції МВС Росії про укладення трудового (цивільно-правового) договору з працівником, оскільки ніяких винятків Закон про правове становище іноземців не передбачає. Повідомлення заповнюється за формами, наведеними в додатках 19 і 20 до наказу ФМС Росії № 147.

Правила постановки іноземних працівників на міграційний облік при прийомі

Облік потрібен, щоб зафіксувати і узагальнити відомості про іноземців. Зокрема, до таких відомостей належать громадянство, мета в'їзду і заявлені терміни перебування, дата за останнім місцем перебування і т. Д. Веде такий облік територіальні управління з питань міграції МВС Росії. У більшості випадків направити повідомлення про прибуття мігранта в місце перебування - це обов'язок роботодавця.

Роботодавець зобов'язаний поставити на облік перебуває іноземця, тобто направити відповідне повідомлення в управління з питань міграції МВС Россі, якщо є для нього приймаючою стороною. Іноземні громадяни підлягають обліку незалежно від того, який вони мають статус.

Тимчасово і постійно проживають іноземці повинні бути зареєстровані за місцем проживання та поставлені на облік за місцем перебування, які перебувають - тільки поставлені на облік за місцем перебування (ч. 2 , 3 ст. 7, ст. 14 , Ч. 1 , 2 ст. 20 Закону № 109-ФЗ). Це пов'язано з тим, що за місцем проживання іноземець може бути зареєстрований, тільки якщо у нього є право володіння або користування житловим приміщенням ( п. 1 ст. 15 , подп. «В» п. 1 , подп. «Б» п. 2 ст. 17 Закону № 109-ФЗ).

Іноземця на облік за місцем перебування ставить приймаюча сторона. Виняток становлять випадки, коли приймаюча сторона не може направити повідомлення до територіального управління з питань міграції МВС Россіпо поважних причин, а також якщо іноземець має у власності житлове приміщення, яке він заявить в якості свого місця перебування (ч. 3 , 3.1 ст. 22 Закону № 109-ФЗ). Приймаючою стороною по відношенню до іноземця можуть виступати юридичні особи, їх філії або представництва, громадяни РФ, а також постійно проживають в Росії іноземці і т. Д. ( п. 7 ч. 1 ст. 2 Закону № 109-ФЗ ).

Як поставити на міграційний облік іноземця

До нас працевлаштовується перебуває безвізовий іноземець. Він заявив, що вже поставлений на облік за адресою житлового приміщення. Чи повинні ми ставити його на облік за місцем знаходження юридичної особи?

Ні, вам не потрібно ставити іноземця на облік за місцем знаходження юридичної особи. іноземний громадянин, який перебуває в Росії, повинен бути поставлений за місцем перебування ( ч. 3 ст. 7 Закону № 109-ФЗ ). При цьому він може підлягати обліку як за адресою житлового приміщення, так і за юридичною адресою роботодавця ( подп. 4 ч. 1 ст. 2 Закону № 109-ФЗ ). У ситуації, що розглядається іноземець вже встав на облік за місцем перебування (за адресою житлового приміщення) до того, як працевлаштувався.

Однак роботодавцю потрібно переконатися в правдивості слів здобувача. Для цього попросіть його представити відривну частину повідомлення про прибуття іноземця в місце перебування. При працевлаштуванні безвізовий іноземець пред'являє патент, в якому визначена територія, де працівникові дозволено працювати. Місце перебування, вказане у відривній частині повідомлення, має збігатися з територією, яка визначена в патенті. Інакше роботодавець стає приймаючою стороною і зобов'язаний поставити працівника на облік за адресою свого місцезнаходження.

Реєстрація перебуває іноземця є наступною процедуру. Роботодавець (приймаюча сторона) повинен повідомити територіальне управління з питань міграції МВС Росії про те, що іноземець прибув в місце перебування. Зробити це він може особисто, через багатофункціональний центр або направити повідомлення поштою ( подп. «А» п. 2 ч. 2 ст. 22 Закону № 109-ФЗ, п. 22 , 27 Правил, затверджених, далі - Правила ). Форма повідомлення затверджена наказом ФМС Росії від 23 вересня 2010 року № 287 . Для того щоб роботодавець зміг заповнити повідомлення, іноземець зобов'язаний пред'явити йому міграційну карту і документ, що засвідчує особу ( подп. «А» п. 1 ч. 2 ст. 22 Закону № 109-ФЗ ).

Якщо роботодавець направляє повідомлення поштою або через багатофункціональний центр, то бланк треба заповнити у двох примірниках. Один з них буде зберігатися на пошті або в багатофункціональному центрі протягом року ( п. 27 Правил ).

Після того як роботодавець повідомить управління з питань міграції, йому повинні видати відривну частину бланка повідомлення з відміткою про прибуття. Цей документ необхідно вручити іноземцю. Наявність у працівника відривній частині буде підтвердженням того, що він поставлений на облік ( подп. «Б» п. 2 ч. 2 ст. 22 Закону № 109-ФЗ ).

Важливим моментом, на який роботодавцю потрібно звернути увагу, є терміни, в які необхідно поставити на облік іноземця. Так, мігрант повинен бути поставлений на облік протягом семи робочих днів з моменту прибуття в місце перебування ( п. 3 ч. 2 ст. 20 Закону № 109-ФЗ ).

Шпаргалка. Які документи потрібні при прийомі на роботу іноземця

Які документи потрібні при прийомі на роботу іноземця

Читайте по темі по іноземним громадянам в е лектронном журналі

Чи повинні ми ставити його на облік за місцем знаходження юридичної особи?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online