ДОВИРУБАЛІСЬ

Автор: Марія ЧЕРНОВА

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

ЧОМУ ДО БОРОТЬБИ З розкрадачів ЛІСУ підключати ГРОМАДСЬКІСТЬ

Боротьба з незаконним вирубуванням лісу в Росії ведеться без особливого успіху. Одним з головних вогнищ напруженості є Іркутська область, де налагоджені канали переправлення незаконно вирубаної деревини в Китай. Стрічки новин раз у раз приносять відомості про чергові затримання. Так, 24 серпня прокуратурою Боханского району було підтримано в суді клопотання слідчого про взяття під варту двох «чорних лісорубів».

Вчиненим злочином лісового фонду РФ завдано матеріальної шкоди в особливо великому розмірі. Але правоохоронні органи і лісничі не можуть самі впоратися з тим, що відбувається, тим більше що злочинців часто покривають ті, хто повинен з ними боротися. У Боханского районі, скажімо, під підозру потрапили деякі посадові особи відділу поліції і слідчого відділу МВС.

Саме тому на боротьбу з «чорними лісорубами» змушені виходити місцеві активісти, часом ризикують своїм життям заради порятунку національної спадщини. Вони розкрили деякі подробиці цієї боротьби кореспонденту газети «Совершенно секретно».

ЮЛІЯ КАРЕЛЬЧЕНКО: «НА ЗЛОДІЄВІ І ШАПКА ГОРИТЬ»

Юлія Карельченко на боротьбу з незаконним виділенням земель і їх злочинним використанням вийшла порівняно недавно - в 2011 році. П'ять років тому вона пішла з військової служби на пенсію, але відпочити, як планувалося, не змогла.

Фото з архіву автора

«Де служила і ким, розповісти не можу. Скажу тільки, що робота була досить важкою. Тому часто мріялося: «ось вийду на пенсію, тоді відпочину», - зізнається Юлія. - Не вийшло. Уже в Іркутську вийшла гуляти з онуками до Ангарі, а нам назустріч будівельники: «Останній раз тут гуляєте. Скоро берег обнесений парканом, і не зайдете - це приватна власність ».

Юлія обурилася - землі явно входять у водоохоронну зону Ангари: на таких територіях не так просто домогтися дозволу звести капітальну будівлю, тим більше отримати землі в приватну власність.

«Проте загроза була цілком реальною - за пару років до цього таким же способом в Фалєєвська затоці Ангари від обивателів кам'яною стіною відгородили інший шматок узбережжя, - згадує Карельченко. - Я тоді ще служила, в Іркутськ приїжджала зрідка, до дітей і онуків. В один з таких приїздів раптово і побачила цю стіну, за якою більше кілометра берега Ангари раптом перестали бути суспільним надбанням ».

Карельченко розповідає, що інформація про те, що землі у води віддали в приватну власність, з'явилася ще раніше, просто до погроз загородити пляжі в Млинській паді від «невладельцев» на цей факт ніхто особливої ​​уваги не звернув:

«Про приватну власність інформація спливла десь чотири роки тому, коли в садівництві раптом спалахнула пожежа. Чого, до речі, тут ніколи не було. По крайней мере, з тих пір як моя сім'я тут живе - з 1967 року. Тупиковий шлях через садівництво веде прямо до затоки, тому немісцеві тут практично не з'являлися, залітних туристів теж не було. Так ось, коли раптово запалахкотіло за нашими будинками, ми дізналися, що ці землі виділили якомусь ДНТ «Ангара». Тоді в це ніхто вникати не став: побігли гасити, допомагати гасити полум'я, не розбираючи, хто тут чим володіє. А коли загрози обнести берег стіною пролунали вголос, а потім і роботи будівельні почалися, я стала з'ясовувати, чому раптом узбережжі Ангари виявилося в приватній власності ».

