Суд заборонив банкам вимагати повернення позик після спливу позовної давності - ЗМІ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Суд ускладнив банкам повернення позик після спливу позовної давності / Фото: glagol.in.ua

Верховний суд (ВСУ) вчора захистив роздрібних позичальників від банкірів , Які намагаються стягнути кредити, термін позовної давності яких минув. В ході судового розгляду про стягнення заборгованості за споживчим кредитом ВСУ зробив правовий висновок, підтвердивши, що п. 7 ч. 11 ст. 11 закону "Про захист прав споживачів" забороняє банку в позасудовому порядку вимагати повернення позики, термін давності якого закінчився, повідомляє Комерсант-Україна .

Читайте також: Банкіри розповіли, як в Україні розшириться функціонал пластикових карт

Текст з аргументацією судового рішення поки не оприлюднений. "Цей пункт спрямований на те, щоб встановити судовий контроль над вирішенням таких вимог кредитора з метою захисту прав споживача як більш слабкої сторони договору споживчого кредиту", - йдеться в правовому висновку ВСУ.

Це ускладнить банкірам повернення коштів. "Суть рішення ВСУ в тому, що в разі закінчення терміну позовної давності кредитор не може звернутися до позичальника з вимогою повернути споживчий кредит. Якщо кредитор все ж звертається з такою вимогою поза терміном позовної давності, в тому числі і в судовому порядку, суд зобов'язаний вказати на незаконність його вимог ", - пояснює юрист юрфірми Integrites Олег Радутний.

Необхідність у роз'ясненні виникла через різного трактування цієї норми судами. "Багато суди трактували цю норму так, що саме позичальник повинен заявити про застосування терміну позовної давності. 80% таких судових рішень приймаються за відсутності позичальника. Суди і банки користуються цим, - відзначає старший партнер адвокатської компанії" Кравець і партнери "Ростислав Кравець тепер суди зобов'язані відмовляти банкам в позовах, якщо встановлено, що позовна давність пройшла ".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online