Як правильно оформити прийняття на роботу іноземця

  1. З чого почати прийняття на роботу іноземців
  2. Перевірка на відповідність вимогам національної безпеки
  3. Перевірка на відповідність вимогам законодавства щодо захисту національного і регіонального ринків праці
  4. Ухвалення на роботу іноземця обійшлося надто дорого
  5. За якими правилами слід здійснювати прийняття на роботу іноземців
  6. Перевірте, чи не потрібна вам дозвіл на використання праці іноземця
  7. За якими правилами здійснюється прийняття на роботу іноземців з патентом
  8. Який порядок прийняття на роботу іноземців
  9. Особливості укладення трудових договорів з іноземцями у 2017 році
  10. Які документи необхідно оформити при прийнятті на роботу іноземців
  11. Як укласти трудовий договір при прийнятті на роботу іноземців
  12. Чим загрожує нелегальне прийняття на роботу іноземців
  13. Порушення міграційних правил
  14. Організація нелегального перебування іноземців
  15. Звільнення іноземного працівника

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо ви зіткнулися з труднощами при пошуку персоналу для свого підприємства, можливо, варто задуматися про співпрацю з іноземними громадянами. Але пам'ятайте, що прийняття на роботу іноземців - процедура, що має свої особливості. У даній статті ми розповімо, як наймати на роботу іноземних громадян і які правила при цьому потрібно дотримуватися.

Ви дізнаєтеся:

  • З чого почати прийняття на роботу іноземців.
  • За якими правилами здійснюється прийняття на роботу іноземців.
  • Як приймаються на роботу іноземці з патентом.
  • У якому порядку іноземці приймаються на роботу.
  • Які документи необхідні для прийняття на роботу іноземця.
  • Як оформити трудовий договір з іноземцем.
  • Чим загрожує нелегальне прийняття на роботу іноземця.
  • Як звільнити раніше прийнятого на роботу іноземного громадянина.

З чого почати прийняття на роботу іноземців

Для початку ви, як юридична особа або індивідуальний підприємець, зобов'язані перевірити - чи вправі ви в принципі наймати на роботу іноземців. Перевірка ведеться за двома напрямками. Перше - на рівні різних відомств (ФСБ, Міністерство праці, Міністерство оборони), друге - на рівні суб'єктів (федеральний, регіональний).

Перевірка на відповідність вимогам національної безпеки

  • Переконайтеся, що передбачуване місце роботи іноземних громадян не розташовується на території з регламентованим відвідуванням іноземними громадянами. Зверніть увагу, тут мається на увазі не юридична адреса, за якою зареєстрована організація, а саме фактичне місце діяльності. З переліком таких територій можна ознайомитися у Постанові Уряду РФ від 04 липня 1992 року №470 «Про затвердження Переліку територій Російської Федерації з регламентованим відвідуванням для іноземних громадян». Велика частина перерахованих у Постанові земель - прикордонні. Це Мурманська, Камчатська області, а також Підмосков'ї. У Московській області найбільша за площею територія з регламентованим відвідуванням розташовується в Балашихинском районі. Вона займає майже 50% міста Балашихи і більшу частину району.

Перебування і працевлаштування іноземців на даних територіях передбачає завчасне узгодження. Це дозволяє в подальшому уникнути проблем з законом. Фізособи узгодять перебування і роботу іноземців на таких територіях в ФМС (КОМ ГУВС), а юрособи та індивідуальні підприємці - в ФСБ.

Якщо роботодавець порушує вимоги законодавства, щодо нього застосовують статтю 18.8 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ (якщо він фізособа) і статтю 18.9 (для юросіб). Фізособи в подібних ситуаціях виплачують штраф у розмірі до 7 тис. Руб. з адміністративним виселенням за межі РФ. На юросіб за недотримання закону накладається штраф до 500 тис. Руб.

  • Ухвалення на роботу іноземців в Російській Федерації обмежує ряд документів. Це вищезгадана Постанова Уряду РФ від 04.07.1992 року №470, Постанова Уряду від 11.10.2002 р №754 «Про затвердження переліку територій, організацій та об'єктів, для в'їзду на які іноземним громадянам потрібен спеціальний дозвіл» і Постанова Уряду від 11.10.2002 м №755 «Про затвердження переліку об'єктів та організацій, в які іноземні громадяни не мають права бути прийнятими на роботу».

