Заборона на виїзд за кордон: як перевірити чи випустять за межі країни, кому не можна виїжджати, підстави і термін обмеження

  1. Список осіб, яким заборонений виїзд за кордон
  2. Заборона на виїзд за кордон боржника
  3. Як зняти заборону на виїзд?
  4. Як перевірити, виїзної чи ні за кордон
  5. Відео: як уникнути заборони на виїзд
  6. Обійти заборону без наслідків
  7. Питання та відповіді

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Заборона на виїзд як інструмент примусу боржника до виконання зобов'язань показав свою ефективність і практика його застосування буде розширюватися. Закон дозволяє боржникові домагатися зняття заборони через суд. Крім боржників, існують і інші категорії громадян, для яких виїзд за кордон може бути обмежений.

Список осіб, яким заборонений виїзд за кордон

Загальний порядок виїзду з РФ регулюється федеральним законом № 114-ФЗ від 15.08.1996 року (з поправками 2018 року). Що стосується заборгованостей, через які судові пристави вправі накласти тимчасову заборону на перетин кордону, то про них більш детально йде в ст.67 ФЗ-229 від 02.10.2007 року. Тут же зазначено, що в разі наявності штрафів, погасити їх необхідно мінімум за 2 тижні до дати передбачуваної поїздки. В іншому випадку прикордонники не випустять громадянина за межі Росії.

Крім того, працівники МЗС, а також службовці ФСБ і МВС підпадають під дію наказу № 8722/996/562/350 від 17.11.2008. У ньому викладені як обмеження, так умови, при яких переміщення через кордон дозволені.

Контролює виїзд прикордонна служба в пунктах пропуску. Пред'явлений паспорт і проїзні документи перевіряються по базі даних, до якої підключений комп'ютер прикордонника.

Відповідно до законодавства сім категорій громадян можуть виявитися в числі «невиїзних».

  1. Співробітники Федеральної служби безпеки. Загальний порядок не для них. Якщо виключити службові відрядження, то дозволу на виїзд будь-якого характеру, включаючи туристичні, можуть бути отримані згідно з внутрішніми службовими інструкціями ФСБ.
  2. Особи, які мають допуск до державної і військової таємниці. Фактично заборона абсолютний. Але в залежності від важливості таємниці і глибини допуску існують тимчасові градації. Зазвичай при підписці про нерозголошення таємниці визначається термін, через який заборона на виїзд знімається. У більшості - 5 років, якщо інше не прописано в контракті або трудовому договорі. У будь-якому випадку термін заборони не перевищує 10 років і його можна оскаржити в суді або в Міжвідомчої комісії з охорони держтаємниці.
  3. Знаходяться на військовій або альтернативну службу за призовом. Право на виїзд з'являється в разі відстрочки призову або після демобілізації. Військовослужбовці-контрактники виїжджають за кордон з дозволу командування, для чого потрібно звернутися з рапортом на ім'я командира частини.
  4. Засуджені злочинці, а також звільнені з УДО або отримали умовні терміни. Після відбуття покарання вони вважаються спокутувати провину. Проте заборона на виїзд зберігається поки судимість не погашена, що регулюється ст.86 КК РФ. Довідка про погашеної судимості і подальше відновлення документів дають право на виїзд. Термін погашення залежить від тяжкості відбутого покарання і особистості засудженого. Максимум 10 років, але може бути і «нульовим».
  5. Особи, обвинувачені або підозрювані в скоєнні злочину. У відношення підозрюваних заборону на виїзд виносять слідчі органи, обвинувачених - судові. Поїхати за кордон можна, якщо:
    • суд винесе виправдувальний вирок,
    • кримінальну справу припиняється,
    • заборона, як запобіжний захід, скасовується або не призначається.
  6. Ухильники, які не виконують зобов'язань, накладених судом. Це наймасовіший контингент з тих, хто дізнається про заборону під час прикордонного контролю. Боржники, котрі ігнорують вимоги судових приставів. Як показала практика, заборона на виїзд виявився дієвим інструментом впливу на недбайливих платників.
  7. Громадяни, у яких в документах виявлені помилкові дані. При оформленні виїзних документів, заявники повідомляють про себе різні відомості при цьому підписуються в тому, що несуть відповідальність за достовірність даних. За помилки і сумлінні помилки не карають. А ось за внесення завідомо неправдивих відомостей застосовуються санкції. Зазвичай заборона накладають на час перевірки, але не довше одного місяця. Якщо в ході перевірки не будуть виявлені інші причини або підстави для заборони, то обмеження знімаються, а в документи вносять виправлені відомості.
  8. Підприємці, щодо яких ініційовано судовий розгляд з питань банкрутства. Випускати їх за кордон заборонено протягом усього терміну судового процесу, так як існує висока ймовірність спроби ухилитися від виконання своїх зобов'язань.

