Заборона переведення валюти між фізособами обмежить її відтік за кордон - думка юриста - Економіка - Нерезиденти не зможуть виводити валюту з України за кордон без надання документів

  1. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

20 вересня 2013, 12:14 Переглядів: 20 вересня 2013, 12:14 Переглядів:   Відтік валюти з України обмежили

Відтік валюти з України обмежили. Фото AFP.

Постанова НБУ №365 про порядок валютних переказів сприятиме обмеженню відтоку валютних коштів з України.

Про це в коментарі Segodnya.ua повідомив практикуючий юрист, викладач права Олег Кулаков.

Експерт підкреслив, що постанова передбачає можливість внесення готівкових коштів в іноземній валюті на поточний рахунок фізособи - нерезидента виключно на підставі документів, які підтверджують джерело походження цих грошей.

"Як приклад, можна навести дуже поширений випадок, в якому продавець майна в Україні - нерезидент, отримавши готівку грошові кошти від продажу, просить друзів і родичів в Україні перерахувати йому ці гроші на поточний рахунок, як правило, в банку іншої держави. Це робиться у зв'язку з тим, що дозволене для вивезення за кордон кількість грошей обмежена. На сьогоднішній день виконавці такого доручення нікому нічого не пояснюючи кладуть гроші на рахунок нерезидента і живуть в очікуванні, коли з них спитають джерело доходу і відповідність сплачених податків ", - відзначає він.

Після вступу в силу постанови НБУ №365 здійснити таку фінансову операцію можливо буде тільки при попередньому поданні документа, що вказує джерело походження коштів, зазначає експерт.

"Держава обмежує ще один потік догляду валюти з України. В таких випадках, щоб уникнути формальності із зазначенням джерела доходу, платникам доведеться конвертувати валюту в гривню і зараховувати на рахунок в гривні. Очевидно, що банки підтримують таку новацію, так як це обіцяє додатковий чималий дохід ", - додав він.

Юрист нагадав, що в Україні діє порядок, відповідно до якого доходи, отримані з порушенням норм законодавства, підлягають вилученню, а одержувач таких доходів може бути притягнутий до кримінальної відповідальності.

Олег Кулаков зазначив, що постанова НБУ №365 поширюється тільки на фізичних осіб, обмежуючи їх право отримувати кошти в тій валюті, в якій вони були перераховані. При цьому він нагадує, що в Україні встановлено правило, в зв'язку з яким, розрахунки між суб'єктами (і юридичними та фізичними особами) дозволені виключно в гривні.

Як повідомлялося, НБУ змінив правила валютних переказів всередині країни. Основне нововведення для фізосіб, передбачене постановою НБУ №365 від 16 вересня про валютні перекази, полягає у виключенні можливості перевести валюту з рахунку однієї фізособи на рахунок іншого , Але для більшості українців воно труднощів не створить.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Заборона переведення валюти між фізособами обмежить її відтік за кордон - думка юриста". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online