Перевірити заборона на виїзд за кордон

  1. Підстави для заборони виїзду за кордон
  2. Порядок накладення заборони
  3. Перевірити наявність заборони
  4. 1. Сайт ФССП
  5. 2. Єдиний портал держпослуг
  6. 3. Звернутися в ФМС

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Щодня тисячі людей перетинають державний кордон РФ. Впорядкування цих процесів покладено державою на міграційну службу Росії - ФМС. У регулюванні міграційних процесів беруть участь і інші органи і служби кроєм ФМС.

Одним із способів управління міграційними потоками є встановлення обмежень чи заборон окремим особам проїжджати через кордон. Так, для іноземців та осіб без громадянства може заборонятися в'їзд на територію Росії, а росіянам - виїзд з РФ. Такі обмеження можуть переслідувати різні за своєю сутністю мети: від збереження обороноздатності до захисту власних громадян, яким заборонений виїзд.

Підстави для заборони виїзду за кордон

Головною причиною, по якій громадянин Росії може потрапити в список осіб, кому заборонено залишати територію РФ, є наявність визнаних судовими інстанціями боргів по платежах на користь держави, юридичних або фізичних осіб. Обмеження, що застосовується до боржників, має на меті захист прав і законних інтересів суб'єктів, які не отримали належних сум. Простіше кажучи, забороняючи виїзд з РФ служба судових приставів (ФССП), прагне припинити спроби боржника втекти від боргів.

Така практика поширена в світі і є досить ефективною. Особи, яким необхідно залишати країну час від часу, намагаються вчасно покрити всі обов'язкові платежі: аліменти, рахунки за комунальні послуги, розрахунки за договорами, штрафи та інші.

Крім боржників, під обмеження виїзду з РФ потрапляють і інші категорії громадян:

  • чиновники, які мають (або мали раніше) доступ до інформації, що містить державну таємницю;
  • військовослужбовці строкової служби або особи, які проходять альтернативну службу;
  • підозрювані або обвинувачені у вчиненні злочинного діяння, а також засуджені за вчинення діяння, передбаченого Кримінальним кодексом РФ, як злочину;
  • службовці ФСБ;
  • особи, які надали відомості, що не відповідають дійсності, при оформленні документації на виїзд.

Законом можуть встановлюватися обмеження права залишати територію РФ і для інших категорій громадян Росії.

Порядок накладення заборони

Головним чином обмеження права залишати межі Росії стосується боржників. Для того щоб така заборона виїзду за кордон набув чинності уповноважені органи державної влади повинні дотримати певний порядок.

Закон «Про виконавче провадження» містить положення, згідно з яким накласти заборону на виїзд з РФ на громадянина з ініціативи судової інстанції або судового пристава. На практиці суд практично не користується таким повноваженням. Особливо якщо мова йде про борг, який визначений не судом, а яким-небудь іншим органом. Переважно правом обмеження виїзду користуються представники ФССП.

Варто враховувати, що обмежувальні заходи можуть стосуватися не всіх боржників, а лише тих, борги яких визнані офіційно (судом або іншим органом), про що прийнято відповідні рішення, видані виконавчі листи. На підставі цих документів підрозділ ФССП збуджує виконавче провадження. Боржнику дається термін на добровільне виконання і погашення боргів. Якщо протягом цього терміну встановлені суми не погашені, починається примусове виконання. З цього моменту в триденний термін пристав ФССП подає документи на заборону виїзду особи за кордон у відповідне УФМС. Копії постанови про внесення особи до списку невиїзних направляються в прикордонну службу і самого боржника.

У 2013 р була встановлена ​​мінімальна сума боргу, при наявності якого особа може обмежитися в праві виїзду. Розмір заборгованості складає 10 тисяч рублів.

Термін обмеження становить півроку. Якщо протягом цього періоду борг не погашений, представник ФССП виносить повторну постанову про заборону на виїзд.

Перевірити наявність заборони

Виходячи з того, що ФССП повинна повідомляти особу про внесення до списку боржників, яким перекритий виїзд за кордон, малоймовірно, що заборона залишати територію Росії стане сюрпризом. Однак, існують і випадки, коли особи не повідомляються. Наприклад, якщо мова йде про неповнолітніх дітей, то заборона їм виїжджати з РФ може накладатися за заявою одного з батьків. Другий батько про наявність такого може і не знати. Та й з повідомленнями, чесно кажучи, не завжди все гладко. А про наявність будь-якого дрібного штрафу можна іноді і забути.

Тому, плануючи поїздку за кордон, не зайвим буде перевірити, чи не «висить» чи на громадянина заборона виїжджати за кордон в ФМС, який стане перешкодою для переїзду через кордон. Тим більше що зробити це досить просто і швидко.

1. Сайт ФССП

Наявність виконавчих проваджень щодо громадянина Росії можна перевірити онлайн, на офіційному сайті ФССП. Для цього потрібно зайти на сторінку fssprus.ru.

Увійти в базу даних виконавчих проваджень ФССП.

На сторінці з'явиться форма для внесення персональних даних. Щоб перевірити потрібно заповнити всі поля із зірочкою.

При наявності виробництва система надасть усі необхідні дані про нього: відомості про рішення, про кредиторі, а також сума, яку треба сплатити.

2. Єдиний портал держпослуг

Перевірити наявність несплачених штрафів, через які в ФМС також може бути направлено постанову про заборону виїзду, можна на єдиному порталі держпослуг.

Після реєстрації в особистому кабінеті стануть доступні численні сервіси, в тому числі і перевірка неоплачених штрафів.

3. Звернутися в ФМС

Найбільш точну і вичерпну інформацію про наявність заборони виїзду за кордон можна отримати шляхом письмового звернення до органів ФМС. На запит громадянин отримає вичерпну відповідь із зазначенням підстав та органів, які наклали обмеження.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online