Зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання

  1. Як себе убезпечити
  2. оформляємо реєстрацію
  3. Зняття з тимчасового обліку відбувається автоматично після закінчення терміну дії реєстрації. Якщо...
  4. Реєстрація в муніципальній квартирі можлива при дотриманні регіональних облікових норм (кількість квадратних...
  5. Немає людини - є проблема
  6. Згода не потрібна
  7. Тільки власники мають право здійснювати операції з нерухомістю. Якщо ви оформили реєстрацію новому...

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото: Light / Fotolia

Фото: Light / Fotolia.com

Відповідно до російського законодавства, реєстраційний облік необхідний «для реалізації громадянином РФ його прав і свобод, а також виконання ним обов'язків перед іншими громадянами, державою і суспільством».

Як себе убезпечити

при оформленні угоди купівлі-продажу може виникнути ситуація, коли колишні мешканці після завершення всіх юридичних формальностей з яких-небудь причин залишилися зареєстровані в вже не належить їм квартирі. Скажімо, існує відповідна домовленість з покупцем - продавець попросив тимчасово не виписувати одного або кількох членів своєї сім'ї (наприклад, до моменту покупки нового житла).

В інших випадках всілякі «колишні» не поспішають зніматися з реєстраційного обліку або, що ще гірше, в новій квартирі виявляються «вічні мешканці», що не мають ніякого відношення до вашої сім'ї і при цьому не підлягають виписці.

Щоб уникнути подібних проблем, можна, наприклад, розділити виплати: після реєстрації договору продавець отримає не всю суму, а, скажімо, тільки дві третини; решту йому передадуть, лише коли на руках у покупця виявиться «чиста» виписка з будинкової книги, що підтверджує, що колишній власник і члени його сім'ї зняті з реєстраційного обліку.

Однак іноді продавець з самого початку готовий зробити знижку (часом досить істотну), оскільки в квартирі залишаються прописані мешканці. На думку ріелторів, не варто спокушатися на подібні пропозиції: «чужих» мешканців доведеться знімати з реєстраційного обліку через суд, причому процедура може затягнутися на кілька місяців. Якщо ж вони орендували квартиру у колишнього власника, то мають повне право перебувати в ній до закінчення терміну договору. Набагато гірше, коли в будинку залишається рентополучателя або мешканець з категорії «вічних».

оформляємо реєстрацію

Для того щоб зареєструвати нового члена сім'ї в належить вам квартирі, спочатку необхідно звернутися в паспортний стіл, багатофункціональний центр держпослуг або в УФМС, де кожен повнолітній власник заповнить стандартне заяву (власники подають заяву про згоду на реєстрацію, а мешканець - про намір знятися з реєстраційного обліку за попереднім місцем проживання і встати на облік за новою адресою).

Іноді заяву заповнює один власник, а всі інші лише ставлять підписи. Крім того, кожен заявник повинен представити паспорт РФ і документи на квартиру (свідоцтво про право власності). Якщо усіма процедурами буде займатися один власник, то на його ім'я слід оформити нотаріально завірену довіреність.

Від нового мешканця потрібно так званий листок вибуття, якщо він заздалегідь виписався (військовозобов'язаним потрібно також представити військовий квиток і приписне свідоцтво). Можливо, знадобиться документ, що підтверджує спорідненість з власником квартири (свідоцтво про народження, свідоцтво про укладення шлюбу, хоча власник має право зареєструвати в своїй оселі будь-якої людини).

Реєстратор перевірить документи, упевниться в тому, що присутні всі повнолітні власники, а потім забере у нового мешканця паспорт і призначить термін його отримання. Через три - сім робочих днів буде виданий паспорт з проставленим штампом.

Зверніть увагу: згода всіх власників на реєстрацію новонародженої дитини одного з власників квартири не потрібно. Такий документ потрібен тільки в тому випадку, якщо батько і мати дитини зареєстровані в різних квартирах. Тоді один з батьків повинен написати заяву про те, що не заперечує проти прописки новонародженого за місцем реєстрації другого

Якщо нового мешканця необхідно зареєструвати в муніципальній квартирі, процедура ускладнюється. Коли він не є близьким родичем наймачів, останнім слід звернутися із заявою до Департаменту управління майном. Всі повнолітні жителі квартири, маючи при собі паспорт, ордер або договір соціального найму житла, заповнюють відповідну заяву. Якщо після появи ще одного мешканця буде порушена обліковий норма проживання, отримати дозвіл на реєстрацію не вдасться.

Далі повторюється та сама процедура, що і при реєстрації у власній квартирі. Врахуйте, ордер або договір соціального найму можна не надавати, вказавши реквізити договору в заяві. Однак перевірка даних подовжить процедуру реєстрації на п'ять робочих днів.

