Заборгованість по аліментах: коли настає і чим загрожує

  1. поняття аліментів
  2. Причини виникнення заборгованості по аліментах
  3. Умисні причини заборгованості
  4. Ненавмисні причини заборгованості
  5. Підстави для звільнення від аліментних платежів
  6. Дізнатися заборгованість при особистому зверненні в УФССП
  7. Дізнатися заборгованість через інтернет
  8. Порядок розрахунку заборгованості по аліментах
  9. Розрахунок за значенням прожиткового мінімуму
  10. Розрахунок на підставі доходів платника аліментів
  11. Розрахунок на підставі показника МРОТ
  12. Як розрахувати неустойку
  13. Звернення в ФССП для стягнення боргу по аліментах
  14. Подача в розшук за борги з аліментів
  15. Порядок Стягнення Боргу
  16. Відправка виконавчого документа за місцем роботи
  17. Стягнення з банківських рахунків аліментщика
  18. Накладення арешту на майно та його реалізація
  19. Заборона залишати країну
  20. Відповідальність за злісну несплату аліментів
  21. Кримінальна відповідальність за несплату аліментів
  22. Висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 11 хвилин

Згідно зі статистикою, майже третина платників мають заборгованість по аліментах. А це означає, що тисячі дітей не отримують необхідних коштів на своє виховання і утримання, що вкрай негативно відбивається на їх можливості отримати гідну освіту і стати повноцінними членами суспільства. Окрім моральної сторони питання, слід також пам'ятати, що невиконання аліментних зобов'язань може спричинити такі наслідки, як арешт майна і навіть кримінальне покарання.
Згідно зі статистикою, майже третина платників мають заборгованість по аліментах

поняття аліментів

Саме поняття «аліменти» має латинське походження і походить від слова «alimentum», яким в стародавньому Римі позначалося поняття «зміст». З тих пір значення цього терміна принципово не змінилося.

Аліменти - це грошові кошти, які підлягають сплаті в цілях матеріального утримання особи, яка має право на їх отримання.

Склад аліментних правовідносин досить різноманітний: як правило, переважну масу аліментних зобов'язань в країні складають обов'язки по утриманню дітей. Щоб детальніше розібратися, як отримати виплати на утримання, ознайомтеся докладніше з тим, як і в якому порядку в РФ стягуються аліменти .

Питання про стягнення аліментів регулюються Сімейним кодексом РФ. Постановою Уряду РФ від 18 липня 1996 № 841 «Про перелік видів заробітної плати іншого доходу, з яких виробляється утримання аліментів на неповнолітніх дітей» регламентовано, з яких саме доходів можуть стягуватися аліменти.

оскільки стягнення аліментів , Як правило, здійснюється через суд, то при зверненні до судових інстанцій слід керуватися нормами Цивільно-процесуального кодексу РФ, а на стадії виконання судових рішень - нормами Федерального закону вiд 02 жовтня 2007 р № 229 «Про виконавче провадження».

Крім того, щодо виконавчого провадження щодо стягнення аліментів слід брати до уваги і лист ФССП від 19 червня 2012 року № 01-16 «Методичні рекомендації щодо порядку виконання вимог виконавчих документів про стягнення аліментів».

Причини виникнення заборгованості по аліментах

В силу різних причин трапляється так, що одному з батьків доводиться звертатися до суду для того, щоб в судовому порядку стягувати аліменти на утримання дитини або іншого члена сім'ї. Але рішення суду ще не гарантує сумлінного виконання аліментник обов'язків по сплаті аліментів, і у цьому винна можуть бути як об'єктивні причини, так і навмисне небажання виконувати норми закону.

Це розмежування дуже важливо, оскільки при умисної несплати аліментів можливе залучення до кримінальної відповідальності та інші форми впливу, а ось при ненавмисному несплаті сам аліментник в деяких випадках може просити суд знизити аліментні тягар або взагалі зняти його з себе.

