Зразок нотаріального угоди про сплату аліментів на дитину (2019 рік)

  1. Плюси і мінуси укладання угоди
  2. Чи потрібна нотаріальне посвідчення документа?
  3. Угода в твердій грошовій сумі
  4. зразок угоди
  5. Розірвання та внесення змін до тексту
  6. Що робити якщо чоловік не платить за угодою?
  7. Мирова угода по аліментах в суді
  8. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Суть угоди про сплату аліментів полягає в тому, щоб юридично закріпити обов'язок з матеріального утримання дитини. Договір повинен підписуватися двома сторонами: тим, хто несе обов'язок по виплаті щомісячних платежів на матеріальне забезпечення та тим, кому ці платежі будуть адресуватися (зазвичай мати дітей).

Серед тих, хто зобов'язаний матеріально утримувати своїх рідних дітей, значаться не тільки батьки, які не проживають зі своїми дітьми. Такий обов'язок стосується всіх батьків. За Сімейного Кодексу вони повинні містити не тільки дітей, які не досягли повноліття, а й тих нащадків, які втратили працездатність і потребують додаткової матеріальної допомоги.

Законодавчий орган закріпив в СК РФ положення, що передбачає письмову форму домовленостей по сплаті аліментів.

Дорогі читачі!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер.
Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа або телефонуйте за телефонами нижче. Це швидко і безкоштовно!
до змісту ↑

Плюси і мінуси укладання угоди

Основним позитивним моментом укладання угоди від стягнення їх в судовому порядку є те, що сторони можуть домовитися і внести в саму угоду такі умови, які суд, по-перше, не стане розглядати, а по-друге, які законодавством не покладено. Наприклад, колишня дружина може зажадати збільшити розмір виплат. У разі звернення до суду, останній таку вимогу навряд чи би задовольнив.

У платника також з'являється можливість зменшити величину аліментів, якщо його сукупний дохід великий і встановлені згідно з законом розміри виплат будуть надмірно перевищувати потреби дитини. Це питання з великою часткою ймовірності можна вирішити і в суді, але куди простіше колишнім дружинам вирішити це питання між собою в досудовому порядку.

Тобто, основна перевага угоди про сплату аліментів якраз полягає в тому, що можна закріпити додаткові умови. У цьому одночасно і полягають мінуси. Ніякого протиріччя в цьому немає. Якщо одна сторона отримує більш вигідні умови, які б через суд вона не отримала, то інша сторона отримує менш вигідні умови, ніж вони могли б бути за законом.

до змісту ↑

Чи потрібна нотаріальне посвідчення документа?

Важливо дотримати вимогу до складання такого договору, щоб в подальшому воно мало юридичну силу.

У законодавстві зазначено, що проект угоди складається не тільки письмово, але і підлягає в обов'язковому порядку нотаріальному посвідченню.

В цьому випадку складений проект договору буде мати властивості аналогічно виконавчим листом.

Недотримання цих умов робить його нікчемним, тобто таким, яке не тягне за собою ніяких наслідків після його складання і не є причиною будь-яких юридичних наслідків. Зразок або бланк, на якому укладається угода про сплату аліментів, можна попросити безпосередньо у нотаріуса.

до змісту ↑

Угода в твердій грошовій сумі

Угода в твердій грошовій сумі

Що означає досягти домовленостей в твердій грошовій сумі ? Це означає, що за угодою буде встановлена виплата не в частинах від доходу платника, а в будь-якої фіксованій сумі, яку він буде зобов'язаний виплачувати щомісяця на утримання дитини. Ця сума прописується в договорі цифрами і прописом.

Наскільки це не суперечить закону? Справа в тому, що за статтею 103 СК РФ розмір виплат на матеріальне утримання по підписаною угодою, встановлюється самими підписантами. Тобто колишнє подружжя мають право самостійно визначати розміри цих виплат.

Виняток становлять лише ті угоди, за якими виплати призначені на неповнолітніх дітей. У цьому випадку розміри цих виплат не можуть бути нижчі за ті величин, які встановлені законодавцем і які діти можуть отримати через суд.

У таких випадках враховується, що на одну дитину виплачується 25% сукупного доходу його батька, на двох - 33%, на трьох і більше - 50% від сукупного доходу. При цьому дана частка розподіляється між усіма дітьми платника аліментів рівномірно.

Крім цього, потрібно враховувати, що нотаріус, який посвідчує даний документ, не повинен витребувати документи, що підтверджують розмір доходів платника. Тим більше, це стосується випадків, в яких матеріальна підтримка здійснюється передачею майнових прав. Співвіднести величину сукупних доходів платника з періодично змінюється вартістю переданого майна дуже складно.

