Одноразова допомога при народженні дитини в 2018 році

  1. Кому належить одноразова допомога при народженні дитини в 2018 році
  2. Розмір одноразової допомоги в 2018 році
  3. Індексація в 2018 році
  4. Документи для оформлення допомоги
  5. Регіональні надбавки
  6. Хто виплачує допомогу і в які терміни
  7. Нове допомогу на народження первістка в 2018 році

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Коли нараховується одноразова допомога при народженні дитини в 2018 році, розмір дитячої виплати залежить від регіону і дати народження малюка. Для видачі коштів буде потрібно надати роботодавцю ряд обов'язкових документів.

З цієї статті ви дізнаєтеся, кому по законодавчим нормам належить одноразова допомога при народженні дитини в 2018 році і в якій сумі. Окремо наведено порядок оформлення і виплати коштів.

Зміст статті:

Кому належить одноразова допомога при народженні дитини в 2018 році

При народженні дитини один з батьків може отримати спеціальний посібник. Така виплата є разовою і видається також опікунам або піклувальникам. Якщо людина офіційно працевлаштований, засоби оформляються у роботодавця. Якщо немає - через органи соцзахисту. Право на отримання виплати мають такі працевлаштовані особи:

  • Російські громадяни;
  • Тимчасово проживають в РФ іноземці;
  • Які постійно проживають в РФ іноземці;
  • Громадяни Вірменії, Киргизії, Казахстану, Білорусії.

Зверніть увагу Зверніть увагу!

При народженні не одну дитину, а кількох посібник покладається на кожного з них. Відповідним чином сума збільшується. При народженні мертвої дитини нічого не нараховується і не виплачується.

Розмір одноразової допомоги в 2018 році

Базова загальноросійська величина становить 8000 руб. (Відповідно до норм Закону № 81-ФЗ від 19.05.95 р ). Ця виплата підлягає щорічній індексації на:

  • Федеральний коефіцієнт, що затверджується щороку Кабінетом РФ.
  • Районний коефіцієнт, застосовуваний для розрахунку з особами, працевлаштованими в районах Крайньої Півночі або прирівняних до них територіях.

Для розуміння, яка діє сума одноразової допомоги при народженні дитини (дітей) в 2018 році, необхідно взяти одноразову допомогу за минулий рік. Величина виплати на 2017 рік була встановлена ​​як 16350,33 руб. З 01.02.18 р затверджено щорічний коефіцієнт розміром 1,025 (за Постановою Уряду РФ № 74 від 26.01.18 р ). А значить, одноразова допомога при народженні дитини в 2018 році за рахунок ФСС становить 16759,09 руб. (16350,33 руб. Х 1,025).

При працевлаштуванні звертається особи в територіях з встановленим районним коефіцієнтом, федеральний розмір виплати збільшується на такий показник (стат. 5 Закону № 81-ФЗ). Сукупний розмір суми до видачі визначається на день народження дитини (стат. 11 Закону № 81-ФЗ). Подати документи роботодавцю потрібно в піврічний термін з моменту появи малюка на світ.

Наприклад, якщо дитина народилася 15.01.2018 р, нараховується допомога в сумі, що діє за цей період, тобто 16350,33 руб. При цьому не має значення, на яку дату працівник звернувся до роботодавця за виплатою (з урахуванням терміну в 6 міс.). Роз'яснення ФСС з цього питання містить Лист № 02-18 / 07-337 від 17.01.06 р

Якщо бухгалтер невірно визначить, коли настав страховий випадок, то він може завищити або занизити посібник. Можна легко помилитися, коли в документах співробітників не збігаються дати і один період накладається на інший. Індексація посібників теж призводить до плутанини. прочитайте статтю журналу Зарплата в установі , Щоб не витрачати час на розгляди з працівниками, ГИТ і ФСС.

дивіться таблицю актуальних розмірів допомог і виплат в 2018 році з урахуванням всіх змін в законодавстві.

Індексація в 2018 році

Згідно Закону № 444-ФЗ від 19.12.16 р в 2018 році в силу вступає порядок індексації на щорічно затверджується Кабінетом Росії підвищувальний коефіцієнт. Аналогічні правила діяли для 2016 і 2017 рр. З 1 лютого застосовується значення коефіцієнта 1,025. Індексація поширюється на наступні види виплат:

  • Одноразова разове по народженню дитини (дітей).
  • Одноразова разове по постановці жінки на облік в ЖК в ранні терміни (до 12 тижнів.).
  • Щомісячне дитяче по догляду за дітьми до 1,5 років.

Якщо дитина народилася, починаючи з 01.02.18 р, працівник має право допомога по народженню в сумі 16759,09 руб. Якщо народилося двоє дітей - 33518,18 грн .; троє - 50277,27 руб. Для отримання виплати у роботодавця працевлаштований співробітник повинен надати в організацію пакет обов'язкової документації. Коли мати дитини не працює, засоби вправі отримати батько. Якщо ж шлюб розірвано, сума призначається того з батьків, який фактично проживає з дитиною (Наказ Міністерства охорони здоров'я № 1012н від 23.12.09 р ).