Зняття з тимчасового обліку відбувається автоматично після закінчення терміну дії реєстрації. Якщо ж ваші тимчасові мешканці поїхали, а їх як і раніше враховують при розрахунку квартплати, необхідно звернутися із заявою до територіального органу ФМС за місцем проживання (особисто, поштою або через портал держпослуг)

Право довічної реєстрації

Отже, в квартирі може бути прописаний рентополучателя - людина, яка продала житло з умовою довічного утримання. Єдиний вихід - спробувати розірвати договір з ним, однак вам буде потрібно чимало сил і часу. Набагато гірше, якщо ви купили квартиру з «доважком» у вигляді володарів «вічної» реєстрації: їх практично неможливо виписати.

Правом довічної реєстрації в квартирі мають громадяни, які відмовилися від приватизації своєї частки нерухомого майна на користь інших членів сім'ї. Їх право користування житлом безстроково і обмеження не підлягає. Позови з приводу позбавлення таких мешканців права на квартиру розглядаються в судах регулярно, однак існує роз'яснення Верховного Суду РФ, в якому позиція держави категорична - виписати їх неможливо. Навіть якщо родинні зв'язки з якихось причин припинилися, людина не повинна виявитися на вулиці.

Крім того, право на безстрокову реєстрацію може виникнути при передачі спадщини. Громадянин, який проживає в квартирі, яка надана йому за заповідальним відказом, зберігає дане право навіть при зміні власника протягом зазначеного в заповіті строку (зазвичай довічно).
Також довічне право бути зареєстрованими в оплаченої квартирі отримують члени (в тому числі колишні) житлово-будівельних кооперативів та їх подружжя (ст. 292 Цивільного кодексу РФ). Якщо житло купувалося за допомогою виплати паїв ЖБК, то кожен зареєстрований пайовик зберігає право користування кооперативної квартирою.

Дуже важливо, що розмір виплаченої їм паю не має значення. Головне, що у власника повинен бути документ, що підтверджує внесення паю (або його частини) за квартиру

Наступна категорія «вічних» мешканців - проживають в дитячому будинку чи іншому дитячому закладі неповнолітні, яким призначено опіка. Вони зберігають право на квартиру і не можуть бути позбавлені реєстрації в ній.

Нарешті, підставою для збереження реєстрації служить шлюбний договір або його аналог - угода про розподіл майна між подружжям (як колишніми, так і перебувають у шлюбі; скласти таку угоду можна навіть після розлучення). Відповідно до цих документів може бути закріплено право чоловіка, який не є власником житла, проживати в квартирі і після розірвання шлюбу. Подібні договори вкрай складно оскаржити навіть в судовому порядку.

Фото: Legion-Media

Реєстрація в муніципальній квартирі можлива при дотриманні регіональних облікових норм (кількість квадратних метрів житла на одну людину); виняток становлять лише новонароджені. Власник квартири або будинку може прописати будь-яке число мешканців

відказ

Відказ (або легат) являє собою обов'язок тієї людини, на чию користь присуджено частка спадкового майна, виконати певні дії (або відмовитися від них). Зобов'язання будуть виконуватися за рахунок тієї частки майна, яка отримана в результаті успадкування після смерті попереднього власника. Тобто заповідач доручає спадкоємцям залишити частину житлоплощі тому мешканцеві, хто відмовляється від своєї частки майна на користь інших спадкоємців. У тексті заповіту робиться особлива відмітка про те, що не вийде частку нерухомого майна зберігає право на довічне користування останнім.

Заповіт з легатом може мати будь-яку форму. Допускається включати положення про відмову в традиційні заповіту, підготовлені і завірені нотаріусом, також можна скласти такий документ в надзвичайних обставинах (наприклад, якщо заповіт смертельно хворого засвідчується в лікарні головлікарем, а не нотаріусом).

Важливо, щоб при складанні заповіту були правильно перераховані всі спадкоємці, які виконують вимогу заповідального відмови (збереження права на проживання на житлоплощі, що становить предмет заповіту). Крім того, в документ необхідно внести коректні відомості про відказоодержувачів (тих, хто отримує право довічного користування нерухомим майном).

Відказ діє виключно щодо осіб, зазначених у заповіті. Ніхто, крім перерахованих в документі спадкоємців, на яких покладається легат, не може бути виконавцем майнових зобов'язань.

Закон допускає, що відказоодержувач (той самий «вічний мешканець») може передати своє право третій особі, проте така можливість повинна бути закріплена заповітом. Також заповідач має право вказати умову про призначення іншого відказоодержувача, якщо призначена ним особа помре до відкриття спадщини або одночасно з спадкодавцем.

Право на отримання легата зберігається за відказоодержувачем, позначених в заповіті, протягом 3 років з моменту відкриття спадщини, тобто з дня смерті заповідача.

Немає людини - є проблема

Якщо потрібно поставити на реєстраційний облік (або зняти з нього) людини, який в силу свого віку і (або) стану здоров'я не може особисто брати участь в процедурі, алгоритм дій дещо змінюється. Для того щоб оформити документи без присутності мешканця, знадобиться спеціальна довіреність від нотаріуса, якого можна викликати додому. Коли ви оформляєте довіреність для літньої людини, бажано також підготувати довідку про те, що ваш родич знаходиться в тверезому розумі і усвідомлює заплановані дії. Для цієї мети викликають психіатра з районної поліклініки.

