Про декларування доходів і майна

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Щорічно громадяни Білорусі повинні надавати в податкові органи декларацію про отримані у минулому році доходи
Щорічно громадяни Білорусі повинні надавати в податкові органи декларацію про отримані у минулому році доходи. Декларуються не всі доходи, а тільки їх певні види. Останнім часом почастішали виклики до податкової громадян, які не отримували доходів. Їм теж пропонують надати декларацію, але не податкову, а про доходи та майно. Що це за декларація, чим вона відрізняється від податкової? В яких випадках можуть запропонувати людині уявити її? На ці та інші питання ми попросили відповісти начальника інспекції Міністерства з податків і зборів Республіки Білорусь по Зельвенський район Світлану Панасик:
- Податкові органи здійснюють контроль не тільки за повнотою і своєчасністю сплати податків до бюджету, а й за декларуванням доходів. В рамках Закону Республіки Білорусь від 04.01.2003 №174-З «Про декларування фізичними особами доходів і майна» така декларація може бути витребувана у будь-якого громадянина Республіки Білорусь, іноземного громадянина, який постійно проживає в нашій країні.
Такі категорії громадян, як державні службовці, депутати подають декларацію про доходи та майно щорічно, а також при призначенні на посаду, при прийомі на роботу. У фізичних осіб, які не займають державних посад, декларація про доходи та майно може бути витребувана лише податковим органом. У них немає певного терміну, до якого треба її представити. Але якщо податковий орган надіслав вимогу, то таку декларацію необхідно подати.
- У яких випадках податкова служба може надіслати вимогу подати таку декларацію?
- Наприклад, податкова служба проводить аналіз фінансового стану громадянина. Може скластися ситуація, що людина ніде не працює, але при цьому набуває дорого-вартісне майно: квартиру, будинок, машину.
Бувають ситуації, коли підприємство виплачує працівникам низьку заробітну плату. У таких випадках є підстави вважати, що частина доходів приховується від оподаткування, а зарплата виплачується «в конвертах». У керівників і бухгалтерів таких організацій може бути витребувана декларація про доходи та майно.
- Розкажіть докладніше, якими критеріями керується податкова служба при прийнятті таких рішень?
- Критерії різні. Один з них - аналіз фінансового становища громадянина. Доходи і витрати аналізуються на підставі відомостей, наявних в податковій.
Бувають ситуації, коли при перевірці організації податковою службою з'ясовується, що у об'єкта хороші доходи, він платить податок на прибуток, на додану вартість. Але заробітна плата керівника нижче бюджету прожиткового мінімуму. При цьому він дозволяє собі дорогі поїздки за кордон, набуває майно. Виникає питання: за які кошти?
Буває і самі співробітники підприємства інформують податкові органи про те, що керівник не хоче доплачувати певні кошти в Фонд соціального захисту населення Міністерства праці та соціального захисту Республіки Білорусь і платить їм на папері не ту зарплату, яка є насправді. Люди скаржаться, бо зацікавлені в забезпеченні своєї старості і хочуть, щоб у них була гідна пенсія.
- Які доходи підлягають обов'язковому декларуванню?
- Вказуються кошти, отримані від громадян, організацій, індивідуальних підприємців: заробітна плата, позики, стипендії, аліменти. Незважаючи на те, що пенсія не оподатковується, в декларації про доходи та майно її необхідно вказати. Ще раз повторюся: потрібно декларувати будь-які отримані грошові кошти та будь-яке майно, навіть подарунок.
- А якщо подарунок був отриманий від близького родича?
- Подарунки близьких родичів (мами, тата, сестри, брата, дітей), як відомо, не розцінюються як доходи і не обкладаються податком. Але якщо витребувана декларація про доходи та майно, вони підлягають декларуванню. Це ж стосується подарунків, отриманих на весіллі. Адже отримані в якості весільного подарунка гроші згодом могли бути спрямовані на придбання дорогого майна, наприклад, автомобіля.
- Чи потрібно декларувати позикові кошти? Адже вони даються на поворотній основі.
- Позики теж підлягають декларуванню. Наприклад, декларація потрібна за 2011 рік. Позикові кошти були отримані в січні 2011р., А в грудні цього ж року були повернуті. Незалежно від того, що кошти повністю повернуті, така позика підлягає декларуванню.
- А якщо гроші були взяті у позику давно, але борг на момент подання декларації ще не повернуто. Чи треба декларувати таку позику?
- Якщо на момент подання декларації позикові кошти не повернені в повному обсязі, вони теж підлягають декларуванню. Причому вказується повна сума. Наприклад, в 2008 році людина взяла в борг 100 млн. Білоруських рублів. У 2015 році від нього вимагається декларація, і на цей момент грошові кошти ще не повернуті в повному обсязі. Раз борг є, такі кошти підлягають декларуванню в повній сумі.
Звертаю увагу, що з 2015 року відбулися зміни в порядку обчислення податку при отриманні фізичною особою позикових або кредитних коштів. Тобто такі доходи будуть підлягати оподаткуванню, в разі якщо позики і кредити:
- підлягають вказівкою в декларації про доходи та майно, поданій платником на вимогу податкового органу;
- вказані в поясненнях про джерела доходів, поданих платником на вимогу податкового органу при здійсненні контролю у сфері декларування доходів і майна, і не погашені їм на дату подання таких пояснень.
При цьому прибутковий податок з фізичних осіб не буде обчислюватися з доходів у вигляді позик, кредитів, отриманих і повернутих протягом декларованого періоду, а також отриманих від осіб, які перебувають відповідно до законодавства між собою у відносинах близького кревності чи властивості.
- Яке майно підлягає обов'язковому декларуванню?
- Житлові будинки, квартири, кімнати, гаражі, садові будиночки, земельні ділянки, транспортні засоби. Це майно декларується незалежно від вартості. Але є майно, яке декларується тільки в певних випадках. Наприклад, будівельні матеріали декларуються в тому випадку, якщо вони є у людини у власності і їх вартість на момент подання декларації перевищує 2 тис. Базових величин. На сьогоднішній день це 360 млн. Білоруських рублів. Якщо вартість будівельних матеріалів не перевищує цю суму, в декларації вони не відображаються.
Аналогічний підхід до дорогоцінних металів, ювелірних виробів, творів мистецтва. Такий же підхід до акцій, часток у майні, паях споживчих кооперативів, об'єктів незавершеного будівництва. Наприклад, будується будинок. Якщо його вартість на момент подання декларації перевищує 15 тис. Базових величин (це 2700 млн. Білоруських рублів), то такий об'єкт декларується. Якщо його вартість менше, він не вказується в декларації.
Але вдома, квартири, кімнати, транспортні засоби, які вже внесені у власність, підлягають обов'язковому декларуванню незалежно від вартості.

Що це за декларація, чим вона відрізняється від податкової?
В яких випадках можуть запропонувати людині уявити її?
У яких випадках податкова служба може надіслати вимогу подати таку декларацію?
Розкажіть докладніше, якими критеріями керується податкова служба при прийнятті таких рішень?
Виникає питання: за які кошти?
Які доходи підлягають обов'язковому декларуванню?
А якщо подарунок був отриманий від близького родича?
Чи потрібно декларувати позикові кошти?
Чи треба декларувати таку позику?
Яке майно підлягає обов'язковому декларуванню?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online