У випадках із засудженими є додаткові реабілітують умови для зняття заборони. Це відбувається після звільнення від покарання у випадках:

  • скасування вироку суду з припиненням справи виробництвом;
  • помилування або амністії;
  • виключення злочину з Кримінального кодексу;
  • закінчення строків давності обвинувального вироку, який не був виконаний поза волею засудженого.

Про те, що з'явилася заборона на виїзд, громадянин дізнається з повідомлення ГУМВ МВС . Йому повинні повідомити:

  • основу і термін обмеження;
  • дата і реєстраційний номер рішення про обмеження;
  • повне найменування та юридична адреса організації, яка заборонила виїзд.

Оскаржити повідомлення можна в суді (військовослужбовцям у військовому суді) або в територіальному органі ГУМВ МВС.

Оскаржити повідомлення можна в суді (військовослужбовцям у військовому суді) або в територіальному органі ГУМВ МВС

Сума боргів більше 10 000 руб. достатня підстава для заборони на виїзд

Заборона на виїзд за кордон боржника

У 2019 обмеження виїзду за кордон застосовується по відношенню до всіх громадян Росії, які мають певні заборгованості. Законодавець визначає різні межі боргових зобов'язань, при наявності яких громадянинові може бути обмежена можливість виїзду за кордон:

  • моральна компенсація - 10 тис. рублів;
  • майновий збиток - 10 тис. рублів;
  • відшкодування шкоди здоров'ю - 10 тис. рублів;
  • несплата аліментних платежів - 10 тис. рублів;
  • інші борги - 30 тис. рублів.

В якості інших заборгованостей при цьому прийнято розуміти різноманітні штрафи (як дисциплінарні, так і адміністративні), позики в банківських і кредитних організаціях, несплата за ЖКГ, ухилення від податків і багато іншого.

Варто відзначити, що введення тимчасового обмеження на виїзд за межі Росії накладається виключно в судовому порядку. Це означає, що проти боржника ініціюється судовий процес, за підсумками якого починається виконавче провадження. Без судового рішення обмежити боржника неможливо.

Діюча законодавча база не передбачає введення автоматичного заборони на виїзд при досягненні граничної суми заборгованості. Заборона буде встановлено щодо користувача виключно в ситуації, коли він викритий в ігноруванні і ухиленні зобов'язань, накладених на нього судовими інстанціями.

Тимчасова заборона на виїзд за кордон накладається на певний період. Для ситуацій, мінімальний поріг заборгованості за якими становить 10 тис. Рублів, обмеження встановлюється на 6 місяців. Якщо допустима сума заборгованості становить 30 тис. Рублів - тимчасова заборона триває 2 місяці.

Варто відзначити, що якщо за вказаний період часу боржник не розбереться зі своїми зобов'язаннями, заборона на виїзд за межі РФ буде продовжуватися до моменту, поки вся сума заборгованості не буде погашена.

Встановлення заборони відбувається наступним чином:

  1. Подача заяви в суд для отримання виконавчого листа на адресу користувача, який не виконує свої зобов'язання по сплаті заборгованостей.
  2. Подача додаткового прохання про встановлення в якості міри покарання обмеження або заборони на виїзд за межі територій, що знаходяться під юрисдикцією Уряду РФ.
  3. Порушення виконавчого виробництва на підставі отриманого судового рішення.
  4. Відправка виконавчого документа до Служби судових приставів. На них покладається обов'язок по залученню боржника до відповідальності.

