З новим роком, з новим сміттям! Частина 1: Аналітика Накануне.RU

З новим роком, з новим сміттям! Частина 1

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Мною як-то був упущений той момент, коли влада РФ оголосили, що Росія повинна сприйматися як такого собі магазину, в якому громадяни отоварюються в якості клієнтів у власників за допомогою персоналу? З якого переляку слуги народу, якими по ідеї є депутати, президенти та інші прем'єр-міністри і які повинні служити народу за зарплату, раптом стали надавати населенню державні послуги з натяком на обов'язкову "оплатне", про що є навіть цілий однойменний портал - "держпослуги Ру "?

Читайте також:

Але якщо допустити, що громадяни РФ стали жити не в соціальному (як зазначено в статті 7 Конституції РФ), а в "магазинному" державі, тоді можна і потрібно простежити, як відслідковуються права споживачів в цьому "супермаркеті". І чи потрібно захищати права, а якщо потрібно, то як.

"Сміття до нас приходить!" або Святкова реформа

Отже, з 1 січня 2019 року в силу вступає так звана сміттєва реформа, в ході якої в кожному суб'єкті РФ буде призначено кілька регіональних операторів, відповідальних за вивезення сміття з тих чи інших районів даного суб'єкта. Вивозитися сміття буде відповідно до затверджених суб'єктом РФ тарифами. Тарифи тепер нараховуються ні з квадратури житла, а з кількості прописаних в домоволодінні або квартирі людей. Тобто послуга ЖКГ з вивезення сміття стає обов'язковою не тільки для багатоквартирних будинків, а й для приватного сектора, про що свідчить ряд постанов уряду РФ.

Відмовитися від неї не можна (як від води, газу або енергії), а от набрати боргів на рівному місці, навіть не проводячи сміття, дуже навіть можна.

Почати слід з постанови Уряду РФ від 06.05.2011 № 354 (в редакції від 15.09.2018) "Про надання комунальних послуг власникам і користувачам приміщень у багатоквартирних будинках і житлових будинків", в якому існує ціла глава, де докладно, але все- таки не дуже переконливо розписано, як потрібно платити за вивезення твердих комунальних відходів (ТКО).

Також можна згадати постанову Уряду РФ від 03.06.2016 N 505 (в редакції від 15.09.2018) "Про затвердження Правил комерційного обліку обсягу і (або) маси твердих комунальних відходів" і постанова Уряду РФ від 04.04.2016 №269 "Про визначення нормативів накопичення твердих комунальних відходів ". Остання постанова рясніє формулами і розрахунками, в яких сторонньому спостерігачеві, що не має в своєму розпорядженні даними місцевих Управлінь статистики, тарифів і розрахункових центрів, просто не розібратися.

Нормативи: зі стелі та у відро для сміття!

Ось і виходить, що накази є, формули є, і є кінцеві результати. Але мешканці не мають розуміння того, які абсолютні показники і наскільки коректно підставлялися в ці формули при виведенні нормативів. Візьмемо для прикладу Ростовську область (РО), Міністерство ЖКГ якої затвердив наступні нормативи по ТКО постановою №2 від 08 лютого 2018 року і займемося математичними підрахунками.

Візьмемо для прикладу Ростовську область (РО), Міністерство ЖКГ якої затвердив наступні нормативи по ТКО постановою №2 від 08 лютого 2018 року і займемося математичними підрахунками

Як бачимо, з точки зору обласного уряду жителі міста- "мільйонника" Ростова-на-Дону в багатоквартирних будинках виробляють по 517 кг сміття на рік або трохи більше 3 кубометрів на одну людину. Тобто трохи менше 1,5 кг в день на людину ТКО. Сім'я з трьох осіб, слідуючи логіці місцевого міністерства ЖКГ просто зобов'язана виробляти 4,5 кілограма сміття. Щодня. Кожен може прикинути - накопичується в його будинку сміття з такою швидкістю і в такій кількості. За обсягом виходить, що київська сім'я з трьох осіб виробляє в рік 9,24 кубометра сміття, тобто 9240 літрів, тобто 770 12-літрових сміттєвих відер на рік, тобто по два повних відра в день!

Виникає питання: яка кількість сімей виробляє таку величезну кількість сміття? Можна вважати ці показники середнім значенням по області? Або ж це плід уяви ростовських обласних комунальників з профільного міністерства?

Дивимося далі. Візьмемо населені пункти "3-й категорії", жителі яких, з точки зору ростовських чиновників, виробляють сміття в більш скромних обсягах. Так, один прописаний в індивідуальному будинку чоловік виробляє майже 300 кг сміття на рік, що еквівалентно 1,86 кубометрам ТКО. Сім'я з трьох осіб, виходить, виробляє в рік майже 900 кілограмів або 5,58 кубометрів, тобто 5580 літрів, що еквівалентно 465 12-літровим відрах на рік або по відру з третиною в день.

Але дозвольте, в селі набагато вигідніше і простіше проводити попереднє сортування сміття, віддаючи очищення і помиї тваринам або вивалюючи їх в компостну яму, а непотрібну папір і картон використовувати для розпалювання. Як правило, в сміття йдуть лише пакети та пластикові пляшки, яких за тиждень навіть у великих сім'ях на 5-6 чоловік накопичується по одному 30-літровому пакету, оскільки пластикова і поліетиленова тара впевнено замінила скляну в цілому ряді продовольчих товарів. Але ці "тонкощі" міністерство ЖКГ чомусь не враховує взагалі. Виникає питання: на чому грунтуються такі "кінські" нормативи?

Наскільки чисті, прозорі і бездоганні сміттєві схеми?