У Постанові № 754 зазначено, для в'їзду на які території, об'єкти і в які організації іноземцям потрібен особливий дозвіл. Як було зазначено раніше, існують території з регламентованим відвідуванням, де іноземні громадяни можуть вести трудову діяльність тільки за попереднім погодженням. Крім позначених територій, в'їзд для іноземців обмежений на ЗАТО (закриті територіальні утворення), території закритих військових містечок, об'єкти і організації Збройних Сил РФ і т. Д. Тобто, якщо ваше підприємство розташоване на одній із зазначених територій, прийняття на роботу іноземців - майже нерозв'язна задача. ЗАТЕ в Росії досить багато, в тому числі вони знаходяться і в Московській області (Краснознаменск, селища Власіха, Схід, Молодіжний, Зоряне містечко).

Постанова № 755 включає в себе інформацію про організації та об'єктах, прийняття на роботу іноземців в які неможливо. Це підприємства з розробки, виробництва, спорудження, випробування, експлуатації, зберігання, транспортування, утилізації ядерних матеріалів. Ухвалення на роботу іноземців також заборонено на підприємствах атомної промисловості, об'єктах і організаціях Збройних Сил РФ, інших військах і військових формуваннях. Тобто, якщо навіть якась територія військового об'єкта знаходиться у вас в оренді, наймати на роботу іноземних громадян ви не має права. Якщо ви є субпідрядником на будівельному об'єкті, який знаходиться у власності Збройних Сил РФ або Росгвардіі, прийняття на роботу іноземців також неможливо. При цьому держава, з якого приїхав іноземець, не має значення. Наймати в вищевказаних випадках не можна будь-яких іноземних громадян.

Описані обмеження не потрапляють під дію Договору про ЄАЕС. На підставі п.2 ст.97 даного документа країни-учасниці не встановлюють і не застосовують обмеження, які встановлює їх законодавство, щоб захистити національний ринок праці, якщо ці обмеження не встановлені з метою забезпечення громадського порядку і національної безпеки (в тому числі в стратегічно важливих економічних галузях).

Якщо обмеження, пов'язані з прийняттям на роботу іноземців, встановлені для забезпечення національної безпеки, мають, головним чином, територіальне значення, то обмеження щодо захисту національного ринку праці безпосередньо співвідносяться з галузями і видами діяльності вашої організації.

Перевірка на відповідність вимогам законодавства щодо захисту національного і регіонального ринків праці

Як федеральні, так і регіональні органи влади мають право встановлювати такі обмеження. Позиція законодавства виражена в Постанові Уряду РФ від 12.12.2015 р №1358 «Про встановлення на 2016 рік допустимої частки іноземних працівників, використовуваних господарюючими суб'єктами, що здійснюють діяльність в окремих видах економічної діяльності на території Російської Федерації». На підставі даного документа стосовно деяких видах економічної діяльності затверджена допустима частка іноземців серед загальної кількості працівників установи.

Ухвалення на роботу іноземців неможливо в організації, які торгують ліками в роздріб (в аптеки), на ринках і в нестаціонарних торгових точках. Іноземці не можуть також продавати в роздріб алкоголь і тютюнові вироби, працювати в транспортної, спортивної галузях і вирощувати овочі.

У Постанові видами економічної діяльності присвоєні цифрові коди за КВЕД-2 (ОК 029-2014). Вивчіть, які види діяльності ви позначили при реєстрації свого підприємства. Ці відомості є в листі Єдиного державного реєстру юросіб (ІП), виданого вам при реєстрації, і у виписці з ЕГРЮЛ (ЕГРІП).

Важливо! Якщо підприємства реєструвалися раніше 11.07.2016 р, то використовувалися колишні КВЕД (ОК 029-2001). Тому коди найменувань діяльності компаній, зареєстрованих раніше цієї дати, різняться з кодами в Постанові Уряду РФ від 12.12.2015 р №1358.

думка експерта

Ухвалення на роботу іноземця обійшлося надто дорого

Олексій Садовий,

генеральний директор компанії Legal Labor, Москва

Приклад. Власник салону краси вирішив продавати вітаміни і лікувальну косметику. В ЕГРЮЛ він заніс вид діяльності «Торгівля роздрібна лікарськими засобами в спеціалізованих магазинах (аптеках)». Адміністратор-касир, відпускає ліки, був громадянином РФ. Але перукарем в салоні працювала жінка з азербайджанським громадянством. В рамках перевірки на об'єкті підприємця попросили пред'явити установчу документацію, при вивченні якої і виявили неприпустимий вид діяльності. В результаті підприємець змушений був заплатити 800 тис. Руб. по ч.1 ст.18.17 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ.

