Кожному своє: як влади регіонів Північно-Заходу допомагають сім'ям з дітьми

  1. Як у інших

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Калінінграді в кінці минулого року були урізані соціальні виплати сім'ям з дітьми - влада позбавила компенсацій частини батьківської плати за дитсадки тих, хто не є офіційно малозабезпеченим, а також ввели критерій нужденності в розмірі двох прожиткових мінімумів при виплаті регіонального допомоги на народження дитини. «Новий Калінінград» з'ясував, скільки заощадив обласного бюджету на дітях, і проаналізував, як йдуть справи з аналогічними посібниками та виплатами в інших регіонах Північно-Західного Федерального округу.

мінус 115,9

Рік тому батьківська плата за утримання дитини в дитсадку становила 2000 рублів. За першу дитину сім'ї отримували компенсацію в розмірі 20%, за другого - 50%, за третього - 70%. З 2017 року плата зросла до 2250 руб. у місяць .

Компенсацію частини батьківської плати за дитсадок у 2016 році в Калінінградській області отримували 32 тисячі чоловік . З обласного бюджету в 2016 році на ці цілі було спрямовано 146,6 млн руб. Середній розмір компенсації становив 395 рублів на місяць (близько 4 тис рублів на рік - прим. «Нового Калінінграда»). Варто відзначити, що компенсації не виплачувалися автоматично всім бажаючим - для їх оформлення потрібно було принести ряд документів, в тому числі довідку про склад сім'ї з керуючої компанії. З 1 січня 2017 року регіональна влада внесла поправку до обласного закон «Про освіту» та ввели так званий принцип адресності - тепер компенсації за дитячий сад покладені тільки тим сім'ям, які можуть пред'явити довідки про те, що мають середньодушові доходи нижче прожиткового мінімуму. За четвертий квартал 2016 року прожитковий мінімум становив 9948 рублів на людину в місяць. При цьому глава комітету обласної Думи з питань соцполітики Лариса Швалкене обіцяла , Що малозабезпечені сім'ї зможуть отримувати компенсації автоматично, їм не потрібно буде носити в дитячі сади довідки про доходи.

У міністерстві освіти очікували, що після введення принципу адресності в 2017 році виплату отримуватимуть 17,8 тис сімей. Однак, за останніми даними, наданими Міносвіти, зазначену виплату отримують 10293 осіб (про це Міносвіти повідомив у відповіді на офіційний запит нашої редакції). Решта, як видно, не ввійшли в число малозабезпечених. В результаті компенсації отримують на 21,7 тис менше, ніж роком раніше. В обласному бюджеті на дані компенсації в цьому році передбачено 50 млн рублів - економія бюджету в порівнянні з минулим роком склала 96,6 млн руб.

На так звану «губернаторську виплату» з нагоди народження дитини (її з 1 січня можуть отримувати тільки сім'ї, які показали дворазовий прожитковий мінімум на людину) в 2017 році в бюджеті області передбачено 52,01 млн руб. У минулому році ця сума становила 71,303 млн руб. Економія бюджету склала 19,3 млн рублів. У міністерстві соціальної політики кореспонденту «Нового Калінінграда» повідомили, що станом на 1 жовтня 2017 роки за виплатою регіонального одноразової допомоги звернулися 4357 сімей, в яких народилася дитина. У минулому році на цю ж дату за допомогою звернулися 8248 сімей. Всього ж в 2016 році допомоги отримали 11110 сімей.

Розмір «губернаторського» допомоги - 3500 рублів на першу дитину, 7000 рублів - на другу дитину, і 10000 рублів - на третю і наступну дитину.

