«ВЕБ - слон в посудній лавці»: як Євгенія Даутова продовжує битву за своє дітище

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

12.01.2018

Власниця «КЗСК-Силікон» знайшла інвестора, готового оплатити борги, але федералам, схоже, потрібні не гроші, а сам завод

З несподіваною звісткою прийшла напередодні на перші збори комітету кредиторів «КЗСК-Силікон» Євгена Даутова - вона принесла лист від нового інвестора, готового розплатитися з кредиторами протягом місяця. Як дізнався «БІЗНЕС Online», новини зраділи всі присутні, крім Зовнішекономбанку. Він наполягає на конкурсному виробництві, після якого завод, по всій видимості, піде за копійки «Ростех».

Перші збори кредиторів «КЗСК-Силікон» обернулося сенсацією: Євгенія Даутова знайшла нового інвестора, готового розплатитися з кредиторами Фото: Олена Галеева Перші збори кредиторів «КЗСК-Силікон» обернулося сенсацією: Євгенія Даутова знайшла нового інвестора, готового розплатитися з кредиторами Фото: Олена Галеева

«ДО РЕЧІ,« РУСАЛ »НЕ ВІДМОВИВСЯ ДОСІ ...»

Перші збори кредиторів АТ «КЗСК-Силікон» на території КЗСК за адресою Лебедєва, 1 напередодні обернулося сенсацією. На збори прийшла особисто співвласниця активу Євгена Даутова. Як пізніше розповіли нам учасники зборів, її поява справила фурор, і неспроста. Виявилося, Даутова прийшла з проханням перенести збори кредиторів, щоб новий інвестор, якого вона знайшла, зміг буквально протягом місяця оплатити борги «КЗСК-Силікон». Збори пройшли в закритому режимі, проте в розпорядженні редакції опинилася аудіозапис.

«Ми вирішили: раз не виходить протягом двох років змагатися з Зовнішекономбанком (ЗЕБ), піти іншим шляхом», - заявила Даутова. «І на адресу арбітражного керуючого Сергія Оліна, на адресу Арбітражного суду Татарстану наш потенційний партнер надіслав листа. Це "Барс" - наш технічний партнер. Ми для нього робили і розробляли ряд продуктів, тому просимо до порядку денного кредиторів включити питання про намір третьої особи погасити заборгованість АТ "КЗСК-Силікон" перед конкурсними кредиторами в повному обсязі протягом 30 днів », - заявила Даутова.

Як повідомили нам власні джерела, інвестор дійсно написав лист на підтвердження своїх намірів для суду та комітету кредиторів. У ньому не вказані конкретні цифри, які він готовий вкласти (зрозуміло, що мова йде про мільярди), проте запевнив у готовності профінансувати передбанкрутному активи. Що важливо, в додачу до споруджуваного «КЗСК-Силікон» «Барс» готовий забрати і основний діючий актив, КЗСК. За словами Даутова, до нього у інвестора є свій комерційний інтерес.

Що за компанія цей «Барс», по її опису незрозуміло - в Росії працює безліч компаній під схожими назвами. Даутова лише згадала, що «Барс» займається розробкою хімічної продукції і тепер збирається погасити борги спільно з великим російським банком, назва якого підприємниця згадувати не стала зовсім.

За словами Євгенії Даутова виходить, що останні півтора року власники заводу намагалися знайти інвестора, вели переговори, проте всі кандидатури відкидав Зовнішекономбанк Фото:   kpfu За словами Євгенії Даутова виходить, що останні півтора року власники заводу намагалися знайти інвестора, вели переговори, проте всі кандидатури відкидав Зовнішекономбанк Фото: kpfu.ru

«Та й раніше був інвестор, - зітхнула Даутова (очевидно, тут мається на увазі багаторазово згадуваний" Ростех "- прим. Ред.). - Але він письмово не озвучував [свої наміри]. Він говорив, що йому потрібен додатковий партнер. Ми таких партнерів приводили ... Це був і "Русал" (російський виробник алюмінію, ключовий бенефіціар - Олег Дерипаска - прим. Авт). До речі, "Русал" не відмовився досі. Вони готові, але вони не хіміки, вони не готові бути стратегічними партнерами ».

Цікаво, що, за її словами, спільно з «Русалом» співінвестором хотів виступити і татарстанський технопарк «Ідея». «Наш татарстанський технопарк" Ідея "теж відправляв лист" Русалу "[про те], що в парі з ним вони готові працювати ... Але, коли ми зверталися з пропозиціями до ЗЕБу з приводу потенційних партнерів, нас потім з переговорного процесу виключали. І згодом ми цих процесів не знаємо », - заявила Даутова.

