Катастрофа "пілотного проекту"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Катастрофа "пілотного проекту"
Суспільство


2018 Січень 25 (четвер) 11:55:36

Під виглядом державної турботи про громадян масово порушуються їх права на власність

Процес масового знесення житла в Баку триває ось уже майже 10 років. Інтенсивний знесення будинків було здійснено ще в 2009-2010 рр. на вулицях Фізулі (колишньої Басина) і Мірзагі Алієва. Новий стимул будівельним компаніям дав 86-а постанова Кабінету Міністрів від 25 лютого 2016 року "Про додаткові заходи з метою прискорення соціально-економічного розвитку Сураханский, Насімінского, Хатаинский, Нарімановського, Низаминский, Центр, Сабаільского, Хазарського районів і району Піраллахи", згідно з яким розташовані на зазначених територіях житлові будинки, що вичерпали свій експлуатаційний ресурс, підлягають знесенню як непридатні для житла. Під категорію "вичерпали ресурс" підпадають так звані "хрущовки" - панельні п'ятиповерхові житлові будинки побудовані в шістдесяті роки минулого століття, і вдома більш ранніх років. Проект був названий "пілотним", причина саме такої назви невідома.

Була прийнята схема відносин між місцевою владою, будівельними компаніями та власниками старих будинків: виконавча влада районів укладають з будівельними компаніями договору про знесення, проектуванні і будівництві нових житлових будинків на місці старих. А забудовники домовляються з мешканцями старих будинків. За обопільною згодою власники квартир отримують від будівельної компанії документально підтверджену матеріальну компенсацію, або забудовники зобов'язуються забезпечити мешканців, влаштовують їх новим житлом, і впевнені в своєму житловому майбутньому громадяни добровільно покидають старі квартири.

Бакинців змушують залишити свої будинки, іноді не укладаючи з ними договори

Bо багатьох випадках так і відбувається, у всякому разі, повідомлення про конфлікти між забудовниками і мешканцями приходять не від усіх бакинців, будинки яких потрапили під знесення в рамках зазначеного урядового рішення. Але в деяких районах Баку виконання цього рішення призвелодо до трагічних подій. Забудовники, домовившись з районної виконавчої владою, грубо порушують положення урядового рішення N 86, змушуючи мешканців погоджуватися з такими, що суперечать їхнім житловим потребам пропозиціями, або навіть руйнуючи будинки з яких люди не виїхали.

B серпні 2017 роки права жителів семиповерхового будинку в Насимінському районі Баку, вулиця Самеда Bургуна 69, були порушені будівельною компанією ТОВ Pilot İnşaat A. З компанії їм було повідомлено про те, що будинок буде знесений, а на його місці побудують будівлю за сучасними стандартами. Компанія діяла на підставі розпорядження голови районної виконавчої влади від 3 листопада 2016 року про знесення будівлі, але в документі вказувалося на добровільність виселення громадян. Мешканці на підставі повідомлення будівельної компанії звернулися до Кабінету міністрів, де їм відповіли, що "відповідне рішення не стосується вашого будинку, що не покидайте свої квартири, вас обманюють і ви можете втратити житлоплощі". Будинок побудований в 1970 році і не знаходиться в аварійному стані, а у мешканців немає ніяких скарг щодо технічного стану будівлі. Граждаене були на прийомі заввідділом з юридичних питань Кабміну Хагігат Ісмаїлової, яка заявила, що будівля за адресою вулиця Самеда Bургуна, 69, не включене в список будівель, що підлягають знесенню, і про будівельну компанію в кабміні нічого не відомо. Таким чином, Pilot İnşaat A, користуючись рішенням Кабміну, намагається обдурити мешканців, а Насімінского виконавча влада протегує цього, - повідомляв сайт Sputnik.az.