«Не дивлячись на видиме майже на 50% зменшення одержувачів цієї виплати, реально воно значно менше. Позначається зниження народжуваності у 2017 році майже на 10%, - повідомили «Новому Калінінграда» в міністерстві соціальної політики. - Крім того, некоректно порівнювати цифри на ту ж дату в 2016 році і в 2017 роках. Якщо раніше для отримання виплати необхідно було просто пред'явити свідоцтво про народження дитини, то тепер потрібно підтвердити рівень доходу сім'ї: подати довідку про заробітну плату з місця роботи або встати на облік в Центр зайнятості населення в якості безробітного. Для збору документів необхідний певний час. Проте в бюджеті 2017 року зв'язку з введенням критерію потребу при призначенні виплати одноразової допомоги при народженні дитини передбачено зниження фінансування на ці цілі приблизно на 25% ».

Економія бюджету за рахунок введення «принципу адресності» при виплаті компенсацій за дитсадок і «губернаторського» допомоги на народження дитини склала 115,9 млн руб. Нагадаємо, в грудні 2016 року губернатор Калінінградської області Антон Алиханов повідомив, що уряд розгляне питання про те, щоб повернути виплати всім сім'ям. У жовтні 2017 року його сказав, що міняти підхід до принципу виплати допомог і компенсацій не планується .

Ще один нюанс стосується багатодітних сімей. З 2017 року Калінінградській області перестали виплачувати щомісячну допомогу на третю і наступну дитину в багатодітній родині. Розмір допомоги був вельми істотним - 9321 рублів на місяць (прожитковий мінімум), і воно виплачувалося багатодітним сім'ям , В яких дитина з'явилася на світ з 1 січня 2013 року до 31 грудня 2016 року до досягнення віку три роки. Тобто якщо дитина в багатодітній родині з'явився 31 грудня 2016 року, то його сім'я буде отримувати ці гроші протягом трьох років. Якщо народився 1 січня - то допомога вже не призначена.

«Це пов'язано з тим, що ми не отримали федеральної підтримки на народжених діток. Згідно з висновком федерального центру, наш регіон вибув з числа регіонів з несприятливою демографічною ситуацією, - пояснила в грудні 2016 року причини скасування допомоги міністр соціальної політики Анжеліка Майстер. - Народжуваність, на підвищення якої була спрямована ця міра, дійсно зросла, і останні два місяці ми спостерігаємо перевищення народжуваності над смертністю. Тому федеральний центр не буде співфінансувати цей захід підтримки для регіону ».

Правда, якщо вірити даним Мінсоц на жовтень 2017 року, народжуваність в Калінінградській області в цьому році вже встигла знизитися на 10%. Варто також відзначити, що в інших регіонах РФ це посібник продовжують виплачувати.

Відзначимо також, що, за даними міністерства соціальної політики, всього на соціальні виплати в бюджеті 2017 року закладено 4,764 мільярда рублів, у тому числі 1,241 млрд - кошти федерального бюджету. З них на виплати сім'ям з дітьми передбачено 1,714 млрд руб., В т. Ч. 663,9 млн - федеральні кошти, 1,06 млрд рублів - обласні.


Віце-прем'єр РФ Ольга Голодець під час візиту в Калінінград, серпень 2017 року.

Як у інших

Сьогодні російські родини отримують два види виплат - федеральні і регіональні. Федеральні - це декретні, допомога по догляду за дитиною до 1,5 років, одноразова допомога на народження дитини, материнський капітал. Щоб отримати ці виплати, довідки про доходи не потрібні. Регіональні посібники та виплати - зовсім інша історія. Це питання кореспондент «Нового Калінінграда» піднімав в серпні 2017 року під час візиту в регіон віце-прем'єра Уряду РФ з питань соціальної політики Ольги Голодець. Вона повідомила тоді, що кожен регіон вирішує питання соціальної політики самостійно.

«Колеги, у кожного регіону є повне право зважувати свою соціальну політику, і деякі регіони вважають, що потрібно вводити одні посібники, замінювати їх іншими. Ми жодного разу не аналізували цю тему, - розповіла Голодець. - Якщо регіони (а у нас, на жаль, була така практика) скоротили допомоги на третю дитину, і ми це бачили, попросили відновити допомоги на третю дитину, що було зроблено. Але в Калінінградській області цього не було. І з точки зору соціального забезпечення область показує хороші результати ».