Як уникнути штрафу. Щоб уникнути проблем перевіряйте всі види діяльності у виписці з ЕГРЮЛ і дивіться, чи немає їх в переліку заборонених. Звертайте увагу не на коди КВЕД, а на текст, оскільки з 11.07.2016 р ФНС змінила коди. Усувати незаконні види діяльності потрібно і з ЕГРЮЛ, і з статуту підприємства. Для цього подають відповідну заяву в ФНС.

Попросіть юристів дізнатися про діючі обмеження на вашій території. Наприклад, в Новосибірській області для іноземців заборонено 16 видів діяльності. У списку значиться робота в таксі, діяльність, пов'язана з підбором персоналу, виробництвом дитячого харчування і т. Д. (Постанова губернатора Новосибірської області від 15.08.2016 р №176). Відзначимо, що якщо іноземці є громадянами держав ЄАЕС, зазначені обмеження для них не діють.

Після того, як в законодавчому порядку будуть розроблені перехідні ключі між КВЕД-2 (ОК 029-2014) і КВЕД (ОК 029-2001), ФНС РФ хоче без участі юросіб та ВП забезпечити внесення відповідних змін про видах економічної діяльності в ЕГРЮЛ і ЕГРІП . В даний момент вам слід лише вивчити, чи немає в числі видів діяльності вашого підприємства заборонених напрямків.

У п.5 ст.18.1 Федерального закону від 25 липня 2002 р №115-ФЗ «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації» і в Постанові №1358 немає поправок, які вказують на те, що при обчисленні відсотка іноземців серед співробітників компанії враховується тільки основна діяльність. Тобто, визначаючи дозволену частку іноземців серед співробітників фірми, потрібно враховувати всі коди КВЕД, позначені в ЕГРЮЛ при держреєстрації підприємства. Що це означає на практиці? Якщо ви, реєструючи салон краси, про всяк випадок (на майбутнє) вказали ще один вид економічної діяльності - код 47.73 «Торгівля роздрібна лікарськими засобами в спеціалізованих магазинах (аптеках)» - прийняття на роботу іноземців буде в подальшому неможливо.

При наймі співробітника організація укладає з ним трудовий договір, де прописує його трудові обов'язки відповідно до посади, яку займає цим працівником, його кваліфікацією, професією. Однак не завжди посаду (професію, спеціальність), прописану в трудовому договорі, можна співвіднести з видом економічної діяльності, яку при держреєстрації вказало юрособа або ІП, яка наймає співробітника.

Наймач зобов'язаний визначати допустимий відсоток іноземців, що працюють в компанії, виходячи із загальної чисельності персоналу. При цьому посада (професія, спеціальність), на яку залучається іноземний громадянин, не має значення. Ця позиція позначена у відповіді Мінпраці від 26.07.2016 р №16-4 / ООГ-1738 на запит про правозастосовчій практиці Постанови Уряду РФ №1358.

Обмеження, встановлені законодавством по дозволеної частки працюючих в компаніях іноземців, діють для всіх російських регіонів. Однак є винятки, про які сказано в тексті Постанови. Наприклад, прийняття на роботу іноземців для вирощування овочів дозволено в Криму, Московської, Воронезької, Ростовської, ряді інших областей і регіонів РФ.

Використовуючи описаний метод, держава захищає внутрішній ринок праці на федеральному рівні. При цьому керівники суб'єктів вправі різними шляхами встановлювати власні вимоги. Наприклад, в Московській області оформляють трудові патенти на роботу, і через це роботодавці не завжди можуть наймати іноземців. Суб'єкт при цьому має право перестати видавати патенти (ч.3 ст.13.3. Федерального закону №115-ФЗ). Ще один варіант - обмежити використання робочої сили в ряді галузей. Таким шляхом пішла Новосибірська область, коли в 2016 році встановила заборони на трудову діяльність іноземців по 16 видам економічної діяльності (постанова Губернатора Новосибірської області від 15.08.2016 р №176). Всього, з урахуванням обмежень на федеральному рівні, в Новосибірській області іноземцям заборонили працювати в 25 видах економічних галузей.

За недотримання цих вимог передбачена відповідальність за ст.18.7 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ. Максимальна міра покарання для роботодавців - штраф в 1 млн. Руб. або припинення діяльності до 90 діб.

