Пільги - тільки гуманітарки

  1. експерт Олександр Лелета

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Я інвалід. Хочу купити недорогий автомобіль. Як варіант розглядаю придбання його в Німеччині або Польщі. Чув, що є пільги, але які?

Олексій

Олексій

експерт
Олександр Лелета

Генеральний директор консалтингової компанії «Укрвнештерміналкомплекс»

На жаль, інваліди, які ввозять в Україну куплені за кордоном легкові автомобілі, не мають пільг при їх митного оформлення й оподаткування - машини в цьому випадку розмитнюються на загальних умовах, тобто зі сплатою ввізного мита, імпортної надбавки, акцизного збору та податку на додану вартість.

Виняток становлять тільки машини, що ввозяться в якості гуманітарної допомоги. Однак митні органи оформлять ТЗ як гуманітарну допомогу, якщо будуть виконані наступні умови:

  • Вік ввезеного транспортного засобу не перевищує 8 років;
  • машина відповідає екологічним нормам не нижче рівня Євро 2;
  • об'єм двигуна авто не понад 1800 см3;
  • машина знята з обліку в реєстраційних органах країни перебування;
  • на передачу автомобіля оформлена дарча із зазначенням номерних агрегатів, об'єму двигуна, року випуску, її реальної ціни. При цьому авто безоплатно передається Головному управлінню праці та соціального захисту населення конкретного регіону України з метою подальшої передачі інваліду (прізвище, ім'я, по батькові), перебуває на обліку для отримання машини і має відповідні медичні показання. У дарчим також вказується особа, уповноважена перегнати вказаний автомобіль в Україні. Цей документ в обов'язковому порядку повинен бути завірений нотаріально в країні донора і легалізований у консульському відділі Посольства України там же;
  • машина доставляється на українську прикордонну митницю, де перебуватиме до визнання її гуманітарною допомогою;
  • довірена особа доставляє документи до Головного управління праці та соціального захисту населення конкретного регіону України, а вони передають їх до Києва в Комісію з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України;
  • Комісія при КМУ розглядає кожна конкретна пропозиція і виносить рішення, стверджуючи перелік гуманітарних авто;
  • далі протокол засідання Комісії направляється до Головного управління праці та соціального захисту населення в Державну митну службу України;
  • органи соціального захисту населення сповіщають номінальних власників або довірених осіб про прийняті Комісією рішення;
  • інвалід або довірена особа з протоколом засідання Комісії з питань гуманітарної допомоги при КМУ отримує на прикордонній митниці авто, провізну відомість для доставки його до Головного управління праці та соціального захисту населення (за місцем проживання) і в зазначений митницею термін доставляє машину за адресою, вказаною в провізної відомості;
  • Головне управління розмитнює автомобіль як гуманітарну допомогу без сплати податків і передає безоплатно конкретному інваліду, вказаною в дарчим.

Якщо в дарчим зазначено, що машина передається як гуманітарна допомога Головному управлінню праці та соціального захисту населення без вказівки інваліда, якому призначена машина, то ТЗ видається інваліду, що стоїть першим на черзі для безкоштовного забезпечення автомобілем.

Депутати розглядають законопроект, згідно з яким після смерті інваліда автомобіль не буде вилучатися на користь держави.

І ще дуже важливий аспект: 19 июля 2006 вийшла Постанова Кабінету міністрів України № 999, в якому з'явився неприємний для інвалідів та їх сімей пункт - після смерті інваліда автомобіль, отриманий як гуманітарна допомога, повертається (вилучається) Головному управлінню соцзахисту населення і здається підприємству , який здійснює заготівлю та переробку металобрухту або передається в порядку черговості інваліду, перебуває на обліку.

Це Постанова КМУ викликало численні звернення інвалідів та членів їх сімей в різні державні органи. Адже не секрет, що в більшості випадків при оформленні дарчих гроші за авто все ж сплачуються - і чималі. З огляду на ситуацію, що склалася, у Верховній Раді розглядається законопроект, що коректує цей пункт в більш прийнятну для інвалідів сторону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Чув, що є пільги, але які?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online