З'ясувалося, що в районі Млинській паді дачники отримали землі у водоохоронній зоні Ангари цілком відпрацьованим способом:

«В даному випадку це виявилися землі запасу. І товариші звернулися в обласне уряд із запитом на ім'я губернатора Мезенцева. Там їм, згідно з планом, нічого не відповіли, зате у них з'явився привід звернутися через енну кількість днів в Арбітражний суд зі скаргою на бездіяльність адміністрації. Суд виносить очікуване постанову відмовити тим, хто просить у виділенні земель або погодитися з перекладом територій в категорію земель сільгосппризначення.

В той же день, що і постанова суду, що вже само по собі є дивним збігом, 3 листопада 2010 року виходить постанова губернатора про переведення земель. А 28 грудня того ж року мер району Наумов підписує постанову про виділення земель під ДНТ в строкове і безоплатне користування прохачів. Схема обкатана, і з успіхом застосовується і на землях інших категорій. Ось, наприклад, не так давно приватну власність ми виявили трохи далі по берегу, в санітарній зоні річки. Там, де згідно зі статтею 43 пункту 2 Водного кодексу зводити капітальну будівлю забороняється категорично ».

За словами активістки, ім'я знову виявленого землевласника підтвердило неофіційне пояснення з різних відомств, чому у тоса, (територіальне громадське самоврядування) який очолює Карельченко, так довго не приймали скарги і звернення в прокуратурах району та області: «Знаєте, воюємо ми з 2011 року, і тоді свої скарги і звернення я писала просто: ось тут і тут відбуваються такі-то злочинні речі, розберіться, будь ласка. Мені писали відмови, посилаючись на відсутність порушення. Я читала закони, перечитувала Земельний кодекс, бралася за Водний. Цивільне право, кримінальне. Так набила руку, що всі звернення становила з докладними посиланнями на статтю конкретного закону, пункт і підпункт. Але віз і нині там стояв.

Коли у мене з'явилися знайомі в прокуратурі та інших відомствах, мені прямо сказали - ти заважаєш нашим начальникам: там же знаходиться ділянка прокурора такого-то району, а поруч живе суддя такий-то. Спочатку я в це не дуже-то вірила, але ось в черговий раз я виходжу на власника такого забороненого до будівництва ділянки, і він виявляється прокурором Загоскіна, який при особистому знайомстві мені прямо загрожує: «Ще раз моє ім'я вголос вимовиш, пошкодуєш». Після ми зустрічаємося на громадській раді при ОНФ, де обговорюємо як раз цю тему, і я, ще не називаючи імен, розповідаю про виявлені порушення. Наш прокурор спопеляє мене поглядом: «Розберемося». Що скажеш - на злодієві і шапка горить ».

Цього року Карельченко і іншими активістам вдалося зупинити на вказаній ділянці будівництво - поки справа обмежилася установкою стовпів електропередач.

«Також ми зараз намагаємося визнати незаконним прийняті в генплан Марківського МО зміни, - додає Представниця. - Згідно з цим правками, на місці нинішніх лісів, дерева в яких налічують і 100, і 200 років - нічого немає, пусте поле. Ось за допомогою цих незаконних змін до генплану «чорні» лісоруби і можуть вирубати багаторічні дерева, адже на картах їх немає. Як можливо стало прийняти такі незаконні правки. А дуже просто: таких дрібних правок внесли в проект близько 200, всі дрібним текстом, без наочних посилань на карту.

В результаті публічні слухання провели одночасно в трьох населених пунктах, народу, набівшемуся в тісні приміщення, нічого толком не пояснили, оголосивши лише частина змін. Все - питання вирішили. Зараз ось вимагаємо визнати ці зміни в генплан Марківського МО незаконними, але прокуратура наше останнє звернення не прийняла з формулюванням «ваше ТОС не може захищати у цій справі невизначене коло осіб».

ЛЮБОВ Алікін: «ЗЕМЛІ БУЛИ ОТРИМАНІ В ПОДАРУНОК ВІД мера Іркутська РАЙОНУ»

Вперше в акції громадського протесту Любов Алікіна брала участь навесні 2008 року, коли комерційна будівельна компанія намагалася на землях Всеросійського товариства глухих (ВОГ) побудувати багатоквартирний будинок, знісши сам ДК суспільства і ліс, навколо будівлі.