Брифінг Ольги Голодець в Калінінграді 18 серпня

«Новий Калінінград» вирішив проаналізувати, як в інших регіонах СЗФО регіональні влади підтримують сім'ї з дітьми. Для порівняльного аналізу взяли 10 регіонів, за винятком Санкт-Петербурга - в місті федерального значення рівень підтримки сімей з дітьми настільки високий, що порівнювати його з іншими менш забезпеченими регіонами не зовсім коректно.

З'ясувалося, що компенсації за дитячий сад виплачують на основі так званого принципу адресності в чотирьох регіонах з 10-ти: в Калінінградській, Новгородській областях, Ненецькому автономному окрузі і республіці Комі. Причому в республіці Комі за основу принципу адресності взято 1,5 прожиткових мінімуму на одну особу в сім'ї.

З адміністрації Псковської області ми отримали досить цікавий відповідь. Там визнали, що федеральне законодавство дозволило вводити регіонах принцип адресності при призначенні компенсацій за дитячий сад, тому що ... «на федеральному рівні критерії адресності в даний час не встановлені». В інших регіонах цим питанням не спантеличувалися: в п'яти продовжують виплачувати компенсації всім, ще в чотирьох вирішили, що самі мають право встановлювати ці критерії.

Вельми цікавим виявився і розклад з так званими «губернаторськими» регіональними виплатами на народження дитини. У республіці Комі ця виплата відсутня в принципі. У Псковській області тільки ще обговорюється її введення. В Архангельській області вона значна - 30000 рублів, - але призначена тільки молодим матерям, які народили першу дитину у віці від 22 до 24 років. У Ленінградській області вона виплачується всім, її розмір становить 20000 рублів. Більш того, в Ленінградській області до теперішнього часу практично всі посібники і виплати не носили так званий «адресний характер». Але з наступного року його вводять - критерій нужденності складе розмір величини середнього доходу - 28505 руб. на людину. Простіше кажучи, на виплати не зможе претендувати сім'я з чотирьох осіб, яка показала офіційні доходи в розмірі 114 тисяч рублів. Якщо доходи нижче - то допомога від обласної влади буде надходити як і раніше.

Рекордсменом за розміром допомоги на дитину в малозабезпеченій сім'ї виявилася республіка Комі - там кожен місяць сім'ї з дітьми у віці до 1,5 років отримують регіональне допомога в розмірі 1225,39 руб. Антирекорд поставила Вологодська область - 150 рублів на місяць на дитину. Найнижча виплата матерям-одиначкам - в республіці Карелія - ​​216 рублів.

З багатодітними сім'ями історія схожа - кожен регіон сам вирішує, кому допомагати, кому немає. У Калінінградській області, як і в Псковській, на пільги, допомоги та компенсації можуть розраховувати тільки незаможні родини. У Мурманській та Ленінградської - все сім'ї або сім'ї з високим подушним доходом.

Калінінградська область на тлі інших регіонів виглядає середньо. Єдине, де калінінградських влади вибиваються із загального ряду разом з Новгородом, республікою Комі і НАО - це ситуація з компенсаціями за дитячий сад.

Регіон / додаткова допомога

Виплата при народженні дитини

Допомогу на дитину в незаможної сім'ї

Посібник матері-одиначці і батьків, які не отримує аліменти

Вологодська область
3000 рублів - одноразова допомога всім малозабезпеченим сім'ям на дітей, які йдуть до першого класу 4500 руб. малозабезпеченим непрацюючим жінкам, які не мають права на федеральне посібник, усиновителям та т. п.
2000 руб. - незаможної сім'ї при народженні другої, третьої дитини (або усиновлення)
150 руб. 300 руб. - матерям-одиначкам, 225 руб. - батькам, які не отримують аліменти. республіка Карелія
малозабезпеченим сім'ям з дітьми від 1,5 до 3 років, які не потрапили в дитсадки, виплачується 3700 рублів на місяць.

