Достроковий вихід на пенсію в Казахстані

  1. Дострокові державні виплати
  2. Пенсійний ануїтет
  3. Відмінність ануїтету від пенсійного фонду

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Достроковий вихід на пенсію в Казахстані зараз стає однією з найважливіших соціальних проблем.
Багато вважаю пенсійний вік занадто високим, а піти на заслужений відпочинок раніше може лише дуже маленька частина населення.

Дострокові державні виплати

Зараз пенсійний вік в Казахстані для жінок становить 58 років, а для чоловіків - 63 роки. У порівнянні з іншими країнами це не так вже й багато. Але фізична праця і важкі умови роботи в Казахстані часто змушують задуматися про достроковий вихід на пенсію.

Але фізична праця і важкі умови   роботи в Казахстані   часто змушують задуматися про достроковий вихід на пенсію

казахстанські пенсіонери

Є всього три категорії громадян, які мають право претендувати на пільги. До першої відносяться всі проживають поруч з Семипалатинським ядерним випробувальним полігоном. Об'єкт був засекречений, і ні про що не підозрюючи люди роками піддавалися радіоактивного випромінювання.

Сьогодні громадяни Казахстану, які проживали в зоні ураження з 29 серпня 1949 р по 5 липня 1963 р від п'яти років сумарно, мають право піти на заслужений відпочинок раніше. Жінки можуть претендувати на пільги вже в 45 років, за умови загального стажу в 20 років. Для чоловіків цей вік становить 50 років, і загальний стаж повинен дорівнювати 25 рокам. Претендентам для отримання допомоги до основного переліку документів потрібно прикласти будь-який документ, який підтверджуватиме проживання на небезпечній території.

У 53 роки піти на достроковий відпочинок можуть багатодітні матері. Число народжених дітей повинно бути не менше п'яти, і загальний стаж роботи - мінімум 20 років. Наймолодшій дитині на момент виходу на пенсію має бути не менше восьми років.

Жінки повинні зібрати всі необхідні документи:

  1. На всіх дітей, якщо діти усиновлені, - підтвердження призначення опікуном.

    Казахстанське свідоцтво про народження дітей

  2. Інші посвідчення особи дітей: цей стосується тих, хто вже отримав загальногромадянський паспорт.
  3. Довідки, що підтверджують, що діти вчаться. Їх потрібно взяти в школі, училищі або вищому навчальному закладі за місцем навчання. Якщо навчання закінчено, так само потрібно підтвердження.
  4. Довідка з місця проживання , неповнолітні діти обов'язково повинні мати загально місце проживання з батьками або опікунами.
  5. Свідоцтво про укладення шлюбу або розірвання шлюбу; в разі якщо поточний шлюб не єдиний, представити інформацію про всі попередні.
  6. У разі смерті одного з дітей - свідоцтво про смерть з зазначенням причини смерті.
  7. Рішення суду про усиновлення, якщо діти нерідні.

У всіх цих випадках людина буде отримувати допомогу від НФП відповідно до розрахунків, прийнятими законодавством Казахстану.

У всіх цих випадках людина буде отримувати допомогу від НФП відповідно до розрахунків, прийнятими законодавством Казахстану

Середньостатистичні доходи і витрати в Казахстані

Всім іншим категоріям доведеться чекати настання пенсійного віку. У Казахстані не передбачено додаткових пільг для працівників на шкідливому виробництві і небезпечних для життя роботах. «Гаряча сітка» не передбачена, більш того, таке питання навіть не обговорюється на державному рівні.

Пенсійний ануїтет

Свої пенсійні накопичення жінки можуть почати отримувати вже в 50 років, а чоловіки - в 55. Програма отримання пенсійного ануїтету була розроблена ще 1997 році, вперше їй скористалися - в 2005. Це не посібник, а страхові виплати у вигляді пенсії. Одержувач може сам вибрати періодичність відрахувань: раз на рік, на півроку, в квартал або кожен місяць. Перша виплата може бути збільшеною.

Оформляється цей вид виплат через страхову компанію, а не через пенсійний фонд. У 2019 для оформлення ануїтету були підвищені пороги накопичень. Для жінок сума пенсійних накопичень повинна бути 8 800 000 тенге, а для чоловіків - 6 300 000 тенге. Оформляється цей вид виплат через страхову компанію, а не через пенсійний фонд

За умовами договору можна вибрати гарантований період до 30 років, на свій розсуд. Сам пенсіонер буде отримувати виплати довічно, а гарантований період розрахований на спадкоємців. Термін вважається від отримання першої виплати. У разі змети одержувача період, що залишився, по гарантії, гроші будуть переводитися спадкоємцю, вказаною в договорі. Це може бути тільки одна особа.

Відмінність ануїтету від пенсійного фонду

Є маса відмінностей в оформленні ануїтету і звичайної пенсії:

  • З НФП виплати ведуться тільки до 80 років, ануїтет - це довічне страхування.
  • Пенсійний фонд можна змінювати в будь-який час, страхову компанію - тільки раз в два роки від вступу договору в силу.
  • Різні компанії пропонують різні розміри виплат, тому варто уважно вивчити всі пропозиції і вибрати найбільш вигідний варіант.
  • У НФП залишки накопичень передаються всім прямим спадкоємцям, в страховий - передбачено гарантійний термін і один спадкоємець, обраний самим одержувачем страхування.
  • У аннуїтете є можливість отримати відразу на руки до 8% всіх пенсійних накопичень. Це прекрасна можливість зробити велике придбання або, скажімо, з розмахом відзначити достроковий вихід на пенсію.
  • Щорічна індексація виплати: кожна компанія прописує своє значення в процентах, більшість пропонує близько 5% збільшень щорічно.

    Графік поетапного підвищення пенсійного віку в Казахстані

Аннуитетом в Казахстані можуть скористатися не всі. Основна причина - брак необхідної суми на накопичувальному рахунку. Але, з огляду на дуже обмежений список тих, хто має право піти на пенсію завчасно, послуга користується попитом.

працівники зі середньою заробітною платою в Казахстані не можуть дозволити собі достроковий вихід на пенсію. Їх накопичувальна частина занадто мала, не досягає потрібних цифр, навіть коли настає повноцінний пенсійний вік. Працівники низьку кваліфікацію, такі як двірники, прибиральниці і інший обслуговуючий персонал, робота якого не найлегша, дозволити собі ануїтет, звичайно, не зможуть. Це знову залишається привілеєм для людей з високою заробітною платою.


Достроково піти на пенсію в Казахстані проблематично. Є лише невелика частина населення, яка може це зробити законним чином і без проблем. Тенденція пенсійної системи - поступове збільшення пенсійного віку. Це прекрасний варіант для тих, хто отримує більшу «білу» зарплату в Казахстані і чиї роботодавці справно робили відрахування в накопичувальний пенсійний фонд.

Пенсія військових в Казахстані нараховується за іншою системою.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online