Звільнення за скороченням штату: виплати і компенсації

  1. Ви дізнаєтеся:
  2. Які виплати покладено при звільненні за скороченням штату
  3. Розрахунок компенсації за невикористану відпустку
  4. Виплати, якщо працівник не працевлаштований
  5. Які виплати покладаються пенсіонерам
  6. Кого роботодавець не має права скорочувати
  7. 5 серйозних помилок роботодавця при звільненні за скороченням штату
  8. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Читайте цю статтю, щоб не допустити грубих помилок у процедурі звільнення співробітника при скороченні штату.

Ви дізнаєтеся:

  • На які виплати може розраховувати звільнений співробітник.
  • Як розраховувати компенсацію за невикористану відпустку.
  • На які виплати має право непрацевлаштованих працівник.
  • Які виплати покладаються пенсіонерам в ході скорочення.
  • Яких осіб роботодавець не може звільняти за скороченням.
  • Які помилки роблять роботодавці при скороченні персоналу.

Звільнення працівника за скороченням штату - законна причина, по якій звільнення може виконуватися з ініціативи роботодавця. У даній ситуації керівнику важливо знати, як має здійснюватися звільнення за скороченням, які виплати і компенсації покладаються працівникові. Читайте цю статтю, щоб не допустити грубих помилок в цій процедурі.

Які виплати покладено при звільненні за скороченням штату

Компанія, яка скоротила працівника , Має виплачуватися повністю і одноразово виплатити йому заробітну плату за ту кількість днів, яке він відпрацював в останній робочий місяць.

Співробітники мають право на отримання грошової компенсації за невикористане час відпустки . Виплата не видається, якщо працівник вирішив піти у відпустку перед звільненням. В такому випадку останній день відпустки - дата скорочення.

Також роботодавець повинен надати скороченому співробітникові вихідну допомогу. Якщо в трудовому договорі не вказано інше, розмір вихідної допомоги становить розмір середньої заробітної плати за один місяць. При цьому в колективному або трудовому договорі може обумовлюватися більш високий розмір вихідної допомоги. В ході звільнення це умова повинна дотримуватися.

Якщо працівник повідомлений начальством про майбутнє звільнення пізніше, ніж за 2 місяці, то йому надається додаткова компенсація. Її розмір вважається як середній дохід за всі дні до дати закінчення згаданого строку.

Обов'язок роботодавця виплатити всі грошові компенсації диктується статтями 127, 136, 178, а також 180 Трудового Кодексу Російської Федерації.

Розрахунок компенсації за невикористану відпустку

Звільнений працівник має право отримати компенсацію за невикористану відпустку. Спершу роботодавець повинен підрахувати кількість днів, які покладаються співробітникові для відпочинку . Згідно зі статтею 115 ТК РФ за один відпрацьований рік належить 28 днів відпустки.

Буває так, що скорочення припадає на момент, коли відпрацьовано в повному цілу кількість років. Для розрахунку треба розділити кількість законних днів відпустки на 12 місяців. Отримане число множиться на сумарну кількість місяців, протягом яких людина працювала в конкретній компанії. З результату, отриманого в ході множення, віднімається кількість днів відпустки, які не були використані співробітником за весь час трудової діяльності в конкретній компанії. Повинні дотримуватися такі умови:

  • Якщо працівник відпрацював рівно половину місяця або більше, то місяць зараховується як повний.
  • У разі, якщо працівником відпрацьовано менше половини останнього місяця, то він не йде в облік.

Після здійснення розрахунків може з'ясуватися, що отримане число не кругле. У такому випадку його треба округлити, і обов'язково в більшу сторону. Коли точну кількість вільних днів відпустки буде вам відомо, залишиться розрахувати розмір компенсаційної виплати. Для цього треба помножити розраховане число днів на середній заробіток співробітника за один день. Отримане число - є шукана сума компенсації.

Дізнайтеся, чому великі компанії програли в суперечках з співробітниками.
І не повторюйте їх досвід.

7 безглуздих помилок

Виплати, якщо працівник не працевлаштований

Ситуація, коли звільнений працівник тривалий час не може знайти нове місце працевлаштування, в Росії досить поширена. такий колишній співробітник може розраховувати на додаткові виплати:

  • Оплата лікарняного періоду в тому випадку, якщо протягом 30 днів після скорочення людина захворіла.
  • Середній розмір заробітної плати на період пошуку нової роботи протягом 60 днів після звільнення.

Якщо звільнений працівник розраховує отримати виплату, яка позначена в списку на другому місці, він повинен надати працедавцю заяву з такою вимогою. Таку заяву складається у довільній формі. Разом з ним треба пред'явити колишньому начальству паспорт і трудову книжку. Головне, щоб в ній не було позначки з нового місця роботи . В іншому випадку на отримання грошової виплати годі й сподіватися.

Виплата середнього розміру заробітної плати в процесі пошуку звільненим співробітником нової роботи може бути отримана і протягом третього місяця з моменту скорочення. Такий привілей доступна особам, у яких немає коштів до нормального існування, у яких під опікою є непрацездатні особи. Щоб мати право на отримання компенсаційної виплати за третій місяць, потрібне дотримання таких умов:

  • Постановка на облік в центр зайнятості населення протягом 2 тижнів з моменту скорочення.
  • Відсутність офіційного місця працевлаштування протягом 3 місяців з дня звільнення.
  • У скороченого людини є дозвіл на отримання виплати - видається центром зайнятості.

