Де і як отримати і оформити ІПН фізичній особі

  1. Що потрібно для отримання ІПН
  2. Де отримати свідоцтво ІПН
  3. Скільки за часом робиться ІПН
  4. Отримання ІПН в податковій
  5. Як оформити ІПН через інтернет
  6. Як отримати ІПН фізичній особі через представника або особисто
  7. Як відновити ІПН фізичної особи при втраті

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дана стаття принесе багато корисної інформації тим громадянам, які не знають, як отримати ІПН. Ми розглянемо процедуру де і як отримати і оформити ІПН фізичній особі з моменту подачі заяви в інспекцію, до отримання на руки бланка з індивідуальним номером платника податків.

На сьогоднішній день громадяни можуть вибрати кілька способів подачі заяви на отримання ІПН - нижче ми детально поговоримо про кожного з них.

Що потрібно для отримання ІПН

ІПН - особистий номер, який належить конкретному платнику податків. На території Російської Федерації ІПН привласнюють як на прохання самого платника податків, так і з ініціативи податкових органів. В останньому випадку це може статися тоді, коли на ім'я дитини, яка не досягла повноліття, оформляється нерухоме майно.

Чимало запитань ходить серед населення щодо того, як оформити ІПН і стати володарем документа про постановку на облік платника податків, де прописаний особистий ІПН. Для отримання ІПН знадобиться зібрати трохи документів. Для дитини і дорослого, який має паспорт, потрібно принести:

  1. Копію документа, що посвідчує особу. Це може бути паспорт або інший документ.
  2. Заява за формою 2-2-Облік.

Якщо дитині не виповнилося 14 років, але отримати ІПН необхідно, то потрібно такі документи:

  • Копія паспорта заявника.
  • Копія свідоцтва про народження дитини.
  • Заяву, написану одним з батьків.

Копія свідоцтва про реєстрацію за місцем проживання - її потрібно взяти в паспортному столі. Це потрібно зробити, якщо відомостей про реєстрацію немає в свідоцтві про народження.

Де отримати свідоцтво ІПН

Оформленням свідоцтв ІПН займаються податкові органи, розташовані територіально за місцем проживання. У разі якщо у платника податків немає постійної реєстрації, то на питання, де отримати ІПН, зможуть відповісти податкові органи за місцем тимчасової реєстрації (місцем перебування громадянина) або в тій місцевості, де у нього є нерухоме майно.

Після того, як заявника внесуть до єдиного електронного реєстру, посадова особа податкового органу роздрукує свідоцтво за формою 2-1-Облік на бланку з індивідуальним номером. Документ-свідоцтво виготовляється в одиничному екземплярі і буде видано особисто в руки заявнику.

Скільки за часом робиться ІПН

Після того як в територіальну інспекцію надійшла заява 2-2-Облік, свідоцтво має бути видане через 5 днів.

Отримання ІПН в податковій

Ви можете отримати свідоцтво декількома способами:

  • Звернувшись особисто.
  • Через Інтернет.
  • За допомогою представника.
  • Поштою.

Як оформити ІПН через інтернет

Ви можете зробити необхідний документ, не виходячи з дому, і для цього потрібен лише вихід в мережу і комп'ютер.

Як отримати ІПН фізичній особі через інтернет, роз'яснюють офіційні сайти Федеральної податкової служби і державних послуг.

Якщо ви зайдете на сайт ФНС, то там ви можете:

  1. Подати заяву за формою 2-2-Облік. Це можна зробити тільки після того, як пройдете реєстрацію на сайті. Дана процедура проводиться через пароль, який видається територіальною інспекцією за місцем проживання.
  2. Отримати ІПН у вигляді pdf-файлу на електронну пошту. Це можливо в тому випадку, якщо заяву буде підписано електронним цифровим підписом. Для цієї дії також необхідно встановити спеціальну програму для взаємодії з податковими органами.

На порталі державних послуг у громадян теж є аналогічні можливості.

завантажити зразок

заяви про взяття на облік в податковому органі за формою 2-2 облік в форматі .PDF

Є деякі відмінності - порядок отримання доступу до особистого кабінету. Для цього потрібно пройти реєстрацію на сайті, після чого вам буде доступний особистий кабінет, і, відповідно, ви зможете замовити ІПН.

Як отримати ІПН фізичній особі через представника або особисто

Якщо у вас немає виходу в інтернет або вам з якихось причин не підходить даний спосіб отримання документів, то потрібно особисто відвідати податкову інспекцію. Перед цим подбайте зробити копії, завіряти які немає необхідності. Коли фахівець буде приймати пакет документів, він проведе порівняння оригіналів з наданими копіями. Після цієї процедури ви заберете оригінали назад.

Якщо ви звертаєтеся до послуг представника для отримання ІПН, то до згаданого вище пакету документів додається довіреність, яка в обов'язковому порядку повинна бути завірена в нотаріальній конторі.

У документі прописується право на представлення інтересів платника податків в державних органах. У нашому випадку мова йде про податкову інспекцію. Щоб отримати свідоцтво самостійно, представник приходить до податкового органу з довіреністю, а фізична особа, яка є заявником, з паспортом.

Як відновити ІПН фізичної особи при втраті

Життя часом готує нам неприємні сюрпризи, і може статися втрата документів. Виникає закономірне питання, де отримати ІПН в разі втрати свідоцтва про постановку на податковий облік?

Ви можете особисто звернутися до податкових органів і запросити замість втраченого документа нове свідоцтво. Знадобиться заново зібрати пакет документів, про які ми говорили вище. Але до них додається ще один - квитанція про оплату державного мита, розмір якої становить 300 рублів. Заява теж треба написати заново.

Вам буде видана не копія або дублікат документа, а нове свідоцтво. Сам номер ІПН залишиться без змін, так як він дається один раз на все життя.

Громадяни замість загубленого документа можуть замовити нове свідоцтво способами, про які ми говорили вище. Отримати ІПН можна тільки одним способом - особисто звернувшись до податкової інспекції. Якщо часу на особисті візити немає, то можна скористатися послугами представника, якому при собі потрібно мати нотаріально завірене доручення.

Виникає закономірне питання, де отримати ІПН в разі втрати свідоцтва про постановку на податковий облік?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online