Зверніть увагу Зверніть увагу!

Якщо не працюють обоє батьків, призначенням одноразової підтримки займаються органи соцзахисту населення. У 2018 році батько має право отримувати в МФЦ одноразова допомога при народженні дитини - документи подаються протягом 6 міс. після народження дитини.

Документи для оформлення допомоги

Порядок оформлення виплати регулюється положеннями п. 28 Наказу № 1012н. Для призначення грошей працівник надає роботодавцю заяву. У бланку наводяться наступні дані:

  • Особисті відомості на співробітника - його ПІБ і посада.
  • Відомості про дитину - ПІБ і дата народження.
  • Реквізити банківського рахунку (картки) для перерахування суми.
  • Для підтвердження дати народження дитини додається копія свідоцтва про народження.

Додатково потрібно надати:

  • Довідку з РАГСу про народження дитини.
  • Довідку від працедавця другого з батьків про те, що йому допомога не призначалося і не виплачувалося. Така ж довідка подається з місця основної зайнятості співробітником-зовнішнім сумісником.
  • Довідка з органів соцзахисту про те, що другий з батьків не отримував гроші - подається, якщо така особа є безробітним.
  • Копія свідоцтва про офіційне розірвання шлюбу і довідка про фактичне місце проживання дитини - подається, якщо батьки розлучені.
  • Судове рішення про усиновлення дитини - подається при виплаті коштів усиновителю.
  • Судове рішення про призначення опіки - подається при виплаті коштів опікуну.
  • Копія договору про виховання дитини в прийомній сім'ї - подається при виплаті прийомному батьку.

Повний перелік документів, необхідних для отримання одноразової допомоги при народженні дитини для батька, усиновителя, опікуна і прийомного батька, дивіться в довіднику Системи Держфінанси .

Надати працедавцю документи для призначення допомоги слід в піврічний термін від дати народження дитини. Після прийняття всіх форм співробітнику видається розписка. Призначити і видати суму організація зобов'язана в 10-денний період від дати отримання заяви. Якщо кошти перераховуються органами соцзахисту, розрахунки виконуються до 26-го числа місяця за місяцем надання документів заявником.

Регіональні надбавки

В окремих регіонах Росії органами влади затверджені додаткові грошові допомоги при народженні дитини. Наприклад, в місті Москві Уряд надає підтримку сім'ям при народженні дітей (Постанова уряду Москви від 6 квітня 2004 № 199-ПП від 06.04.04 р ). А в Московській обл., Для прикладу, на першу дитину можна отримати додатково 20000 руб. (по закону № 1/2006-ОЗ від 12.01.06 р ). Для оформлення таких регіональних сум потрібно звертатися не до роботодавців, а безпосередньо до органів соцзахисту.

Хто виплачує допомогу і в які терміни

Щоб отримати кошти у роботодавця, потрібно бути офіційно працевлаштованим. Інші громадяни можуть звернутися за призначенням виплат в МФЦ або органи соцзахисту. Гроші видаються з джерел організації, потім ФСС відшкодовує роботодавцю витрати.

Терміни виплати одноразової допомоги при народженні дитини в 2018 році складають 10 днів від моменту звернення працівника. За умови, що подані всі обов'язкові форми. Звернутися за призначенням коштів з батьків необхідно протягом 6 міс. з дня народження малюка.

Як організації враховувати виплати одноразової допомоги при народженні дитини в 2018 році, читайте в рекомендації Системи Держфінанси .

Нове допомогу на народження первістка в 2018 році

З 01.01.2018 р введено в дію нове допомога при народженні першої дитини (Закон № 418-ФЗ від 28.12.17 р ). Ця виплата призначається аж до досягнення 1,5 років. Оформленням займаються органи соцзахисту. Отримати кошти можуть ті сім'ї, середньодушовий розмір доходу яких не перевищує 1,5-кратний розмір прожиткового мінімуму в окремому суб'єкті РФ за 2 кв. 2017 р

Показник прожиткового мінімуму для працездатного населення береться не за РФ, а по окремому регіону. Величина такої допомоги по РФ в середньому становить:

  • 10523 руб. - на 2018 р
  • 10836 руб. - на 2019 р
  • 11143 руб. - на 2020 р

Призначення нового посібника здійснюється тільки по відношенню до дітей, що народилися, починаючи з 01.01.2018 р При більш ранніх термінах народження виплата не призначається і не виплачується. Серед інших обов'язкових умов при оформленні значаться:

  • Наявність громадянства у фізособи-одержувача грошей.
  • Факт постійного проживання громадянина в РФ.
  • Народження або усиновлення дитини після 01.01.18 р
  • Низький показник доходу сім'ї (не більше 1,5-кратного розміру прожиткового мінімуму) в конкретному регіоні.

Зверніть увагу Зверніть увагу!

До складу сім'ї при розрахунку загального доходу включаються батьки або усиновителі, або опікуни дитини. За оформленням виплат на першу дитину потрібно звернутися в органи соцзахисту, на другого - в ПФР. Або всі документи можна подати в МФЦ.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online