Посадова інструкція офіціанта: особливості складання та зміни документа

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Детальніше про посадової інструкції читайте в статтях:
  3. Загальні положення в посадовій інструкції офіціанта
  4. Офіціант повинен знати:
  5. Обов'язки в посадовій інструкції офіціанта
  6. Офіціант виконує такі посадові обов'язки, як:
  7. Права і відповідальність в посадовий інструкція офіціанта кафе: зразок
  8. Чи можна змінювати посадову інструкцію офіціанта

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Офіціантом може працювати практично будь-яка людина, але існують і деякі обмеження. Такі нюанси включає в себе посадова інструкція офіціанта, в якій перераховані обов'язки, вимоги, права та відповідальність.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Посадова інструкція офіціанта: введення

Посадова інструкція бармена, офіціанта кафе або іншого закладу - важливий документ, зміст якого може визначати безпосередньо роботодавець. У ньому пропишіть трудову функцію, перелік обов'язків, межі відповідальності, а також сукупність знань, професійного досвіду, якими працівник повинен володіти, і так далі. Слід зазначити, що в законі не сказано, в якому порядку потрібно складати інструкцію.

Детальніше про посадової інструкції читайте в статтях:

Незалежно від того, яким чином оформляють посадову інструкцію, зазвичай вона складається з наступних розділів:

  • загальні положення;
  • посадові обов'язки;
  • права працівника;
  • відповідальність.

загальні положення;   посадові обов'язки;   права працівника;   відповідальність

Завантажити документи по темі:

Якщо обсяг обов'язків коректують, в посадову інструкцію офіціанта необхідно вносити зміни, з якими слід ознайомлювати працівника. При цьому потрібно зазначити, що якщо фахівець не розпишеться в зміненому документі, він може працювати, спираючись на колишню інструкцію. Нерідко з цього приводу виникає безліч суперечок, які закінчуються судовими розглядами або втручанням трудової інспекції.

Важливо! Потрібно окремо відзначити, що посадові інструкції в обов'язковому порядку складають лише державні органи (ст. 47 Закону від 27 липня 2004 № 79-ФЗ). Оштрафувати компанію, яка не є держорганом, саме за те, що відсутній даний документ, не можна, про що сказано в листі Роструда від 9 серпня 2007 року за № 3042-6-0.

Разом з тим, є аргументи на користь того, що посадову інструкцію офіціанта потрібно оформляти і приватним підприємствам, щоб уникнути ряду проблем. Її наявність дозволить:

  • обґрунтувати звільнення працівника у зв'язку з невідповідністю займаній посаді;
  • рівномірно розподіляти обов'язки між посадами;
  • довести в суді правомірність дисциплінарного стягнення;
  • коректно атестувати працівників та інше.

Документ складають по кожній штатної посади, наявної в компанії. При цьому як складати посадову інструкцію, на сьогоднішній день законодавство не регулює, тому роботодавець вирішує це питання самостійно. На практиці її оформляють як додаток до трудового договору або як самостійний документ. Аналогічні роз'яснення містить лист Роструда від 31 жовтня 2007 р № 4412-6. Потрібно враховувати, що посадова інструкція офіціанта, заповнена неправильно, може призвести до виникнення проблем, якщо працівник буде не згоден з пунктами або вважатиме їх неправомірними.

Загальні положення в посадовій інструкції офіціанта

Офіціант відноситься до категорії технічних виконавців. Він призначається на посаду, як і звільняється з неї наказом директора за поданням керуючого рестораном працівника. При цьому співробітник підпорядковується безпосередньо керуючому, адміністратору або ж менеджеру залу. На час відсутності співробітника права, обов'язки і відповідальність перекладаються на іншу особу, яка розписується в посадовій інструкції офіціанта ресторану, бару, кафе і так далі.

На посаду призначається особа, яка відповідає конкретним вимогам: середню професійну освіту, а також стаж роботи не менше півроку. Слід окремо зазначити, що до досвіду роботи можуть пред'являтися і інші вимоги - це вирішує безпосередньо керівник підприємства. З цієї причини посадова інструкція офіціанта 4 розряду, 3 або 5 може відрізнятися.

Довідка

Офіціант повинен знати:

  1. меню і ціни;
  2. правила виробничої санітарії;
  3. види, правила сервіровки столів, обслуговування урочистостей;
  4. види, призначення столового посуду, приладів, білизни;
  5. порядок отримання, а також здачі і обліку посуду, приладів, різного білизни та інвентарю;
  6. правила експлуатації обладнання та інвентарю;
  7. основи приготування їжі, кулінарну характеристику всіляких закусок, перших і других страв, десертів, холодних і гарячих напоїв, в тому числі винно-горілчаних виробів.

Співробітник керується: законодавчими актами РФ; Статутом підприємства, Правилами трудового розпорядку, іншими нормативними актами компанії; наказами та розпорядженнями керівників; посадовою інструкцією офіціанта. Так як документ може складатися індивідуально, його нерідко розширюють додатковими пунктами. Але потрібно враховувати, що якщо вносяться коректування, працівник зобов'язаний розписатися в оновленому документі.

Ви можете скачати посадову інструкцію офіціанта, щоб подивитися приклад її заповнення. На її основі вийде підготувати документ, в якому вдасться врахувати специфіку підприємства. При цьому зверніть увагу, що не забороняється використовувати типовий документ, замінюючи в ньому сторони і реквізити фірми.

