Термін позовної давності по операціях з нерухомістю

  1. Як визначити термін давності?
  2. Кілька слів про набувальною давністю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Угоди з нерухомістю мають особливе значення в житті сучасного суспільства. До їх висновку ставлять високі вимоги. Одним з правових регуляторів відносин у зазначеній сфері є інститут позовної давності . Під цим терміном розуміють період, протягом якого сторони угоди, або зацікавлені особи можуть розраховувати на захист у суді.

Як визначити термін давності?

Для того щоб визначити термін позовної давності по операціях з нерухомістю, необхідно встановити до якої категорії вони належать. У вітчизняному праві існую два типи недійсних правочинів: нікчемні та оспорювані. Для кожного із зазначених видів встановлені певні терміни.

Для кожного із зазначених видів встановлені певні терміни

Незначною угоду називають в тому випадку, якщо вона недійсна з моменту укладення. Прикладом може служити підписання договору про продажу квартири особою, яка не є її власником. Така угода не спричинить переходу прав на об'єкт навіть при дотриманні письмової форми, передачі коштів і реєстрації. Всі дії, пов'язані з незначною угодою не є юридично значущими. Підстави, за якими договір визнають недійсним, прописані в ЦК Росії.

Позов до вимог за такою угодою може бути поданий протягом трьох років з того моменту, як почалося її виконання. Вказана обставина аж ніяк не означає, що якщо сторонам вдалося приховати від зацікавленого власника факт укладання угоди, то він не зможе захистити своїх прав. Під виконанням угоди в даному випадку розуміються відкриті дії. факт приховування укладення договору може стати підставою для відновлення позовної давності.

навпаки, строк позивної давності по операціях з нерухомістю, віднесеним до категорії оспорімих, становить лише один рік. Оспорімим називають угоду сторін, яке породжує правові наслідки, але може бути припинено на вимогу визначених у законі осіб. Прикладом заперечної операції може служити продаж частки в нерухоме майно без дотримання переважного права інших власників. Особливістю заперечної операції є її двоякий характер. Так, при відсутності претензій з боку зацікавлених осіб, угоду ставати дійсним.

Таким чином, термін позовної давності по операціях з нерухомістю залежить від особливостей конкретних відносин і юридичної їх кваліфікації. Відмінності в даному випадку вельми істотні, тому перед подачею позову слід упевнитися в дотриманні умов про терміни.

Кілька слів про набувальною давністю

Назвати набувальною давністю позовної можна, так як це зовсім інша правова категорія. Однак громадяни часто плутають юридичні поняття через схожого звучання. Набувальна давність на нерухомість в Росії становить п'ятнадцять років. Це термін, який повинен закінчитися за умови відкритого, сумлінного і безперервного володіння, для виникнення у власника права власності на нерухомий об'єкт.

Як приклад можна навести ситуацію обробки чужого земельної ділянки протягом зазначеного терміну. При цьому необхідно врахувати, що така обробка повинна носити безперервний і несанкціонований (відсутність будь-якої угоди) істинним правовласником характер. Якщо власник знав про такий володінні, не дозволяв його, але й не оспорював (ставився байдуже), то земельна ділянка може бути визнаний майном користувача в судовому засіданні . Визнати право власності може тільки суд загальної юрисдикції за місцем розташування нерухомості.

Як визначити термін давності?
Як визначити термін давності?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online