2000 руб. на першу дитину;
3000 руб. - на другу;
4000 руб. - на третю і наступну (всім сім'ям). 162 рубля + районний коефіцієнт. 216 рублів Архангельська область
додаткова допомога на харчування дитини у віці до 3 років 350,4-408,80 руб.
додаткова допомога сім'ї, в якій виховується двоє і більше дітей - 139,2 - 162,4 руб.
2000 рублів на місяць на дитину у віці від 1,6 до 6 років, відвідує дитячий сад (малозабезпеченим сім'ям).
30000 руб. - одноразова виплата жінкам, які народили першу дитину у віці від 22 до 24 років 162,40 руб. в районах Крайньої Півночі;
139,20 руб. - в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі. Для матерів-одиначок - 278,40 - 324,8 руб.
Для батьків, які не одержують аліменти- 208,80 руб. - 243,60 руб Новгородська область
До 2016 року діяла міра підтримки «одноразова допомога одинокій матері» в розмірі 5000 руб. 3000 руб. на третю і наступну дитину (всім сім'ям)
200 руб. 400 руб.
Псковська область Виплата відсутня. Введення виплати на народження першої дитини тільки обговорюється. 225 руб. 450 руб. для матерів-одиначок та 337,5 руб. - для батьків, які не отримують аліменти Калінінградська область
10000 рублів на місяць студентським сім'ям на дитину від 1,5 до 3 років.
3500 руб. на першого, 7000 руб. - на другу дитину, 10000 руб. - на третю і наступних сім'ям в подушним доходом нижче 2 прожиткових мінімумів. 250 рублів 500 рублів Мурманська область
У 11 муніципалітетах надаються пільги по платі за дитсадки сім'ям з доходами нижче прожиткового мінімуму.
Сім'ї з доходами нижче 1,5 величини прожиткового мінімуму отримують одноразову допомогу при вступі дитини до першого класу в розмірі 4090 руб. 13386 руб. всім сім'ям, незалежно від доходів. 490,66 руб. 981,32 руб. Ленінградська область 20000 руб. всім сім'ям, незалежно від доходів сім'ї.
З 1 січня 2018 року запроваджується критерій нужденності в розмірі середнього доходу - 28505 руб. на людину. від 362 руб. до 1873 крб.- диференційовано, залежно від віку дитини і категорії сім'ї від 1086 руб. до 1626 руб., Ненецький автономний округ 5647 руб. - на другу дитину;
7898 рублів - на третю;
11284 руб. - на четвертого;
16926 руб. - на п'ятого. 853,63 рубля щомісяця (948,48 рублів в населених пунктах округу, де застосовується районний коефіцієнт - 2) 1706 - для матерів-одиначок
1279 - для батьків, які не одержують аліменти Республіка Комі
4,731 тис руб. на покупку одягу та взуття дітям з малозабезпечених сімей Відсутня 1225,39 руб. - на дитину до 1,5 років;
1188,73 руб. - від 1,5 до 3 років;
670,76 руб. - від 3 до 6 років;
335,37 руб. - від 6 до 16 років;
335,37 руб. - від 16 до 18 років. Розмір допомоги на дитину збільшується на 156,50 рубля - для дітей одиноких матерів (батьків), на 78,24 рубля - для дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів

Виплати і пільги багатодітним сім'ям

Мурманська область

Всім сім'ям:

- регіональний капітал на народження третьої і наступних дітей - 121623 руб.

- при вступі дитини до першого класу - 4090 руб.

- безкоштовне харчування в школі.

- безкоштовні ліки за рецептом від лікаря для дітей у віці до 6 років.

- безкоштовне відвідування музею раз на місяць.

- безкоштовний єдиний соціальний проїзний квиток для проїзду на громадському транспорті.

Тільки малообепеченним багатодітним:

- на дитину в багатодітних малозабезпечених сім'ях - 981,32 руб. у місяць.

