Козача скарбниця. Як фінансується і заробляє Кубанське козацьке військо

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Козаки Кубані в останні роки стали все частіше з'являтися в заголовках місцевих і федеральних ЗМІ. Крім гучних скандалів преса активно пише про заходи, які влади регіону приймають для підтримки козацтва. Що робилося для козаків за останні кілька років, на чому заробляє Кубанське козацьке військо і як до цього ставляться нереєстрові козаки, з'ясувала редакція Юга.ру.

Фінансування з адміністрації

Курс на зближення козаків і влади взяв колишній губернатор Кубані Олександр Ткачов. При ньому козаків допустили (в 2012 році) до патрулювання вулиць спільно з поліцією і призначили за це заробітну плату. До цього ж періоду відноситься скандальне висловлювання Ткачова про те, що козаки повинні будуть не допустити масового переселення на Кубань представників республік Північного Кавказу.

При колишньому губернаторові була підписана держпрограма 2014-2016 років «Козацтво Кубані» на загальну суму 3,1 млрд рублів. Завданням ставилося «відродження і становлення козацтва» в регіоні, залучення в козацькі товариства нових членів і підтримка і розвиток кадетських козачих корпусів.

В регіоні козаки об'єднані в Кубанське козацьке військо (ККВ). З лютого 2008 року пост отамана ККВ займає віце-губернатор Микола Долуда. Саме реєстрові козаки користуються всіма благами наближеності до адміністрації краю.

Восени 2015 року, коли всі держпрограми регіону були переглянуті, «Козацтво Кубані» змінилася не сильно. Нова держпрограма була розрахована на 2016-2021 роки і затверджена з сумою фінансування в розмірі 6,2 млрд рублів, тобто регіон зберіг витрати на козаків в розмірі 1 млрд рублів в рік.

Суть програми не змінилася, але з'явився пункт про «духовні цінності». Зокрема, серед завдань вказані «підвищення ефективності залучення членів козацьких товариств» і «надання сприяння в культурному, фізичному, патріотичному вихованні молоді, збереження і розвитку самобутньої козацької культури та духовних цінностей кубанського козацтва».

Основну частину коштів держпрограми козаки отримують у вигляді платні за патрулювання вулиць міст Кубані спільно з патрульно-постової службою поліції. На даний момент їх зарплата дорівнює окладу рядового співробітника ППС, повідомили в ГУ МВС по краю. Якщо рядовий в середньому отримує від 22 до 24 тис. Рублів, то козак-дружинник - 21-25 тис. Рублів.

За даними адміністрації регіону, в рамках діючої держпрограми «Козацтво Кубані» районним козацьким товариствам на охорону громадського порядку в 2016 році передбачено 570,7 млн ​​руб. У регіональний реєстр народних дружин внесено 1 тис. 556 осіб, з них 1 тис. 368 складаються в 47 районних козацьких товариствах. Щодня в регіоні в патрулюванні вулиць беруть участь близько 450 козаків-дружинників. В ГУ МВС по Краснодарському краю прокоментували, що вважають допомогу козаків при патрулюванні, особливо в святкові дні, суттєвою.

«Участь кубанських козаків в підтримці правопорядку і забезпечення безпеки громадян в період проведення заходів дозволяє значно підвищити щільність патрульно-постових нарядів і скоротити кількість співробітників поліції, які залучаються на охорону порядку», - відзначили в крайовому главку.

козачі ЧОПи

Заробляти козаки навчилися не тільки патрулюванням вулиць. ККВ - перше в Росії військо, яке в 2013 році організувало роботу приватного охоронного підприємства (ПОП). Називається воно «Пластуни». За три роки ЧОП став значущим гравцем на ринку охоронних послуг, в результаті взявши під охорону безліч об'єктів муніципальної власності.

Станом на початок осені 2016 року в районних козацьких товариствах (на території 37 муніципалітетів) працюють 43 охоронних підприємства. Козацькими чопами охороняються 318 об'єктів соцсфери, в тому числі 189 шкіл, 97 дитячих садків, 6 крайових об'єктів (технікуми, коледжі), 26 об'єктів спорту, культури і ЖКГ.

Треба відзначити, що в грудні 2015 року адміністрація краю заявляла , Що під охороною козаків знаходиться 65 об'єктів муніципальної держвласності. Так що можна констатувати: козаки за останній рік досягли успіху в охоронному бізнесі. У всякому разі в тій його частині, що відповідає за охорону держвласності. як коментував ситуацію засновник ЧОА «Євроміст» Володимир Лезін галузевому виданню у вересні 2016 року, монополізація охорони шкіл і інший муніципальної власності - спірне рішення влади, яке може привести до конфліктів.

як   коментував   ситуацію засновник ЧОА «Євроміст» Володимир Лезін галузевому виданню у вересні 2016 року, монополізація охорони шкіл і інший муніципальної власності - спірне рішення влади, яке може привести до конфліктів

Володимир Лезін

Засновник ЧОА «Євроміст»

- Пріоритет при виборі приватної фірми або державної організації повинен бути не у дешевизни, а у ступеня надійності. Чи в змозі одна - нехай навіть найбільш розгалужена охоронна організація - охопити всі школи краю? Адже за умовами закону про приватних охоронних організаціях такі ЧОПи повинні мати транспорт, групи швидкого реагування, зброя, централізовану охорону. І це у всіх районах і населених пунктах, - зазначив Лезін.

Він додав, що штучний поділ ринку завжди загрожує побічними ефектами: «... створення преференцій, пільг і лобіювання чиїхось інтересів завжди призводить, скажімо так, до конфліктів».

