Відкликання довіреності

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Процедура скасування довіреності
  3. алгоритм дій
  4. Етап № 1.
  5. Етап № 2.
  6. наслідки анулювання
  7. Наслідки невиконання вимог про повідомлення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Пройшов рік, як в законодавстві уточнено порядок відкликання довіреності. Незважаючи на те, що з'явилася практика, питання залишилися. Розглянемо нюанси в статті.

Зі статті ви дізнаєтесь:

законодавчі основи

Стаття 188 ЦК України передбачає, що особа, яка видала письмове повноваження, його може скасувати, а особа, яка отримала повноваження, може в будь-який час від них відмовитися. Домовитися про відмову від цих прав не можна.

Оскільки для видачі довіреності достатньо волевиявлення однієї особи, то дане юридично значиме дію підпадає під поняття односторонньої угоди. Розглянемо порядок відкликання довіреності .

Процедура скасування довіреності

Пройшов рік з того моменту, як процедуру скасування виданих повноважень прописали на рівні законодавства - безпосередньо в Цивільному кодексі РФ. Раніше ці питання регулювалися судовою практикою. Зміни у Цивільному кодексі України внесені Федеральним законом від 3 липня 2016 р № 332-ФЗ «Про внесення змін до статті 188 та 189 частини першої Цивільного кодексу Російської Федерації і в Основи законодавства Російської Федерації про нотаріат».

Тепер підпункт 2 пункту 1 ст. 188 ГК РФ говорить, що письмове повноваження скасовується в тій же формі, в якій було видано (тобто письмовій), або в нотаріальній.

Оскільки довіреності поділяються на дві великі групи:

  • які вимагають нотаріального посвідчення;
  • які не засвідчують нотаріально,

відповідно, і процедури скасування також різні.

Відкликання довіреності представника, укладеної в простій письмовій формі, повинен бути проведений в тій же формі - простій письмовій.

Відгук нотаріального доручення виробляється в нотаріальному порядку.

алгоритм дій

Тепер ГК РФ дає докладний алгоритм дій припинення виданого повноваження. Для цього особі, яка прийняла таке рішення, треба зробити ряд кроків:

Етап № 1.

Повідомлення про своє рішення повіреного. Це логічно - адже він повинен знати, що повноваження його закінчуються достроково. Одночасно у повіреного, як він отримає повідомлення про відкликання довіреності, виникає обов'язок негайно повернути її (про це прямо вказано в п. 3 ст. 189 ЦК України).

Відкликання довіреності (зразок) можна скласти, наприклад, так:

«Керуючись п. 2 ч. 1, ч. 2 ст. 188 ГК РФ, п. 1 ст. 189 ГК РФ, повідомляю Вас про скасування довіреності, яка видана «__» _______ року від імені ТОВ «____» (ІПН ____, свідоцтва про Державну реєстрацію ____), № ____ ».

Чітка форма повідомлення не прописана законодавчо, тому головне тут суть і точні дані виданого документа. Формулювання можуть відрізнятися. Як би не було сформульовано повідомлення про відкликання довіреності , В будь-якому випадку необхідно вказати наступну інформацію: ПІБ, повну адресу, паспортні дані особи, якій ви зверніть таке повідомлення (якщо повідомлення адресовано юридичній особі, то бажано вказати його ідентифікаційні ознаки - ОГРН, ІПН, адреса місця знаходження).

Повідомлення має бути зареєстровано (мати дату і вихідний номер, якщо мова йде про документообіг юридичної особи), підписана і мати докази вручення його адресату.

Зверніть увагу, що вказувати причину анулювання не обов'язково.

Заява про відкликання довіреності може виглядати так:

Направлення повідомлення повіреному - один із способів анулювати повноваження, але є й інші шляхи. Наприклад, видання розпорядчого акта. Це виправдано і зручно для припинення повноважень співробітника організації. Ознайомлення такого повіреного до наказу чи розпорядження і буде належним повідомленням про припинення його повноважень (адже розпорядчий акт роботодавця обов'язковий для працівника).

У відповідному розпорядчому акті вказується рішення компанії припинити повноваження працівника, а також умови такого рішення - з якого числа, щодо якого саме співробітника, номер, дата скасовує документа та ін.). Таким чином, процедура передбачає, що з моменту ознайомлення повіреного співробітника, він вважається поінформованим про анулювання.

