Спори, що виникають за договором перевезення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Справи у спорах, що виникають за договором перевезення, досить часто зустрічаються в арбітражної практиці

Справи у спорах, що виникають за договором перевезення, досить часто зустрічаються в арбітражної практиці. Це позови про стягнення сум заборгованості за договором перевезення, позови про стягнення штрафів, відсотків за користування чужими грошовими коштами, позови про пошкодження вантажів в процесі перевезення і т.д.

Правовою базою для вирішення спорів, що виникають за договором перевезення є норми глави 40 ЦК України, які містять визначення цілого ряду договорів, що регулюють відносини з перевезень вантажів, пасажирів і багажу, а також визначення інших договорів, пов'язаних з перевезенням.

Зазначені норми права є уніфікованими оскільки вони містять основні, принципові положення, що регулюють перевезення, застосовні до відносин, пов'язаних з перевезенням вантажів. Конкретні норми, які регламентують відносини, відповідальність, претензійний порядок і т.п. зосереджені в транспортних статутах і кодексах, а також прийнятих транспортними відомствами на їх основі і відповідно до них правила перевезень.

Незважаючи на дію норми про пріоритет і верховенства громадянського кодексу, необхідно керуватися принципом, згідно з яким спеціальні норми усувають дію загальних норм, що це не суперечить п. 2 ст. 784 ГК РФ, згідно з якою загальні умови перевезення визначаються транспортними статутами та кодексами, іншими законами та видаються відповідно до них правилами.

Так, відповідно до ст. 797 ГК до пред'явлення до перевізника позову, що випливає з перевезення вантажу, обов'язкове пред'явлення йому претензії в порядку, передбаченому відповідним транспортним статутом чи кодексом. Позов до перевізника може бути пред'явлений відправником вантажу або його одержувачем у разі повної або часткової відмови перевізника задовольнити претензію або неодержання від перевізника відповіді у тридцятиденний термін. Термін позовної давності за вимогами, що випливають з перевезення вантажу, встановлювався в один рік з моменту, що визначається відповідно до транспортних статутів та кодексами.

У практичній діяльності судів є різні позиції при розгляді спорів, що випливають з договорів перевезення, що в свою чергу, як для практикуючих юристів, так і сторін спору створює певну проблему при вирішенні спірної ситуації.

Надання юридичних послуг по таким спорам неможливо без наявності поглиблених знань в цій галузі і судової практики. У зв'язку з чим хотілося б попередити про необхідність залучення професійного юриста до участі у вирішенні спірної ситуації, це заощадить Ваш час, нерви і гроші.

Ціни на послуги юристів і адвокатів залежать від завдань.

Дзвоніть прямо зараз! Допоможемо!

+7 (861) 212-54-74 , +7 (988) 241-05-75

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online