З її слів виходить, що останні півтора року власники заводу намагалися знайти інвестора, вели переговори, проте всі кандидатури відкидав Зовнішекономбанк. «Вони говорили, що вони не впевнені, будуть [потенційні інвестори] фінансувати чи ні», - пояснила підприємниця.

Насправді, за відомостями наших джерел, федерали ведуть себе набагато менш дипломатично: як тільки Даутова вдається з ким-небудь домовитися, тут же потенційний інвестор отримує дзвінки з серйозних кабінетів - не зв'язуватися. Таке залякування служить одній меті - актив повинен перейти тільки до «Ростех» і за мінімальною ціною.

Як пояснив присутнім Олін, до закінчення процедури спостереження всю заборгованість може погасити тільки сам боржник. Після введення конкурсного виробництва інвестор може вступити в справу тільки в якості третьої особи і вже діяти самостійно.

Зовнішекономбанк наполягає на конкурсному виробництві, після якого завод, по всій видимості, піде за копійки «Ростех» Фото: © Віталій Бєлоусов, РІА «Новости» Зовнішекономбанк наполягає на конкурсному виробництві, після якого завод, по всій видимості, піде за копійки «Ростех» Фото: © Віталій Бєлоусов, РІА «Новости»

Здавалося б, прихід інвестора - ідеальний варіант для всіх, проте не так сталося як гадалося. Справа в тому, що представники ЗЕБа як власника 87,5% від усіх вимог проголосували проти перенесення зборів. Крім того, тимчасовий керуючий поставив питання про введення подальшої процедури банкрутства - зовнішнє управління або конкурсне виробництво. Але і тут дрібні кредитори не змогли перебороти головного.

«Ви наполягаєте на конкурсному виробництві?» - уточнив Олін. «Так», - погодився представник ЗЕБа.

Після цього відбулися вибори членів комітету - все три місця в ньому зайняли представники того ж Зовнішекономбанку. До слова, за бортом комітету кредиторів в числі інших залишилася і інша державна корпорація - агентство зі страхування вкладів (АСВ), що представляє інтереси банкротних Спурт Банку. Формально вимоги АСВ складають всього 160 млн рублів, і прорвати оборону ЗЕБа з мільярдними вимогами йому виявилося не під силу. Раніше ЦБ заявляв, що власники банку вклали в свій інвестпроект значно більшу суму, але не безпосередньо, а через «технічні» компанії. Мабуть, це поки і заважає АСВ консолідувати свій портфель вимог. «Дві держкорпорації між собою воюють. Кожен намагається вичавити максимум », - каже наш співрозмовник, знайомий з ситуацією.

Заборгованостей перед податковою або співробітниками у «КЗСК-Силікону» поки немає Фото: Олена Галеева Заборгованостей перед податковою або співробітниками у «КЗСК-Силікону» поки немає Фото: Олена Галеева

«ТАКИХ ФАХІВЦІВ НАСПРАВДІ БІЛЬШЕ НЕМАЄ В КРАЇНІ»

Як з'ясувалося, заборгованостей перед податковою або співробітниками у «КЗСК-Силікону» поки немає. За словами представника заводу (по запису його ідентифікувати нам не вдалося), підприємство до кінця січня продовжувало повертати ПДВ з деяких угод - саме цими грошима керівництво компанії оплачувало зарплату 140 працівникам та податки. Але цей ресурс під кінець.

«Якщо ми втратимо цей об'єкт, то я вважаю, що в нашій країні такий завод більше не буде побудований ніколи, - намагався облагоразуміть головного кредитора заводчанин. - Зараз у нас грошей залишилося тільки на січень, з лютого вже податки підуть, платити буде нічим. Тому, що буде далі, не знаю ... Розпочнеться масове скорочення колективу, а таких фахівців більше ніде немає в Росії, в країнах СНД - теж ».

Сумно, що, навіть якщо новий інвестор сплатить борги вже в якості третьої особи в банкрутному справі, конкурсного керуючого, згідно з процедурою, все одно доведеться звільнити співробітників. Однак, за словами представника заводу, якщо найближчим часом не відновити будівництво, то перебувати там вже буде не можна: будівля перестане відповідати вимогам безпеки і незабаром зовсім почне руйнуватися.