Фото з архіву автора

«Під загрозою опинилася Глазковська гай, що йде уздовж вулиці Клари Цеткін від вулиці Лермонтова до 2-ї Залізничної. Забудовник вміло задурів голову глухим мешканцям ДК, пообіцявши їм розміщення на перших поверхах майбутніх новобудов, і вже приступив до рубки перших дерев. Як зараз пам'ятаю, знищити вони встигли шість рідкісних далекосхідних ялин. Після ці збитки оцінили в 640 тис. Рублів, - розповідає Любов Алікіна. - Я випадково вплуталася в цю історію, помітивши будівельний паркан, раптом накинув на себе територію ВОГ.

У підсумку ми з друзями і членами ВОГ вирішили вийти на суботник, забралися на території і прибрали цей паркан - склали в сторонку його бляшані листи. У відповідь на це СК стала спішно рити котлован під новобудову. Тут вже ми буквально своїм тілом закрили хід важкій техніці. Я до того моменту вже знала, що, якщо бульдозер хоч один раз зачепить ковшем землю, зупинити будівництво буде важко. І ми всі разом стали на шляху бульдозерів та іншої техніки: глухі лягали прямо на землю, під колеса машин.

Я пам'ятаю, стою перед бульдозером, а директор столичної СК (на той час іркутяне вже продали цей проект москвичам) кричить водієві: «Дави її». І ось я стою і на повному серйозі думаю, яку ногу мені не шкода, праву або ліву, яким боком повернутися до насувається машині ».

Сім років тому Алікіна і її соратникам вдалося відстояти і ДК ВОГ, і гай навколо будівлі, а два роки по тому історія повторилася зі спробою вирубки Кайской гаї.

«Спочатку нам вдалося привернути увагу иркутян. А потім підключилися тодішній мер Іркутська Кондрашов і його заступник Альмухамедов. З їх допомогою гай вдалося відстояти, хоча і там, якщо не помиляюся, пару рідкісних кленів все ж зрубали, - зауважує співрозмовниця. - На той час мене вже повністю захопили громадські справи: 25 годин на добу я чимось займаюся. Ось вчора читала чотири години лекцію про нюанси ТСЖ в сусідньому Ангарську ».

Якось на нараді з мером Іркутська з питання межування прибудинкових територій мер Кондрашов випадково помітив, скільки людей намагалося додзвонитися до общественніци за 40 хвилин засідання. «Він сильно здивувався - 176 пропущених дзвінків, - згадує Алікіна. - Люди до мене часто звертаються за порадою, якщо виникли якісь конфлікти з керуючою компанією або вони вирішили створити своє ТСЖ.

Адже починалася моя суспільне життя саме зі сфери ЖКГ, коли ми створили своє товариство власників житла, а до цього з успіхом «вибили» покладені двору спортмайданчик, огорожу для дитячого майданчика, капітальний ремонт дворових доріг і так далі. Так що досвід великий. Юридичний, в тому числі.

Він мені, безумовно, став у нагоді пізніше, в боротьбі з екологічними злочинами. А для початку щось все самій доводилося вивчати, до цього ж у мене тільки освіту геолога було, ну і педагогічний. Вже після, на 47-му році життя, пішла вчитися фандрайзингу, щоб навчитися збирати гроші і ресурси на всі наші прожекти ».

У тому, що займатися в нашій країні громадської боротьбою - справа небезпечна, Алікіна визнається, але неохоче: «Був випадок не фізичної розправи, а, так би мовити, моральної. Мені друзі навіть подзвонили з ранку заздалегідь, попередили: мовляв, будь готова, коли з дому підеш. Загалом, під вікном моїм і у балкона недоброзичливці розвісили справжнісінькі вінки похоронні. З чужих могил на кладовищі зняли. Не те щоб я сильно злякалася, але був такий момент - стало зрозуміло, люди перейшли межу. Все-таки ми, живі, з побоюванням на територію мертвих заходимо, тобто на кладовищі. Ну що, пережила, пішла далі ».

