Зменшення аліментів при народженні другої дитини у другій родині

  1. Інформація загального характеру
  2. Варіанти зменшення аліментів
  3. Інші методики зменшення розміру аліментів
  4. Правила подачі позовних заяв
  5. Тимчасової порядок зменшення
  6. Оплати податків при поданні позову
  7. Приклади відмови в зменшенні розміру аліментів
  8. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Лідером консультативних і юридичних форумів залишається питання - як зменшити розмір аліментів у зв'язку з народженням другої дитини Лідером консультативних і юридичних форумів залишається питання - як зменшити розмір аліментів у зв'язку з народженням другої дитини. Хотілося б дати найбільш розширений відповідь на нього.

На жаль, тема, пов'язана з розлученням і нюансами, що стосуються виплат аліментів на дітей, не втрачає популярності. Шлюби розпадаються, а батьки з часом вступають в нові відносини, в яких народжуються спільні діти. Автоматично батько, в більшості випадків це батько, повинен містити і дітей з минулого шлюбу і нині існуючого. Матеріальний достаток значно знижується в зв'язку з підвищеними витратами, а звідси виникає необхідність зменшення суми виплачуваних аліментів. Питання як зменшити аліменти на першу дитину при народженні другої, законодавчо регулюється ст. № 119 СК Росії.

Інформація загального характеру

У такого роду сформованих ситуаціях матері першої дитини відчувають обурення, в зв'язку з тим, що сума, одержувана раніше, може бути менше, причому невідомо наскільки. Багато жінок некомпетентні в цьому питанні і виявляють завзяте невдоволення, колишній чоловік не міняв роботи, розмір заробітної плати не знижений, чому ж аліменти менше? Безумовно, зрозуміти їх можна, тому як страждають інтереси неповнолітніх осіб. Батьки-платником аліментів дуже рідко беруть безпосередню участь в навчанні, вихованні або проведенні спільного дозвілля з дитиною, «сухі» аліменти і все. Незважаючи на це, ситуація неоднозначна і регульована законодавством. У законах передбачено, що повинні враховуватися інтереси не тільки першої дитини, але і самого батька і другу дитину зокрема. Це стосується моментів, коли і друга дитина отримує аліментні виплати. Справедливий перерозподіл матеріальних засобів між дітьми, народженими в різних сім'ях, врегульовано законодавчими актами.

Варіанти зменшення аліментів

1. Зменшення розміру аліментів за наявності пайових стандартів.

Розглянемо спосіб, як зменшити аліменти на дитину від першого шлюбу при пайових аліменти. Як відомо, статтею № 81 СК РФ регулюються часткові виплати аліментів. На дитину першого передбачена 1/4 частина сукупного доходу платника. На дитину другого ця частина становитиме 1/3, відповідно на двох дітей це по 1/6 на кожного. Підрахунки носять елементарний характер і обгрунтовані на факті послідовного зменшення в залежності від кількості дітей, яким виплачуються аліменти. Перевага не віддається якомусь одному дитині конкретно, а аліментні виплати розподіляються пропорційно. Навіть при розглядах у суді, на 98% гарантовано, що рішення буде прийнято на користь зменшення, грунтуючись на відповідних фактах і законах. Хоча і не виключені вирішення, які можуть залишити питання без розгляду і змін.

Ще одним важливим фактором, який впливає на зменшення аліментів у зв'язку з народженням другої дитини є наявність (надання) виконавчого документа про стягнення аліментів на першого. В принципі, Сімейним кодексом прописані абсолютно все обов'язки батьків (при розлученні) про зміст своїх дітей і особа-платник зобов'язаний надавати матеріальне утримання незалежно від наявності рішення суду. У судах це пояснюється тим, що необхідно документальне підтвердження даних дій з боку батька. По суті, щоб зменшити аліменти на першу дитину при народженні другої, а другого при народженні третьої і так далі потрібно надавати документальні аргументи. Залежно від кількості дітей і виплачуваних на них аліментів визначається кількість судових процесів. Для отримання виконавчого листа на другого (третього) дитину потрібно:

  • мати виконавчий лист або судове рішення;
  • наказ з суду;
  • угода, укладена між батьками про виплати аліментів.

Хоч судовий наказ не зовсім вірний в даних ситуаціях, але його оформлення, проте, може зайняти максимум 5 днів. Що стосується добровільного угоди, то воно прирівняне за правовою силі до рішення суду. При судових розглядах воно критично сприймається, адже складалося на добровільних засадах, а при розгляді питання про зменшення аліментів репутація батька виглядає зганьбленої.