Як зняти заборону на виїзд?

Законодавець передбачає кілька варіантів зняття обмеження на виїзд за кордон:

  1. Повне погашення заборгованості. Боржник сплачує всі свої зобов'язання, поле чого інформація про це автоматично потрапляє в Службу судових приставів. На підставі отриманих даних, судовий пристав виносить постанову, яка скасовує обмеження або заборона на виїзд за кордон. Цей документ проходить обов'язкову реєстрацію в загальній системі документообігу на протязі 1 доби, після чого копія постанови перенаправляється прикордонникам і митникам.
  2. Завершення судового провадження. Цей варіант допустимий, якщо боржник домовиться з стягувачем про повернення коштів або відстрочення виплати. У будь-якому випадку, буде потрібно мирну угоду між сторонами.
  3. Оскарження постанови. Якщо користувач отримав на руки повідомлення про заборону залишати територію Росії, він має право оскаржити рішення. Для цього необхідно звернутися в суд за місцем проживання з вимогою про зняття заборони. Рішення буде прийнято на підставі наявної інформації протягом 10 днів. Як показує практика, при наявності заборгованостей в сумі 10 тис. Рублів або 30 тис. Рублів (в залежності від ситуації), суд відхилить клопотання заявника.

Як перевірити, виїзної чи ні за кордон

У співробітників ФСБ, а також у службовців за призовом, не кажучи вже про обвинувачених і засуджених, питання випустять або не випустять, якщо і виникає, то з'ясовується до передбачуваної поїздки.

Несподіваний заборона на виїзд, про що дізнаються на прикордонному контролі, в першу чергу хвилює тих, проти кого порушено виконавче провадження при дотриманні наступних умов:

  • сума боргу понад 10 000 руб. або борг носить немайнові характер;
  • виконавчий документ не прострочений, зберігаючи свою силу в протягом 3 років;
  • судове постанова набрала законної сили після того, як терміни оскарження пройшли або скарги відхилені;
  • копії постанови направлено до ГУМВ МВС, прикордонну службу та боржнику.

Є помилкова думка, що почекавши 3 роки, можна ухилитися від виконання виконавчого документа. По-перше, у стягувача є право вимагати, щоб виробництво відновили до закінчення 3-річного терміну. А, по-друге, після закінчення все одно стягувач може зажадати повернення боргу, для чого передбачені інші процедури.

У боржника є три варіанти дій:

  • виконати вимоги за виконавчим провадженням;
  • укласти мирову угоду зі стягувачем, за яким стягувач зніме вимоги про заборону на виїзд;
  • залишатися невиїзним.

Сумлінний громадянин, розрахувався за боргами, вправі очікувати, що всі обмеження знімуться автоматично. У реальному житті трапляються помилки, а в діях державних служб - неузгодженість.

Важливо: прикордонники керуються судовими постановами, вони не розглядають скарги, заяви та апеляції громадян про заборону виїзду.

Судовий пристав, закривши виконавче провадження, подає відповідну інформацію в ГУМВ МВС і прикордонної служби. У базі даних «невиїзних» відбувається коригування.

Отримати інформацію про наявність заборон і обмежень на виїзд за межі Росії можна кількома способами:

  • особисте звернення до Служби судових приставів;
  • безпосередньо у особи, якій користувач заборгував певні кошти;
  • через спеціалізовані інтернет-портали комерційного формату (за інформацію доведеться сплатити певну суму, як правило, до 300 рублів);
  • через офіційний портал ФССП;
  • на сайті Федеральної податкової служби;
  • за допомогою сервісу держпослуги.

