Угода про сплату аліментів: зразок, правила складання

  1. Що таке аліментні угоду?
  2. Коли оформляти угоду про виплату аліментів?
  3. У чому переваги угоди про сплату аліментів?
  4. Основні правила оформлення угоди про сплату аліментів
  5. Як скласти мирову угоду?
  6. Форма і порядок виплат за договором
  7. Зміни в договорі про сплату аліментів
  8. Як розірвати договір?
  9. Індексація аліментних виплат

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згодом багато чого змінюється, і відносини в родині не виняток Згодом багато чого змінюється, і відносини в родині не виняток. Приємне тепле почуття любові переходить в звичайне і починає викликати лише втому і огиду. У таких ситуаціях подружжя приймають рішення розлучитися.

Шлюборозлучний процес може пройти досить швидко, якщо у партнерів не було спільних дітей і майна. Однак таке трапляється рідко, у більшості пар є неповнолітні діти, а значить, розлучення буде в будь-якому випадку відбуватися тільки через суд. Проте, можна значно прискорити і спростити процес розірвання шлюбу, якщо заздалегідь грамотно скласти угоду про сплату аліментів.

Що таке аліментні угоду?

Мирова угода про сплату аліментів - це добровільно укладена домовленість між батьком-одержувачем і платником аліментів, яка регулює розмір, спосіб і порядок сплати аліментів.

Найчастіше аліментні спори виникають між батьками неповнолітньої дитини, проте, аліментні платежі можливо сплачувати і на свого чоловіка / колишнього чоловіка або непрацездатним батькам. А значить, угоди про аліменти полягають не тільки між батьками дитини, а й іншими сторонами аліментних правовідносин.

Також варто зауважити, що угода про сплату аліментів є добровільним рішенням по Сімейного Кодексу, тобто висновок такої домовленості можливо і людині, яка по Російському законодавству зовсім не зобов'язаний виплачувати аліменти. Наприклад, є можливість укласти аліментні угоду між батьками дитини, яка досягла 18 років, щоб виплачувати аліменти на отримання нею освіти.

Коли оформляти угоду про виплату аліментів?

Варто зауважити, що укласти мирову угоду про сплату аліментів можна навіть без офіційно оформленого розлучення батьків дитини. Також в ньому варто прописати порядок виконання батьком, чи не проживають з їхніми нащадками, батьківських обов'язків.

Зазвичай угоду про сплату аліментів полягає батьками, якщо вони залишилися в добрих стосунках після розірвання шлюбу, так як домовленість дозволить зберегти безліч сил і часу, не витрачаючи їх на судові процеси.

Також рекомендується оформляти світове аліментні угоду в тих випадках, коли один з подружжя (особливо це стосується платника аліментів) планує на довгий час виїхати за кордон.

У чому переваги угоди про сплату аліментів?

У чому переваги угоди про сплату аліментів

  • Добровільне угоду про сплату аліментів дозволяє захистити права дитини або ж іншої особи, на чиє ім'я виплачуються кошти, так як домовленість має юридичну силу виконавчого листа, так само як і рішення, винесене судовим постановою. Іншими словами, в разі якщо платник перестав виконувати аліментні зобов'язання, то одержувач має право звернутися відразу в службу судових приставів-виконавців, не вдаючись до допомоги судових органів.
  • Мирова угода дозволяє отримувати значно більшу суму аліментних виплат, визначених законом РФ. Однак варто враховувати, що розмір аліментних виплат повинен бути обгрунтований і відповідати реальному рівню доходу батьків, що виплачує їх, тому що в противному випадку, воно може бути оскаржене в судовому порядку.
  • У добровільно укладену угоду про сплату аліментів є можливість прописати порядок, а також форму і розмір штрафних санкцій на випадок прострочення або несплати аліментних виплат. Навіть якщо в аліментних угоді не буде прописаний розмір неустойки за несплату, то по 115 статті СК РФ штраф складе 0,1% від загальної суми боргу по аліментах за кожен прострочений день виплат.
  • Законодавство РФ дозволяє передбачити індексацію виплат на дитину, щоб захистити їх в разі інфляції.

Основні правила оформлення угоди про сплату аліментів

Існують основні вимоги, що пред'являються до домовленості про сплату аліментів: Існують основні вимоги, що пред'являються до домовленості про сплату аліментів:

  • Не допускається порушення інтересів, прав дитини та погіршення його становища.
  • Є обов'язковою письмова форма укладення домовленості.
  • Обов'язково нотаріальне посвідчення угоди про сплату аліментів. Таким чином, у нотаріуса воно перевіряється на загальний вміст і відповідність нормам Російського законодавства, а також кожна зі сторін може отримати детальне роз'яснення значення всіх прописаних в ньому пунктів.
  • Добровільну домовленість неможливо завірити в нотаріуса, якщо беруть участь особи не прийшли до спільного рішення по кожному з прописаних пунктів. Всі суперечки, в яких батьки дитини не зможуть дійти згоди, вирішуються через судові інстанції.
  • При укладанні домовленості можна відійти від положень, прописаних в Сімейному кодексі, і визначити батьківські зобов'язання на власний розсуд. Єдина умова, це дотримання першого пункту вимог.

