З якого віку настає кримінальна відповідальність за всі види порушень по КК РФ, в тому числі для неповнолітніх

  1. Чому саме по досягненню чотирнадцяти років?
  2. Які положення КК РФ поширюються на 14-річного
  3. Неповноліття підсудного в судовому розгляді
  4. Покарання для неповнолітніх
  5. нюанси

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дитина і його батьки не завжди знають, з якого віку настає кримінальна відповідальність. У більшості випадків громадяни впевнені, що підлітки не можуть відповідати за свої вчинки. Але законодавство містить прямі вказівки про вік притягнення до кримінальної відповідальності в 16 років, а в деяких випадках, неповнолітнього, який досяг віку 14 років, можна також покарати, якщо доведена осудність злочинця. Ці положення прямо закріплені статтею 20 КК РФ.

Чому саме по досягненню чотирнадцяти років?

Необхідно розуміти, що людина далеко не з самого народження може повною мірою усвідомлювати і аналізувати свою діяльність. У процесі дорослішання у дитини формується уявлення про те, що робити не можна і які наслідки за собою потягнуть ті чи інші вчинки.

Щоб не ламати життя дітям, ще не усвідомили всієї серйозності своїх вчинків, законодавством було встановлено мінімальний вік, з якого людина, яка вчинила злочин особливої ​​тяжкості, відповідає за свої вчинки відповідно до чинних законів.

Щоб не ламати життя дітям, ще не усвідомили всієї серйозності своїх вчинків, законодавством було встановлено мінімальний вік, з якого людина, яка вчинила злочин особливої ​​тяжкості, відповідає за свої вчинки відповідно до чинних законів

Положення про настання кримінальної відповідальності (УО) були встановлені довільно. Проводилися численні дослідження, які показали, що вже в 14 років діти здатні усвідомлювати, що є злочином, а також розуміти, яке покарання загрожує після його скоєння.

Поки підлітку не виповнилося 14 років, відповідальність за його вчинки несуть батьки або опікуни, так як саме вони безпосередньо впливають на дитину. При досягненні цього вікового порогу діти вже не вважаються малолітніми. Саме з цієї причини більшість законодавчих статей, що не включають в себе положень про дієздатність повнолітніх, поширюються на громадянина. Винятком є ​​деякі випадки при емансипації.

Які положення КК РФ поширюються на 14-річного

Повна УО загрожує при досягненні шістнадцяти років, тому на 14-літніх підлітків покладається тільки в тих випадках, які прямо вказані в Кримінальному кодексі РФ:

  • вбивство;
  • умисний фізичний збиток середньої або особливої ​​тяжкості;
  • викрадення людини;
  • згвалтування і будь-які насильницький дії, які носять сексуальний характер;
  • крадіжка майна;
  • пограбування;
  • розбій;
  • вимагання;
  • тероризм і будь-які його прояви в діяльності;
  • замовчування про злочин при усвідомленні його вчинення та інше.

вбивство;   умисний фізичний збиток середньої або особливої ​​тяжкості;   викрадення людини;   згвалтування і будь-які насильницький дії, які носять сексуальний характер;   крадіжка майна;   пограбування;   розбій;   вимагання;   тероризм і будь-які його прояви в діяльності;   замовчування про злочин при усвідомленні його вчинення та інше

Відмітна особливість застосування кримінальної відповідальності - тонка грань між фактичним і психологічним розвитком. Якщо в судовому розгляді вдається довести, що дитина психічно здоровий, але відстає в розвитку від однолітків, до його злочинному вчинку не можна буде застосовувати статті КК РФ. За основу береться вік фактичного розвитку, який встановлюється експертами.

Неповноліття підсудного в судовому розгляді

Незважаючи на те, що до УО можуть бути залучені 14-річні, і судді повинні спиратися на суворі норми закону при розгляді справ, належного покарання за злочин може не бути, тому що найчастіше вироки пом'якшуються. Це відбувається у зв'язку з тим, що особи, які беруть участь в процесі, намагаються побачити в злочинця дитини, який не усвідомлював всієї тяжкості свого вчинку, а після розкаявся. Навіть прокурори, при явній вини неповнолітнього підсудного, часто вимагають винесення більш м'якого вироку.

На жаль, часто підліток не замислюється про наслідки, які загрожують при повторному злочині, а тому, усвідомлюючи свою безкарність, знову сміливо йде на протизаконні вчинки.

На жаль, часто підліток не замислюється про наслідки, які загрожують при повторному злочині, а тому, усвідомлюючи свою безкарність, знову сміливо йде на протизаконні вчинки

Покарання для неповнолітніх

Для осіб, які не досягли повноліття, за вчинення злочину передбачені покарання, прямо зазначені в КК РФ:

  1. Штрафи. Підліток платить штраф за рахунок власних коштів, якщо немає будь-якої заробіток. В іншому випадку за його протиправні діяння платять законні представники.
  2. Позбавлення прав на будь-яку діяльність, в зв'язку з вчиненням злочину.
  3. Обов'язкові роботи на дозвіллі, у вільний від навчання час.
  4. Виправні роботи. Якщо підсудний працевлаштований, то він їх виконуватиме за своїм місцем роботи, в іншому випадку питання вирішується на розсуд місцевого муніципалітету.
  5. Позбавлення волі або її обмеження (заборона відвідувати певні території або виходити за межі свого житла).

Відбування покарання при позбавленні волі, відбувається в спеціалізованих виховних колоніях для неповнолітніх. При досягненні повноліття підліток може бути залишений в цій установі до 19 років, або перекладається в виправні колонії загального режиму.

нюанси

Кримінальна відповідальність настає не в день виконання 14 років, а на наступний день. При скоєнні злочину в день свого народження, малолітній може уникнути покарання, яке буде покладатися на його законних представників.

Бувають випадки, коли документ, що підтверджує вік людини, відсутня. У даній ситуації проводиться медична експертиза, яка встановлює кількість повних років підсудного. В таких обставинах точною датою народження буде 31 грудня встановленого медичного висновку року.

Неповнолітні, які вчинили особливо небезпечні суспільні діяння з 11 до 14 років, можуть бути примусово направлені на навчання в спеціальні закриті або відкриті навчальні установи. Цей вид реабілітації не є кримінальним покаранням. Основна функція таких закладів - корекція делінквентної поведінки та соціальна адаптація дітей в суспільстві.

Якщо підліток, який досяг віку 14 років, вчинив злочин, але судова експертиза встановила, що психологічний вік підсудного менше, ніж хронологічний, неповнолітній звільняється від покарання. При досягненні 18 років злочинець звільняється від відповідальності тільки при психіатричному діагнозі - посилатися на інфантильність в даному випадку безглуздо.

Лояльне ставлення суддів до віку злочинців іноді сприяє посиленню контролю за дитиною з боку батьків. На жаль, дорослим не завжди вдається повинно захистити дітей від неблагополучних друзів. У середовищі неповнолітніх нерідко зустрічаються рецидиви. Це обумовлено тим, що середовище спілкування має великий вплив на поведінку дитини. З дітьми, які вчинили злочин і які отримали умовний термін покарання, не ведеться належна робота, яка могла б сформувати і змінити образ мислення і розуміння відповідальності за свої вчинки.

Чому саме по досягненню чотирнадцяти років?
Чому саме по досягненню чотирнадцяти років?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online