Кримінальні авто: всі схеми потрапляння в Україну

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

18 листопада 2008, 7:07 Переглядів:

Фото з сайту visualphoto.com.

нещодавно ми опублікували матеріал про те, що, на думку правоохоронців, кожен третій чиновник в Україні їздить на краденому автомобілі. "Сегодня" розкрила схему виникнення та реалізації так званих "двійників" (мова про викрадені за кордоном машинах, на які в Україні готуються документи-дублікати, аналогічні тим, що є на легально існуючі автомобілі). За такою схемою в нашу країну заходять тільки дорогі, престижні автомобілі, на яких (замовивши їх у злочинного угруповання за невеликі гроші) і їздить часто середній клас чиновництва в Україні.

Але машини-двійники - тільки одна з безлічі схем, за якими до нас незаконно і без сплати необхідних платежів потрапляють з-за кордону дорогі автомобілі (за деякими відомостями, загальний збиток від їх легалізації, несплати податків тощо. Становить близько 3 мільярдів гривень в рік)! Боротьба з цим "сірим" автомобільним потоком покладено на одного з управлінь ГУБОЗ МВС України. Буквально щотижня присікаються чергові наміри ухилитися від сплати належних грошей в казну, але шахрайська думка теж не стоїть на місці, виникають все нові і нові злочинні схеми. Про основні з них, завдяки допомозі ГУБОЗ МВС України, ми розповімо нижче.

Поки ж скажемо, що тільки в цьому році МВС перевірило близько 200 суб'єктів підприємницької діяльності, що займаються переобладнанням автомобілів, понад 500 - займаються реалізацією, в тому числі близько півтори сотні автосалонів. І в багатьох знайдені, м'яко кажучи, порушення ... За 10 місяців ц.р. порушено понад 70 кримінальних справ за майже 200 злочинів, до кримінальної відповідальності притягуються понад 60 осіб.

ДОРОГІ ПІД ВИДОМ ДЕШЕВИХ. Однією з дуже поширених схем ухилення від обов'язкових виплат є заміна відповідних кодів в документах на машини (простіше кажучи, більш дорогі машини видають за більш дешеві і тим самим занижують платежі, які, як відомо, йдуть від вартості автомобіля). Ось пара прикладів.

У Житомирській області УБОЗ "накрило" злочинну групу, що переміщуються через кордон пасажирські мікроавтобуси "Мерседес" і "Фольксваген", розмитнюючи їх як вантажні (які істотно дешевше) за підробленими документами. Ясна річ, тут не обійшло без корумпованих зв'язків на митниці.

В іншому випадку (на Рівненщині) в Україну завозили "Лексуси" представницького класу з "повним фаршем" та ще й з довгою базою (т.зв. "Лонг"), видаючи їх за бідно обладнані базові моделі (знову ж для зниження розрахункової вартості ). В обох випадках порушено кримінальні справи (але чи пройдуть вони суди, - це питання, до якого повернемося нижче).

Наступна схема - коли автомобіль ввозиться і реєструється в Україні за підробленими документами. Один з варіантів полягає в тому, що машину ввозить людина, нібито що переїжджає до нас на постійне місце проживання (в такому випадку йому належать пільги). А потім документи на авто переробляються і воно реєструється, як прибуло законним чином, за що нібито сплачені всі збори (або стає автомобілем-двійником, як ми писали раніше).

Інший варіант - машини ввозяться під виглядом гуманітарної допомоги для тих категорій наших громадян, які стоять за такими машинами в соціальній черзі. З цієї "допомоги", зрозуміло, теж мало що платиться в бюджет, а потім "тачки" (зовсім не інвалідні за своєю суттю) продаються в салонах за звичайною ціною з великим "наваром". У Вінницькій області УБОЗом за такі дії порушено відразу 4 кримінальних справи щодо посадових осіб місцевого управління праці та соціального захисту населення. Ці чиновники поробили довідки про склад сімей і заяви від інвалідів про отримання "автогуманітаркі".

Ще одна схема - коли вживані автомобілі ввозяться, як нові. "Навар" полягає в тому, що митні ставки за б / у машини вище, ніж за нові (щоб не везли до нас непотріб). У підсумку, наприклад, тільки група в Запорізькій області, ввіз 33 таких машини, недоплатила в бюджет близько півтора мільйона гривень! Порушено кримінальну справу.

Наступна схема "зав'язана" на шахраюватих співробітників митниці. Мова про машини, які ввозяться в Україну нерезидентами за заниженою митною ставкою без реєстрації в ДАІ. А недобросовісні митники за мзду видавали на такі машини довідки для подальшої реєстрації (нібито платежі були сплачені в повному обсязі). За такі "фокуси" на Полтавській митниці порушено кримінальну справу за фактами зловживань посадовими особами.

Цікаву схему привласнення грошей використовували на Херсонщині співробітники одного комерційного банку. Вони ... виготовляли фальшиві квитанції про сплату збору до Пенсійного фонду при реєстрації автомобілів. А на Житомирщині злочинна група два роки легалізовувати "ліві" авто на основі фальшивих нотаріальних доручень (таких епізодів набралося кілька десятків). Так що там десятки! На Волині подібна група орудувала 5 років і за цей час легалізувала в Україні 520 комбайнів і тракторів, ввезених взагалі без митного оформлення. А варто одні комбайн (і платежі з нього) ого-го ...