Тільки при дотриманні всіх перерахованих вимог договір буде вважатися дійсним, в іншому випадку він не буде визнаний судовим рішенням таким.

Як скласти мирову угоду?

Зразок угоди про сплату аліментів ви можете завантажити після цього абзацу Зразок угоди про сплату аліментів ви можете завантажити після цього абзацу. Однак необхідно розуміти, що це просто приклад, і в конкретних ситуаціях домовленість може видозмінюватися. У нотаріуса ви зможете отримати консультацію при складанні угоди і його посвідчення.

Зразок угоди про сплату аліментів на дружину

Зразок угоди про сплату аліментів на утримання дитини (дітей)

Зразок угоди про сплату аліментів на дитину

Щоб отримати посвідчення договору у нотаріуса, а значить, воно набуло юридичну силу, обов'язково повинні бути вказані такі пункти:

  1. ПІБ платника і одержувача;
  2. Предмет і підстави для укладення договору (тут це дії батька-платника аліментів);
  3. Форма, порядок і термін сплати;
  4. Обов'язки і права кожної сторони;
  5. Індексація сплати коштів;
  6. Термін дії договору;
  7. Дата укладення, а також підписи сторін.

Форма і порядок виплат за договором

Розмір грошових виплат в домовленості може визначатися самими батьками, але він не може бути менше суми, призначеної судовою інстанцією. Тобто на утримання однієї дитини обов'язково має виділятися не менше ¼ від зарплати платника, на двох - 1/3, на трьох і більше - ½ від прибутку.

У документі може бути обумовлена ​​також можливість виплат у валюті або натурою.

Крім розміру в документі можна вказати спосіб, яким будуть виплачуватися кошти.

Можливі наступні варіанти:

  • У процентному співвідношенні від всіх видів доходу платника-батька;
  • У твердій, тобто фіксованою, сумі грошей;
  • Передача майна в якості сплати у власність дитині.

До того ж не виключена можливість застосування комбінованого методу.

Порядок сплати можна встановити регулярним (наприклад, щомісячним або щорічним) або одноразовим і навіть змішаним.

Зміни в договорі про сплату аліментів

У випадках якщо зміни вносяться за взаємною згодою батьків, то воно може бути здійснено в будь-який зручний час У випадках якщо зміни вносяться за взаємною згодою батьків, то воно може бути здійснено в будь-який зручний час. Причому для внесення змін дотримуються всі ті ж вимоги, що пред'являються і при складанні згоди щодо сплати аліментів. Тобто обов'язкова письмова форма і посвідчення у нотаріуса.

Якщо ж зміни вносяться за бажанням тільки однієї сторони, то процес здійснюється виключно в судовому порядку.

Варто врахувати, що суд бере до уваги при розгляді внесення змін до договору, як поліпшення фінансового стану платника, так і погіршення, а значить, судовий орган може збільшити розмір сплати або зменшити його.

Як розірвати договір?

Розірвання угоди про сплату аліментів здійснюється за тим же принципом, що і внесення змін. Якщо обидві особи бажають розірвати добровільну домовленість, то відбувається розірвання без ускладнень і посвідчується нотаріально. Якщо розірвання відбувається за бажанням тільки однієї сторони, то процес здійснюється через судові інстанції.

Індексація аліментних виплат

Даний пункт вимагає уваги тих, хто прописав в домовленості сплату коштів у фіксованій грошовій сумі. Індексацією називається можливість зміни суми виплат у зв'язку з різкою зміною, зокрема зростанням цін на продукти або ж зміною мінімально допустимого розміру оплати праці в державі.

Зазвичай індексацію прописують відразу в укладається договорі про аліментних виплат. Але якщо вона не передбачена даним документом, то проводиться індексація за загальноприйнятими правилами, тобто паралельно зі збільшенням МРОТ.

Що таке аліментні угоду?
Коли оформляти угоду про виплату аліментів?
У чому переваги угоди про сплату аліментів?
Що таке аліментні угоду?
Коли оформляти угоду про виплату аліментів?
У чому переваги угоди про сплату аліментів?
Як скласти мирову угоду?
Як розірвати договір?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online