Набагато прикріше, за словами общественніци, той факт, що закони ніяк не захищають в разі подібних конфліктів: «Одного разу до мене увірвався не зовсім адекватний громадянин, завдав пару ударів, і втік. Експертиза зафіксувала побої, факт нападу поліція встановила. А далі вийшло дивовижне: довести навмисність нападу не вдалося, тому поліція не прийняла мою заяву з формулюванням «нападник сумлінно помилявся».

На ділі це означало, що, оскільки свідків нападу не було, судити мого кривдника не будуть. Така безкарність - ось, що лякає. Проте мене це не зупинить. У мене є свій особистий інтерес в цій справі. Оскільки я астматик, то викид адреналіну в кров, який я отримую, мене лікує. Тому постійна боротьба, незважаючи на нервування, мене, можна сказати, і рятує. Як, втім, і хвойний ліс, за який ми боремося. Я, як хвору тварину, інтуїтивно відчуваю, що мені потрібно, щоб стало легше: чотири години прогулянки в лісі або півтори години в суді над черговою екологічною злочинцем, і я знову дихаю на повні груди.

Ліс, природа - завжди були для мене чимось священним. До цього мене змалку привчили батьки-геологи. Тому зрозуміло, що я відчула, коли в лютому цього року прийшла в добре знайомий мені ліс за нашим дачним некомерційним ДНТ і побачила, як рубають вікові сосни прямо біля гирла Каї. Так почалося моє протистояння з рубачами лісу, яке вилилося зараз в справу, заведену прокуратурою на Стелькіна, власника, як з'ясувалося, 200 га лісу в водоохоронній зоні Каї. Ці землі були отримані ним в подарунок від мера Іркутського району, який буквально місяць назад був заарештований ».

Співрозмовниця зізнається, що і раніше натикалася на ділячи «чорних лісорубів», проте до зазначеного випадку це були вже безлюдні галявини, завалені зламаними гілками та втикані пнями: «А тут рубщики, не соромлячись нікого, валили дерева, яким було по 150-200 років . Щоб зупинити це свавілля, мені довелося не раз викликати поліцію, потім написати кілька звернень в прокуратуру та інші відомства, а потім і до уряду області достукатися.

Як з'ясувалося, цього Стелькіну спочатку виділили 40 га під сільське господарство, незаконно змінивши категорію земель, а в підсумку він виявився власником 200 га земель з віковими лісами. Ніякого сільського господарства він, звичайно, не вів, зате після фінального документа дарування цих земель мером Наумовим, коли він зміг оформити їх у приватну власність, Стелькін відразу активізувався і почав рубати ліс, щоб звести тут котеджне селище ».

Документи про право власності на величезні лісові території у власника були на руках, тому всі виїзди поліції по дзвінку общественніци закінчувалися нічим:

«Поки ми ініціювали справу, поки намагалися довести, що документи Стелькіну видані незаконно, його рубщики продовжували знищувати вікові сосни. Поліцейські тільки в перший свій приїзд, в лютому, зупинили рубку до того моменту, поки не привезли документи. Спасибі небайдужим чиновникам, Безматерних, наприклад, з обласного уряду - вони допомогли, і в підсумку губернатор Ерощенко заборонив рубку до з'ясування всіх обставин справи. А інакше вони б просто вирубали ліс, щоб зрівняти те, що вже виявилося на карті в результаті незаконних публічних слухань, і дійсність ».

МИХАЙЛО МОКЕРОВ: «НЕ МОЖУ Ж Я кинути на них із кулаками!»