Отже, що робити, якщо вимога про дозволеної частки іноземців поширюється на види діяльності у вашій компанії?

Пам'ятайте, для громадян країн-членів Євразійського економічного союзу, обмеження не діють. У п.2 ст.97 Договору про ЄАЕС країни-учасники ЄАЕС не створюють і не застосовують обмеження, які встановлює їх законодавство для захисту внутрішнього трудового ринку.

Якщо у ваших планах - працю іноземних громадян з держав з візовим або безвізовим режимом, які не є членами ЄАЕС, то перш ніж укладати трудові договори, ретельно перевірте всю свою установчу документацію. Якщо серед видів діяльності, вказаних при реєстрації, є заборонені, у вас два варіанти можливих дій. Перший - не брати на роботу іноземців, другий - змінити установчу документацію, прибравши неприпустимі для громадян інших держав види економічної діяльності.

За якими правилами слід здійснювати прийняття на роботу іноземців

Іноземці в будь-якому випадку повинні знаходитися в Росії легально. Всі питання щодо їх працевлаштування вирішуються в суворій відповідності з законом. Не виключено, що ви, як бізнесмен, вже встигли зрозуміти, що прийняття на роботу іноземців - процес досить складний, і труднощів при укладанні трудових договорів з іноземними громадянами уникнути не можна. Пошук легких шляхів загрожує неприємностями з законом.

  • Розібратися зі статусом.

Для початку потрібно дізнатися про статус іноземця, оскільки цей фактор є визначальним при його оформленні на роботу. Існують 3 статусу:

  • особи, які перебувають в РФ тимчасово (іноземці, що працюють по візі або міграційній карті);
  • особи, які проживають в РФ тимчасово (іноземні громадяни, які отримали дозвіл на тимчасове проживання);
  • особи, які постійно проживають в РФ (іноземці з дозволом на проживання (ВНЖ)).
  • Ухвалення на роботу іноземців з видом на проживання.

Порядок працевлаштування іноземця з ВНЖ такий же, як і для громадянина РФ. Ніякі додаткові дозволи при його прийомі на роботу не потрібні. Але слід перевірити, до якого часу діє ВНЖ іноземця.

При укладанні трудового договору з особою з ВНЖ протягом трьох днів до відділу ФМС РФ по вашому місцем розташування необхідно направити повідомлення про прийняття на роботу іноземця. Про це сказано в п.8 ст.13 Закону про правове становище іноземців. Навіть якщо громадянин іншої держави постійно проживає в Росії, щодо нього все одно діє такий порядок.

Зверніть увагу! З 05.04.2016 р відбулося скасування ФМС РФ, і зараз її обов'язки виконує МВС РФ.

  • Прийом на роботу іноземних громадян з дозволом на тимчасове проживання на території РФ.

Ухвалення на роботу іноземців з дозволом на тимчасове проживання в РФ ведеться за тією ж схемою, що і працевлаштування іноземних громадян з ВНЖ. Але своє становище співробітник зобов'язаний щороку підтверджувати в ФМС РФ.

  • Ухвалення на роботу іноземців, які перебувають в РФ тимчасово.

На підставі п.1 ст.2 Закону про правовий статус іноземців, саме ця група громадян відноситься до іноземним працівникам. Схема їх оформлення при працевлаштуванні визначається необхідністю отримання візи для в'їзду на територію Росії.

  • Прийом на роботу тимчасово перебуває візового іноземця.

Для укладення трудового договору з тимчасово перебувають в РФ візовим іноземцем потрібно виконати певні процедури, а саме:

  • подати в службу зайнятості населення заявку і позначити, що вашій компанії потрібні співробітники. Держоргани підтверджують (або спростовують), що прийняття на роботу іноземців в даному випадку виправдане;
  • направити в ФМС заяву, щоб отримати дозвіл. Документ дозволить наймати іноземців на роботу;
  • сплатити держмито в розмірі 10 тис. руб. на кожного співробітника-іноземця;
  • подати до відділу ФМС за місцем вашого знаходження клопотання про видачу запрошення іноземцю на в'їзд в Росію.

Після виконання перерахованих вище процедур протягом 20 днів буде видано запрошення. Розмір держмита за це складе 800 рублів.