Якщо мешканець не здатен самостійно підписати заяву, то запрошується так званий рукоприкладчик, якому хворий доручає підписати за нього документ. Рукоприкладчиком може бути сусід або знайомий - дієздатний, повнолітній, який є матеріально незацікавленим обличчям.

Подальша процедура не відрізняється від стандартної. Пакет документів разом з оформленим дорученням передається до відповідних органів для реєстрації за місцем проживання.

Згода не потрібна

Не всі мешканці, зареєстровані в квартирі, захищені законом, а тому в деяких випадках підлягають виписці проти своєї волі. Так, з квартири, придбаної до укладення шлюбу, допустимо виписати колишнього чоловіка, якщо шлюбним договором не передбачено інше. У цій ситуації суд найчастіше займає сторону того, хто володів житлом до укладення шлюбу. Крім того, за рішенням суду можна виселити батька, позбавленого батьківських прав, причому без надання іншого місця проживання (ст. 91 Житлового кодексу РФ).

Ще одна причина звернення до суду - власник підлягає відсутня в квартирі (не по поважної причини), не оплачує комунальні платежі і при цьому має інше місце проживання. Можливо, в подібному випадку суд прийме рішення про виписку безвідповідального мешканця.

З квартири можна виписати людину, яка засуджений до позбавлення волі і найближчі кілька років повинен буде провести у в'язниці. Однак після закінчення терміну ув'язнення він має право знову зареєструватися за колишньою адресою. Якщо за час його відсутності інші власники продадуть квартиру, мешканець може оскаржити угоду. Суд часто встає на сторону колишніх ув'язнених, оскільки їм найчастіше більше ніде жити.

Трохи простіше виписати мешканця з муніципальної квартири. Міська влада (наймодавець) має право прийняти рішення про виселення, якщо наймач регулярно порушує правила співжиття (факти порушень повинні бути документально підтверджені); більше півроку не платить за комунальні витрати; використовує житлоплощу не за призначенням; стан житла погіршується через неправильну експлуатацію.

Практично кожне з цих підстав може бути оскаржене в суді. Так, причиною неплатежів іноді є недостатність коштів через погіршення здоров'я, а причиною тривалої відсутності - необхідність проживання за іншою адресою для догляду за непрацездатними родичами або малолітніми дітьми. У подібних випадках вирішення питання залишається на розсуд суду.

Тільки власники мають право здійснювати операції з нерухомістю. Якщо ви оформили реєстрацію новому мешканцеві, він може лише користуватися, але не розпоряджатися квартирою або будинком. Для того щоб наділити нового члена сім'ї правом розпоряджатися нерухомим майном, треба подарувати йому частку в житло

З нами тимчасово

У деяких випадках потрібно отримати тимчасову реєстрацію, наприклад, для родичів, які приїхали до вас для навчання в місцевому вузі або для тривалого лікування в лікарні. Оформити їх реєстрацію за місцем перебування потрібно протягом 90 днів після приїзду.

Ця процедура досить тривала, терміни отримання тимчасової реєстрації при самостійному проходженні всіх інстанцій досягають 2 тижнів. При цьому безліч компаній, які пропонують «легальну реєстрацію із занесенням в базу», насправді вводять звернулися до них людей в оману, видаючи підроблені документи. Особа, що вдаються до послуг подібних посередників, порушує статтю 327 КК РФ - вона передбачає покарання за підробку документів у вигляді позбавлення волі на строк до 4 років, а також великі штрафи (втім, досить складно буде довести в суді, що ви свідомо використовували підроблений документ ).

Для отримання тимчасової реєстрації за місцем перебування необхідно представити в міграційну службу наступні документи:

  • паспорт або інше посвідчення особи (паспорт громадянина СРСР, військовий квиток, довідку про звільнення, закордонний паспорт);
  • свідоцтво про народження дітей, яким потрібно оформити тимчасову реєстрацію (діти старше 14 років оформляють її самостійно);
  • заяву встановленої форми про реєстрацію за місцем перебування (включаючи неповнолітніх);
  • документ, який є підставою для заселення в квартиру (оригінал або нотаріально завірена копія);
  • адресний листок прибуття, заповнений в трьох (для Москви і Санкт-Петербурга - в двох) примірниках.

Будьте уважні: тимчасову реєстрацію необхідно вчасно продовжувати. Для продовження знадобляться заяву і нотаріально завірений дозвіл власників житла

Заява про постановку на тимчасовий реєстраційний облік можна подати особисто або надіслати поштою (в цьому випадку досить уявити завірені нотаріусом копії документів).

Врахуйте, що будь-який власник житла, в якому ви тимчасово зареєстровані, має право звернутися до територіальної міграційну службу із заявою про дострокове припинення реєстрації, для чого не потрібно ні особистої присутності тимчасового мешканця, ні рішення суду.

Слідкуйте за нововведеннями законодавства на нашому сайті!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online