2. Як зменшити аліменти на першу дитину при виплатах у твердій сумі.

Ситуація регулюється ст. №83 СК Росії з урахуванням необхідності збереження дітям первинного рівня життя. З процесуальної точки зору, весь процес практично той самий. Дружина і мати другу дитину подає позов про стягнення аліментів, доводить погіршення матеріального становища боржника, зміна складу сім'ї і т.п. Далі здійснюється подача позову на матір першу дитину, щоб аліменти зменшити. Тут більш серйозне завдання, ніж при пайових виплати і результати можуть мати непередбачуваний характер. Важливими доказовими факторами є:

  • індивідуальні розрахунки сторін;
  • доказова база реальності проведених розрахунків.

У компетенції суду про встановлення правильності дослідження і оцінювання рівня достатку обох сторін з урахуванням присутніх потреб в аліменти, розмір яких зазначено в позовах. Зазвичай розгляду стосуються незначного рівня аліментів, який наближений до показників прожиткового мінімуму, а іноді і менше. Вагомими аргументами з боку боржника-платником аліментів можуть бути:

  • загальний розмір відрахувань на двох дітей більше половини доходів, що неприпустимо законодавством;
  • решта суми у платника на руках менше розміру прожиткового мінімуму;
  • порушення прав дітей в зв'язку з нерівномірним розподілом коштів.

Іноді навіть при всій законності і обґрунтованості доводів суд може їх проігнорувати або поставитися скептично. Більшою мірою увагу представників суду зосереджено на поданих документах з місць офіційного працевлаштування та даних про легалізованого доходу. На підставі чого знаходиться баланс для встановлення конкретних сум для виплат.

3. Як зменшити аліменти при наявності угоди.

Кардинальним відзнакою судового рішення від аліментного угоди є його добровільне початок, так як його протилежність носить примусовий характер. Відповідно до законодавчих норм зміну угоди між сторонами допускається за допомогою складання нового зразка або ж внесенням доповнень до старе.

Як свідчить життєва практика, дуже рідко мати дитини добровільно спрямовується до нотаріуса, для офіційного засвідчення факту зменшення аліментів при народженні другої дитини в іншій родині. Тому на такий випадок передбачено розгляд питання про розірвання угоди шляхом судового розгляду. Саме народження другої дитини і є вагомим фактом для внесення відповідних змін.

Інші методики зменшення розміру аліментів

Присутні й інші способи зменшення аліментних виплат при народженні другої дитини у другій родині.

  1. Відповідач має право довести, що виплачуються їм аліменти на першу дитину витрачаються не відповідно до їх прямим призначенням. Згідно цього в органи піклування та опіки подається спеціальну заяву, на підставі якого вони зобов'язані провести відповідну перевірку з метою з'ясування даного факту.
  2. Перерахування грошової маси відповідачем може проводитися на конкретний банківський рахунок, яким діти можуть скористатися при досягненні повноліття.
  3. Має місце документально підтверджений факт непрацездатності члена сім'ї.
  4. Отримання інвалідності відповідачем-платником аліментів.
  5. Виявлення та постановка діагнозу, пов'язаного з важким захворюванням і як факт відсутність можливості отримання офіційного доходу (документальне підтвердження).
  6. Перша дитина досягає свого повноліття.
  7. Відповідач має на своєму утриманні інших членів сім'ї (непрацездатні батьки тощо).
  8. Дитина отримує повне забезпечення за рахунок державних коштів.

Правила подачі позовних заяв

Заява такого роду має на увазі вказівку наступних даних:

  • дані особистого характеру позивача і відповідача;
  • стислий виклад суті питання;
  • контактні дані обох осіб (адреси, телефони, електронні адреси);
  • відомості, необхідні для розгляду конкретної ситуації.

Позов про зменшення розміру аліментів має право подати особа, яка перебуває у шлюбі або перебуває на момент подачі в офіційно розлучення.

Подача заяви здійснюється в судові органи, що знаходяться безпосередньо за місцем реєстрації особи, на яку покладено обов'язки з виплати аліментів. Якщо з якихось причин така можливість відсутня, то подача від імені позивача може проводитися в суд за місцем свого його проживання. Це можна робити як особисто, так і шляхом поштового відправлення (звичайного, а краще рекомендованого листа).