«Набрали з усієї країни фахівців з кремнійорганікі, два роки їх навчали на власній кафедрі, і насправді більше їх немає в країні» Фото:   president «Набрали з усієї країни фахівців з кремнійорганікі, два роки їх навчали на власній кафедрі, і насправді більше їх немає в країні» Фото: president.tatarstan.ru

«Шановні кредитори! У людей кредити, іпотеки, проблеми. Як нам далі працювати? - несподівано й емоційно виступив представник профспілки працівників "КЗСК-Силікон". - Ви, будь ласка, визначтеся, що нам робити ... Нам самостійно вибиратися або чекати обіцянки з приводу нас? .. Тут працюють такі фахівці, які підуть і потім навряд чи повернуться ... »

На це представник ЗЕБа зміг лише промовити, що донесе до свого керівництва, що від трудового колективу надійшла пропозиція про зустріч.

Про ризик втрати унікального колективу говорять і наші співрозмовники на самому заводі. «Набрали з усієї країни фахівців з кремнійорганікі, два роки їх навчали на власній кафедрі, і насправді більше їх немає в країні. Крім того що вони унікальні фахівці, у кожного своя життєва ситуація - у кого-то іпотека, хтось єдиний годувальник в сім'ї. Їм що, звільнятися? »- нарікає наш співрозмовник.

«ФАКТИЧНО ЦЕ ПІДРИВ РЕПУТАЦІЇ ДЕРЖАВИ»

Під кінець зборів слово взяли представники невеликих кредиторів - підрядників будівництва, які не ввійшли до комітету. А таких близько 22 компаній, причому їх вимоги, за різними даними джерел «БІЗНЕС Online», оцінюється в суму від 500 до 600-800 мільйонів.

З полум'яною промовою виступив представник ТОВ «МЕТАР-Інжиніринг» - компанії, яка ініціювала банкрутство «КЗСК-Силікону». За його словами, всі підрядники будівництва завжди були впевнені в тому, що працюють над важливим для країни проектом, в рамках держзамовлення. Постанови уряду Росії про припинення фінансування ЗЕБом будівництва не було. «На сьогодні так і залишилося загадкою: хто, як і навіщо припинив кредитування? - вигукував чоловік. - Зрозуміло, що ви вирішуєте стратегічні проблеми ... Але яким чином державна корпорація, яка перш за все являє питання держави, дозволила не виконати державні контракти? Фактично це підрив репутації держави ».

Дійсно, оскільки 49% акцій АТ «КЗСК-Силікон» належить Росимуществу, свої закупівлі воно проводило через тендери як держзамовник. згідно з базою «Контур.Фокус» , В цілому укладено 247 контрактів на 8,5 млрд рублів.

Кілька підрядників «КЗСК-Силікону» поділилися з «БІЗНЕС Online» своїми оцінками того, що відбувається навколо заводу. Вони висловлюють жаль з приводу старті банкрутства заводу, проте розуміють і його ініціатора - «МЕТАР інжиніринг», який опинився у важкому фінансовому положенні, в якому, власне, знаходяться і інші кредитори: кілька компаній, за нашими відомостями, вже збанкрутували. Один з підрядників навіть звернувся з листом про долю «КЗСК-Силікону» до президента РФ Володимира Путіна, однак відповідь йому з приймальні був скупий: такі питання вирішуються тільки в судовому порядку.

«ВЕБ як великий слон в посудній лавці. Складалося відчуття, що вони чекали, поки у когось з постачальників не витримають нерви і він подасть на банкрутство. Так і сталося - один з кредиторів ( "МЕТАР інжиніринг") подав на банкрутство, обґрунтовуючи це тим, що брав кредит в Ощадбанку і Ощад видав йому кредит під держзамовлення. Компанія працювала в рамках держзамовлення ФЗ №214 - Сбербанк кредитує такі угоди без застави. І коли Сбербанк зіткнувся з тим, що ВЕБ не кредитує, то він був в шоці - це був перший прецедент, коли замовлення по закону №214-ФЗ не виконується », - розповів нам один з підрядників.

В травнем 2017 року голова ЗЕБа Сергій Горьков відвідав майданчик казанського заводу і підтвердив свої наміри врятувати будівництво Фото: «БІЗНЕС Online» В травнем 2017 року голова ЗЕБа Сергій Горьков відвідав майданчик казанського заводу і підтвердив свої наміри врятувати будівництво Фото: «БІЗНЕС Online»

ЯК обрушився ІМПЕРІЯ Даутова

Нагадаємо основні віхи подій навколо татарстанської «силіконової долини». АТ «КЗСК-Силікон» було створено для будівництва виробничого комплексу з випуску метілхлорсілана потужністю 40 тис. Т щорічно в 2010 році. Зараз 51% АТ «КЗСК-Силікон» належить самостійного промисловому підприємству бізнес-групи Даутова - АТ «КЗСК», 49%, як уже було сказано, - Росимуществу. Будівництво в Казані стартувала в 2014 році. Планувалося завершити будівництво заводу в кінці 2015 року та вивести виробництво на проектну потужність в 2016-м.

