Відповідальність за несплату аліментів: коли настає і в цьому полягає

  1. Адміністративна відповідальність за несплату аліментів
  2. Кримінальна відповідальність
  3. Інші види відповідальності
  4. Як залучити неплатника до відповідальності: порядок дій

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У деяких випадках розбіжності і небажання одного з батьків сплачувати аліменти заходять так далеко, що у постраждалої сторони з'являється бажання привернути неплатника до будь-якої можливої ​​відповідальності. Це законне право колишнього чоловіка, який не отримує належного за законом забезпечення потреб дітей. Але далеко не всі одержувачі аліментів точно знають, яка відповідальність за несплату аліментів може бути накладена на боржника, злісно ухиляється від своїх обов'язків, і наскільки ймовірно і ефективно залучення його до відповідальності.

Адміністративна відповідальність за несплату аліментів

Адміністративна відповідальність за несплату аліментів

Стягненням заборгованість по аліментах займається служба судових приставів. Приставом, який веде справу про стягнення аліментів злісного неплатника, може бути накладена адміністративна відповідальність за несплату аліментів і зроблені деякі інші заходи:

  • арешт на будь-які банківські рахунки та інше майно боржника;
  • тимчасову заборону на виїзд з РФ. При наявності заборгованості по аліментах служба судових приставів може передати матеріали по неплатнику в міграційну службу і та не дозволить перетин боржником держкордону;
  • перешкоджання виконанню рішення суду тягне за собою відповідальність за ст. 17.14 КоАП РФ. Покарання за цією статтею - штраф в сумі від 1 до 2 тис. Рублів. Правопорушення має місце тоді, коли боржник ухиляється від сплати боргу, часто міняючи місце проживання, надаючи приставу неправдиві відомості та підроблені документи. Боржник може чинити опір виконанню рішення суду на будь-якому етапі виробництва: від з'ясування його місця проживання і роботи до накладення арешту на майно.

Але процедура може бути довгою. До того, як накладати на боржника будь-які санкції, судовий пристав, який веде справу, з'ясовує причини утворення заборгованості. Якщо причина - втрата роботи або іншу подію, яка викликала різке скорочення доходу платника, то швидше за все ніякого покарання він не понесе. Більш того, якщо обставини, що скорочують звичайний дохід, носять довгостроковий характер, платник має право звернутися до суду для скорочення суми аліментів .

Якщо причини, за якими боржник ігнорує свій обов'язок сплачувати аліменти, не визнаються поважними, пристав виносить попередження, запрошує неплатника для розмови, а потім переходить до дій по залученню боржника як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності.

Кримінальна відповідальність

Ст. 157 КК РФ дає можливість залучити одного з батьків за злісне ухилення від сплати призначених судом аліментів на неповнолітніх і непрацездатних, хоча і повнолітніх дітей. Максимальне покарання в обох випадках - рік позбавлення волі. Також суд вправі призначити виправні або примусові роботи на строк до року або помістити обвинуваченого під арешт на три місяці.

Щодо подання позовної заяви на стягнення аліментів після розлучення читайте в іншій статті .

Це найнеприємніше з можливих наслідків ухилення від аліментів, кримінальна відповідальність за несплату аліментів повинна бути серйозним стимулом виконувати рішення суду. Зібрати всі необхідні докази по ст. 157 КК РФ дуже складно, а мотивації займатися цим у правоохоронних органів практично немає. До того ж служби судових приставів рідко своєчасно формують матеріали на злісних неплатників і подають в поліцію рапорти про виявлення ознак злочину, тому далеко не всі злісні неплатники притягуються до кримінальної відповідальності.

Але іноді справи по ст. 157 КК РФ все ж доходять до суду. Для цього слідству необхідно довести ряд фактів:

  • платник ухилявся від сплати. Якщо рішення суду не могло бути виконано через важке матеріальне становище, ухилення суд швидше за все не побачить;
  • ухилення повинно мати злісний характер. Це в ще більшому ступені оціночний ознака. На практиці злісним визнають ухилення протягом терміну від 4 до 6 місяців при декількох винесених судовим приставом попередження. Крім тривалості злостивість виражається в здійсненні дій, спрямованих на уникнення виплати аліментів: надання неправдивих відомостей, зміна місця проживання, приховування доходів та інші обманні дії.

Ст. 157 КК РФ написана не кращим чином, але не є недоказумой, при дійсно активній і злісному ухиленні залучити неплатника до відповідальності цілком реально. Залучення до відповідальності за несплату аліментів за ст. 157 КК РФ з кожним роком стає все більш частим явищем, але на даний момент випадки, коли слідчі органи доводять справу до суду, а прокуратура домагається винесення вироку, поодинокі. Тому неплатники не надто бояться настання несприятливих наслідків своєї поведінки.

Щоб справа по ст. 157 КК РФ мало судову перспективу, необхідна наявність хоча б декількох очевидних доказів злісного ухилення - свідоцтв про підробку документів і обмані приставів, наприклад, підписи на повідомленні, врученому судовим приставом.

Звичайна процедура застосування КК для покарання неплатника: пристав виносить попередження про можливість застосування кримінальної відповідальності, потім матеріали передаються в поліцію, яка формує справу і направляє його до суду. Але справа може ініціювати, подавши заяву в поліцію, і постраждала сторона.

Увага! Найчастіше в якості покарання за ст. 157 КК РФ призначаються виправні або громадські роботи, але якщо боржник продовжує ухилятися від сплати аліментів, пристав може ініціювати в суді заміну покарання на позбавлення волі.