Обов'язки в посадовій інструкції офіціанта

Посадова інструкція офіціанта в кафе чи іншому закладі передбачає пункти, що регулюють роботу співробітника. Працівник зобов'язаний неухильно дотримуватися Правил внутрішнього трудового розпорядку, вимоги з охорони праці , Забезпечення безпеки. Офіціант повинен дбайливо ставитися до майна, стежити за його цілісністю і збереженням.

Довідка

Офіціант виконує такі посадові обов'язки, як:

  1. виробляє сервіровку столів в обслуговуваній зоні;
  2. виконує заміну скатертин, серветок у міру їх забруднення;
  3. здійснює прийом замовлень від відвідувачів, допомога у виборі страв і напоїв;
  4. орієнтує за часом приготування страв;
  5. розподіляє замовлення за місцем виконання між барменом закладу і кухарем;
  6. контролює своєчасність приготування, товарний вигляд страв;
  7. подає страви;
  8. розраховує остаточну суму замовлення, виробляє повний розрахунок;
  9. підтримує чистоту;
  10. оформляє зал, сервірує столи для святкових подій;
  11. виконує щомісячний переоблік всього посуду.

Посадова інструкція офіціанта 5 розряду може бути розширена додатковими пунктами. У документ можна включити такі обов'язки:

  • обслуговувати клієнтів зі складною сервіровкою столів, яка відображає національні особливості або тематичну спрямованість;
  • обслуговувати офіційні, урочисті прийоми, різноманітні конференції, наради, переговори;
  • прибирати зі столу брудний посуд, столові прилади перед подачею іншої страви;
  • не розголошувати відомості, які є комерційною таємницею;
  • не давати інтерв'ю, не проводити зустрічей або ж переговорів, що стосуються діяльності організації, без дозволу керівництва.

Для зручності підготовки документа може використовуватися типова посадова інструкція офіціанта кафе, зразок якої дозволить уникнути помилок. Перевірте всі пункти, видаліть непотрібні відомості . Крім того, документ нерідко розширюється на розсуд роботодавця, але він повинен відповідати вимогам ТК РФ.

Права і відповідальність в посадовий інструкція офіціанта кафе: зразок

Офіціант має право вимагати від керівництва створення необхідних умов для зберігання матеріальних цінностей, забезпечення одягом, а також усім необхідним для сервісного обслуговування людей. Співробітник може вносити пропозиції щодо поліпшення якості обслуговування. Крім того, він має право ставити питання про те, щоб відвідувачі відшкодовували збитки, завдані в результаті неправомірних або хуліганських дій, приймати рішення з виникненням суперечок в межах своєї компетенції. Старший офіціант, якщо спиратися на посадову інструкцію, часто має більше прав, але і зони відповідальності також розширюються.

Офіціант несе відповідальність:

за невиконання або несвоєчасне виконання посадових обов'язків;

за недотримання інструкцій, наказів і інших розпоряджень по збереженню комерційної таємниці;

Посадова інструкція офіціанта 3 розряду або іншого повинна включати пункти про матеріальну відповідальність. У разі псування майна співробітник зобов'язаний відшкодовувати збиток. Якщо їх не відобразити в документі, змусити працівника компенсувати втрати складніше.

Чи можна змінювати посадову інструкцію офіціанта

Законодавчо порядок внесення змін до посадової інструкції офіціанта не врегульовано. Тому підприємства мають право самостійно його визначити і закріпити в локальному акті. Разом з тим, щоб змінити документ, потрібно враховувати наступне:

  • яким способом оформили інструкцію, яку потрібно змінити - у вигляді додатку або самостійного документа;
  • характер змін - зачіпають вони умови договору чи ні.

якщо посадова інструкція офіціанта є додатком, краще готувати новий документ. Зазначений порядок потрібно застосовувати незалежно від характеру коригувань. Коли посадова інструкція - окремий документ, а вносяться поправки не стосуються умов ТД, доцільно підготувати:

  • посадову інструкцію в новій редакції;
  • додаток, яке включає зміни.

Документ затвердите наказом керівника і ознайомте з нею працівника під підпис.

Якщо посадова інструкція офіціанта - це окремий документ, а поправки стосуються обов'язкових умов, організація повинна отримати згоду фахівця на те, щоб продовжити трудові відносини при умовах, що змінилися. Тільки після цього вносите зміни. Для цього, крім поправок в самій інструкції, оформіть додаткову угоду.

Важливо! Якщо працівник згоден з тим, що документ змінюють, нову редакцію затвердите наказом керівника, після чого в загальному порядку ознайомте з нею офіціанта під підпис. Саме такий порядок внесення поправок в посадову інструкцію випливає з листа Роструда від 31 жовтня 2007 року за № 4412-6.

Додатково потрібно врахувати, що якщо причиною поправок посадової інструкції офіціанта є те, що коригуються організаційні або ж технологічні умови праці, співробітника про це повідомляють заздалегідь - не пізніше ніж за два місяці до того моменту, як введуть необхідні зміни. На це вказує друга частина статті 74 ТК РФ. Даний порядок потрібно дотримуватися незалежно від того, вважається інструкція самостійним документом або додатком до ТД.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online