У чому різниця між ДПА, ЗНО, ОГЕ, ГВЕ: огляд іспитів

  1. 1 Іспит ОГЕ
  2. 2 Іспит ЄДІ
  3. 3 Іспит ГВЕ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

ДПА - загальна назва для державної підсумкової атестації для 9-х та 11-х класів. Школярам та їх батькам легко заплутатися в буквених абревіатурах, адже є ще ОГЕ, ГВЕ і ЄДІ.

Що ж собою являє ДПА і як розібратися в цих поняттях?

ДПА - державна підсумкова атестація, позначає обов'язкові іспити в дев'ятому та одинадцятому класі. Для кожного виду іспитів є своя назва:

  • 9 клас - ОГЕ (основний державний іспит). Він названий основним не просто так - його здають абсолютно всі школярі країни.
  • 11 клас - ЄДІ (єдиний державний іспит). Цей іспит складають лише ті, хто закінчує 11 клас і надходить до ВНЗ.

1 Іспит ОГЕ

Розглянемо більш докладно проведення іспиту в 9-му класі: цю форму підсумкової атестації проходять всі школярі Росії, на відміну від ЄДІ. За підсумками ОГЕ школяр зможе продовжити навчання і здати через два роки ЄДІ або вступити до коледжу і технікум.

ОГЕ часто порівнюють з ЄДІ - дійсно, форма проведення схожа з єдиним державним іспитом. Дев'ятикласнику необхідно здати два іспити за основними обов'язкових предметів, до яких відносяться російська мова та математика. Також школяр повинен вибрати дві дисципліни за бажанням - будь-які зі шкільної програми.

ДПА - загальна назва для державної підсумкової атестації для 9-х та 11-х класів

Математику здають в двох модулях - алгебра і геометрія. Російська мова теж перевіряють в декількох варіантах - твір, виклад, тест з варіантами відповідей і завдання з повним відповіддю. Ці два іспити є обов'язковими для всіх школярів країни.

До 2020 року планують ввести ще один обов'язковий іспит в шкільну програму - з іноземної мови. На даний момент учень може скласти іспити ще з двох предметів, які обере самостійно. Якщо дев'ятикласник планує далі йти в профільний клас або вступати до навчального закладу, до вибору предметів радять підходити усвідомлено. Найчастіше в коледжах і технікумах потрібні результати ОГЕ з профільного предмету.

За підсумками іспиту школяреві видається атестат про основну загальну освіту. Результати іспитів визначаються за шкалою розрахунку балів від 20 до 70.

Схема проведення ОГЕ така ж, як і у Єдиний державний іспит - іспити здають в іншій школі, під ретельним наглядом і зі строгими правилами. На даний момент до ДПА в 9-му класі допускаються всі учні, але планується ввести підсумкове співбесіду, успішне проходження якого буде допуском до іспиту.

2 Іспит ЄДІ

На відміну від ОГЕ, ЄДІ для росіян вже не в новинку - він активно проводиться в багатьох регіонах країни з 2003 року. З 2009 року ця форма державної атестації є єдиною в 11 класі. ЄДІ одночасно служить як випускний іспит зі шкіл, ліцеїв і гімназій, а також як вступний іспит до ВНЗ.

ЄДІ одночасно служить як випускний іспит зі шкіл, ліцеїв і гімназій, а також як вступний іспит до ВНЗ

Система проведення іспиту в 11-му класі схожа на ОГЕ. Також є два обов'язкових предмета - математика і російська мова. Також є можливість вибрати два предмети за бажанням, будь-які зі шкільної програми.

Нововведення 2015 року - математика розділена на два напрямки, базовий і профільний. Школяр може вибрати профільний варіант іспиту лише в тому випадку, якщо він потрібен при вступі до ВНЗ.

Випускникам слід підготуватися заздалегідь і вибрати ті предмети, які потрібні при вступі до вищого навчального закладу. також проводиться ЄДІ з іноземних мов, включаючи іспанську, французьку та німецьку. У 2016 році вперше було проведено пробний іспит з китайської мови в Амурській області.

За результатами іспитів випускник отримує бали по кожному предмету. Важливо отримати мінімальну кількість балів, які допускає Рособрнадзор. Чим вище сума балів, тим більше у абітурієнта шансів вступити до ВНЗ на бажану спеціальність. Кожний вищий навчальний заклад має свій прохідний бал для вступу.

ЄДІ проводиться в будівлі іншої школи, з іншими вчителями, щоб уникнути некоректних результатів. З кожним роком процедура проведення іспиту все більше посилюється, в кабінетах встановлено відеоспостереження, і школярів проводжають навіть в туалет.

Введення ЄДІ досі викликає серйозні суперечки як у дітей і батьків, так і представників освітньої системи. Підготовку до єдиного державного іспиту радять починати якомога раніше.

3 Іспит ГВЕ

Є ще одна форма державної підсумкової атестації - ГВЕ (абревіатура розшифровується як державний випускний іспит). Він є швидше винятком із загального правила і поширюється на окремі категорії випускників. До них відносяться діти з обмеженими можливостями здоров'я, діти-інваліди, які навчаються навчально-виховних закладів закритого типу і так далі.

Основна підсумкова атестація очікує всіх школярів в Росії. ОГЕ - відмінний спосіб перевірити свої знання в 9 класі і підготуватися до ЄДІ. А єдиний держіспит дає випускникові гарну можливість набрати високі бали для вступу до ВНЗ і пройти конкурс.

Подобається стаття? Підтримай наш проект і поділися з друзями!

Що ж собою являє ДПА і як розібратися в цих поняттях?
Подобається стаття?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online