Інші види відповідальності

При несплаті аліментів в першу чергу слід звернутися до суду, він може стягнути неустойку в розмірі 0,5% за кожен день прострочення. Також в судовому порядку стягуються всі збитки, що не покриваються неустойкою. Мінус цього способу натиснути на боржника - якщо він не платить аліменти, навряд чи буде платити неустойку. Але в цьому порядку можна спробувати компенсувати частину великих витрат на дитину, наприклад, через несплату аліментів довелося брати кредит на оплату лікування або навчання.

Також в суді вирішується питання позбавлення неплатника батьківських прав, що тягне для недбайливого батька втрату можливості брати участь в житті дитини, приймати важливі рішення і претендувати на отримання аліментів у старості. Крім того, батько, який зберігає свої права, може без повідомлення колишнього чоловіка і отримання дозволу:

  • змінювати ім'я та прізвище дитини;
  • виїжджати з ним за кордон;
  • заборонити біологічному батькові (або матері) зустрічатися з дитиною;
  • дозволити вітчиму або мачусі усиновити дитину без згоди другого з батьків.

Для того щоб втратити право вважатися батьком своєї дитини, необхідно не тільки не платити аліменти , Але і не приймати ніякої участі в його житті. Процедура особливої ​​складності не представляє. Необхідно подати в суд позовну заяву, обгрунтувавши вимогу позбавити другого з батьків батьківських прав на підставі несплати аліментів. До позовної заяви додаються документи:

  • свідоцтва про укладення та розірвання шлюбу;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідка про наявність та розмір заборгованості від судового пристава;
  • довідка зі школи чи іншого навчального закладу про те, що другий з батьків дитини не відвідує і участі в його житті не приймає;
  • той же факт повинні підтвердити в своїх свідченнях свідки.

Буде призначено засідання, на якому суд спробує з'ясувати думку другого з батьків та причини нехтування дитиною. Якщо відповідач не з'явиться на засідання, воно може бути кілька раз перенесено, після чого буде винесено рішення в його відсутність (або на першому ж засіданні, якщо відповідач оголошений в розшук).

Також можна звернутися до суду після залучення колишнього чоловіка до кримінальної відповідальності за ст. 157 КК РФ. Вирок суду буде найвагомішим доказом того, що другий з батьків не бере ніякої участі в житті дитини.

Але варто зазначити, що особливої ​​ефективності в позбавленні батьківських прав з метою отримання заборгованості по аліментах немає. Рідкісного батька, активно ухиляється від участі в житті дитини, лякає перспектива його втратити.

Як залучити неплатника до відповідальності: порядок дій

Домогтися від неплатника виконання рішення суду може бути вкрай складно. Кримінальна відповідальність за несплату аліментів - як і раніше рідкість, злочин за ст. 157 КК РФ органи дізнання розслідують не надто охоче. Відповідальність за несплату аліментів в Росії у формі позбавлення батьківських прав також рідко змушує боржника проявити матеріальне участь в житті дітей.

Найдієвіший спосіб натиснути на боржника - змусити судових приставів виконувати свої обов'язки з розшуку майна і утриманню аліментів. Це може також бути не найпростішим завданням, але при належному завзятості у матерів виходить поставити справу на особливий контроль і домогтися, щоб судовий пристав, який веде справу, дійсно їм займався. Хоча варто сказати, що навіть сумлінні пристави не всесильні, якщо боржник принципово не хоче платити аліменти, в російській дійсності змусити його вкрай складно.

Про видах заповітів читайте тут .

Але безвихідних ситуацій практично немає, порядок дій постраждалої сторони, яка бажає привернути неплатника до відповідальності, наступний:

  • поговорити з приставом, які займаються справою. Більшість заходів з примусу платника аліментів погасити борг виходить від служби судових приставів. Не приймайте відмовки про те, що необхідно взяти десятий пояснення з неплатника (особливо якщо він ховається) або запитати будь-які додаткові документи, а інакше справа не порушать. При бездіяльності приставів можна поскаржитися безпосередньому начальнику не виконувати свої обов'язки пристава - старшому приставу, потім - Головному приставу РФ;
  • напишіть заяву в поліцію, описавши в ньому всі обставини справи і приклавши всі можливі докази. Заява повинні зареєструвати, а про рух по справі вас повідомлять. Чекати швидких дій від поліції не варто, якщо у справі винесена «відписка» і їм ніхто не займається, можна спробувати поскаржитися начальнику ОВС, в яке ви звернулися зі своєю проблемою;
  • зверніться до суду з позовною заявою про стягнення неустойки і не покриваються за її рахунок витрат. Позовна заява слід ретельно підготувати, особливо в частині докази заподіяних несплатою аліментів збитків. Це дозволить у разі виявлення майна та відкриття доходів боржника досить швидко стягнути всю суму боргу.

Ухилення від сплати аліментів в першу чергу шкодить дитині, який позбавляється належного матеріального забезпечення. Тому не варто залишати спроби стягнути заборгованість і однозначно потрібно ініціювати розгляд з метою залучення боржника до відповідальності. Для багатьох неплатників буде неприємним сюрпризом перспектива понести покарання, тому є шанс домогтися не тільки справедливості, але і відновлення або навіть початку виплат.

Залишилися питання? Телефонуйте і отримаєте відповіді БЕЗКОШТОВНО!

Залишилися питання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online