Далі ви повінні отріматі в ФМС РФ Дозвіл на трудову діяльність іноземця. Для цього необходимо підготуваті комплект документів, до которого увійдуть заяву, фото іноземця та копія его паспорта. Сума держмито в даного випадка буде дорівнює 3500 руб. Потім ви повинні поставити ФМС до відома, що іноземець прибув в країну (на це відводиться до 3 днів) і укласти з ним трудовий договір.

Потім ви повинні поставити ФМС до відома, що іноземець прибув в країну (на це відводиться до 3 днів) і укласти з ним трудовий договір

Приклад чек-листа для працевлаштування іноземця з візою

думка експерта

Перевірте, чи не потрібна вам дозвіл на використання праці іноземця

Олексій Садовий,

генеральний директор компанії Legal Labor, Москва

Якщо ви хочете взяти на роботу іноземного громадянина, з державою якого РФ уклало угоду про безвізовий режим, отримувати дозвіл територіального відділу Управління з питань міграції МВС не потрібно. Якщо ви плануєте найняти працівника з візової країни, доведеться отримати в МВС дозвіл на залучення іноземної робочої сили. Дозвіл видають через рік після звернення.

Приклад. Бізнесмен найняв трьох громадян Китаю в якості кухарів. Пізніше поліція провела в кафе позапланову перевірку і виявила, що дозволу на залучення і використання іноземної робочої сили у підприємця немає. Дозволів на роботу не було і у самих кухарів, які жили в кабінах у дворі кафе. В результаті підприємцю довелося виплатити штраф у розмірі 500 тис. Руб. на кожного іноземного працівника по ч.1 і 2 ст.18.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ і по 400 тис. руб. на кожного іноземного працівника по ч.4 ст.18.19 того ж кодексу. В цілому бізнесмен заплатив 2,7 млн ​​руб. (Постанова Верховного суду РФ від 03.12.2015 р по справі №А15-4398 / 2014 року).

Як уникнути штрафу. Прийом на роботу іноземців здійснюється поетапно. Роботодавець звертається до центрів зайнятості населення. Якщо протягом місяця нікого не вдається знайти, підприємець отримує в МВС дозвіл на укладення трудових договорів з іноземцями. Після цього відбувається оформлення дозволу на в'їзд. За відсутність дозволу на роботодавця накладають штраф у розмірі до 1 млн. Руб. на кожного співробітника (ч.2, 4 ст.18.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ).

На повідомлення про прийняття на роботу іноземця в МВС дається 3 дні з дати укладання трудової угоди. Недотримання даного зобов'язання тягне за собою штраф у розмірі 800 тис. Руб. на кожного працюючого у вас іноземця (ч.3 ст.18.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ).

Якщо підприємець надає громадянину іншої держави житло, він є приймаючою стороною. Йому обов'язково потрібно поставити іноземця на міграційний облік. За невиконання цієї вимоги на роботодавця накладається штраф у розмірі до 500 тис. Руб. (Ч.4 ст.18.19 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ).

За якими правилами здійснюється прийняття на роботу іноземців з патентом

Ухвалення на роботу іноземців без візи передбачає отримання підприємцем дозволу на залучення і використання іноземної робочої сили. Сам іноземець повинен мати патент для ведення трудової діяльності в РФ.

Діє положення про прийняття на роботу іноземців на підставі патенту з 2016 року. У 2017 р патент необхідний всім прибулим в РФ без візи іноземцям, які планують в подальшому працевлаштуватися. У наказі ФМС від 08.12.2014 р №638 вказана форма патенту. Ціна на оформлення документа визначається регіоном і терміном дії.

Отримання патенту для іноземців, які проживають в РФ на тимчасовій або постійній основі, не потрібно.

Вести трудову діяльність в РФ без додаткових дозволів вправі тільки особи з громадянством Киргизії, Казахстану, Білорусії та Вірменії. Про це сказано в Договорі про ЄАЕС від 29.05.2014 р

Якщо ж ви укладаєте договір з людиною, що має патент, пам'ятайте, що без візи він має право працювати на одному підприємстві не менше двох років. По завершенні вказаного періоду іноземець зобов'язаний покинути Росію і знову в'їхати в країну. Тільки після цього він зможе звернутися в територіальне відділення ФМС РФ, щоб отримати новий патент на роботу.

Для оформлення патенту іноземець (або його довірена особа) подає заяву і повний пакет супроводжуючих паперів в ФМС. Співробітники ФМС вивчають отриману від заявника інформацію і видають дозвіл. Патент вважається дійсним лише в тому випадку, якщо іноземець вчасно оплачує внески і знаходиться на території країни законно.

