Види дозволеного використання земель або що таке ІЖС, ЛПГ, ДНТ і СНТ?

  1. Що таке вид дозволеного використання?
  2. Особливості видів дозволеного використання земельних ділянок
  3. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При виборі земельної ділянки для будівництва майбутнього будинку покупцеві неминуче доведеться зіткнутися з цілим рядом термінів, про існування яких він, можливо, ніколи раніше не чув

При виборі земельної ділянки для будівництва майбутнього будинку покупцеві неминуче доведеться зіткнутися з цілим рядом термінів, про існування яких він, можливо, ніколи раніше не чув. Тип, категорія, призначення землі, незрозумілі абревіатури типу ІЖС, ЛПГ, ДНТ і СНТ - як у всьому цьому розібратися?
Припустимо, ви захотіли купити земельну ділянку. Можливо, ви навіть пригледіли кілька варіантів. При виборі ділянки важливо звернути увагу на категорію землі, на якій він розташований. Справа в тому, що, наприклад, для будівництва заміського будинку підходять тільки дві категорії ділянок - земля населеного пункту і земля сільськогосподарського призначення, які, в свою чергу, діляться за видами дозволеного використання. Але давайте про все по порядку.

Що таке вид дозволеного використання?

Вид дозволеного використання (ВРИ) - це встановлене в публічному порядку допустимий функціональне використання земельної ділянки, а також існуючих і споруджуваних на ньому капітальних об'єктів.

Землі населених пунктів можуть мати такі види дозволеного використання:

  • Індивідуальне житлове будівництво (ІЖС) - ділянки для цього виду будівництва розташовуються тільки на землях населених пунктів.
  • Ведення особистого підсобного господарства (ЛПГ) - ділянки розташовуються на землях сільськогосподарського призначення та землях населених пунктів.
  • Дачне будівництво (ДНТ - дачне некомерційне товариство) - ділянки найчастіше розташовуються на землях сільськогосподарського призначення, але зустрічається і на землях населених пунктів, що мають відповідний вид дозволеного використання «Для дачного будівництва».

Землі сільськогосподарського призначення можуть мати такі види дозволеного використання:

  • Ведення особистого підсобного господарства (ЛПГ)
  • Дачне будівництво (ДНТ)
  • Садівництво (СНТ - садове некомерційне товариство, СНП - садове некомерційне партнерство) - ділянки розміщується виключно на землях сільськогосподарського призначення з відповідним дозволеним використанням «Для ведення садівництва».

Дізнатися, до якої категорії відноситься ваша земля, а також вид дозволеного використання можна на публічної кадастровій карті , А також в мобільному додатку Kadastr RU .

Особливості видів дозволеного використання земельних ділянок

Індивідуальне житлове будівництво
Ділянки під індивідуальне житлове будівництво можуть перебувати тільки на землях населених пунктів. На земельних ділянках під ІЖС можна побудувати будинок не вище трьох поверхів і отримати реєстрацію з конкретною адресою проживання - прописку.

Крім того, до таких земельних ділянок органи місцевого самоврядування зобов'язані провести всі необхідні комунікації і забезпечити доступ до соціально значимих об'єктів (школи, дитячі садки, лікарні та магазини).

Приємним бонусом є можливість отримання податкового вирахування, а також застосування материнського капіталу, так як будинок будується для проживання. Також, ви можете виконувати банківські операції з купується землею, наприклад, використовувати кредит або іпотеку.

Дачне некомерційне товариство, садове некомерційне товариство, садове некомерційне партнерство

Цей вид дозволеного використання оптимальний для будівництва дачного або садового будинку (як правило, невеликого). Такі ділянки розташовуються як на землях населених пунктів, так і на землях сільськогосподарського призначення. Прописатися в такій нерухомості можливо, але дуже непросто. Це пов'язано з тим, що для постійної реєстрації в будинку вимагає адресів, який присвоюється тільки житлу, побудованому на землях, що належать до населених пунктів. А для цього потрібно зробити експертизу об'єкту нерухомості і отримати рішення суду, який повинен визнати його придатним до проживання.

З мінусів можна відзначити, що в разі будь-яких проблем з комунікаціями в ДНТ і СНТ розбиратися доведеться самим власникам - членам дачного співтовариства або садового товариства.

Головна перевага таких ділянок - це їх вартість. Як правило, вона набагато нижче, ніж вартість ділянок для ІЖС. Звичайно, така ціна буде виправдана, тільки якщо вам не потрібна прописка і можливі труднощі з обслуговуванням комунікацій вас не лякають. Крім того, не варто забувати про те, що ділянка на сельхоз землях - це часткова власність. А значить, щоб продати таку ділянку в майбутньому, вам потрібно буде отримати згоду інших учасників спільноти або товариства.

Особисте підсобне господарство

Будувати будинок на ділянці для ведення ЛПХ можна, якщо він знаходиться на землях населених пунктів. На таких ділянках можна будувати будинки не вище трьох поверхів і отримати реєстрацію. Якщо ж ділянка розташовується на землі сільськогосподарського призначення, він призначений тільки для сільгосп виробництва і побудувати свій будинок там буде неможливо.

висновок

Отже, види дозволеного використання типу ДНТ, СНТ і СНП мають перевагу з точки зору невисокої ціни, але мають обмеження, пов'язані з отриманням прописки, а також питаннями поточного та аварійного ремонту комунікацій. Перш ніж купувати таку ділянку, слід як мінімум дізнатися про те, як йдуть справи з під'їзною дорогою і електрикою. Такі типи земель підходять для тих, хто хоче мати дачу і город і не планує переїжджати за місто. Ділянки для ІЖС істотно дорожче, але підходять для тих, кому важлива соціальна інфраструктура, прописка, потрібні проведені комунікації, а також тим, хто збирається будувати будинок для постійного проживання.

Можливо, вам буде також цікаво прочитати про те як перевірити інформацію про об'єкт нерухомості і для чого потрібна кадастрова вартість об'єкта нерухомості .

Команда Kadastr RU

Що таке вид дозволеного використання?
Тип, категорія, призначення землі, незрозумілі абревіатури типу ІЖС, ЛПГ, ДНТ і СНТ - як у всьому цьому розібратися?
Що таке вид дозволеного використання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online