Полковнику на пенсії Михайлу Мокерову теж довелося вступити в боротьбу з екологічними злочинцями. Зараз колишній поліцейський круглий рік живе на дачі неподалік від селища Плішкін. Це селище розташоване на іншому березі Ангари від згаданого селища Маркове і траси «Млинова долину». За словами пенсіонера, ще в на початку 2015 року ті 10 кілометрів, що розділяли Плішкін і кордони Іркутська, були засаджені густим сосновим лісом. Зараз від нього мало що залишилося: рідкісні дерева оточують значні прогалини Делян, всюди траншеї, торовані колесами важкої техніки лісорубів.

Фото з архіву автора

«З собакою ми в цьому лісі постійно кілька десятиліть гуляємо, практично кожен день. І ось цієї весни виходжу я на нашу звичайну прогулянку і бачу рубають, - згадує Михайло. - Не соромлячись нікого, вони рубали вікові сосни, а спиляне клали в штабелі. Поблизу напоготові вже стояли КамАЗи, щоб вивезти деревину. Я тоді обурився і став розпитувати, чому вони тут ліс рубають. Мені у відповідь: «у нас є всі документи для цього, не заважай». І далі рубають, вже не звертаючи на мене уваги і не відповідаючи на питання. Тоді я викликав поліцію ».

Дату першої сутички з лісорубами Мокеров згадує відразу - 12 березень 2015 року:

«Близько 16 години я вийшов на їх першу Деляну, а через пару хвилин затримав вниз по дорозі їх спостерігача з рацією. Тоді-то я і подзвонив в Іркутський відділення по Куйбишевському району. У мене там ще були знайомі, до того ж сам ліс знаходився якраз на стику Куйбишевського району і Іркутського. Відразу і не розібрати, до якого саме району земля відноситься ».

Вже у відділенні по Куйбишевському району заяву Мокерова відправили в поліцію Іркутського району. В той день активіст затримав до приїзду поліцейських спостерігача, який з рацією стежив за появою поліцейських, лісників або інших небажаних гостей. Активіст «притримав» його спеціально, щоб рубщики не розбіглися до приїзду наряду. Як зізнаються досвідчені борці з рубачами, у «чорних лісорубів» все поставлено на швидкий потік: і в лісі, і на дорогах біля під'їзду в ліс стоять спостерігачі, які своєчасно по рації попереджають про небезпеку свого бригадира. За сигналом всі робочі розбігаються вглиб лісу, а після від'їзду «гостей» знову беруться за роботу.

«Спочатку в ліс завозять рубають з пилами: ті вібірають найбільш ласі дерева, від Стовбура забіраючі найцінніше - Підстава. Залишки, Які могут и в 20 сантіметрів буті в діаметрі, смороду кидають «на потім». Іноді повертаються за залишками, коли особливо не бояться. А іноді кидають «відходи» на Деляну. Важка техніка за лісом приїжджає зазвичай ночами, але, буває, так нахабніють, що і вдень вивозять ліс по трасі. Правда, світлішими вони зазвичай роблять це з поліцейським ескортом », - малює схему роботи« чорних лісорубів »Мокеров.

Тоді, в перший день «на посту», активіст більше чотирьох годин простояв у зимовому лісі, на холоді, чатуючи рубають до приїзду колишніх колег. «Нарешті, вже ближче до 11 ночі приїхала одна машина. Колишні колеги нагрубили мені, стали завзято переконувати, що рубку зупинити ніяк не вийде, і взагалі даремно я їх викликав. Зрештою, вони поїхали, нічого не зробивши, порушника сказали відпустити, його дані навіть не зафіксували. А на свій виклик я взагалі жодної відповіді не отримав », - зізнається громадський працівник.

На питання, чому заяву в поліції не прийняли, поліцейський, який відслужив півтора десятка років, не знає, що відповісти: «Я три роки, як на пенсію вийшов, і раніше з подібним ставленням ніколи за 15 років служби не стикався. І сам такого не дозволяв, звичайно. Спочатку мене намагалися переконати нахабно: «Куди лізеш, у них все по закону, ти не правий». Потім вмовляли, мовляв, не псуй нам статистику, все одно нікого ні посадити, ні покарати толком не зможуть. Закони, кажуть, не дозволять зараз нічого зробити: ось зловимо рядових рубають, а потім їх все одно випускають. Максимум, за нинішніми законами, їм загрожує умовне. А вірніше - просто відпустять, бо вони звичайні найманці, які не знають реального «господаря» ні в обличчя, ні на прізвище ».

