Незаконно, але реально: ввезти машину і не заплатити податки

  1. перший спосіб
  2. другий спосіб
  3. третій спосіб

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дійсно, по дорогах України їздять сотні легкових автомобілів з іноземними реєстраційними номерами Дійсно, по дорогах України їздять сотні легкових автомобілів з іноземними реєстраційними номерами. Нічого дивного в цьому немає - тимчасове ввезення транспортних засобів з-за кордону на митну територію нашої країни дозволений Законом України №2681-III від 13 вересня 2001 року.

Однак зробити це без сплати податків і зборів можуть тільки нерезиденти України, тобто ті, хто постійно проживає за межами нашої країни. Максимальний термін тимчасового ввезення для фізосіб - 1 рік. Цей термін може бути продовжено Державною митною службою України або уповноваженим нею митним органом. Тимчасово ввезені до нас транспортні засоби через два місяці підлягають реєстрації в органах ДАІ МВС. І найголовніше: за законом їх не можна передавати у володіння або користування іншим особам.

Громадяни - резиденти України можуть тимчасово ввозити в нашу країну транспортні засоби тільки за умови сплати всіх податків і зборів, а це абсолютно невиправдані грошові витрати.

Все вищеописане, а також розміри податків при ввезенні в нашу країну автомобілів привели до появи ряду напівлегальних способів використання резидентами тимчасово (без сплати податків) ввезених машин. Зокрема, відомі три схеми, що дозволяють скористатися таким авто.

перший спосіб

Громадянин-нерезидент, власник авто, особисто переміщує машину через митний кордон України, а потім в порушення Закону передає її громадянину - резиденту України. При цьому він заздалегідь в країні свого постійного проживання оформляє довіреність на управління на ім'я громадянина-резидента України (в нашій державі таку довіреність нотаріус не оформить - це заборонено законодавством). Останній, користуючись цим документом і не завжди хорошою юридичною підготовкою працівників ДАІ (їх вводить в оману той факт, що довіреність оформлена за кордоном), досить довго роз'їжджає на такому транспортному засобі. Все це може тривати до тих пір, поки людину з таким документом не зупинить грамотний працівник ДАІ або підрозділ «Кобра».

другий спосіб

Другий варіант використання резидентом України тимчасово ввезеного авто теж не повністю відповідає нормам закону. Як ми вже відзначали, через два місяці після тимчасового ввезення автомобіль підлягає реєстрації в органах ДАІ. Дозвіл на неї видає на митниці відділ по оформленню транспортних засобів. У ДАІ ж оформляється тимчасовий техпаспорт на машину, знімаються іноземні та видаються українські номери. На цьому етапі в графу "Особливі відмітки" технічного паспорта автомобіля може бути внесений запис «має право керувати» із зазначенням прізвища, імені, по батькові резидента.

третій спосіб

Ще один спосіб ввезення без «розмитнення» - оформлення представництва іноземної компанії. Для такої фірми можна тимчасово (без сплати податків) ввозити автомобілі, які будуть використовувати її працівники-резиденти. Але сама процедура реєстрації представництва інофірми в Україні дуже складна і дорога (видача свідоцтва про те, що іноземна фірма зареєстрована в нашій країні як суб'єкт господарської діяльності, обійдеться в 5000 доларів США). Так що реєструвати представництво тільки щоб ввезти без розмитнення автомобіль не дуже доцільно. Машини для представництва ввозяться на строк до трьох років, а їх кількість законом не обмежена. Хоча на практиці митники без особливого ентузіазму пропускають другий, третій і т. Д. Автомобілі, що ввозяться тимчасово для потреб такого представництва.

Ще раз відзначимо, що всі описані варіанти нелегальні або напівлегальні.

Нерезиденти - це:
фізичні особи (іноземні громадяни, громадяни України, особи без громадянства), які постійно проживають за межами України, в тому числі і ті, які тимчасово перебувають на території України. Під постійним проживанням в даному випадку відповідно до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» мається на увазі проживання на території будь-якої держави не менше одного року громадянина, який не має постійного місця проживання в іншій країні і є намір проживати на території цієї держави необмежений час. Таке проживання не повинно обмежуватися певною метою, а також не може бути наслідком виконання цією особою службових обов'язків або зобов'язань за договором, контрактом і т. Д. Це означає, що навіть якщо людина працює в Україні за контрактом (нехай і багаторічному), він по -колишньому не є резидентом України. Громадяни України можуть стати нерезидентами при переїзді в якусь із країн на ПМЖ. При цьому вони повинні виписатися з місця постійного проживання, здати в паспортний стіл український паспорт, оформити закордонний паспорт і отримати в нього запис про виїзд на постійне місце проживання. Після прибуття в країну постійного проживання такі громадяни повинні стати на консульський облік і отримати відповідну позначку про це в закордонному паспорті.

Після прибуття в країну постійного проживання такі громадяни повинні стати на консульський облік і отримати відповідну позначку про це в закордонному паспорті

Олександр Лелета
Генеральний директор консалтингової компанії «Укрвнештерміналкомплекс»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Олександр Лелета

Консультант з питань таможніБессменний експерт з митних питань «Автоцентру» Олександр Дмитрович Лелета раптово помер від зупинки серця. 23 вересня 2012 року в рідному місті Конотоп він вийшов на товариський матч ветеранів з футболу у відмінному здоров'ї і впав на поле - раптово зупинилося сердце.Редакція «Автоцентру» сумує за передчасну втрату і приносить співчуття родичам Олександра Дмитровича. Нам всім буде його не вистачати.

Інші матеріали автора:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online