Виявляється, в своїх розрахунках обласні комунальники спираються на Територіальну схему поводження з відходами (ТСОО), затверджену ще в 2016 році: адже, як хвалився Офіційний портал уряду РВ, "Ростовська область одна з перших в Російській Федерації завершила розробку територіальної схеми".

При заявленій виробленні 656 482 тонни на рік, виходить, що в середньому на кожного жителя міста припадає по 600 кілограмів ТКО в рік. У нормативах - 517 кілограмів на рік для жителів багатоповерхових будинків і 592 кг / рік для жителів приватного сектора. Розбіжність в числах є, але ніби не критичне.

Тепер давайте подивимося, як виглядає ситуація для Таганрога.

Тепер давайте подивимося, як виглядає ситуація для Таганрога

При заявленій кількості відходів, що утворюються - 90,5 тисяч тонн / рік, виходить, що в середньому кожен з 256 600 жителів міста виробляє в рік 352,8 кілограма ТКО. Але в нормативах вказано, що в муніципальному освіту "2-ї категорії" на одного проживаючого в приватному секторі доводиться або 526 кг / рік, або 487 кг / рік для жителя багатоповерхівки!

Тобто виходить, що нормативи завищені майже в півтора рази і суперечать схемою ТСОО ?!

Від кожної сім'ї - мінімум по вагону сміття в рік!

Цікавий випадок являє село Анастасіївка Матвєєво-Курганського району.

Як видно, 1640 жителів села виробляють в рік 31 377,6 тонн ТКО, тобто по 19 тонн на рік! І значить, сім'я з трьох осіб виробляє один вагон сміття в рік ?! А де ж зафіксовані в затверджених нормативах і обіцяні жителям муніципальних утворень "3-ї категорії" 299 кг / рік або 1,86 м3 на громадянина, прописаного в приватному секторі?

Не виключено, що при розрахунку ТСОО у випадку з Анастасіївка була допущена помилка - "всього лише" в сто раз в більшу сторону.

Але якщо ліквідувати помилку, то виходить, що кожен житель села навіть за схемою ТСОО виробляє не більше 190 кг ТКО в рік, а не 299 кг. Тобто знову нормативи для цього села завищені в півтора рази? Цікаво, що зіставні з Анастасіївка по числу жителів села області, судячи з ТСОО, виробляють по 270-290 кг в рік на людину. Однак стверджувати, що підрахунки проведені точно і чесно - навряд чи можливо.

До того ж хто дасть гарантію, що подібних помилок на карті більше немає і "середня температура по лікарні" - тобто усереднений норматив на сміття як для сільських, так і для міських жителів - не покликаний покрити ці огріхи в розрахунках?

Адже вже зазначені розбіжності між картою ТСОО і постановою уряду РВ вiд 02 лютого 2018 року демонструють, що високі тарифи могли бути результатом або халатно проведених підрахунків, або навмисне спотвореної статистики. До того ж в реальності багато жителів сіл, які укладали раніше договори з місцевими МУПам і полігонами ТКО, виробляли в 3-5 разів менше сміття, ніж це зафіксовано в нормативах.

Наприклад, досить дієздатної виявилася схема покупки жителями маркованих сміттєвих пакетів з написом ТПВ, які і підбирали на перехрестях проходили раз в тиждень сміттєвози. Причому село в півтори тисячі чоловік ніколи не наповнювало за один рейс сміттєвоз "КамАЗ" (типу КО 440-7, максимальний обсяг становив 16м3, а вага сміття - 5,5 тонн): він часто був порожній наполовину. Тому в такі села замість "КамАЗів" регулярно висувалися сміттєвози "ГАЗ" (типу КО-440 об'ємом 7,5 м3 і 3 тонни ваги).

Але за нормативами виходить, що громадянам 1,5-тисячного села примусово пропонується: як хочете, так і набирайте 8625 кілограмів або 58 кубометрів сміття в тиждень? Щоб до них ходило щотижня мінімум 4 "КамАЗа" або 8-9 "ГАЗів".

І тепер можна прикинути, що якщо в тарифах регоператора вартість перевезень становить до 90% оплати, то скільки ж доведеться переплачувати жителям за ненадані за фактом послуги?

І ще питання: а якщо раптом виявиться, що щоденні рейси сміттєвозів - це безцільна трата пального і людино-годин, чи буде переглянутий норматив і тариф в меншу сторону через скорочення рейсів? Навряд чи.

Вищенаведених даних вже цілком достатньо для громадян РФ, щоб самостійно або скооперувавшись з фахівцями, піддавши ретельному аналізу і перегляду нормативи по кожному суб'єкту РФ, опротестовувати їх в судах і у Федеральній антимонопольній службі Росії.

Однак є ще ряд моментів, які явно порушують права громадян РФ і які будуть викладені в продовженні цього матеріалу.

KM.ru

Виникає питання: яка кількість сімей виробляє таку величезну кількість сміття?
Можна вважати ці показники середнім значенням по області?
Або ж це плід уяви ростовських обласних комунальників з профільного міністерства?
Виникає питання: на чому грунтуються такі "кінські" нормативи?
Наскільки чисті, прозорі і бездоганні сміттєві схеми?
Тобто виходить, що нормативи завищені майже в півтора рази і суперечать схемою ТСОО ?
І значить, сім'я з трьох осіб виробляє один вагон сміття в рік ?
А де ж зафіксовані в затверджених нормативах і обіцяні жителям муніципальних утворень "3-ї категорії" 299 кг / рік або 1,86 м3 на громадянина, прописаного в приватному секторі?
Тобто знову нормативи для цього села завищені в півтора рази?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online