У Чорного моря ...

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Навряд чи знайдеться людина, що не мріє мати будиночок або квартиру біля моря, в гостинній країні з приємним кліматом, добродушними місцевими жителями і відсутністю мовного бар'єру. Така країна є, це Грузія. Навряд чи знайдеться людина, що не мріє мати будиночок або квартиру біля моря, в гостинній країні з приємним кліматом, добродушними місцевими жителями і відсутністю мовного бар'єру

Батумі активно забудовується. Кращим курортом там вважається Батумі, який можна умовно розділити на дві частини - старе і нове місто. Новий Батумі зараз стрімко розвивається. Фактично це великий і сучасний житлово-готельний комплекс, з парками відпочинку, фонтанами, ресторанами, концертними залами. Але головне - він розташований на самому березі Чорного моря. Про те, як стати власникам нерухомості в Грузії, розповів директор житлово-готельного комплексу Mega Palace в Батумі Едвард Хімшіашвілі.

- Скільки коштує нове житло в Батумі?

- Зараз в Грузії зафіксовано найнижчі в Європі ціни на нове якісне житло. Зокрема, в Батумі квадратний метр в прибережному житловому комплексі коштує від 500 доларів. Вкладення в нерухомість на Чорноморському узбережжі Грузії дуже перспективно і окупається в середньому за чотири роки, якщо здавати цю квартиру в оренду . Але навіть якщо ви не хочете здавати житло, то все одно залишитеся у виграші, тому що ціни на грузинську нерухомість, особливо в Батумі, постійно зростають.

- Але все ж, у скільки обійдеться, наприклад, двокімнатна квартира в Батумі?

- Двокімнатна квартира площею 45 квадратних метрів коштує в середньому 40 тисяч доларів. Це ціна квартири «під ключ» - з повною обробкою і меблями. Ми в Грузії зараз намагаємося здавати в експлуатацію житло, повністю готове до заселення. Природно, покупець має можливість самостійно вибрати обробку, сантехніку, меблі, і чим вони дорожче, тим вище кінцева ціна.

За бажанням клієнта ми можемо продати йому квартиру і без обробки. Тоді її вартість буде близько 30 тисяч доларів. Але в основному люди вважають за краще повністю підготовлені для комфортного проживання квартири.

- Чи існують обмеження для іноземців при покупці нерухомості?

- Ні абсолютно ніяких обмежень! Складається стандартний договір купівлі-продажу між продавцем і покупцем. Для цього потрібно звернутися в місцевий Будинок юстиції, де нерухомість буде перевірена, а угода нотаріально закріплена і зареєстрована. Оплата проводиться через банк. Новий власник отримує свідоцтво про право власності протягом чотирьох днів.

Сама угода купівлі-продажу не оподатковується і митами. Плата стягується тільки за реєстрацію переходу права власності до покупця. Якщо ви готові чекати виписку з реєстру чотири дні, то плата буде еквівалентна 40 доларам США. Якщо ж хочете отримати правовстановлюючий документ протягом одного дня, доведеться заплатити близько 100 доларів.

- Які документи повинен надати покупець?

- Тільки паспорт. Ніяких додаткових документів від покупця для підписання договору не вимагається.

- Що робити іноземцю, який вирішив купити нерухомість в Грузії?

- Залежить від того, яку саме нерухомість він збирається придбати. Якщо це квартира на вторинному ринку, то краще скористатися послугами ріелтора. Якщо ж вас цікавить нове житло, наприклад в курортному Батумі, вигідніше звернутися безпосередньо до забудовника, тобто власнику житлового комплексу.

-Скільки коштує утримання квартири в Батумі?

- В першу чергу хочу відзначити, що якщо людина квартиру купив, але поки в ній не живе і в оренду її не здає, то ніяких комунальних платежів вносити не треба. Нарахування плати за утримання будинку, прибирання території, озеленення і так далі відбувається, тільки коли власник проживає в будинку і ... користується ліфтом. За кожен підйом на ліфті нараховується плата - близько 10 центів. Тобто ви платите за фактом проживання і користування інфраструктурою житлового комплексу. Правда, така система діє тільки в нових житлових комплексах. У старих будинках платежі за обслуговування житла традиційно нараховують щомісяця, незалежно від того, живе людина в квартирі чи ні.

Що стосується інших статей витрат, то найдорожче обходиться газ. Власнику дво-, трикімнатної квартири взимку доведеться платити за газ в середньому по 60 доларів в місяць, за електроенергію - не більше 15-20 доларів, за воду 2-3 долари.

- Власник квартири зобов'язаний платити податок на нерухомість?

- Як такого податку на житлову нерухомість в Грузії немає. Але якщо ви здаєте квартиру в оренду, то зобов'язані заплатити державі 5 відсотків від отриманої орендної плати.

- Купівля житла в Грузії дає право претендувати на отримання виду на проживання або громадянства?

- Іноземець, який володіє нерухомістю вартістю від 35 тисяч доларів, може звернутися до Будинку юстиції із заявою про надання йому дозволу на проживання. Крім документа, що підтверджує право власності на нерухомість, людина повинна надати рекомендації від двох громадян Грузії. Протягом місяця його заяву та інші документи розглянуть, і в разі позитивного рішення іноземцю нададуть дозвіл на проживання терміном на рік з можливістю продовження.

- Як іноземцю не стати жертвою шахраїв при купівлі нерухомості в Грузії?

- Ризик можливий тільки в тому випадку, якщо людина, через незнання або навмисно, не дотримується правила покупки житла. Зараз в Грузії створена абсолютно прозора система переходу прав власності на нерухомість. Всі питання вирішуються тільки в Будинку юстиції. Тому, якщо вам будуть пропонувати оформити угоду де-небудь в іншому місці, не погоджуйтеся.

«Факти і коментарі».

-

29.03.2016

переглядів: сьогодні 0, за останні 7 днів 7, за місяць 20

Коментарі:

Матеріали номера 12/2016

Скільки коштує нове житло в Батумі?
Але все ж, у скільки обійдеться, наприклад, двокімнатна квартира в Батумі?
Чи існують обмеження для іноземців при покупці нерухомості?
Які документи повинен надати покупець?
Що робити іноземцю, який вирішив купити нерухомість в Грузії?
Скільки коштує утримання квартири в Батумі?
Власник квартири зобов'язаний платити податок на нерухомість?
Купівля житла в Грузії дає право претендувати на отримання виду на проживання або громадянства?
Як іноземцю не стати жертвою шахраїв при купівлі нерухомості в Грузії?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online