Умисні причини заборгованості

Ключовою відмінністю умисних причин несплати аліментів від ненавмисних є наявність провини, про що свідчить:

  • ненадходження грошових коштів від аліментщика;
  • небажання йти на контакт з одержувачем аліментів;
  • приховування свого місця проживання;
  • приховування отриманих доходів, розміру зарплати;
  • небажання звертатися в центр зайнятості для пошуку роботи;
  • небажання шукати роботу самостійно.

ненадходження грошових коштів від аліментщика;   небажання йти на контакт з одержувачем аліментів;   приховування свого місця проживання;   приховування отриманих доходів, розміру зарплати;   небажання звертатися в центр зайнятості для пошуку роботи;   небажання шукати роботу самостійно

Ненавмисні причини заборгованості

Іноді причиною несплати стають певні життєві обставини, які не залежать від волі платника (ненавмисні):

  • втрата роботи;
  • тяжке захворювання;
  • стихійні лиха;
  • дії третіх осіб (наприклад, недбалість банківських службовців тощо).

Підстави для звільнення від аліментних платежів

Переймаючись питанням, як не платити борг по аліментах, слід знати, що законодавство передбачає підстави для звільнення від даного тягаря.

Відповідно до статті 115 СК РФ, платник і одержувач аліментів можуть домовитися між собою про зменшення розміру аліментів. Однак аліменти на неповнолітніх дітей платити доведеться в будь-якому випадку.

Суд має право звільнити аліментщика від аліментного тягаря при наявності достатніх доказів неможливості сплати (при інвалідності, при матеріальні труднощі).

Про можливість звільнення від сплати аліментів свідчить і судова практика. Пермський крайовий суд у своїй довідці від 10 березня 2008 року «З питань застосування законодавства про аліментних зобов'язаннях» вказує, що такі поважні причини, як служба в армії або відбування покарання в місцях позбавлення волі є підставою для звільнення від аліментних зобов'язань.

При виникненні заборгованості у платника виникає цілий ряд питань, наприклад, де можна подивитися свій борг, за який період виникла заборгованість, в якому порядку і як її потрібно погашати, чи можливо виплатити борг протягом декількох місяців або потрібно внести відразу всю суму з черговим платежем .

Часом буває і так, що платник аліментів прострочив сплату не зі своєї вини і згоден виплачувати аліменти далі. Він бажає погасити заборгованість, що утворилася, але в силу різних причин не може зрозуміти, як дізнатися суму заборгованості по аліментах.

Дізнатися заборгованість при особистому зверненні в УФССП

Відповідно до норм ФЗ від 02.10.2007 № 229, питання про примусове виконання судових рішень по стягненню аліментів віднесені до компетенції служби судових приставів (ССП). Тому якщо потрібно з'ясувати розмір заборгованості, то перевірити борги з аліментів у судових приставів - перший логічне рішення.

Згідно із законом, як боржник, так і стягувач наділені правами отримувати інформацію по виконавчому провадженню, учасниками якого вони є. Фахівці ФССП повинні забезпечувати виконання судових рішень, в тому числі організовувати і проводити стягнення аліментів за рішенням суду. Тому перевірка ФССП на предмет того, як виконується рішення, завжди дасть відомості про розмір заборгованості, що утворилася.
Згідно із законом, як боржник, так і стягувач наділені правами отримувати інформацію по виконавчому провадженню, учасниками якого вони є

Дізнатися заборгованість через інтернет

Як можна перевірити безкоштовно, скільки аліментів накопичилося, куди звернутися, щоб отримати розрахунок розміру заборгованості, чи можна не йти до судових приставів, а дізнатися все самому по інтернету, - ці та інші питання часто виникають у платників аліментів.

З розвитком інформаційних технологій в життя кожної людини неминуче входять нові можливості. Все частіше багато питань можна вирішувати, не виходячи з дому, наприклад, здійснити пошук онлайн боржника через мережу інтернет.