Зверніть увагу! Період дії патенту на роботу іноземців в 2017 р становить від 1 місяця до року. При цьому документ можна продовжити на термін від 1 місяця. Але про це потрібно подбати не менш ніж за 10 днів до завершення його дії. Термін дії патенту продовжують за клопотанням роботодавця.

Якщо період дії документа закінчився, з іноземцем розривають трудовий договір або тимчасово відсторонюють його від роботи.

Який порядок прийняття на роботу іноземців

Ухвалення на роботу іноземця - це оформлення трудової угоди (договору) з особою, яка є громадянином іншої держави і приїхав в РФ заради заробітку, або з біженцем, тобто людиною без громадянства.

Для іноземців та біженців Росія в плані працевлаштування - досить перспективний варіант з двох основних причин, а саме:

  1. Росія має значно більш високим потенціалом, ніж країна, звідки приїхав іноземець. Отже, в РФ людина може заробити більше, ніж, наприклад, в державі, раніше входив до складу СРСР. Крім того, велика частина населення мегаполісів в Росії не хоче прибирати вулиці, будувати об'єкти, укладати асфальт і т.п. Іноземці ж охоче погоджуються на некваліфіковану робочий працю, навіть при низькій заробітній платі.
  2. У ряді держав сьогодні нестабільна обстановка. Через це їх населення мігрує в інші країни, в тому числі і в Росії, в пошуках притулку.

Сьогодні Трудовий кодекс РФ регулює взаємодію роботодавців і працівників-іноземців. Якщо у Росії укладено окрему міжнародну угоду з країною, яка регламентує і трудові відносини, то порядок найму іноземців прописаний в даному документі.

Слід пам'ятати, що прийняття на роботу іноземців до 18 років неможливо.

З іноземними громадянами та біженцями укладають безстрокові трудові договори. Допускається укладати і трудовий договір з іноземцем на конкретний період, наприклад, якщо це сезонні роботи, тобто свої функції людина точно виконає за певний час. Договір з терміном дії з іноземцем можна укладати і в тому випадку, якщо потрібно тимчасово замінити постійного співробітника підприємства, який в даний момент відсутня, і т.д.

Загальне правило говорить, що період укладання строкового договору не повинен перевищувати 5 років. Якщо термін більше, це вже стандартний трудовий договір.

Особливості укладення трудових договорів з іноземцями у 2017 році

Відповідно до Постанови Уряду РФ від 08.12.2016 р №1315 був введений ряд обмежень з приводу прийняття на роботу іноземців в Росії. Ухвалення на роботу іноземців у 2017 році проводиться в дещо іншому порядку, ніж раніше. У Постанові зазначено економічні галузі, де діють обмеження, і визначено максимально дозволений відсоток іноземних співробітників щодо загальної чисельності персоналу в компаніях. Наприклад, у 2017 році на підприємствах в галузі сухопутного пасажирського транспорту допустиму межу іноземців повинен становити 30% від загальної кількості працівників (відбулося зниження на 10%). В галузі автовантажоперевезень частка іноземців знизилася на 5% в порівнянні з 2016 роком і зараз становить 30%.

Незмінним залишився заборона на прийняття іноземців на роботу в наступних економічних областях:

  • торгівля медикаментами в роздріб в аптеках;
  • роздрібна торгівля на ринках, в нестандартних торгових точках і павільйонах;
  • будь-яка роздрібна торговельна діяльність без прив'язки до певної торгової точки на ринку, в магазині або наметі.

торгівля медикаментами в роздріб в аптеках;   роздрібна торгівля на ринках, в нестандартних торгових точках і павільйонах;   будь-яка роздрібна торговельна діяльність без прив'язки до певної торгової точки на ринку, в магазині або наметі

Які документи необхідно оформити при прийнятті на роботу іноземців

Ухвалення на роботу іноземців - процес, що вимагає підготовки встановленого пакета документації. Існує типовий перелік паперів, обов'язкових до пред'явлення для всіх людей, які проживають в Росії, незалежно від громадянства. Працівники при працевлаштуванні зобов'язані надавати:

  1. Паспорт.
  2. Трудову книжку.
  3. Свідоцтво про страхування в Пенсійному фонді РФ.
  4. Диплом або свідоцтво про освіту.
  5. Інші документи (їх список визначається специфікою трудової діяльності і вакансією).

Росіяни зобов'язані пред'являти і військові квитки. Особи без громадянства та іноземці цього не роблять.