Треба бути готовим до того, що керівництво компанії, в якій співробітник був скорочений, може відмовитися від виплати компенсації за третій місяць згідно зі статтею 178 Трудового Кодексу Російської Федерації. В якості підстави роботодавець може привести такий аргумент, що працівник отримував вихідну допомогу як виплату за перший місяць, а посібник за два місяці пошуку роботи поширені на другий і на третій місяці.

Які виплати покладаються пенсіонерам

Офіційно працюючі особи, які досягли пенсійного віку і потрапили під звільнення через скорочення штату, можуть розраховувати на отримання таких же виплат, що і особи не пенсійного віку. Залишається є допомога, що виплачується протягом двох місяців до моменту знаходження нового місця працевлаштування . Однак на виплату протягом третього місяця розраховувати не варто через отримання пенсії по старості.

Багато фахівців упевнені в тому, що пенсіонери не можуть визнаватися безробітними в разі, якщо їх звільнили за скороченням. Це пов'язано з тим, що такі особи вже отримують пенсію по старості і у своєму розпорядженні засоби для існування. Однак скорочений пенсіонер може звернутися до суду і заявити про факт дискримінації за віковою ознакою. Таке право докладно описано в статті 3 ТК РФ.

Що думають про вас підлеглі?

Дізнатися!

Кого роботодавець не має права скорочувати

Невиплата компенсації при звільненні за скороченням штатів - популярне, але не єдине порушення прав працівників. Не всі роботодавці діють в межах, визначених чинним законодавством, через що права скорочуваних співробітників порушуються повсюдно. Грубе порушення - це скорочення людей, які перебувають під захистом держави. Йдеться про такі категорії працівників:

  • Неповнолітні особи - поширюється на чоловіків і жінок.
  • Працівники, які перебувають на лікарняному або перебувають у відпустці.
  • вагітні і жінки, у яких є діти у віці до трьох років.
  • Матері-одиначки або опікуни з дітьми, які не досягли віку 14 років.
  • Жінки з дітьми до 18-ти років з обмеженими можливостями.

Працівники, які входять в одну або відразу декілька перерахованих категорій, можуть потрапити під скорочення тільки в разі повного закриття організації. Якщо ви належите до вказаних категорій, і роботодавець хоче вас скоротити, обов'язково оскаржуйте це рішення в Трудовий інспекції, а якщо знадобиться, то і в суді.

5 серйозних помилок роботодавця при звільненні за скороченням штату

Через недосвідченість, необачності або з інших причин багато роботодавців допускають помилки. Варто ознайомитися з найбільш небезпечними помилками, які не можна допускати, щоб не підставити компанію під удар:

  • Скорочення працівника без переконливої причини. Працівник, якого звільнили безпідставно, може звернутися до суду з метою довести, що його скорочення було обумовлено виключно бажанням позбутися від неугодного для компанії працівника. Щоб такого не сталося, в наказі про скорочення треба описувати причину, яка ніяк не пов'язана ні з особистістю, ні з працездатністю людини.
  • Скорочення людей з захищених соціальних груп. Навіть якщо у роботодавця вийде скоротити таких співробітників, вони будуть відновлені на робочому місці за підсумками судового розгляду. Мотивація таких працівників буде незабутнє підірвана, що не кращим чином позначиться як на їх продуктивності, так і на ефективності компанії в цілому.
  • Неправильне повідомлення співробітників про скорочення. Сюди ж входить і неповідомлення працівників. Згідно з трудовим законодавством Росії, начальство зобов'язане повідомити скорочуваного людини за 2 місяці до дня звільнення. Якщо це не буде зроблено, компанії доведеться виплачувати ще одну компенсацію за кожен день, що входить в двомісячний термін, коли працівник залишався в невіданні.
  • Порушення в кадровому оформленні скороченого людини. Роботодавець повинен приділити належну увагу правильному складанню наказу про звільнення, а також проставлення потрібних записів у трудовій книжці. Якщо в оформленні наказу та трудової книжки будуть допущені помилки, працівник зможе не тільки легко відновитися на робочому місці, а й в принципі продовжувати свою роботу.
  • Відсутність пропозиції відповідних вакансій. Згідно зі статтею 81 Трудового Кодексу Російської Федерації, начальство повинно запропонувати скорочувати працівнику вакансії. Якщо цього не зробити, працівник може ініціювати судовий розгляд, за підсумками якого він буде відновлений на робочому місці.

Перш, ніж приступати до скорочення штату, керівнику рекомендується ознайомитися з усіма статтями Трудового Кодексу Російської Федерації, щоб виключити ризик здійснення грубих порушень діючого законодавства. Особливу увагу треба приділити правильності розрахунку компенсацій і виплат при звільненні за скороченням штатів. Пам'ятайте, що працівник може звернутися до суду, який точно встане на його сторону.

висновок

Якщо роботодавець звільняє вас через скорочення штату, перевірте, чи всі перераховані вище грошові виплати вам видані. Якщо ви - роботодавець, який змушений скоротити штат, не обмежує права звільнених людей. В іншому випадку доведеться зіткнутися з наглядовими органами, і в підсумку розплатитися зі скороченим співробітником, при цьому розоритися ще й на додаткові компенсації.

Що думають про вас підлеглі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online