Відео: як уникнути заборони на виїзд

З'ясувати, чи знаходиться громадянин в базі даних невиїзних можна звернувшись особисто до приставу, який вів справу або через електронні сервіси. Сайти, що дають інформацію щодо обмеження на виїзд, обчислюються десятками, і не всі з них мають у своєму розпорядженні достовірні дані. Найчастіше власники сайтів використовують затребувану послугу в якості інструменту для збільшення відвідуваності. Рекомендується користуватися тільки офіційними порталами:

На кожному з них необхідно завести особистий кабінет і пройти процедуру авторизації.

Незайвим буде, збираючись в далеку поїздку, отримати довідку у судового пристава про закриття провадження або підтвердження стягувача про відсутність претензій. Додаткова страховка не завадить на той випадок, якщо в базі даних прикордонної служби громадянин як і раніше буде значитися в невиїзних.

Обійти заборону без наслідків

Закон передбачає ситуації, коли боржнику необхідний виїзд за кордон. Наприклад, у службове відрядження, на лікування, з гуманітарних причин. В кожному окремому випадку питання вирішується індивідуально через керівництво ФССП, суд або інші компетентні органи. Крім того, можна звернутися до стягувача для укладення мирової угоди.

Будь-які спроби обійти заборону без законних підстав будуть розглядатися як порушення ФЗ № 114 з відповідними санкціями у залежності від тяжкості скоєного.

До недавнього часу боржники користувалися Білорусією як лазівкою. На російсько-білоруському кордоні був відсутній контроль, база даних білоруських прикордонників була підключена до російської. Аеропорт Мінська відкривав боржникам дорогу за кордон. Влада обох країн зробили дієвих заходів щодо наведення порядку. Боржникам краще не ризикувати і не витрачатися на квиток до Мінська. Простіше розплатитися з боргами і стати виїзним.

Питання та відповіді

1. Я повністю погасив податкову заборгованість, що підтверджується на сайті ФНС і держпослуг. Судовий пристав підтвердив по телефону, що моє ім'я виключено з бази даних. Проте прикордонники не дозволили виїзд, і поки йшов розгляд, мій літак полетів. Хто компенсує збитки?

Вам слід зібрати підтверджуючі документи і заявити претензію тому державному органу, з вини якого були порушені ваші права. При відмові врегулювати питання в досудовому порядку ви маєте право подати цивільний позов і вимагати компенсації в суді.

2. У мене є кілька заборгованостей по ЖКГ, штрафів ДАІ та податкові пені. Розмір кожного з них менше 10 000 руб. Чи є небезпека потрапити в невиїзні?

Так, є, якщо сумарно вони перевищать 10 000 руб.

3. Я оплатила борг на кордоні, а мене все одно не випустили. Чому?

Тому що прикордонникам недостатньо квитанції оплати. Їм потрібна зміна в базі даних. Між виконанням обов'язку і коригуванням бази даних існує часовий лаг. Це слід мати на увазі. Час між банківським підтвердженням платежу і електронним підписом пристава про закриття провадження коливається від лічених годин до декількох днів.

4. Які борги не є підставою для обмеження виїзду?

Питання некоректне. Будь-які борги - аліменти, недоїмки, штрафи, пені, невиконані зобов'язання, неоплачені послуги, заборгованості по кредиту можуть стати підставою для заборони на виїзд.

5. У наш час сума в 10 000 руб. здається несерйозною. Чи не час змінити?

Є законопроект про збільшення до 100 000 руб., Який не вийшов зі стадії розгляду. Якщо для вас 10 000 - несерйозна сума, що заважає її оплатити?

Тим, хто планує поїздки за кордон, слід завчасно переконатися, що у них немає невиконаних зобов'язань майнового і немайнового характеру перед іншими громадянами, юридичними особами і державними органами. Вчасно погашення борги гарантують безперешкодний виїзд. Прикордонники, здійснюючи виїзний контроль, керуються базою даних «невиїзних» громадян і не розглядають скарги та апеляції під час перевірки.

Як зняти заборону на виїзд?
Хто компенсує збитки?
Чи є небезпека потрапити в невиїзні?
Чому?
4. Які борги не є підставою для обмеження виїзду?
Чи не час змінити?
Якщо для вас 10 000 - несерйозна сума, що заважає її оплатити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online