- сім'ям, в яких щомісячний дохід на особу не перевищує 33898 рублів, виплачується допомога в розмірі 16130 рублів на третю і наступну дитину до досягнення нею віку трьох років.

- щомісячна комунальна виплата в розмірі 30% оплати комунальних послуг надається сім'ям, які мають середньодушовий дохід нижче двох прожиткових мінімумів.

Ленінградська область

Всім сім'ям у 2017 році:

- регіональний материнський капітал 117360 руб. *

- 100 тисяч руб. в разі народження трьох і більше дітей одноразово *. Плюс 3 млн рублів на придбання житла, якщо сім'я жила на території Ленінградської області не менше 9 місяців *.

- від 609 руб. до 789 руб. в місяць на третю і наступну дитину.

- щорічно на підготовку до школи 1760 рублів **.

- безкоштовний проїзд школярів на міському транспорті, автобусах приміських і внутрірайонних ліній. **

- щомісячна грошова компенсація на оплату житлового приміщення та

комунальних послуг в розмірі 622 рублів на кожного члена багатодітної

(Приймальної) сім'ї. **

- одноразова виплата до почесних знаків «Слава Матері» та «Батьківська доблесть» - по 100 тисяч руб.

* З 1 січня 2018 року в Ленінградській області вводиться критерій нужденності для отримання цих виплат в розмірі середньодушового доходу - 28505 руб. на людину в місяць.

** Критерій потребу при нарахуванні щомісячної грошової компенсації на оплату житлового приміщення та комунальних послуг багатодітній (приймальної) сім'ї, грошової виплати на підготовку до школи, безкоштовного проїзду школярів складе 70% від сукупного доходу - 19953 рубля.

республіка Карелія

- регіональний сімейний капітал 105500 рублів, якщо раніше сім'я не скористалася правом на отримання регіонального сімейного капіталу.

Малозабезпеченим сім'ям:

- 1000 рублів з урахуванням районного коефіцієнта.

- щорічна компенсація в розмірі 1000 рублів на придбання шкільного приладдя для учнів початкової школи.

Псковська область

Всі заходи підтримки надаються тільки малозабезпеченим сім'ям :

- регіональний капітал в розмірі 100000 рублів. Можна направити тільки на такі цілі: поліпшення житлових умов, освіту дитини, покупка товарів для адаптації дітей-інвалідів.

- щомісячну допомогу на дитину 370 рублів;

- щорічна виплата на покупку твердого палива за наявності пічного опалення - 1066 руб.

- допомога в розмірі прожиткового мінімуму дитини (10481 рубль) на третю і наступну дітей до досягнення віку трьох років;

- щомісячна компенсація на купівлю проїзного на громадський транспорт для школярів в розмірі 80 рублів (за даними сайту державної пасажирської компанії, проїзний для школярів в Пскові коштує 700 рублів).

- соціальна виплата на придбання житла в разі одночасного народження трьох і більше дітей, визнаним в установленому адміністрацією області порядку потребують поліпшення житлових умов. Знайти точний розмір виплати на сайті адміністрації Псковської області не вдалося.

- відшкодування 70% витрат на харчування дитини в школі.

- щомісячну допомогу на оплату комунальних послуг в розмірі 30% плати за комунальні послуги.

Новгородська область

Заходи підтримки всіх багатодітних сімей незалежно від доходів:

- першочерговий прийом в дитячий садок, школу, дитячі реабілітаційні та оздоровчі організації; безкоштовне забезпечення ліками дітей у віці до 6 років за рецептами;

- регіональний сімейний капітал в розмірі 200000 рублів (при обов'язковому напрямку 100 тисяч рублів на поліпшення житлових умов). Може бути спрямований на поліпшення житлових умов, отримання освіти дітей, отримання платних медичних послуг усіма членами сім'ї.