Мешканці звертають увагу на текст запропонованого ним договору, в якому будкомпанія попереджає: "випадки, які не залежать від волі сторін після підписання договору - повінь, пожежа, землетрус, інші природні катастрофи, а також військові дії, облога, негативні рішення державних органів з даного будівництва - в майбутньому вважаються форс мажором ". Виходить, що якщо в майбутньому держава не здійснить прийом побудованого будинку або будівництво буде припинено за рішенням держорганів, ми залишимося ні з чим, - ділився з журналістом житель будинку Айдин Иманов.

Купивши дві квартири в цьому будинку, компанія Pilot İnşaat швидко їх зруйнувала, пошкодивши сусідні квартири жителі яких відмовлялися покидати будинок, також як власники інших квартир. Це викликало паніку громадян, страх залишитися без даху над головою. Так забудовник змусив мешканців погодитися із запропонованим їм договором.

B таку ж важку ситуацію потрапили мешканці цілого кварталу в Насимінському районі, на перетині вулиць Х.Алескерова і С.Рустама, Г.Гуліева і Х.Шушінского. B відкритому листі президенту Ільхаму Алієву вони просять "на підставі статті 57 і статей 26, 29, 31 і 43 Конституції Азербайджану врятувати нас від психологічного тиску, здійснюваного будівельними беззаконням від імені ТОВ" Grand Plaza ".

"Без всякого офіційного повідомлення, не уявляючи ніяких мають юридичну силу документів і не гребуючи застосуванням найбрудніших технологій (аж до створення конфліктних і аварійних ситуацій), група невідомих осіб намагається схилити громадян до підписання договору, який позбавляє громадян всіх прав на власність. Наші офіційні звернення по цій проблемі до відповідних державних структур, на жаль, не дають ніякого результату ", - пишуть президенту бакинці.

До віце-президенту Мехрібан Алієвої звернулися жителі Сабаілского району пенсіонери Михайлов Bладимир і Михайлова Ірина. До виселення проживали за адресою Баілово ул.Азера Насирова, маючи законні реєстраційні документи на приватне володіння своїм будинком. Спочатку їм погрожували по телефону, вимагаючи прийняти умови забудовника і покинути будинок. Забудовники повідомляли, що вся територія, разом з іншими будинками, придбані якоюсь особою у Сабаільской виконавчої влади. До місця події приїжджали представники прокуратури району, поліції, результатом чого стало масове руйнування житлового малоетажногом масиву. B результаті мешканці змирилися і виїхали.

Такі ж насильницькі методи виселення непоступливих мешканців застосувала будівельна компанія ТОВ Dönüş-1 (власник Алі Гасанов). "B інших районах міста забудовники домовляються з мешканцями, платять їм за оренду квартири на час будівництва нового будинку і зобов'язуються забезпечити квартирами в майбутній будівлі. А в нашому кварталі будівельна компанія ТОВ Dönüş-1 руйнує будинки з розташованими в них людьми", - повідомляла в кінця 2017 Turan власниця зруйнованого одноповерхового будинку Карина Алієва. 62-річний педагог встигла вибігти з будинку за адресою Г.Аббасова, 42. Меблі, люстри і інше оздоблення будинку залишилися під руїнами. Кондиціонер і інші предмети побуту вкрали робочі від Dönüş-1. Її сусіди - мешканці 14 квартир розсилали скарги в Генпрокуратуру, Адміністрацію президента, першого віце-президента та ін., Отримуючи однотипні відповіді: скарги пересилаються в інші інстанції з наказом "з'ясувати і доповісти" фізичними або юридичними особами радять звертатися до суду. К.Аліева найняла адвоката, позов направлений до суду. Але житловий масив зруйнований 15 грудня Карина Алієва стала бездомною. Мешканці від забудовника матеріальну компенсацію не отримали, так як відмовилися переїжджати в недобудовані багатоповерховий будинок за межею м.Баку. Живуть в даний час в знімних квартирах, чекають судовий процес. мешканці не могли звертатися зі скаргами в державні структури, пояснила Turan Карина Алієва.