Сфера виконавчого провадження не стоїть осторонь від тенденцій загального інформаційного розвитку. З метою підвищення рівня обслуговування учасників виконавчого провадження функціонують онлайн ресурси, що дозволяють отримати необхідну інформацію. Через всесвітню павутину сьогодні можна дізнатися про осіб, які не виконують свої аліментні зобов'язання, тобто, знайти через інтернет список боржників по аліментах.

Таким чином, якщо у вас є сумніви, не нарахували вам заборгованість по аліментах, ви завжди можете з'ясувати ці дані в ході особистого візиту до Служби судових приставів або, не виходячи з дому, скористатися для цього інформаційними онлайн ресурсами даної служби.

Щоб не створювати собі неприємностей з судовими приставами, краще дізнайтеся свою заборгованість, а якщо не хочете спілкуватися з приставом, зробіть це через інтернет.

В процесі стягнення аліментів кожен учасник виконавчого провадження зацікавлений в отриманні офіційної актуальною інформація по ньому. Сьогодні отримати необхідні відомості можна в онлайн режимі, для цього створена база даних боржників по Росії.

Для того щоб скористатися можливостями отримання інформації через всесвітню мережу, потрібно зовсім небагато: доступ в інтернет, мінімальні навички роботи з комп'ютером, а також дані боржника, за якими буде проводитися пошук.

Отримати інформацію по інтернету досить просто: потрібно зайти на сайт fssprus. ru - офіційний сайт ФССП - і ввести дані боржника.

Слід враховувати, що сайт функціонує таким чином, що пошук боржника проводиться у відповідному регіоні, де зареєстровано місце проживання боржника. Тому важливо правильно вибрати регіон для пошуку.

В результаті пошуку на сайті ви зможете отримати інформацію про місце проживання боржника, номер і дату відкриття виконавчого провадження, даних пристава, відповідального за належне виконання судового рішення, а також перевірити заборгованість по прізвища та імені неплатника.

Інформацію про всі виконавчі провадження розміщується також на порталі держпослуги. Оскільки виконання судових рішень віднесено до компетенції Міністерства юстиції, а реалізується через ФССП, то для пошуку необхідно увійти в відповідний розділ порталу.

Алгоритм пошуку на порталі буде наступним: «Електронний уряд» - «Органи влади» - «Міністерство юстиції» - «Федеральна служба судових приставів».

Таким чином, якщо у вас виникло питання, як дізнатися чи платить людина аліменти, то портал держпослуги допоможе вам знайти відповідь на нього.
Таким чином, якщо у вас виникло питання, як дізнатися чи платить людина аліменти, то портал держпослуги допоможе вам знайти відповідь на нього

Крім офіційних ресурсів (держпослуги або сайт ФССП) в даний час широке поширення набувають і створювані під ті чи інші потреби користувачів програми. Що стосується боргів по аліментах, то в соціальних мережах існують спеціальні програми, що дозволяють користувачам цих мереж дізнатися інформацію по виконавчих проваджень.

Наприклад, є додаток «Банк даних виконавчих проваджень». При цьому за рахунок постійних оновлень можна завжди бути в курсі, на якому етапі перебуває справа.

Порядок розрахунку заборгованості по аліментах

Відповідно до ст. 113 СК РФ, розмір належних до сплати аліментів визначається судовим приставом. Також при виникненні заборгованості судовим приставом розраховується борг по аліментах.

Ініціювати розрахунок може і сторона виконавчого провадження. Так, відповідно до ст. 50 ФЗ від 02.10.2007 № 229, з усіх питань примусового виконання рішення учасники виконавчого провадження мають право надавати свої доводи, подавати відповідні заяви і розрахунки.

І якщо далеко не кожен громадянин знає, як розрахувати по місяцях виникла заборгованість, то для судового пристава, що володіє досвідом в цій сфері, з'ясувати, скільки ж повинен заплатити аліментник, не складе особливих труднощів. Крім того, у ФССП існує своя методика розрахунку.

