Розділ майна в судовому порядку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Під час припинення шлюбно-сімейних відносин, зазвичай виникає питання про розподіл майна, набутого під час проживання в шлюбі. Тема розділу майна, нажитого під час перебування в офіційно зареєстрованому шлюбі (і не тільки) досить об'ємна і складна, тому в даному матеріалі буде описано лише процедуру «простого ділення» майна через суд, тобто з урахуванням принципу рівності часток і за взаємною згодою.

Чинним законодавством встановлено, що подружжя має право розділити всі спільно нажите майно шляхом укладення договору або в судовому порядку. Практика свідчить про те, що поділ майна подружжя через суд, досить часто буває більш вигідним способом поділу майна, ніж шляхом підписання нотаріально завіреного договору. Звичайно, це стосується тих випадків, коли майно не обтяжене боргами, коли є взаємна згода сторін, немає бажання і підстав для одного боку розділити майно з відступом від принципу рівності часток у майні при розділі (дана тема детально розкрита в іншій статті).

Під час процедури розділу, може бути розділене все майно, придбане за час перебування в офіційно зареєстрованому шлюбі. Зазвичай ділиться нерухомість, автомобілі, іноді банківські вклади і корпоративні права.

Є два основних способи поділу майна подружжя:

Перший. Установка режиму спільної часткової власності кожного з колишнього подружжя на спільне майно, в співвідношенні ½ для кожного, про що виноситься відповідна ухвала суду, яке виступає первинним правовстановлюючим документом, на підставі якого може відбуватися реєстрація права власності.

Другий. Установка режиму приватної власності для кожного з подружжя на окремі об'єкти права власності. Наприклад, дружина отримує в особисте приватну власність квартиру, а чоловік отримує в особисте приватну власність машину і земельну ділянку. Важливим тут є вартість об'єктів, важливо, щоб вони були практично рівнозначними за ціною. Важливо відзначити, що якщо між сторонами існує згода про порядок розділу і він не порушує права інших осіб, то суд зазвичай виносить таке рішення про розподіл, в незалежності від реальної вартості заявленого до розділу майна.

Дана категорія справ розглядається в суді за місцем знаходження більшої частини нерухомого майна, а якщо предметом розділу виступають рухомі речі, то за місцем реєстрації відповідача (особи до якої подано позов).

Як вже було зазначено раніше, процедура такого «мирного розділу» проводиться через суд виключно з метою економії фінансових коштів, так як іноді нотаріуси вимагають відсоток від вартості майна крім сум, які сплачуються в якості податків і зборів. Також перевагою можна вважати те, що під час проведення судової процедури поділу майна немає необхідності проводити оцінку майна (її можна встановити на свій розсуд), отримання довідок з реєстраційної служби та БТІ.

На практиці дана процедура виглядає наступним чином: один з подружжя (неважливо який) пред'являє позов до іншого, в якому заявляє, яке майно і яким чином він хоче поділити. Інший чоловік є в суд і визнає позовні вимоги. Досить часто така процедура поділу майна подружжя закінчується на першому ж судовому засіданні.

У разі необхідності проведення поділу майна з відносно незначним обсягом майна (до 3-5 одиниць) складності виникають дуже рідко, так як суду надаються документи про відсутність обмежень та обтяжень на майно, яке сторони мають намір поділити. Складнощі і ризики виникають тоді, коли до розділу заявлено дуже багато майна (особливо іпотечного або переданого в заставу), або ж розділу підлягають кредитні зобов'язання.

професійні послуги адвоката по розділу майна допоможуть в даній процедурі заощадити для Вас час і гроші, оскільки підготовка позову про розподіл майна, навіть у добровільному порядку, вимагає відповідної кваліфікації. У даній категорії справ можливе проведення процедури «під ключ», тобто без безпосередньої участі сторін у справі, з моменту подачі позову до суду, до моменту отримання рішення суду набрав законної сили.

З повагою,
Адвокат Голубничий Олег Ігорович

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online