Існує спрощена форма, створена законодавством РФ для стягнення аліментних виплат за допомогою судового наказу. Зацікавлена ​​особа повинна подати заяву в місцеві судові органи з метою отримання такого наказу щодо особи, яка зобов'язана здійснювати такі виплати. Розгляд такого документа відбувається значно швидше і реагування на нього теж. При надходженні з боку відповідача будь-яких заперечень процес розгляду наказу суду буде скасований, а остаточний результат по справі буде вирішуватися в рамках позовного провадження.

Тимчасової порядок зменшення

Відповідно до ст.209 ЦПК РФ ч.3 зменшення розміру аліментів проводиться з моменту, коли судове рішення набуває законної сили. Іноді виникає плутанина, що цей процес починається з моменту подачі самого позову. Це невірно, таке формулювання стосується стягнення аліментів, а не зміни їх розмірів. По суті, мати першу дитину, може самостійно відтягнути термін зменшення аліментів шляхом відсутності факту подачі апеляційної скарги.

У цих випадках присутні деякі нюанси:

  1. Народження третьої дитини не може впливати на процес зменшення аліментних виплат на двох попередніх. Розрахунок носить елементарний характер - трьом дітям виділяється рівно половина від загального доходу і розподіляється по 1/6 на кожного;
  2. Народження четвертого і наступних дітей змінить розмір виплат. Аліменти можуть бути як зменшені, так і перерозподілені в порядку:
  • на 4 дітей (50% загального доходу) - по 12,5% кожної дитини;
  • на 5 дітей (50% доходу) - по 10%.

Так як саме половина заробітку вважається максимально крайнім розмірів, то всі утримання відштовхуються від цього показника.

Оплати податків при поданні позову

Практично будь-які судові розгляди пов'язані зі сплатою тих чи інших видів податку. В даній ситуації - це держмито . Однозначного показника немає, і її розмір залежить від різних чинників:

  • реальна вартість позову щодо зменшення аліментів ;
  • ціна позову, який несе майновий характер (який не підлягає оцінюванню);
  • конкретна вартість позову на підставі немайнового питання.

Питання регулюється статтею №333 (19) НК РФ, і розрахунки ведуться в індивідуальному порядку виходячи з ситуації, що склалася.

Приклади відмови в зменшенні розміру аліментів

Кожні ситуації мають свої за і проти. Навіть в цьому випадку існують варіанти, коли аліменти на першу дитину можуть бути не зменшені у зв'язку з народженням другої. Суд може не задовольнити позов у ​​випадках:

  • наявність у відповідача-платником аліментів джерела доходу, який в значній мірі перевищує розмір затвердженого прожиткового мінімуму;
  • протягом судового процесу надані докази, що підтверджують факт спільного проживання боржника з новою дружиною, їх офіційний шлюб і наявність спільного бюджету;
  • суд встановить наявність у відповідача офіційного доходу, який дозволить забезпечувати і першого, і другого дитини без необхідності перегляду аліментів в сторону зменшення.

Якщо існують такі факти, то офіційний одержувач аліментів має право подачі необхідних документів, до яких відносяться:

  • оригінал позовної заяви з доказовою базою;
  • копії свідоцтв про шлюб і розлучення, мають нотаріальне завірення;
  • завірені нотаріально копії дитячих свідоцтв про народження;
  • документи, що підтверджують факт зміни матеріального становища платником аліментів;
  • копії виконавчих листів про стягнення аліментних виплат на дітей;
  • копія самого судового наказу;
  • при наявності копію угоду добровільного характеру про виплати аліментів на неповнолітніх дітей ;
  • необхідні довідки з медичних закладів про стан здоров'я відповідача (при необхідності);
  • оригінали довідок про офіційні джерела доходу, завірені керівництвом підприємств / організацій;
  • виписки з будинкової книги та копії особових рахунків (все завірено нотаріально).

Варто звернути увагу, що мати дитини має законне право оскаржити заяву про зменшення аліментів на підставі вагомих причин і доказів. Залежно від обсягу доказової бази судові органи або винесуть нове рішення, або відмовлять на користь раніше винесеного.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

Багато жінок некомпетентні в цьому питанні і виявляють завзяте невдоволення, колишній чоловік не міняв роботи, розмір заробітної плати не знижений, чому ж аліменти менше?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online