Ще одна схема полягає в тому, що ввозяться до нас автомобілі американського виробництва (або призначені для країн на кшталт ОАЕ). Вони не відповідають нашим стандартам (гальма не ті, охолоджуюча рідина та ін.), Але, тим не менш, липові сертифікати відповідності у них є. Відбувається так: десь у невеликому містечку раптом виникає якась лабораторія з гучною назвою, яка нібито проводить дослідження машини на відповідність нашим стандартам. Висновок: машина, мовляв, відповідає.

Пишеться папір, відправляється в один із шанованих центрів стандартизації. Там, в принципі, не зобов'язані перевіряти, а досліджувала ця лабораторія взагалі щось (справа в тому, що прибули машини з порту ні в яку лабораторію не їздять, це доведено). Папери є? Є! І видається сертифікат. Купуються ці "тачки" за кордоном дуже дешево і у нас потім "повний фарш" коштує, як "база" у нормального дилера. Їх, звичайно, розхапують, не знаючи, що насправді по наших дорогах і в нашому кліматі їздити на них просто небезпечно.

І вже зовсім кримінальна схема - коли іноземець на своїй законній "тачці" в'їжджає в Україну, а тут у нього її нібито викрадають (насправді машину просто продають по заздалегідь обумовленому варіанту, звичайно, недорого). Іноземець отримує у нас все довідки про викрадення, а потім на батьківщині - страховку. Машину ж використовують в Україні, найчастіше, як "двійника".

СУД змушує МІЛІЦІЮ РЕЄСТРУВАТИ "ЛІВІ" АВТО

Наостанок розповімо про схему, нерідко використовується в портових містах, наприклад, в Одесі. Скажімо, "Лексус" заїжджає на теплоході в Одесу, як йде транзитом на Молдову. І їде в Молдову своїм ходом, з усіма документами. Вантаж транзитний, податки не сплачуються. Але ... Через добу ця ж машина в'їжджає в Україну з Молдови, вже як ... запчастини. Тобто там зняли двигун, і на платформі їдуть окремо кузов і окремо движок (всі номери ті ж, що і у транзитній машини). В Одесі движок знову ставиться на "Лексус", після чого складається акт, що ця машина зібрана з відреставрованих запчастин! Від податків пішли, потім "Лексус" йде в салон і продається за нормальною ціною. Навар величезний ...

Окремим блоком в цих схемах стоять справи, порушені щодо суддів (без них іноді отримати за "ліві" авто справжній "навар" неможливо, заважають правоохоронці, яких судді "нейтралізують" своїми рішеннями). Таких злочинів ГУБОЗом розкрито в цьому році 10 (Волинська, Рівненська, Сумська та Черкаська області), та плюс 4 злочини, вчинені працівниками виконавчої системи (на Волині і Тернопільщині). Наприклад, порушено одразу 3 кримінальні справи щодо двох суддів Луцького міжрайонного суду. Суть справи в тому, що судді своїми рішеннями (на погляд слідства, незаконними) зобов'язали начальника МРЕВ зареєструвати 8 іномарок, в реєстрації яких (за підозрою в тому, що машини "ліві") в ДАІ було відмовлено.

9 ОСНОВНИХ злочинних схем легалізації ІНОМАРОК В УКРАЇНІ БЕЗ СПЛАТИ ДО БЮДЖЕТУ

1. Дорогі машини видають за документами за дешеві, занижуючи обов'язкові платежі.

2. Машину ввозить людина, нібито приїжджає в Україну на постійне місце проживання (від платежів звільнений), а потім документи на авто переробляються і воно продається.

3. Машини ввозять під виглядом "інвалідних" як гуманітарну допомогу (мінімум платежів), а потім продають за нормальною ціною.

4. Старі машини ввозяться як нові (економія на платежах), а потім продаються на ринках і в салонах.

5. Машини ввозять нерезиденти без обов'язкової сплати при реєстрації, а потім на них митниця видає довідки для реєстрації, як на минулі всі платежі.

6. Машини ввозять, взагалі минаючи митне оформлення, а потім на них виготовляють фальшиві довідки про сплату до Пенсійного фонду, липові нотаріальні доручення та інші документи.

7. До нас завозять несертифіковані (дешеві) автомобілі, роблять липові сертифікати відповідності і продають, наражаючи на небезпеку їх майбутніх власників.

8. Машину легально ввозить іноземець-турист, потім інсценує крадіжку авто (а сам, за домовленістю, його продає) і отримує ще страховку. На автомобіль готуються нові документи (наприклад, як на "двійник").

9. Машина мине Україну, як транзитна (без сплати платежів), а потім повертається нібито розібраної, після чого збирається нібито з відреставрованих запчастин, але продається, як нова.

Джерело: інформація ГУБОЗ МВС України

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Кримінальні авто: всі схеми потрапляння в Україну". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Корчинський Олександр

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Папери є?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online