Вартість проекту на момент закладки заводу становила близько 10 млрд рублів, з яких 7,8 млрд виділяв Зовнішекономбанк, 2 млрд - власні кошти «КЗСК-Силікон», тобто інвесторів з боку Даутова. Терміни будівництва заводу в середині 2016 року було перенесено через подорожчання проекту до 13,7 млрд рублів (і було через що - в кінці 2014-го наспів валютний стрибок, капбудівництво вмить здорожувало вдвічі).

І все б нічого, але 26 лютого 2016 року голова правління ЗЕБа Володимир Дмитрієв був змушений покинути свій пост, в той же день був затриманий один з топ-менеджерів банку, виходець з Татарстану Ильгиз Валітов. Нове керівництво ЗЕБа засумнівалося в перспективності проекту «КЗСК-Силікон» і обґрунтованості обсягу інвестицій. Потім банк майже півроку проводив власну експертизу і лише в листопаді 2016 року оголосив про життєздатність проекту і про його продовження, однак за умови залучення додаткового співінвестора. Тоді ж з'явилася перша інформація про інтерес до активу «Ростех».

В травнем 2017 року голова ЗЕБа Сергій Горьков відвідав майданчик казанського заводу і підтвердив свої наміри врятувати будівництво. «Ми провели переговори і з Рустамом [Мінніхановим]. У нас є ідеї, яким чином цього проекту не дати впасти, як його реанімувати », - заявляв він кореспонденту« БІЗНЕС Online ».

Однак в липні 2017 року відбулася ще одна неприємна для підприємства подія: ЦБ відкликав ліцензію у Спурт Банку Даутова, який підтримував будівництво «КЗСК-Силікону» в життєздатному стані. З тих пір промислові активи бізнес-леді почали валитися як картковий будиночок.

У липні 2017 року ЦБ відкликав ліцензію у Спурт Банку Даутова, який підтримував будівництво «КЗСК-Силікону» в життєздатному стані Фото: «БІЗНЕС Online» У липні 2017 року ЦБ відкликав ліцензію у Спурт Банку Даутова, який підтримував будівництво «КЗСК-Силікону» в життєздатному стані Фото: «БІЗНЕС Online»

У Арбітражний суд РТ звернулися підрядчики силіконового заводу - московське ТОВ «МЕТАР інжиніринг», казанське ТОВ «Зольт-Гідротехніка» і ТОВ «Виробнича фірма" Хімік "», Кемеровська ТОВ ІК «Спецкомплектація». 15 червня Арбітражний суд РТ ввів на «КЗСК-Силікон» спостереження - першу процедуру банкрутства. Трохи пізніше в справу вступили і головні кредитори - ВЕБ і Спурт Банк - з загальними вимогами в 4 млрд рублів. 12 травня 2017 року подав на власне банкрутство КЗСК. Його Даутова теж намагається врятувати: буквально вчора пройшло чергове судове слухання у арбітражі РТ, де представник заводу в черговий раз поклявся надати папери про швидке включення КЗСК в список стратегічних підприємств Росії.

При цьому, як уже було сказано, від планів прибрати до рук обидва заводи ГК «Ростех» не відмовляється. Складено детальний план-графік процедури. Початок конкурсного виробництва - інвентаризація майна - формування лотів - твердження початкової ціни продажу - проведення аукціонів. Імовірно, вони повинні відбутися з жовтня 2018 по червень 2019 року. На час процедури передбачається створити компанію-орендаря, яка буде експлуатувати майновий комплекс аж до його продажу. Зрозуміло, що тривала процедура потрібна саме для зниження ціни - за реальну ціну отримати підприємство можна було б набагато простіше і швидше.

Однак, судячи з виступу Даутова на зборах кредиторів, вона з цієї схеми не змирилася і продовжує боротьбу за справу свого життя. Чи не тому чи наявні 5 грудня ЦБ РФ подав заяву в генпрокуратуру і слідчий комітет Росії, звинувативши власників Спурт Банку в шахрайстві, навмисне банкрутство та розтраті?

Якщо Євгенія Валентинівна дійсно не готова просто так здавати своє дітище, «БІЗНЕС Online» пропонує їй висловитися на сторінках нашого видання. Публічність в такій ситуації - єдиний захист.

«Ви наполягаєте на конкурсному виробництві?
Як нам далі працювати?
Нам самостійно вибиратися або чекати обіцянки з приводу нас?
Їм що, звільнятися?
«На сьогодні так і залишилося загадкою: хто, як і навіщо припинив кредитування?
Але яким чином державна корпорація, яка перш за все являє питання держави, дозволила не виконати державні контракти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online