Повернення податку при покупці квартири. Повернення податку на доходи.

  1. Повернення податку при покупці квартири. Сума повернення податку
  2. Повернення податку на доходи. Податок, що виникає при продажу житла

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Виникнення податку або можливість отримати податкове вирахування при купівлі нерухомості регулюється законодавством. Основні визначення можна побачити в 220 статті Податкового кодексу РФ, в статті 34.2 Податкового кодексу РФ, в Листах Мінфіну Росії від 15.10.2010р № 03-04-0517-623, від 11.06.2010р № 03-04-05 / 7-328, від 04.06.2010г № 03-04-05 / 9-311. Але, тим не менше, при операціях з нерухомістю виникають спірні питання. Як трактувати ту чи іншу спірну ситуацію?

Повернення податку при покупці квартири. Сума повернення податку

В першу чергу треба звернути увагу на можливість повернення податку при покупці квартири (Отримання податкового вирахування). Податкові відрахування можливо повернути з суми, що не перевищує 2 мільйони рублів навіть якщо квартира була куплена дорожче, і тільки в розмірі сплаченого вами прибуткового податку за аналізований період. Тобто сума повернення податку становить 13%: з 2 мільйонів рублів можна повернути 260 тисяч.

Найчастіше покупці квартири сподіваються, що, прийшовши до податкової інспекції, вони отримають належний їм податкові відрахування в повному розмірі. Але відрахування можливо отримати з суми сплаченого покупцем прибуткового податку, тобто тієї суми, яка була утримана з його зарплати!

Для наочності наведемо приклад. Якщо щомісячна зарплата покупця становить 15 000 рублів, то щомісячний прибутковий податок буде дорівнює 1 950 рублям, а значить за рік сума, утримана з його зарплати, складе 23 400 рублів. Відповідно, подавши декларацію за рік, покупець з таким доходом зможе отримати менше 10% від можливого податкового вирахування. На наступний рік покупець квартири може повторити процедуру, і в залежності від суми сплаченого за рік прибуткового податку отримати податкове вирахування .

По-друге, необхідно пам'ятати про те, що податкове вирахування з купівлі квартири можна отримати всього один раз. Який тут можна дати раду? Якщо сім'я купує квартиру, яку надалі планує продати, наприклад, щоб купити квартиру більшої площі, то подружжя може отримати податкове вирахування по черзі. Один чоловік - з одного купленої квартири, інший - з другої купленої квартири. Для цього краще оформити квартиру в спільну власність, а не у спільну часткову.

При подачі декларації до податкової інспекції пишеться заява про те, що податковим вирахуванням скористається лише один з подружжя. При покупці другої квартири податкове вирахування буде отримувати другий чоловік. Таким чином сім'я отримує можливість повернути максимальну суму, в розмірі 520 тисяч рублів.

Повернення податку на доходи. Податок, що виникає при продажу житла

Отже, ви вирішили продати квартиру. Перше, що може звільнити від сплати прибуткового податку при продажу квартири, - це факт володіння нерухомістю більше 3х років. Якщо об'єкт нерухомості у вашій власності менше зазначеного терміну, ви зобов'язані сплатити податок з продажу квартири.

Яка пільга надається в даному випадку? Податком обкладається лише вартість квартири, що перевищує 1 мільйон рублів. Тобто при продажу квартири за 4 мільйони, ви зобов'язані сплатити не 520 тисяч рублів (13% від 4 мільйонів), а всього 390 (чотири мільйони мінус один, який не підлягає оподаткуванню, і на 13%).

Пільгу з прибуткового податку ви можете також отримати в разі, якщо купили квартиру за ринковою вартістю і продаєте квартиру, вказавши в договорі купівлі-продажу суму, що не перевищує ціну покупки квартири. У такому випадку при відсутності прибутку, навіть продаючи квартиру, якої володієте менше 3 років, ви звільняєтесь від сплати прибуткового податку. Вам потрібно лише правильно заповнити податкову декларацію, додатково приклавши копію документа, згідно з яким ви купили квартиру.

Пільга в розмірі неоподатковуваного 1 мільйона поширюється не тільки на квартиру цілком, але і на її частки. Однак, тут потрібно бути дуже уважними.

Розглянемо приклад 2х-кімнатної комунальної квартири. Різні власники, і кожним з них кімната була отримана за своїм правовстановлюючим документом. Таким чином, здається логічним, що при продажу цілком квартири кожен з них може не платити податок з мільйона, тобто з усією квартири не буде обкладатися податком 2 мільйони рублів. Це логічно, але в дійсності ситуація відрізняється. Якщо ці дві кімнати продавати за одним договором купівлі-продажу, як квартиру цілком, то не буде обкладатися лише 1 мільйон рублів. А якщо необхідно зберегти можливість кожному не оплачувати податок з мільйона, то доведеться оформляти угоду двома договорами купівлі-продажу, окремо на кожну кімнату, навіть якщо покупець у них буде один.

При операціях з нерухомістю можуть виникнути й інші питання, що стосуються оподаткування і податкових відрахувань. У законодавстві є тонкощі, які можуть трактуватися по-різному, наприклад, юристом і податковим інспектором.

Важливо! Ми радимо завжди звертатися до професіоналів і компетентним особам, які зможуть вам допомогти.


Генеральний директор
ТОВ "Перше Іпотечне Агентство"
Єльцов Максим
15.11.2011


Як трактувати ту чи іншу спірну ситуацію?
Який тут можна дати раду?
Яка пільга надається в даному випадку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online