Верховний суд і прокуратура визнали незаконними вимоги ГИБДД до алгоритму отримання медичних довідок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Медсправка для ДАІ: економимо час і гроші

Російський водій - єдиний, напевно, водій в світі, для якого отримання меддовідки для ГИБДД стає справжнім ходінням по муках, причому вельми витратним. Візити до нарколога і психолога в відповідні диспансери віднімають гроші, нерви і, звичайно ж, час. І мало хто знає, що за законом проходити ці обстеження водії можуть в будь-яких медичних закладах, які мають відповідну ліцензію.

І мало хто знає, що за законом проходити ці обстеження водії можуть в будь-яких медичних закладах, які мають відповідну ліцензію

фото: Геннадій Черкасов

Сама можливість отримувати довідку для ГИБДД в поліклініці поруч з будинком могла б істотно полегшити життя автолюбителям, якби їй не перешкоджали самі дорожні поліцейські. Ми розібралися, хто і чому ускладнює цю процедуру.

Сформована сьогодні ситуація з «медичним документом №1» для водіїв досить незвичайна. Справа в тому, що сама форма цієї довідки (разом з усіма наслідками, що випливають з неї лікарськими процедурами) чітко прописана в документі МОЗ РФ під номером 831н від 28 вересня 2010 року. Майже всі її пункти не викликають суперечностей між водіями, медиками та дорожніми поліцейськими - крім двох, під номерами 14 і 15. Суперечки про те, як потрібно їх трактувати, з'явилися відразу після публікації зразка меддовідки для ГИБДД в 2010 році і не вщухають досі .

Згідно з цими пунктами, свої позначки про наявність або відсутність у водія протипоказань до керування транспортними засобами ставлять лікар-психіатр і лікар-нарколог. При цьому якщо інші медики, оглядають автолюбителя, вказані в меддовідки для ГИБДД без будь-яких «ремарок», то щодо цих двох фахівців в документі міститься чітка вказівка: психолог і нарколог повинні або бути співробітниками відповідних державних диспансерів, або працювати в профільних кабінетах. У свою чергу, ці кабінети можуть діяти в будь-яких медичних установах - як державних, так і приватних, - але при наявності відповідної ліцензії. Фактично цей пункт дозволяє автолюбителям оформляти довідки в ДАІ навіть в поліклініках поруч з будинком, без візитів в наркологічні та психоневрологічні диспансери з усіма наслідками, що випливають незручностями.

Але на практиці варто водієві принести оформлений таким чином документ дорожнім поліцейським, як ті негайно відправляють його в диспансери, посилаючись на те, що, мовляв, так належить за законом. Виходить, що у МОЗ і у ГИБДД своя точка зору на те, як потрібно оформляти довідки, причому закон явно не на боці останніх. Але як могла скластися така ситуація?

Світло на неї частково проливає листування керівництва однієї зі столичних приватних клінік, надана «МК» і порталу «АвтоВзгляд» регіональною громадською організацією «Медицина без кордонів». У всіляких інстанціях аж до Верховного суду медики намагалися довести своє право на обстеження водіїв на рівних з державними диспансерами. Як випливає з їх звернення в Генпрокуратуру РФ, в червні 2011 року на офіційному сайті УГІБДД Москви з'явилася публікація «Про медичній довідці для допуску до керування транспортними засобами». Там було написано про те самому наказі МОЗ під номером 831н, який офіційно затвердив форму медсправок для ГИБДД. Правда, вказівка ​​на те, що водії можуть проходити обстеження у лікарів-психологів і наркологів не тільки в державних диспансерах, а й в кабінетах будь-яких медичних закладів, які мають необхідну ліцензію, на сайті дорожніх поліцейських було відсутнє. Цей факт викликав обурення у працівників багатьох приватних клінік Москви, деякі з яких стали вимагати у дорожніх поліцейських змінити опубліковану інформацію, щоб привести її у відповідність до закону. Однак їм - як і керівництву РОО «Медицина без кордонів» - столична ДАІ офіційно повідомила, що прийом медсправок ними ведеться відповідно до розпорядження прокуратури міста Москви і будь-які зміни в цьому процесі можливі лише з вказівки цього відомства.

Після цього представники РОО спробували звернутися за роз'ясненнями як в столичну прокуратуру, так і в Генеральну прокуратуру РФ, проте обидва відомства не поспішали роз'яснювати, як саме необхідно водіям оформляти меддовідки для ГИБДД. З мертвої точки справа зрушила лише в листопаді 2011 року, коли Верховний суд РФ розглянув цивільну справу за позовом керівництва медичного центру «Медіс-Е». Медики вимагали взагалі прибрати з водійських медсправок будь-яку вказівку на те, де - в диспансерах або в кабінетах - психіатри і наркологи можуть проводити огляд пацієнтів.

На думку позивачів, така міра допомогла б уникнути дискримінації приватних медичних установ з боку поліцейських. Суддя Верховного суду РФ Володимир Зайцев вимога лікарів не задовольнив, ухваливши, що рядки «наркологічного диспансеру (кабінету)» і «психоневрологічного диспансеру (кабінету)» в довідках для ГИБДД потрібно залишити. Він пояснив це тим, що таке формулювання жодним чином не обмежує права приватних лікарів - адже відкрити кабінет з психологом і наркологом може будь-яка клініка, що має відповідну ліцензію. Таким чином, Верховний суд фактично підтвердив право приватних психологів і наркологів на огляд водіїв, тим самим давши їм потужний аргумент в суперечці з ГИБДД.

В результаті 28 грудня 2011 року столична прокуратура в листі керівництву центру «Медіс-Е» визнала, що відповідно до рішення Верховного суду медичний огляд водіїв на придатність до керування транспортними засобами, в тому числі лікарями-наркологами і психіатрами, може здійснюватися в будь-якої медичної організації, що має відповідну ліцензію. Більш того, за словами тодішнього начальника відділу з нагляду за законністю правових актів та виконання адміністративного законодавства прокуратури міста Москви Марини Іванової, відомство направило цю інформацію і запропонував вжити відповідних заходів УГІБДД ГУ МВС Росії по місту Москві.

Однак свою позицію після цього дорожні поліцейські не змінили, і сьогодні, майже через три роки, водіям при оформленні довідок в ГИБДД доводиться регулярно відвідувати наркологічний і психоневрологічний диспансери з усіма наслідками, що випливають незручностями. Згідно із законом вони цілком можуть цього не робити, але про таку можливість знають лише деякі, але і вони рідко наважуються затівати тяжби з ГИБДД. І дарма. Чим частіше кожен з нас буде ставити на місце «тлумачів законів» з Державтоінспекції, тим швидше ця служба перетвориться на реального помічника водія на дорозі, а не залишатиметься звичної «держимордою», головне завдання якої - тримати і не пущать. Ну і стригти купони з юридично відсталих росіян.

Олексій Стейнерта

Тема в газеті: Медсправка для ДАІ: економимо час і гроші
Опублікований в газеті "Московський комсомолець" №26645 від 9 жовтня 2014

Але як могла скластися така ситуація?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online