Коли громадянин іншої країни влаштовується на роботу в Росії, він надає і додаткові документи:

  1. Договір або поліс добровільного медичного страхування. Необхідно, щоб поліс діяв в РФ. Він може бути замінений договором між страховою компанією і роботодавцем. У документі прописують, що іноземний фахівець має право розраховувати на платну медичну допомогу. Тобто, або іноземець сам оформляє договір на добровільне медичне страхування, або це робить його роботодавець з Росії.
  2. Договір на обов'язкове медичне страхування - гарантія того, що іноземцю буде надана термінова, спеціалізована та санітарна медична допомога.
  3. Дозвіл на роботу або патент. Завдяки цьому документу іноземці можуть працювати в Росії. Здійснюється прийняття на роботу іноземців на підставі патенту з 2016 року.
  4. Дозвіл на тимчасове проживання в Росії.
  5. Вид на проживання в Росії, якщо іноземець оформляв його.

Іноземний громадянин, який бажає працювати в Росії, зобов'язаний пред'явити ці документи до оформлення трудової угоди. Однак нерідко іноземці, щоб отримати патент, повинні спочатку надати вже укладеного трудового договору. У цих випадках спочатку укладають трудовий договір, а потім іноземець надає патент.

Раніше було потрібно повідомляти відповідним інстанціям, що ви найняли іноземного громадянина або людини без громадянства. Тепер робити цього не потрібно. Якщо у людини є патент, значить, в Росії він перебуває на законних підставах.

Як укласти трудовий договір при прийнятті на роботу іноземців

Ухвалення на роботу іноземців передбачає укладання з ними трудових угод. У документі прописують наступну інформацію:

  1. ПІБ співробітника і назва компанії.
  2. Дані паспорта працівника.
  3. ІПН.
  4. Дата і місце укладення угоди.
  5. Посада та умови роботи, трудові обов'язки.
  6. Місцезнаходження фірми-роботодавця.
  7. Дата початку трудової діяльності. При укладанні строкового договору вказують і дату його закінчення.
  8. Сума заробітної плати та умови її виплати.
  9. Робочий графік.
  10. Компенсації і гарантії, передбачені на законодавчому рівні в залежності від умов праці. Їх може встановлювати і безпосередньо роботодавець.
  11. Характер роботи (відрядження, офісний і т. Д.).

Крім позначених відомостей, роботодавцю при наймі іноземця потрібно прописувати в трудовому договорі додаткову інформацію:

  • Про наявність патенту - документа, що дозволяє працювати в РФ; який патент, з якими реквізитами, хто і в який час його видав, скільки він діє.
  • Дані про дозвіл на тимчасове проживання.
  • Відомості про наявність у іноземця ВНЖ в РФ.
  • В угоді з іноземним громадянином вказують інформацію про укладений (безпосередньо зі співробітником або його наймачем) договорі медичного страхування. Вказують реквізити договору або поліса і порядок надання іноземцю медичної допомоги.

При прийнятті на роботу іноземних громадян наймач зобов'язаний дотримуватися і інші законодавчі вимоги. Закон дозволяє переведення співробітника з його згоди на виконання інших обов'язків на тому ж підприємстві. Відносно іноземців такий порядок теж діє, і теж з їх згоди. Єдина поправка - термін перекладу не повинен перевищувати одного місяця. Якщо після закінчення цього часу компанія не може перевести іноземця на попереднє місце роботи, то припиняє з ним трудові відносини.

думка експерта

Чим загрожує нелегальне прийняття на роботу іноземців

Сергій Січкар,

співвласник компанії «Арка Груп», Краснодар; кандидат економічних наук

Незаконне працевлаштування.

Якщо підприємство залучить до роботи іноземця без дозволу на трудову діяльність в Росії, директор повинен буде виплатити штраф у розмірі 20-50 тис. Руб., А безпосередньо організація - 250-800 тис. Руб. на кожного співробітника (п.1 ст.18.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ). Такі ж штрафи накладаються на компанії, які не отримали дозвіл на прийняття на роботу іноземців (п.2 ст.18.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ).

У Москві, Санкт-Петербурзі і областях міри покарання жорсткіше. У подібних ситуаціях директор виплачує штраф 35-70 тис. Руб., А організація - від 400 тис. До 1 млн руб. (П.4 ст.18.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ).