За загальним правилом, аліменти можуть стягуватися тільки за три останні роки, навіть якщо право на них виникло до цього терміну. Однак слід знати, що якщо причиною невиконання рішення про стягнення аліментів стали дії самого боржника, то в такому випадку правило про трирічний термін не застосовуватиметься, і аліменти стягнуть за весь термін.

Розглянемо приклад розрахунку заборгованості по аліментах в твердій сумі.

Громадянин А. зобов'язаний виплачувати аліменти на утримання свого неповнолітнього сина в розмірі 5000,00 руб. у місяць. У зв'язку з хворобою він не виходив на роботу кілька місяців, а тому не отримував доходів; аліменти платив, але не по 5000,00 руб., а коли скільки міг.

Спробуємо порахувати якщо боржник не працює (і тому не виконує свої зобов'язання) суму боргу громадянина А .:

Протягом 3-х місяців (листопад, грудень, січень) громадянин А. Замість 5000 руб. заплатив:

  • в листопаді 2017 року - 4000,00 грн .;
  • в грудні 2017 року - 2500,00 грн .;
  • в січні 2019 року - 3000,00 руб.

Таким чином, обов'язок громадянина А. у аліментних зобов'язань за 3 місяці буде визначатися як загальна сума недоплат за листопад, грудень, січень: 1000,00 руб. + 2500,00 руб. + 2000,00 руб. = 5500 руб.

Звичайно ж, випадок громадянина А. індивідуальний, тому думати, що існує якийсь універсальний зразок для розрахунку, не варто. Знову ж, розрахунок за вас може зробити служба судових приставів, що входить в їх обов'язки.

Розрахунок за значенням прожиткового мінімуму

Відповідно до п. 5.2. листи ФССП від 19 червня 2012 року № 01-16 «Методичні рекомендації щодо порядку виконання вимог виконавчих документів про стягнення аліментів», в разі, якщо аліменти присуджені до виплати у вигляді фіксованої суми, суми таких виплат в обов'язковому порядку повинні індексуватися (в залежності від змін показників прожиткового мінімуму в конкретному регіоні).

Простіше кажучи, якщо змінюється прожитковий мінімум, то аліменти доведеться платити (з урахуванням індексації ) Паралельно зі збільшенням прожиткового мінімуму. Питаннями визначення розміру такої індексації займається судовий пристав.
Простіше кажучи, якщо змінюється прожитковий мінімум, то аліменти доведеться платити (з урахуванням   індексації   ) Паралельно зі збільшенням прожиткового мінімуму

Розрахунок на підставі доходів платника аліментів

У разі, якщо аліменти стягуються в частках від доходів, при наявності заборгованості розрахунок належних до сплати платежів буде розраховуватися з фактично отриманих за відповідний період доходів. Порядок розрахунку заборгованості по аліментах Федеральною службою судових приставів передбачає, що аліменти стягуються не тільки із зарплати, але і з інших видів доходів.

Простіше кажучи, якщо не заплатив аліменти за січень 2019 року, то борг розраховується, виходячи з фактично отриманого заробітку за січень. Наприклад, якщо платіж становить ¼ від зарплати, при отриманих 10000,00 руб. зарплати борг буде 2500,00 руб. Якщо ж в лютому зарплата буде менше, ніж була в січні, наприклад, 8000,00 руб., То борг за лютий буде розраховуватися з тієї суми, яка фактично отримана в лютому: ¼ від 8000,00 руб. (Тобто 2000,00 руб.). Таким чином, за січень і лютий борг підсумовується і складе вже 4500,00 руб.

Розрахунок на підставі показника МРОТ

Відповідно до ФЗ від 19 червня 2000 № 82 «Про мінімальний розмір оплати праці», встановлюється мінімальний розмір, в якому повинен оплачуватися праця, або, як його ще називають, МРОТ. Наприклад, на 2019 рік стаття 1 цього закону встановлює МРОТ в розмірі 11 280 руб.

