Як повернути помилково сплачений штраф?

  1. Випадки, коли можна повернути сплачений штраф
  2. Що говорить закон?
  3. Як повернути гроші?
  4. Що писати в заяві?
  5. Рада «бувалого»
  6. Повернення штрафу через автокод
  7. Рекомендуємо відвідати:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато хто з нас стикався з необхідністю повернути гроші з державної скарбниці, які були помилково сплачені Багато хто з нас стикався з необхідністю повернути гроші з державної скарбниці, які були помилково сплачені. І держмито зайву оплачуємо при реєстрації транспортного засобу і штрафи по два рази платимо. Буває, що штрафи сплатили, а потім їх опротестували в суді.

У цих випадках ми часто стаємо в ступор. Навіть і не знаємо куди йти, що говорити, щоб повернути свої гроші назад. Давайте розбиратися, що потрібно зробити, щоб повернути помилково сплачений штраф, ну або зайвий раз сплачений.

Випадки, коли можна повернути сплачений штраф

Найчастіше водії поспішають оплатити штраф , Щоб не ходити в боржниках, а потім розуміють, що даремно. Наприклад, камера фіксації правопорушень на дорозі зафіксувала перевищення швидкості не Вашого автомобіля, а схожого автомобіля з майже ідентичним номером. Погодьтеся, буває таке. Такий штраф можна опротестувати. Можна визнати неправомірним або помилковими і інші штрафи.

Мій друг помилково двічі сплатив штраф. Шкода втрачати 1000 рублів, ось ми з ним і вирішили дізнатися процедуру повернення.

Ось повний перелік випадків, коли можна повернути гроші за штраф:

  • оплата за помилковими реквізитами;
  • постанову про штраф було скасовано;
  • штраф за постановою був оплачений двічі;
  • штраф сплачений особою, яка не була залучена до адміністративної відповідальності (наприклад, машина Ваша, а за кермом були не Ви).

Що говорить закон?

Повернення адміністративного штрафу з казни законодавчо не регулюється Повернення адміністративного штрафу з казни законодавчо не регулюється. Єдине, на що в цьому випадку ми можемо спертися - це частина 2 статті 160.1 Бюджетного кодексу РФ. У ній говориться, що рішення про повернення надміру сплачених (стягнених) платежів до бюджету (пені, штрафів, відсотків та іншого) і уявлення доручення в Казначейство для повернення грошових коштів приймається адміністратором доходів бюджету в порядку, встановленому Міністерством фінансів РФ.

Але законодавчо не встановлено порядок повернення з бюджету адміністративних штрафів. Ні Бюджетний кодекс, ні КоАП це не регулює. Значить офіційного порядку подачі заяви, термінів і порядку виплат з бюджету надміру сплаченого штрафу немає.

Є лише лист Департаменту податкової і митно-тарифної політики Мінфіну РФ № 03-02-07 / 1/5873 від 28.02.2013 р «Про повернення надміру сплачених адміністративних штрафів». І лист це всього лише відповідь на запит мирового судді, а не законодавчий акт.

Порядок відсутня, але право відновити справедливість в суді ніхто не відміняв. Виходить, що досудове звернення до адміністратора доходів необов'язково. Можна відразу в суд, але це зайві витрати.

Сьогодні скористаємося листом департаменту. У ньому говориться, що з питання повернення сплачених адміністративних штрафів слід звернутися до відповідного адміністратору доходів бюджету.

Бюджетний кодекс (ст. 6) визнає адміністратором доходів органи влади (держоргани і муніципальні органи), ЦБ РФ, органи управління державними позабюджетними фондами, казенні установи, які здійснюють контроль правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати, нарахування, обліку, стягнення і прийняття рішень про повернення (заліку) зайво сплачених (стягнутих) платежів, пені та штрафів за ним, є доходами бюджетів бюджетної системи Російської Федерації.

Як повернути гроші?

Штраф ми платимо державі, а спілкування з держструктурами має носити офіційний характер Штраф ми платимо державі, а спілкування з держструктурами має носити офіційний характер. Значить, доведеться писати письмове звернення. При необхідності повернути свої гроші з державної скарбниці не пройде електронне листування або усне звернення. Навіть в магазині повернення товару оформляється письмово. Пред'являємо паспорт, пишемо заяву, докладаємо чек.

