Розділ кредиту через суд

  1. Стаття на тему: розлучення, Розподіл майна Відповідно до Сімейного кодексу РФ, існують загальні...
  2. Можливі складності розділу кредитів в суді
Стаття на тему: розлучення, Розподіл майна

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розподіл майна

Відповідно до Сімейного кодексу РФ, існують загальні правила розподілу кредитних зобов'язань подружжя при розлученні або після розлучення.

Регулюються вони главою 7 СК РФ «Законний режим майна подружжя», а також Федеральним законом «Про іпотеку (заставі нерухомості)».

Згідно з цими правилами, борги подружжя при поділі спільного майна розподіляються між чоловіком і дружиною пропорційно часткам, які присуджені кожному з них при розлученні.

За зобов'язаннями одного з подружжя, стягнення боргів за кредитом може бути звернено лише на майно цього чоловіка.

Якщо цього недостатньо, кредитор має право вимагати виділу частки подружжя-боржника, яка належить боржнику при розділі спільного майна, з метою звернення на неї стягнення.

Стягнення звертається на спільне майно чоловіка і дружини за спільними зобов'язаннями подружжя. Воно може бути звернено і за зобов'язаннями одного з подружжя, якщо суд встановив, що все одержане було використано на сімейні потреби.

наприклад

Якщо один з подружжя користується кредитною карткою, то, коли буде відбуватися розділ кредиту через суд, заборгованість по цій кредитній карті, найімовірніше буде визнана його особистим зобов'язанням. Щоб розділити даний кредит на обох подружжя, доведеться довести, що гроші з кредитної картки були витрачені на потреби сім'ї.

Заборгованість по іпотечному кредиту, який подружжя оформили в період шлюбу, є спільно нажитим майном.

Якщо це квартира або будинок, де проживали подружжя, вона ділиться між подружжям пропорційно часткам, які виділив суд кожному з подружжя під час розподілу майна.

Однак

Вимога про розподіл іпотечного зобов'язання по частинах на кожного чоловіка, по суті, являє собою вимогу про таку зміну умов договору з банком, при якому відповідальність боржника перетворюється із солідарної в часткову. Задоволення судом подібних вимог призводить до порушення інтересів банку, як кредитора, так як раніше платоспроможність чоловіка-боржника, який не був стороною договору, їм не перевірялася.

В цьому і полягає вся складність розділу іпотечних квартир, і навіть судова практика з цього питання суперечлива.

Аналогічно діляться зобов'язання по кредитах на авто або дорогу побутову техніку, куплену в період шлюбу.

Розділ кредиту в суді при розірванні шлюбу - досить складна справа з юридичної точки зору. Кожна ситуація індивідуальна, тому конкретні рекомендації щодо вашої справи Вам дасть адвокат з розлучень .

Якщо хочете, щоб кредитні зобов'язання були розділені справедливо і не бажаєте виплачувати кредит, яким Ви не користувалися, запишіться на консультацію до фахівця, розкажіть йому про свою ситуацію, особливо якщо мова йде про велику суму. Іноді слід подбати про серйозну доказову базу.

Вивчіть кредитний договір до звернення в суд

Адвокат зможе дати вам рекомендації після того, як вивчить і проаналізує документи по кредитах. Але є загальні рекомендації, які стосуються часто виникаючих питань.

Якщо подружжя є созаемщиками по кредиту, ситуацію можна вирішити кількома способами.

По-перше, подружжя, погодивши з банком, можуть здійснити розділ кредиту після розлучення. Для цього необхідно внести необхідні зміни до кредитних договорів, щоб змінити солідарну відповідальність на відповідальність одного з них або на обов'язок кожного чоловіка по своїй частині боргу.

Зверніть увагу

Але банки йдуть на такий крок вкрай неохоче, адже вони позбавляються переваг солідарного обов'язку подружжя по виплаті кредиту. Якщо подружжя - созаемщики, банк може вимагати борг з кожного з них, самостійно обираючи з кого саме, а також звертатися відразу до обох.

При поділі кредитних зобов'язань банк має право стягнення з кожного чоловіка тільки його частини боргу. Ситуація ускладнюється тим, що з банком можна тільки домовлятися - ні самі позичальники, ні суд не має права зобов'язати банк розділити один кредит на два.

Якщо позичальником є ​​один з подружжя, має значення дата оформлення кредиту. Якщо він був узятий до шлюбу, то суд може визнати його зобов'язанням дружина, який уклав кредитний договір. Якщо ж кредит був оформлений в період шлюбу, незалежно від того, хто за кредитним договором є позичальником, борг визнається спільною власністю і підлягає розподілу в судовому порядку.

Має значення і той факт, чи є інший член подружжя поручителем за кредитом. Адже в цьому випадку виникає солідарна відповідальність по кредиту.

Можливі складності розділу кредитів в суді

Бувають ситуації, коли кредит узятий одним з подружжя до шлюбу, але другий чоловік вимагає частина платежів, і ці вимоги визнаються правомірними - адже виплати проводилися із загального сімейного бюджету.

Ще одна поширена ситуація:

чоловік хоче залишатися єдиним позичальником і власником автомобіля або нерухомості, які були придбані в кредит в період шлюбу. А друга сторона вимагає частина платежів або розділу майна, взятого в кредит. І вона теж має на це право. Саме грамотне рішення - шлюбний контракт, про складання якого слід подбати до укладення шлюбу.

Якщо цей документ не був складений, зверніться до досвідченого адвоката, який допоможе скласти юридично грамотне угоду про розподіл майна, яке влаштує обох подружжя.

Інші статті на тему: розлучення, Розподіл майна
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online