7 важливих фінансових питань роботодавцю

  1. Про що варто поцікавитися у наймача ще на першій співбесіді, щоб уникнути неприємних сюрпризів після...
  2. 2. Про умови оплати праці
  3. 3. Про відпустку
  4. 4. Про лікарняному
  5. 5. Про відрядженнях
  6. 6. Про соціальний пакет
  7. 7. Про матеріальну відповідальність

Про що варто поцікавитися у наймача ще на першій співбесіді, щоб уникнути неприємних сюрпризів після працевлаштування.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Скільки я буду отримувати? », - це головний фінансовий питання, який уточнює здобувач у рекрутера або керівника під час співбесіди. Якщо сума підходить, то кандидат приймає пропозицію. Але після виходу на роботу його можуть очікувати сюрпризи: відпустка не оплачується, соціальний пакет не передбачений, в компанії існує система жорстких фінансових стягнень.

Якщо для вас важливі ці нюанси, Work.ua рекомендує поцікавитися ними ще до початку роботи. Це дасть можливість порівняти і вибрати посаду з урахуванням всіх фінансово важливих аспектів зараз і в майбутньому. А ще вибудувати модель співпраці, яка влаштує і вас, і наймача.

Разом з практикуючим податковим консультантом Наталією Єременко ми склали чек-лист фінансових питань потенційного роботодавця. Так про що його варто запитати?

1. Щодо оплати листка

В Україні трудові відносини регулюються Кодексом законів про працю України (КЗпП) і договорами цивільно-правового характеру (за трудовою угодою). Це законні варіанти, які дають працівникові соціальні та фінансові гарантії.

При оформленні за КЗпП сторонами відносин є роботодавець і працівник. В цьому випадку:

  • людині роблять запис в трудовій книжці або укладають з ним трудовий контракт;
  • завдання перед фахівцем ставляться згідно з посадовою інструкцією, а сам він підпорядковується внутрішньому трудовому розпорядку;
  • оплата формується за час, витрачений співробітником на роботу (тарифна ставка), або за виконаний обсяг роботи (відрядні розцінки);
  • щомісяця працівникові надають розрахунковий листок, де вказані нарахування, податки, утримання.

При оформленні за договором цивільно-правового характеру сторонами відносин виступають замовник і виконавець. Вони укладають письмовий договір (інвойс-оферта, якщо замовник іноземна компанія), де прописані права та обов'язки сторін. Оплата праці проводиться тільки за результат - кількість, якість, терміни, а підтверджує його акт виконаних робіт (інвойс-акт виконаних робіт).

NB! Неофіційне працевлаштування, на жаль, все ще поширене в Україні. Безумовно, співпраця на таких умовах пов'язане з ризиками.

2. Про умови оплати праці

Якщо ви вибрали модель співпраці «роботодавець-працівник», то уточніть, чи чекає вас випробувальний термін, або ви будете проходити стажування.

Робота на випробувальному терміні завжди оплачується. А ось стажування немає (якщо працівник є просто помічником чинного фахівця). Але коли стажер виконує завдання самостійно, то йому належать певні виплати.

Домовляючись про розмір окладу, дізнайтеся, що має на увазі роботодавець, озвучуючи вам цифри: це сума до або після відрахування податків з вашого заробітку?

Якщо обрана модель взаємовідносин «замовник-виконавець», то виплати будуть проводитися за кінцевий результат в тому розмірі, який вказаний в договорі. Також в ньому може бути передбачена передоплата.

3. Про відпустку

Згідно КЗпП, загальна тривалість щорічної відпустки становить 24 календарні дні. При цьому перший відпустка надається після 6 місяців роботи. Але на практиці тривалість відпочинку може обумовлюватися з роботодавцем додатково, тому краще уточнити, як прийнято «відпочивати» в тій чи іншій компанії.

NB! Співпраця за трудовою угодою, як правило, не передбачає відпусток (а також оплати лікарняних, відряджень, користування соціальним пакетом). Але компенсація окремих витрат виконавця може бути прописана в договорі.

4. Про лікарняному

Якщо ви оформлені офіційно, то компанія оплачує вам перші 5 днів хвороби, наступні дні - державний Фонд соціального страхування. Виплата становить від 50 до 100% від середнього заробітку в залежності від кількості років страхового стажу. Для деяких працівників це важливе питання. Тому про умови оплати лікарняних у кожному конкретному випадку краще поцікавитися заздалегідь.

5. Про відрядженнях

Роботодавець може відшкодувати витрати і оплачувати добові працівнику під час відряджень. Розмір виплат компанія встановлює на свій розсуд.

6. Про соціальний пакет

Часто виникає плутанина в поняттях «соціальні гарантії» і «соціальний пакет».

Соціальні гарантії є обов'язковими. Вони включають законні права працівника на обідню перерву, оплачувані лікарняні, сплату податків та інші.

А соціальний пакет формується з бонусів, які готовий надати роботодавець для того, щоб залучити й утримати кращих співробітників. Це може бути:

  • оплата мобільного зв'язку;
  • харчування співробітників;
  • безкоштовна доставка співробітників до місця роботи;
  • навчання за рахунок компанії;
  • медичне страхування;
  • організація дозвілля і т. д.

Іноді для здобувача наявність повного соціального пакету є серйозною перевагою при виборі місця роботи.

7. Про матеріальну відповідальність

Трапляється, що працівник навмисно або випадково завдає роботодавцю збиток: порушує трудову дисципліну, техніку безпеки, псує інструменти, оргтехніку, засоби пересування, матеріали. Ще до початку роботи з'ясуйте, чим це може загрожувати.

Наприклад, Працевлаштування за КЗпП допускає такі фінансові стягнення: зменшення розміру виробничої премії і залучення до матеріальної відповідальності (повної або обмеженою).

NB! Застосовувати інші штрафи роботодавець не має права.

Якщо виконавець порушує умови договору (терміни, якість, конфіденційність), то його можуть очікувати штрафні санкції та пеня. Або замовник має право вимагати відшкодування завданих збитків.


Work.ua нагадує, що заробітна плата і умови праці - це завжди індивідуальна домовленість претендента і роботодавця. Головне врахувати всі моменти і зважити «за» і «проти». В одній компанії ви зможете отримати вищу зарплату, але трохи менше днів відпустки і залишитися без соціального пакету. А в іншій - будуть кращі умови праці, але, можливо, нижче оклад. Вибирати, що важливіше, вам. Але перш ніж зробити цей вибір, постарайтеся дізнатися максимум про свого потенційного робочому місці.

Щоб Залишити коментар, нужно Войти .

«Скільки я буду отримувати?
Так про що його варто запитати?
Домовляючись про розмір окладу, дізнайтеся, що має на увазі роботодавець, озвучуючи вам цифри: це сума до або після відрахування податків з вашого заробітку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online