Цей показник повинен прийматися до уваги при розрахунку індексації аліментів, які встановлені в пропорційному розмірі до мінімального розміру оплати праці. Простіше кажучи, якщо аліменти встановлені, наприклад, в ¼ від МРОТ, то при підвищенні останнього перераховуються і аліменти, і це вже буде ¼ від 11 280 руб. (Для 2019 року).

Розмір стягнення в ¼ вказано лише як приклад, тому в кожному конкретному випадку розрахунок зобов'язань слід проводити індивідуально.

Як розрахувати неустойку

Відповідно до ст. 115 СК РФ, за кожен день прострочення зі сплати аліментних зобов'язань боржник крім погашення суми боргу зобов'язаний буде виплатити 0,5% за кожен день прострочення від суми заборгованості, що утворилася. Така неустойка покликана стимулювати боржників до найшвидшому погашенню боргів, адже в іншому випадку сума з кожним днем ​​зростатиме. Щоб розуміти принципи розрахунку штрафних санкцій, ознайомтеся, як виробляється розрахунок неустойки по аліментах .

Звернення в ФССП для стягнення боргу по аліментах

Якщо з якихось причин аліменти не надходять одержувачу, у нього виникає закономірне питання, що робити якщо є борг по аліментах, який не виплачується, і куди в цьому випадку звертатися.

Насамперед необхідно повідомити службу судових приставів про проблему. Справа в тому, що підстави для несвоєчасного погашення заборгованості можуть бути різними. Іноді для цього є об'єктивні причини (хвороба, звільнення, переїзд), тому кожен такий випадок вимагає індивідуального розгляду.
Насамперед необхідно повідомити службу судових приставів про проблему

Крім того, при виборі заходів впливу на неплатника має значення і розмір боргу, що утворився: одна справа, якщо сума невелика, зовсім інше - якщо велика заборгованість.

В рамках своїх повноважень судовий пристав може застосувати до боржника вельми неприємні для нього заходи впливу, наприклад, оголосити його в розшук або залучити до адміністративної або навіть кримінальної відповідальності.

Будучи учасником виконавчого провадження, з усіх виникаючих у зв'язку з цим статусом питань ви завжди можете звернутися в ФССП і дізнатися можливості впливу на боржника.

Подача в розшук за борги з аліментів

Як свідчить статистика, більшість аліментників усіма можливими способами намагаються піти від аліментні обов'язки: приховують доходи, місце роботи, а часто і самі намагаються сховатися. Така поведінка може спричинити розшук боржника.

Можливість судового пристава-виконавця почати розшук боржника-аліментщика прямо передбачена нормами ФЗ від 02.10.2007 № 229.

У разі виникнення труднощів у встановленні місця знаходження особи або його майна судовий пристав може оголосити таку особу (або майно, наприклад, автомобіль) в розшук.

Причиною для оголошення в розшук може послужити і великий розмір боргу, наприклад, понад 10000 руб. Робиться це за місцем проживання боржника або за місцем його останнього перебування. При цьому розшук може відбуватися як по всій країні, так і за кордоном, за відповідними міжнародними угодами. Дізнайтеся докладніше як відбувається розшук боржника по аліментах .

Порядок Стягнення Боргу

Питання про стягнення боргу за рішенням суду перебувають в компетенції Федеральної служби судових приставів (ФССП), яка при цьому керується нормами ФЗ від 02.10.2007 № 229.

Закон наділяє виконавців досить широким спектром повноважень, в тому числі можливістю накладати арешти на майно і рахунки неплатника, забороняти йому виїзд за кордон, застосовувати інші заходи.

Відправка виконавчого документа за місцем роботи

Оскільки стягнення аліментів проводиться з усіх видів доходу особи, то, як правило, в першу чергу з'ясовуються джерела доходу.

Якщо боржник перебуває в офіційних трудових відносинах, пристав встановлює, де саме працює громадянин, після чого надсилає виконавчий документ за місцем роботи аліментщика.