У нашому випадку адміністратором доходів є ГИБДД, яка винесла постанову про штраф. Значить в ГИБДД і будемо звертатися. Але будьте готові чекати - у держорганів за законом 30 днів на те, щоб дати відповідь на звернення громадянина.

Заява про повернення помилково сплаченого штрафу потрібно писати на ім'я начальника міського (регіонального) ГИБДД. У разі оплати штрафу, надісланого з камер з Центру автоматичної фіксації адміністративних правопорушень у сфері дорожнього руху (ЦАФАП), все одно пишемо начальнику ГИБДД, якому підпорядковується цей центр.

Для складання заяви нам потрібно мати під рукою:

  • паспорт;
  • постанову про адміністративне правопорушення (про накладення штрафу);
  • постанову суду, якщо штраф був скасований рішенням суду;
  • платіжні документи, що підтверджують оплату штрафу (переплату);
  • документ з банку, в якому вказані реквізити для перерахування переплаченої в бюджет суми.

Що писати в заяві?

Офіційною форми заяви не існує Офіційною форми заяви не існує. Пишемо в вільній формі, виразно викладаючи причину звернення.

У заяві вказуємо свої контактні дані, реквізити постанови про накладення адміністративного штрафу (номер, дату), реквізити судового постанови (якщо така є), банківські реквізити рахунку, на який потрібно буде зробити повернення надміру сплаченої суми штрафу.

В кінці заяви обов'язково перераховуємо список доданих документів. Потрібно додати копію паспорта, реквізити рахунку (щоб точно не було помилки), копію судового рішення (в разі його наявності), оригінал платіжних документів. Але не забудьте залишити собі копію квитанцій про оплату.

Кажуть, що іноді просять ще й ІПН, не шкода додати копію ІПН, але за законом ми не зобов'язані його передавати правоохоронним органам.

Весь цей пакет документів для Вашої ж підстраховки краще надіслати рекомендованим листом з повідомлення про вручення та з описом вкладень. І Вам принесуть корінець з розписом одержувача. Інакше просто може загубитися, а з рекомендованими листами звернення більш суворе.

Можна і особисто сходити в ГИБДД і віднести заяву. Незайвим буде попросити при прийомі заяви на його копії поставити позначку з датою прийому та розписом прийняв.

Рада «бувалого»

Чек з банкомату швидко вицвітає, особливо, якщо його тримати не в темному місці. Та й втратити його дуже просто.

Я свій другий штраф сплатив через ощадбанк-онлайн, там платіжний документ зберігається в системі і його можна роздрукувати нескінченне число разів. Це заради того, щоб було, що пред'явити інспектору або приставу, якщо будуть ставити несплату. Прийти в банк і в терміналі зі свого особистого кабінеті роздрукувати ще один платіжний документ - зараз це не проблема.

Мій перший штраф семирічної давності в системі ГИБДД все ще числиться неоплаченим. Хоча був відразу ж оплачений, потім ще і пристави приходили, їм були представлені документи про оплату. А коли попався вдруге, за новою базою інспектори штрафів не знайшли, вирішили ще й по старій базі пробити. Так я і дізнався, що штраф вважається несплаченим. За сім років квитанція точно вже вся вицвіла, на другий раз вирішив підстрахуватися.

Повернення штрафу через автокод

Столичні водії можуть повернути сувої переплачені штрафи через портал автокод. У розділі звернень потрібно буде вибрати відповідний пункт і заповнити заяву. Форма заяви така ж, як і при письмовому зверненні. Там же можна запросити копію постанови, якщо воно втрачено. Заява розглядається протягом 30 днів, термін повернення не врегульовано. Зате можна відстежити статус своєї заяви через електронну підписку або в особистому кабінеті на порталі. На жаль, цей сервіс працює поки в тестовому режимі, бувають збої в роботі.

Що хочеться сказати в кінці: не соромтеся повертати свої надміру сплачені гроші, це не ознака жадібності, а ознака вашої грамотності.

Автор: Дмитрієв Віталій, дата публікації: 17.02.2016
Передрукування заборонено. Авторські права охороняються законом.

Рекомендуємо відвідати:


Цікаве по темі

Статті схожої тематики: Новини по темі:

Як повернути гроші?
Що писати в заяві?
Що говорить закон?
Як повернути гроші?
Що писати в заяві?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online