Новини Харкова - прокуратура вважає незаконним закриття справи проти Кернеса

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Прокуратура збирається оскаржити рішення суду про закриття кримінального провадження проти Кернеса в апеляційних інстанціях. Прокуратура збирається оскаржити рішення суду про закриття кримінального провадження проти Кернеса в апеляційних інстанціях

Рішення про закриття справи проти мера Харкова прокуратура оскаржить в апеляційній інстанції / фото УНІАН

Генеральна прокуратура України вважає незаконним рішення Київського районного суду Полтави про закриття кримінального провадження щодо міського голови Харкова Геннадія Кернеса і його охоронців Віталія Блинникова і Євгена Сміцкого за звинуваченням у викраденні і побитті учасників харківського євромайдан в 2014 році.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила на брифінгу заступник генерального прокурора Анжела Стрижевська.

"Чи є воно (рішення суду) законним? Звичайно, немає. І незаконність його ми будемо доводити відповідними апеляційними скаргами, які готуються на сьогоднішній момент", - сказала вона.

За словами заступника генпрокурора, вирішується питання про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 375 Кримінального кодексу України "про спланований суддею завідомо неправосудному рішенні, яке спричинило тяжкі наслідки".

"В даний час вирішується питання про доручення розслідування даного кримінального провадження відповідного органу досудового розслідування", - повідомила Стрижевська.

Вона нагадала, що ГПУ втратила можливість проведення досудових розслідувань за зареєстрованими справах і це повинно здійснювати Державне бюро розслідувань, яке до сих пір не запрацювало.

Читайте також Справа Кернеса вели 19 прокурорів, воно закрите через їх систематичної неявки до суду

"Тому буде вирішуватися питання, в якому органі досудового розслідування відповідно до повноважень і компетенції буде доручено це виробництво", - додала заступник генпрокурора.

"Що стосується самого, власне, рішення. Відповідно до резолютивної частини цього рішення суд закрив провадження щодо осіб, обвинувачених в даному кримінальному провадженні в зв'язку з тим, що сторона звинувачення відмовилася від звинувачення. Це абсолютна нісенітниця", - заявила Стрижевська.

Зокрема, вона підкреслила, що процедура звинувачення передбачена в ст. 340 Кримінального процесуального кодексу.

"Вона має чітко визначені межі. Це повинно бути письмове підтвердження, письмову постанову. Вона має певні атрибути і свідчить про переконання прокурора, який бере участь в судовому засіданні, про неможливість підтримання обвинувачення. Вибачте, фантазії через те, що прокурор не з'явився з об'єктивних причин в судове засідання, не є підставою вважати це відмовою від обвинувачення в суді ", - підкреслила вона.

Стрижевська зазначила, що судом з 2 по 9 липня призначалося сім судових засідань, але прокурори перед часом 26 червня спрямували до суду заяву з проханням відкласти розгляд справи в зв'язку з лікуванням. При цьому її запитали, чому саме захворіли прокурори. "Я думаю, що це була якась вірусна інфекція, але я не знаю", - відповіла вона.

Вона заявила, що суд в Полтаві, постановляючи своє рішення, повністю порушив процедуру судових рішень, передбачену КПК.

"У зв'язку з цим ми, звичайно, будемо подавати апеляційну скаргу. І мене немає сумнівів, що при такій ситуації, очевидно, наша апеляційна скарга має всі шанси бути задоволена Апеляційним судом", - переконана заступник генпрокурора.

"Три роки судових засідань закінчилися по суті нічим. І в кращому випадку це буде новий судовий розгляд, який теж буде дуже тривалим. Можливо, такий був план у судді. Можливо, це розуміння суду наслідком судового розгляду. Я не думаю, що вже є законне рішення ", - додала Стрижевська.

Як повідомляв УНІАН, Кернес і його охоронці Блинников і Сміцкій підозрювалися у викраденні і побитті учасників євромайдан 25 січня 2014 року.

2 березня 2015 року Кернесу було повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 127 (катування), ч.2, 3 ст.27, ч.1 ст.129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу України.

2 квітня 2015 року Вищий спеціалізований суд України прийняв рішення перенести розгляд кримінального провадження стосовно Кернеса з Дзержинського районного суду Харкова до Київського райсуду Полтави.

Сьогодні, 10 серпня, Київський райсуд Полтави постановив закрити кримінальне провадження щодо Кернеса, Блинникова і Сміцкого в зв'язку з відмовою звинувачення від обвинувального акта. Це рішення може бути оскаржене протягом 7 днів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Чи є воно (рішення суду) законним?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online