Зазвичай аліменти в твердій грошовій сумі і судом, і за згодою прописуються в тих випадках, коли платник не має твердого щомісячного заробітку, він отримує доходи від сезонної роботи, працевлаштований нелегально або взагалі безробітний .

Може бути змінений і порядок виплати. Наприклад, він може виплачувати фіксовану суму раз в квартал, якщо умови праці та порядок отримання доходу ускладнює робити виплати щомісяця.

Перед укладенням угоди про сплату аліментів, обом сторонам роз'яснюються вимоги сімейного законодавства, а саме положення статей 81 і 102 СК РФ, якими регламентуються мінімальні розміри виплат на матеріальне утримання дітей.

Якщо ж така угода істотно порушує законні інтереси дитини, то за клопотанням законного представника дитини або органу опіки воно може бути оскаржене в суді і визнано їм недійсним.

до змісту ↑

зразок угоди

Форма угоди по аліментах на дитину: завантажити зразок

до змісту ↑

Розірвання та внесення змін до тексту

Угода про сплату аліментів може бути змінено або розірвано тільки за взаємною згодою обох сторін. Причому згоду колишнє подружжя повинні завірити в нотаріуса.

В деяких випадках можливо змінити або розірвати договір в суді. Наприклад, якщо відбулася істотна зміна доходів або сімейного стану когось із сторін. В такому випадку це сторона може звернутися з заявою до суду.

Приклад заяви:

Приклад заяви:

Перед зверненням до суду потрібно отримати відмову від 2-ий боку в зміні чи розірвання угоди або не одержати жодної відповіді на запит.

Далі суд повинен вирішити, чи є зазначені в заяві підстави істотними для внесення змін або розірвання добровільного угоди.

до змісту ↑

Що робити якщо чоловік не платить за угодою?

Що робити якщо чоловік не платить за угодою

Чим гарний даний документ, так це тим, що в його текст може бути вписана відповідальність за порушення викладених в ньому умов.

Стаття 115 кодексу закріпила норму, згідно з якою особа, яка затримала виплату, несе відповідальність, яка встановлюється підписантами в самому документі. Текст договору може встановлювати певний розмір неустойки при подібних порушеннях.

Неустойка може виражатися як у фіксованій сумі, так і в процентному співвідношенні до всього платежу. Вона може залежати від тривалості прострочення. Якщо так, то платником аліментів зобов'язаний сплатити певний розмір неустойки за кожен прострочений день або тиждень.

Але якщо сторони не передбачили це питання, то при виникненні заборгованості вступає в силу законна неустойка. У статті 115 зазначеного кодексу передбачена величина цієї неустойки, яка дорівнює десятій частині одного відсотка від загальної суми заборгованості по аліментах за кожен прострочений день.

У разі істотної затримки можна звертатися до суду. Але перед тим, як туди звертатися з позовом, варто згадати, що складений і завірений нотаріусом документ подібний до виконавчим листом. А це означає, що він має таку ж юридичну силу.

Якщо ця угода буде пред'явлено за місцем роботи платником аліментів, то бухгалтерія зобов'язана щомісячно здійснювати утримання суми, зазначеної в даному документі і переводити її на ім'я одержувача.

Реквізити одержувача є в самій угоді, і для бухгалтерії зробити це не складає труднощів. Аліменти переводяться на протязі трьох днів, після виплати заробітної плати. Даний документ надається за місцем роботи або самим платником, або судовим приставом.

до змісту ↑

Мирова угода по аліментах в суді

Мирова угода по аліментах в суді

Є ситуація, коли угода по аліментах не потрібно завіряти у нотаріуса. Це стосується мирової угоди з цього питання. Якщо сторони дійшли до суду, але під час судового засідання знайшли спільний знаменник, вони укладають мирову угоду, в якому прописують усі досягнуті умови.

Така угода помилково вважається інструментом досудового врегулювання спору. Це не так. Він, як раз, має силу судового рішення, а тому і не потребує нотаріального посвідчення.

Якщо ж з колишнім чоловіком (дружиною) не вдається домовиться, вам може бути корисна стаття про подачі на аліменти до суду і стаття про те, в який суд подавати.

до змісту ↑

висновок

Питання до угоди про матеріальне утримання дітей не так складний, щоб в ньому розібратися самостійно. Сама угода дозволяє уникнути багатьох неприємностей обом сторонам.

Адже і платник повинен мати на руках підтвердження, що він регулярно відправляє гроші не просто так, а в якості аліментів за досягнутою домовленістю зі своєю колишньою другою половиною. А інакше, як йому довести, що він весь час пересилав гроші саме на матеріальне забезпечення дитини?

Якщо у вас залишилися питання, подивіться цей відео-ролик:

Наскільки це не суперечить закону?
А інакше, як йому довести, що він весь час пересилав гроші саме на матеріальне забезпечення дитини?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online