ЯК ОТРИМАТИ виписка з будинкової книги?

  1. Як отримати виписку з будинкової книги?
  2. Архівна або розширена виписка з будинкової книги

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Домова книга для кожного домоволодіння - те ж саме, що паспорт для людини Домова книга для кожного домоволодіння - те ж саме, що паспорт для людини.
Цей документ зберігається у власника домоволодіння (індивідуального житлового будови), на якого покладено обов'язки щодо його утримання в належному вигляді.
Це журнал з пронумерованими аркушами, в який заносяться відомості про кожного нового власника будинку або квартири, а також про кожну людину, зареєстрованому за даною адресою.
Якщо мова йде про квартиру в багатоквартирному будинку, то в даний час поширена практика, згідно з якою будинкові книги зберігаються у представників керуючої організації (ТСЖ, ЖБК) або в Єдиному розрахунково-касовому центрі.

Виписка з будинкової книги може знадобиться при подачі заяви на розлучення, при вступі в спадщину, при продажу або обміні квартири. При оформленні більшості угод з нерухомістю дуже важливо переконатися в тому, що об'єкт є юридичною чистим і не має прихованих обтяжень. Як правило, для цього потрібно підняти історію житла, іншими словами - отримати виписку з будинкової книги, і тому, для того, щоб убезпечити себе, покупці і ріелтори вимагають від продавця нерухомості виписку з будинкової книги.
Таким чином, виписка з будинкової книги не тільки розповість вам історію квартири, але і переконає вас у тому, що продавець діє в межах своїх повноважень - тобто має право продавати квартиру.
Причому, в різних випадках може знадобитися звичайний або розширений варіант виписки.

Звичайна виписка з будинкової книги відображає, хто є власником житла на даний момент, і хто прописаний в ньому. У ній містяться ПІБ, адреси та паспортні дані зареєстрованих осіб, а також відомості про громадянство і військову службу (для військовозобов'язаних).

Як отримати виписку з будинкової книги?

Отримати виписку з будинкової книги можна в наступних організаціях (в залежності від типу управління будинком):

  • в керуючої компанії,
  • РІЦ,
  • РКЦ,
  • ТСЖ,
  • ЖБК.

Для цього необхідно прийти з паспортом і свідоцтвом на право власності в одну з вищевказаних організацій і написати заяву за зразком, який вам видадуть. Якщо виписка виходить представником, то необхідно також надати нотаріально завірене доручення.

Архівна або розширена виписка з будинкової книги

Як правило, фахівці не роблять різниці між архівної та розширеної виписками, так як і в тому, і в іншому документі містяться відомості про всі прописаних / виписаних громадян за будь-яке їх період часу.

Отримання архівної виписки з будинкової книги в більшості випадків потрібно при оформленні угоди по відчуженню житлового приміщення. У розширеній виписці вказується перелік осіб, зареєстрованих на даній житловій площі за весь період існування житла, в тому числі тих, хто вибув, із зазначенням їх прізвища, імені, по батькові, дати народження, коли і звідки вони прибули, документів, що засвідчують особу, іншої інформації (наприклад , громадянство), дати і адреси їх наступного місця реєстрації.

У неї вносяться відомості і про постійну, і про тимчасову реєстрацію, а тому з цього документа можна дізнатися, наприклад, про осіб, тимчасово виписаних з квартири в зв'язку з відбуванням покарання.

Отримати архівну виписку має право власник квартири або будь-яка зареєстрована в ній особа. На сьогоднішній день склалася практика, коли таку виписку дають тільки власнику.

Як правило, термін розгляду заяви громадянина про видачу архівної виписки з будинкової книги - 3 дня, хоча вона може бути видана і раніше.

А термін дії будь-виписки - 1 місяць, тому, не слід замовляти документ заздалегідь, а безпосередньо перед здійсненням операції.

Успіхів!

Читайте також:
Що можна замовити в МФЦ?

Як отримати виписку з будинкової книги?
Як отримати виписку з будинкової книги?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online