Тільки для малозабезпечених:

- 10193 руб. - щомісячна виплата на третю і наступну дитину, народжену (усиновленої) після 1 січня 2013 року по 31 грудня 2018 року до досягнення ними віку 3 років.

- безкоштовний проїзд школярів у громадському транспорті.

- компенсація в розмірі 50% з оплати комунальних послуг.

Вологодська область:

- регіональний капітал на третю і наступну дитину 100000 рублів.

- 10613 рублів - щомісячна грошова виплата на третю і кожну наступну дитину, яка народилася починаючи з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2017 року, до тих пір, поки дитині не виповниться три роки. Сім'ям з доходами нижче прожиткового мінімуму.

- Щомісячна грошова компенсація витрат на оплату комунальних послуг багатодітним сім'ям - 30 відсотків плати;

- Щорічна грошова компенсація на придбання твердого палива - 1440 рублів

Архангельський область

- регіональний капітал - 50000 рублів одноразово на особисті потреби

- компенсація витрат на оплату комунальних послуг в розмірі 30 відсотків плати

- щомісячна грошова виплата на придбання твердого палива в розмірі 249 рублів сім'ям, які проживають в будинках, що мають пічне опалення;

- виплата на компенсацію проїзду протягом навчального року 233-292 рубля.

- виплата на харчування дитини в навчальному закладі - 440 рублів

- виплата на підготовку дитини до школи 1929 рублів

- безкоштовне відвідування музеїв раз на місяць

- багатодітній родині, в якій виховується шість і більше дітей, - субсидія на покупку машини до 2 млн рублів

Республіка Комі

- регіональний материнський капітал - 150000 рублів

- компенсації за ЖКП

- допомога на оплату проїзду в громадському транспорті - 233,00 руб

- соціальний проїзний для проїзду на автомобільному транспорті - 350,00 руб.

- щомісячна виплата матерям, які виховали 7 і більше дітей - 1453,19 руб. + Районний коефіцієнт

Ненецький автономний округ

- регіональний материнський капітал - 300000 рублів.

Сім'ям з подушним доходом в 2 прожиткових мінімуми:

- Виплата в зв'язку з народженням четверту дитину і кожного з наступних дітей на компенсацію витрат на придбання предметів першої необхідності в розмірі не більше 50 000 рублів

- щомісячна виплата в розмірі 1706 рублів на кожну дитину

- 9000 рублів на підготовку до навчального року

- виплата на третю дитину в розмірі прожиткового мінімуму (до досягнення дитиною віку 3 роки)

- компенсація в розмірі 40% оплати комунальних послуг

Калінінградська область

- регіональний сімейний капітал: при народженні третьої і четвертої дитини 100 тисяч рублів, п'ятого і наступних дітей - 200 тисяч рублів, при одночасному народженні трьох і більше дітей 1 млн рублів. Сім'ям з доходами нижче 3,5 прожиткових мінімумів.

Малозабезпеченим сім'ям:

- щомісячну допомогу на першу і другу дитину - по 250/500 рублів, на третю і четверту дитину - по 500 рублів, на п'ятого і шостого дитини - по 1000 рублів, на сьому дитину - 1500 руб., На восьму дитину - 2000 рублів, на дев'яту і наступних дітей - по 2500 рублів.

- щомісячна грошова виплата в розмірі 1700 рублів.

- на підготовку дітей до школи на кожну дитину-школяра сім'ям з трьома, чотирма і п'ятьма дітьми щорічно надається по 1500 рублів, з шістьма і більше дітьми - по 3000 рублів.

- безкоштовне харчування в школі.

- субсидії на ЖКГ, якщо платежі перевищують 22% від сукупного доходу сім'ї (загальний порядок).

Текст - Оксана Майтакова, фото - Віталій Невар, Олексій Милованов «Новий Калінінград».

Редакція «Нового Калінінграда» висловлює подяку за сприяння в підготовці публікації прес-службам урядів Ленінградській, Мурманській областей, Республіки Карелія, адміністрації Псковської області, адміністрації глави республіки Комі.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online