Тим часом в садівництві добре відомо, хто саме веде виявлену Мокеровим рубку між Іркутськом і Плішкін: там припускають, що цей «хазяїн» - лише одна з ланок в ланцюжку вивезення іркутської деревини в КНР.

В результаті заяви Мокерова в поліції так і не прийняли, посилаючись на наявність всіх дозвільних документів у лісорубів. «Мені перерахували всі документи господаря цієї ділячи, статті закону. Сказали, що «згідно із законом» він там рубає. А я ж не юрист, як можу заперечити? - пояснює Мокеров. - Але в будь-якому випадку є там такий слизький момент: землі між містом і селищем записані за Хомутовським муніципальним освітою Іркутського району.

Так на генеральному плані розвитку освіти в місці, де росте віковий ліс, позначені суцільно порожні поля: тобто ліси тут як би і ні. Як це можливо? Ліс же ось він, є! А на карті його чомусь немає! Тобто лісоруби насправді роблять все, щоб стало так, як уже зазначено в генплані. Але як вийшло, що карта відображає несправжню ситуацію в муніципальній освіті ?! Виходить, план незаконний! »

І сьогодні Мокеров продовжує стояти «на своєму посту» під Плішкін, але, як він сам зізнається, вся його нинішня боротьба зводиться до спостереження за тим, як рубщики знищують ліс: «Боюся, поки йде час, всі дерева вирубають і рятувати буде просто нічого . За ті місяці, що я чекав відповіді, більшу частину лісу вже знищили, а я можу лише фотографувати це, щоб можна було підтвердити, що насправді ліс тут був. На мої виклики поліцейські вже не приїжджають, а лісоруби не реагують на мою появу і слова. Не можу ж я кинутися на них з кулаками. От якби хтось із юристів-адвокатів взявся за цю справу! Я з радістю і свідчення дам, і фото: архів злочинної діяльності з березня веду ».

Колишній поліцейський ділиться фотографіями, за якими видно, що ще кілька місяців тому на тому місці, де зараз знаходяться ділячи, повні зламаних гілок і пнів, стояв густий ліс. На фото через пару місяців: на місці сосен вже лежить зібрана в штабелі деревина. На останніх фото і деревини немає: ділячи у Плішкін займають уже десятки гектарів, що, за приблизними оцінками лісників, завдало шкоди лісфонду в сотні мільйонів рублів.

«Це все результати прийняття нового Лісового кодексу від 2007 року, коли лісників позбавили реальних повноважень, винищивши і саму професію. Вони перетворилися в інспекторів, прав у яких не більше, ніж у мене, громадського працівника, - констатує співрозмовник. - Я розмовляв з деякими колишніми лісниками. Знайшовши рубають, вони можуть тільки викликати поліцію, а приїде вона чи ні - невідомо. Інспектори теж скаржаться, що, приїхавши на виклик, поліцейські хамлять і відмовляються приймати заяви.

За словами деяких інспекторів, по області до 90% всіх нелегальних Делян «кришує» МВС, тому свого часу ліс звідси везли прямо серед білого дня в супроводі поліції. А чесні поліцейські мало що можуть зробити: вони приїжджають, затримують лісорубів, а потім відпускають, тому що «господар» привіз потрібні документи. Моя думка - розбиратися треба з тими, хто на генплані замість лісу «намалював» порожні поля, а після видав дозволи на рубку вікових дерев. Тоді, може, і «чорних лісорубів» не буде ».


авторизованого: Марія ЧЕРНОВА
А я ж не юрист, як можу заперечити?
Як це можливо?
Але як вийшло, що карта відображає несправжню ситуацію в муніципальній освіті ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online