Приклад. Завод прийняв на роботу двох іноземців з Молдови та чотирьох з Таджикистану. Дозволів на роботу не було ні у кого. У підсумку наймачеві довелося заплатити штраф у розмірі 400 тис. Руб. на кожного співробітника - всього 2,4 млн руб. (Постанова ВС РФ від 03.03.2016 р по справі №А40-176665 / 2014 року).

Порушення міграційних правил

  1. Установи повинні передавати Управлінню з питань міграції МВС за місцем свого розташування інформацію про укладення та розірвання трудових і цивільно-правових договорів з іноземними громадянами. На це їм дається три дні. За недотримання цього правила директори компаній виплачують штраф 35-70 тис. Руб., А самі організації - від 400 тис. До 1 млн. Руб. (П.3, 4 ст.18.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ).
  2. Фірми, які уклали трудові договори з іноземними громадянами, щоквартально здають звіти про видану заробітну плату в територіальне Управління з питань міграції МВС. За порушення цієї законодавчої норми директори виплачують штраф 35-70 тис. Руб., А організації - від 400 тис. До 1 млн. Руб. (П.5 ст.18.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ).
  3. У сферах торгівлі алкогольною, тютюновою продукцією, а також в охоронній галузі і т.д. є серйозні обмеження на прийняття на роботу іноземців. У деяких випадках залучення громадян з інших держав заборонено. При виявленні порушень на директорів накладають штраф 45-50 тис. Руб. Компанії при цьому виплачують від 800 тис. До 1 млн. Руб. (П.1 ст.18.17 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ).

Зверніть увагу! Нерідко замість накладення штрафу призупиняється діяльність підприємства на 14-90 діб.

Організація нелегального перебування іноземців

За організацію незаконного знаходження іноземців на території РФ роботодавець несе відповідальність за ст.322.1 Кримінального кодексу РФ. За порушення йому можуть винести покарання у вигляді:

  • штрафу до 300 тис. руб. або розміру заробітної плати за 18 місяців;
  • обов'язкових робіт до 420 годин;
  • виправних робіт до 2 років;
  • примусових робіт до 3 років;
  • позбавлення волі до 5 років;
  • штрафу до 500 тис. руб. або позбавлення волі до 7 років - якщо законодавчі вимоги навмисно порушила організована злочинна група.

Приклад. Компанія прийняла на роботу іноземних громадян з вичерпаним терміном перебування в РФ і заселила їх в підвал. Мігрантів виявили співробітники поліції. В результаті керівника засудили до 3 років позбавлення волі на підставі постанови Мосміськсуду від 06.05.2015 р №4у / 5-2275 / 15.

Як усунути або звільнити раніше прийнятого на роботу іноземця

Керівник має право призупинити діяльність співробітника по ряду об'єктивних причин і дозволити йому повернутися до роботи тільки після їх усунення. До стандартних причин можна віднести наступні:

  • Співробітник з'явився на роботі в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння.
  • Підлеглий не пройшов необхідний курс навчання.
  • Працівник не пройшов медичний огляд; це означає, що в силу якихось обставин лікарі не дозволили йому працювати, але це дозвіл було необхідно.
  • У співробітника закінчився термін дії будь-яких прав: автомобільних, на носіння зброї і т. Д.

За таким же причин можна усунути від виконання трудових зобов'язань і іноземців. Однак призупинити їх роботу можна ще й за наступними обставинами:

  • У компанії закінчився термін дозволу на залучення іноземців для роботи.
  • Патент іноземного працівника більше недійсний.
  • У іноземця минув дозвіл на тимчасове проживання в РФ або ВНЖ.
  • У іноземця закінчився термін договору медстрахування.

Іноземні громадяни можуть повернутися до виконання своїх обов'язків в компанії після усунення виявлених проблем.

Якщо у іноземця закінчується час патенту, термін ВНЖ, тимчасового проживання або договору медстрахування, організація дає йому 1 місяць на вирішення цих питань. Якщо за цей час працівник не вирішує проблеми, трудові відносини з ним припиняють.

Звільнення іноземного працівника

Трудові договори з іноземцями розривають по ряду причин, серед яких:

  1. Угода сторін.
  2. Закінчення дії строкового договору.
  3. Ініціатива працівника.
  4. Ініціатива роботодавця.
  5. Інші причини, встановлені чинним Трудовим кодексом РФ (ст.77).

Що це означає на практиці?
Отже, що робити, якщо вимога про дозволеної частки іноземців поширюється на види діяльності у вашій компанії?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online