Як правило, питаннями утримання із зарплати займаються у відділах бухгалтерії, але тут все залежить від структури підприємства і наявності такого відділу. У будь-якому випадку відповідальним за виконання рішення є керівник підприємства.

Слід зазначити, що якщо боржник змінює місце роботи, він зобов'язаний повідомити судового виконавця про таких змінах.

Стягнення з банківських рахунків аліментщика

У порядку виконавчого провадження встановлюється також наявність відкритих на ім'я боржника банківських рахунків. Важливу роль тут може зіграти обізнаність стягувача про існування таких рахунків.
У порядку виконавчого провадження встановлюється також наявність відкритих на ім'я боржника банківських рахунків
Слід знати, що, незважаючи на банківську таємницю, на запити судових приставів про наявність рахунків в обов'язковому порядку повинні бути надані відповідні відповіді: є рахунок у неплатника чи ні, якщо є, то дані про нього.

У разі ігнорування надійшли в банк виконавчих документів посадові особи банків або кредитних організацій можуть залучатися до адміністративної відповідальності.

Накладення арешту на майно та його реалізація

Судовий пристав має право оголошувати майно боржника в розшук і накладати на нього арешт.

Арешт в даному випадку передбачає собою заборону на продаж або відчуження такого майна. Як правило, арешт накладається на дійсно цінну власність, як то об'єкти нерухомого майна, автомобілі.

При застосуванні такого заходу, як арешт майна, боржник вже не зможе продати його, подарувати своїм родичам або третім особам, і таким чином спробувати ухилитися від задоволення вимог по його аліментних боргами за рахунок цього майна.

Заборона залишати країну

У порядку виконавчого провадження судовий пристав може обмежити право боржника на його переміщення за межі країни. Такі заходи застосовуються в разі, якщо є обґрунтовані причини припускати можливість ухилення від виплати аліментів шляхом виїзду за кордон.

Найчастіше для боржника такі заходи є неприємним сюрпризом: про заборону на виїзд з країни йому може стати відомо тільки в процесі проходження митного та прикордонного контролю (наприклад, при посадці в літак).

Крім того, такі обмежувальні заходи застосовуються до громадян іноземних держав, які можуть постаратися позбутися від аліментного тягаря, повернувшись на батьківщину.

Відповідальність за злісну несплату аліментів

Покладаючи на громадян обов'язки по виконанню рішень органів судової влади, держава може застосовувати санкції щодо тих з них, хто свідомо ігнорує виконання судових рішень.

За несплату аліментів може застосовуватися цивільно-правова і адміністративна відповідальність, а в деяких випадках і позбавлення волі. Щоб дізнатися про відповідальність за прострочення аліментних платежів докладніше, ознайомтеся з тим, які наслідки може спричинити злісне ухилення від сплати аліментів .

Кримінальна відповідальність за несплату аліментів

Согласно ст. 157 Кримінального кодексу РФ, несплата аліментів може спричинити за собою притягнення до кримінальної відповідальності. КК РФ передбачає, що за невиконання аліментних зобов'язань винна особа може залучатися до покарання у вигляді позбавлення волі на строк до одного року. Щоб розуміти, чим може загрожувати ігнорування судових рішень по аліментах, ознайомтеся, в яких випадках може наступати кримінальна відповідальність за несплату аліментів .

Висновки

Всі громадяни зобов'язані виконувати рішення суду щодо сплати аліментів. При цьому закон не передбачає будь-яких поблажок в силу віку або наявності спеціального статусу для платника. У той же час чинне законодавство передбачає можливість звернутися до суду і зменшити підлягають оплаті суми. Якщо рішення суду не виконується, держава має достатньо коштів і способів для примусового стягнення аліментів та залучення боржників до відповідальності, аж до кримінального покарання. У зв'язку з цим, слід уважно ставитися до аліментних зобов'язань і не доводити ситуацію до негативних наслідків.

Як стягнути заборгованість по аліментах з спадкоємців боржника: Відео

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online