Етап № 2.

Необхідно сповістити осіб, для представництва перед якими власне видана доручення . Форми такого сповіщення ми не знайдемо в законодавстві. Звичаї ділового обороту наказують, що воно повинно бути письмове. Бажано залишити докази того, що адресат повідомлення отримав його. Це умова прописана в п. 1 ст. 189 ГК РФ.

Зрозуміло, адресне повідомлення третіх осіб можливе лише тоді, коли колишньому довірителю ці особи точно відомі. Але буває, що повноваження оформляються для представлення інтересів перед невизначеним колом осіб. Тоді для такого випадку підходять інші форми. Наприклад, у вкладках офіційних сайтів судових органів.

Форми такого сповіщення також немає. На практиці можна зустріти такі формулювання:

«ТОВ« ХХХ »в особі генерального директора Іванова А.А. сповіщає про скасування всіх довіреностей, виданих від ТОВ «ХХХ» юрисконсульта Мішин В.А. до 01 червня 2019 року включно. Зазначені довіреності з 1 січня 2018 року вважаються недійсними і підлягають поверненню в ТОВ «ХХХ» ».

відгук довіреності юридичної особи оформляється за підписом одноосібного виконавчого органу, або особи, уповноваженої представляти інтереси компанії. Пояснювати причини відкликання закон не вимагає - залишає це на розсуд колишнього довірителя.

Суд сповіщається про анулювання судового повноваження аналогічно - письмовим повідомленням.

Рекомендуємо матеріали по темі:

наслідки анулювання

Наслідки скасування нотаріальної довіреності вказані в ст. 34.4 Основ законодавства про нотаріат. Нотаріус вчиняє ряд стандартних дій після отримання повідомлення:

вносить відповідний запис в паперовий реєстр нотаріальних дій;

вказує відомості про це в електронний реєстр, який доступний на спеціалізованих ресурсах. Це важливе, юридично значиме дію, яке тягне чітке наслідок - що раніше не повідомлені про скасування довіреності треті особи тепер вважається повідомленим про її нотаріальної скасування на наступний день після внесення нотаріусом відомостей про це до реєстру нотаріальних дій. Складання та цілодобовий доступ до даного електронного ресурсу - величезний і значний крок на шляху запобігання різних неправомірних дій за допомогою незаконно оформлених повноважень. Такий ресурс коштує тепер на захисті інтересів безлічі осіб - у кожного тепер є можливість захиститися від ризику шахрайських дій з недіючими письмовими повноваженнями.

Скасування простої письмової форми довіреності може бути здійснена шляхом розміщення повідомлення про це в офіційному виданні для публікації відомостей про банкрутство (це передбачено ч. 3 п. 1 ст. 189 ЦК України). Однак при цьому необхідно свідчити підпис на відповідній заяві в нотаріуса. В даному випадку мова йде про газету «Коммерсант», оскільки саме це видання уповноважене публікувати відомості про банкрутство відповідно до Розпорядження Уряду РФ від 21.07.2008 № 1049-р.

Відкликання довіреності на представлення інтересів в такому порядку передбачає, що після закінчення одного місяця після опублікування повідомлення в газеті «Коммерсант» треті особи вважаються Повідомлення про відкликання повноважень. Такий порядок повідомлення дає можливість пропонованого оголосити про припинення невизначеному колу осіб.

Відкликати довіреність, складену в простій письмовій формі, також можна через нотаріуса - за бажанням подається. Правові наслідки нотаріального посвідчення такого скасування аналогічні наслідкам скасування нотаріальної довіреності.

Наслідки невиконання вимог про повідомлення

Якщо представляється не виконує вимоги ст. 189 ГК РФ, то він несе ризик настання несприятливих наслідків. Якщо повірений вчиняє дії по документу, про скасування якого він не був повідомлений, то такі дії визнаються правомірними - вони мають силу не тільки для акредитуючої, але і для його правонаступників.

Розглянутий порядок застосовується і щодо передоручення.

Слід врахувати також, що тепер в законодавстві з'явилося таке поняття, як безвідклична довіреність. Її особливості вказані в ст. 188.1 ГК РФ. До цього виду письмових повноважень не застосуємо описаний вище порядок анулювання.

Рекомендуємо матеріали по темі:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online