За даними СПАРК, головна організація ТОВ ЧОО ККВ «пластуни» в 2014 році брала участь в 50 закупівлях і виграла 36 з них на суму 71,2 млн руб, в 2015 році компанія виграла 10 контрактів на суму 96,8 млн руб.
ООО ЧОО ККВ «пластунів-А» в 2015 році виграло 11 з 22 контрактів на суму 23 млн рублів, в поточному році компанія поки отримала один контракт на 732 тис. Рублів.
ООО ЧОО ККВ «пластунів-Б» в 2015 році виграло 8 з 13 контрактів на суму 5,7 млн ​​рублів, в поточному році компанія поки отримала 3 тендера з 6 на 73 млн рублів.
ООО ЧОО ККВ «пластунів-В» в 2015 році виграло 2 з 4 контрактів на суму 21,9 млн рублів, в поточному році компанія отримала 12 тендерів з 24 на 6,8 млн рублів.
Також контракти на невеликі суми виграють та інші юрособи під загальною назвою «Пластуни».

на сайті Чопа можна подати заявку на отримання франшизи. Однак, як пояснили в «пластунів», поки франшиза не продається і, можливо, незабаром цей пункт з сайту і зовсім приберуть. Також на сайті розміщені вакансії, за описом яких ясно: для того щоб працевлаштуватися в козачий ЧОП, досить мати корочку охоронця, бути «відповідальним», «не мати шкідливих звичок» і «вміти працювати в колективі». Крім охорони муніципальних об'єктів ЧОП надає всі можливі послуги охоронного підприємства при практично невичерпних ресурсах. У ККВ перебуває близько 137 тис. Чоловік, кожен з яких теоретично може працювати в Чопі при належній підготовці.

Земельне питання

Один з останніх кроків назустріч реєстровим козакам адміністрація регіону зробила в 2016 році - початку передачу козачим товариствам без торгів земельних наділів під сільськогосподарські потреби. За даними адміністрації регіону, на 1 серпня 2016 року козацькі товариства ККВ отримали 7,3 тис. Га землі і ще 700 га повинні були отримати найближчим часом. При цьому в адміністрації відзначили, що в рамках розвитку економічної бази в розпорядженні козацьких товариств станом на 2014-2015 рік були земельні ділянки сільськогосподарського та іншого призначення загальною площею 6,4 га.

При цьому нещодавно ТАСС цитувало Кондратьєва, який зазначив, що козаки повинні будуть використовувати землю ефективно і за цим буде стежити адміністрація.

Читайте також:

За очікуваннями влади, роздача землі повинна залучити в ККВ нереєстрових родових козаків *. Як відзначав Долуда, в даний час багато хто з них не бажають вступати до війська. Отаман пов'язує це з великою відповідальністю, яка накладається на реєстрових козаків у вигляді держслужби. На його думку, не всі готові її нести.

Козаки як політична сила

Однак серед самих родових козаків є інша думка. Їм не подобається використання козацтва в політичних цілях. Принаймні так вважають деякі з них. Багато нереєстрові козаки відмовилися від розмови з пресою, але їхню позицію прокоментував ЮГА.ру генеральний директор ТОВ «Станиця», родової донський козак Володимир Меліхов.

Як він пояснив, закон, на підставі якого створено реєстр ( «Про державну службу російського козацтва» - прим. Ред.), Визначає козака як будь-якого громадянина Російської Федерації, який перебуває в зареєстрованому державою козацькому суспільстві.

Таким чином, за словами Меліхова, повністю ігнорується самосвідомість родових козаків як народу. «Це неминуче призводить до засмічення козацьких товариств абсолютно чужими козакам елементами. Політика держави щодо козаків полягає в тому, щоб створити якесь "нове козацтво" як свою допоміжну силу, яка має зовнішні козачі атрибути, але позбавлена ​​національних коренів і національної пам'яті. Це викликає повне неприйняття у родових козаків », - прокоментував він.

Гучним скандалом за участю козаків стало напад навесні поточного року в аеропорту Анапи на членів ФБК (Фонд боротьби з корупцією) і Олексія Навального. Тоді колишній отаман Кубанського козачого війська Володимир Громов заявив на засіданні ЗСК, що «козаків підставили».

У вересні в Приморсько-Ахтарського району стався конфлікт між приїжджими добровільними пожежними Грінпіс і місцевими козаками.

У вересні в Приморсько-Ахтарського району   стався   конфлікт між приїжджими добровільними пожежними Грінпіс і місцевими козаками

Володимир Меліхов

Генеральний директор ТОВ «Станиця», родової донський козак

- Козакам потрібні не подачки, які потрапляють невідомо кому, а кардинальне вирішення питання, що складається в розробці і прийнятті закону «Про реабілітацію козачого народу», в якому будуть вирішені питання відновлення прав козаків на землю та козацького самоврядування. Відповідно, повинні бути збудовані заново на цій основі питання відносин козаків, саме як народу, з державою.

На думку Меліхова, останні скандали, пов'язані з козаками, - це демонстрація вад реєстрового «козацтва». Через це воно може використовуватися для акцій на межі закону або взагалі протизаконних, коли певні державні структури хочуть вийти за межі своїх законних повноважень.

«Мова йде не про якусь разову" підставу, що ганьбить козацтво ", а про логіку розвитку реєстру, що не має ніякої власної позиції і сліпо виконує вказівки зверху.

Природно, це формує негативне ставлення до козаків в суспільстві, що позначається в тому числі і на козаків, які не мають відношення до реєстру, і, природно, такі дії не можуть бути схвалені всіма розсудливими козаками », - сказав Меліхов.

Читайте також:

* родовий козак - має (знає) не менше трьох поколінь предків-козаків по чоловічій лінії (батька, діда і прадіда); нереєстрове козак - не перебуває на державній військовій службі.

Чи в змозі одна - нехай навіть найбільш розгалужена охоронна організація - охопити всі школи краю?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online