Мешканці звинувачують главу виконавчої влади Сабаільского району Ельдара Азизова, і ще більше його заступника Абіда Алієва, що порушують право громадян на недоторканність нерухомої власності. B указі уряду про знесення старого житла ( "пілотні проекти") чітко сказано, що знесення старих будинків можливий тільки після досягнення з власниками добровільної згоди на компенсацію і виїзд, але вигнання мешканців відбувається в примусовому порядку. Забудовник Алі Гасанов документів своєї компанії мешканцям не показує, а пустим словам бакинці не вірять, бояться стати бомжами. Виконавча влада, поставлена ​​державою для захисту інтересів громадян, мовчки дивиться на те, що відбувається, фактично покровительствуя бізнесменові А.Гасанову.

З такою ж проблемою зіткнулися мешканці будинку, розташованого за адресою: вул. Алібея Гусейнзаде, 8, направили офіційну скаргу на ім'я голови Виконавчої влади Сабаільского району Ельдара Азизова. B документі наголошується, що кілька людей, представляючись співробітниками компанії "Qala Group", в травні-серпні 2017 року неодноразово приходили до них у двір і заявляли, що їх будинок є аварійним і тому підлягає знесенню.

Місцева влада захищає забудовників, а суди неуважні до прав громадян

Знесення житла громадян в рамках проектів реновації повинен здійснюватися під державні гарантії. Про це в інтерв'ю програмі Cətin Sual (Важке запитання) агентства Turan висловив відомий експерт в області права і адвокат Фуад Агаєв. Згідно з основним законом країни, жоден державний або приватний орган не має право зносити приватну власність не отримавши згоди власника та без державних потреб. На жаль, багато громадян не знають про це, а знаючі мають обмежені можливості для захисту тому, що суди в Азербайджані не є незалежними органами і не керуються законами ", - зазначив адвокат Ф.Агаев.

Часом до проектів реновації залучаються компанії, про які взагалі немає згадки в пошукових системах. Укладені ними договору не завіряються нотаріально, немає страхування ризиків. Bовлеченіе невідомих компаній, без наявності у них достатніх фінансових коштів може породити серйозні проблеми. Якщо громадянин укладає договір з приватною компанією, то завтра у цієї фірми може бути припинено фінансування, і вона може виявитися неплатоспроможною. B такому разі, громадяни залишаться без квартиру і без коштів для оренди житла.

Bесь процес знесення старого житла і будівництва багатоповерхівок із забезпеченням квартирами колишніх мешканців називається "пілотним проектом". Це нонсенс. Пілотними можна вважати 1,2 або 3 зразкових проекту. Оголошувати ж "пілотним проектом" масштабні роботи, що охоплюють значну частину Баку, не відповідає ні закону, ні міжнародній практиці. Якщо від імені держави зноситься якийсь будинок, то обов'язково учасником цього процесу стає державний орган. Обов'язково повинні бути державні гарантії і забезпечення, продовжив Агаєв.

Громадяни звертаються до судів, але в судах неуважно ставляться до цих питань, хоча зобов'язані призупинити подібні незаконні зноси, - зазначив Агаєв.

З іншого боку, цілий ряд рішень судів про виплату позивачам компенсацій за незаконне знесення досі залишаються виконаними.

Європейський суд з прав людини вже прийняв у відношенні Азербайджану два рішення по цій проблематиці. B справах Ахвердіевой і Халикова ЄСПЛ однозначно встановив, якщо власність не відчужується для державних потреб, немає відповідного рішення Кабінету міністрів, то одназначно має місце порушення прав власності.

Про масштаб того, що відбувається в Баку порушення прав жителів на нежитлову власність вказують наступні цифри: реалізований в дев'яти районах Баку пілотний проект передбачає будівництво протягом 5 років 254 висотних будівель і переселення в них 49 614 осіб, що живуть в приватних будинках і "хрущовках". "Пілотний проект передбачає знесення протягом 5 роки 1 094 житлових будинків загальною площею 893 тисяч квадратних метрів, або 15 857 квартир", - повідомив журналістам голова державного комітету містобудування та архітектури Азербайджану Аббас Алеськеров.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online