Угода про сплату аліментів: зразок, порядок оформлення

  1. Поняття аліментного угоди
  2. Порядок укладення аліментного угоди
  3. Зміна аліментного угоди
  4. Розірвання аліментного угоди
  5. Розмір і способи сплати аліментів при аліментних угоді
  6. Індексація розміру аліментних платежів
  7. Зразок угоди про сплату аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При словосполученні «стягнення аліментів» багато хто уявляє собі складні судові тяжби з приводу визначення розміру та способу сплати цих платежів При словосполученні «стягнення аліментів» багато хто уявляє собі складні судові тяжби з приводу визначення розміру та способу сплати цих платежів.

Однак в російському праві існує більш просте рішення цієї проблеми - батькам досить просто укласти угоду про сплату аліментних платежів. Правда, це можливо тільки в тому випадку, якщо обидва батьки підтримують нормальні відносини і особа, яка зобов'язана сплачувати аліменти (найчастіше - батько), згідно це робити. Так що ж таке аліментні угоду?

Поняття аліментного угоди

Аліментні угоду - це добровільний договір, укладений між особою сплачують аліменти і особою їх отримують, який регулює розміри, порядок і спосіб сплати аліментів.

Найчастіше аліментні спори виникають між батьками неповнолітніх дітей, однак аліменти можуть сплачуються і одному з подружжя, повнолітніми дітьми своїм старим батькам і т.д. Тому, аліментні угоду може бути укладено не тільки між батьками, але і між усіма суб'єктами аліментних правовідносинах.

Цікаво те, що аліментні угоду, за Сімейним кодексом - це добровільна домовленість, тобто укласти таку угоду і виплачувати по ньому аліменти може і людина, яка за Законом зовсім не зобов'язаний це робити. А, крім іншого, можна укласти угоду щодо повнолітньої дитини, наприклад, виплачувати йому аліменти на освіту.

Порядок укладення аліментного угоди

Згідно ст. 110 Сімейного кодексу, до висновку аліментного угоди застосовуються норми Цивільного кодексу РФ, які регулюють цивільно-правові угоди.

Відповідно, щоб укласти угоду необхідно викласти його в письмовій формі і підписати обома сторонами.

Аліментні угоду обов'язково повинна бути завірена у нотаріуса, він ставить на ньому позначку, тим самим засвідчуючи справжність угоди.

Завірене у нотаріуса, така угода має юридичну силу виконавчих листів, які видаються за рішенням суду. Тому, в разі ухилення від сплати аліментів недобросовісним платником, одержувач може заявити про це відповідному судовому виконавцю, і угода буде виконано в примусовому порядку.

Зміна аліментного угоди

Якщо угода змінюється за взаємною згодою, тобто, обидві сторони вважають за необхідне внести зміни, то угода може змінюватися в будь-який час. Зміна угоди обов'язково повинно бути в тій же формі, що й саме аліментні угоду. Це означає, що дотримується письмова форма обов'язково завірена нотаріально.

Зміна угоди про сплату аліментів, в тому випадку, якщо одна людина захоче його змінити, а інший не згоден зі змінами, відбувається в судовому порядку.

Суд вирішує питання про зміни в угоді у разі істотної зміни матеріального, а також і сімейного стану сторін. Ще суд за власним внутрішнім переконанням може розглянути й інші інтереси сторін, що заслуговують на увагу. Що стосується зміни матеріального становища, то тут розглядається не тільки його погіршення, а й поліпшення, відповідно суд може, як зменшити розміри аліментів, так і збільшити.

Розірвання аліментного угоди

Розірвання аліментного угоди відбувається за тією ж схемою, як і його зміна. Тобто, якщо особи розривають його за обопільною згодою, то робиться угоду про розірвання, яке також засвідчується нотаріально.

У разі одностороннього бажання розірвати аліментні угоду, воно відбувається через суд.

Розмір і способи сплати аліментів при аліментних угоді

Угода про сплату - це добровільна домовленість, тому сторони самі визначають розмір аліментів. Однак, згідно із законом, не можна встановити розміри аліментів меншому за мінімальний.

Мінімальний розмір аліментів закріплений в Сімейному кодексі, і відповідно до нього, при сплаті аліментів на одну дитину буде одна четверта заробітної плати або іншого доходи батька, при наявність двох дітей - одна третина, а коли дітей троє і більше сплачується половина заробітної плати.

У разі, якщо людина не працює, то тут наше законодавство не передбачає ніякого фіксованого мінімального розміру. Зазвичай, в аліментних угоді особи самі домовляються про розмір, а в разі ухилення від сплати аліментів , Судом встановлюється той розмір, який здатний максимально зберегти дитині звичний рівень життя.

Ще по законодавству, особа, яка зобов'язана сплачувати аліментні платежі, має повідомляти про всі свої додаткові джерела доходу, розмір аліментів буде визначено відповідно до сум доходів цього батька. У разі ж ненадання цих відомостей, на обличчя накладається штраф у розмірах до сотні одиниць мінімальних розмірів оплати праці.

Способи сплати аліментів за такою угодою теж може бути обраний будь-який. Це можуть бути частки до заробітної плати та (або) іншим доходам, також сторони можуть вибрати спосіб сплати твердій грошовій сумою , Це означає фіксований розмір.

Сторонами може бути визначений порядок сплати як регулярний, як правило щомісячний (але може бути обраний будь-який інший), так і одноразовий. Сторони можуть вибрати змішаний порядок.

Крім сплати аліментів в грошовому еквіваленті, може бути передбачений і будь-який інший варіант, наприклад надання майна або сплата аліментів продуктами. Це сторони визначають самі, в залежності від ситуації.

Індексація розміру аліментних платежів

Індексація аліментів - це зміна розмірів аліментів відповідно до зростання рівня цін в країні, і зміна мінімальних розмірів оплати праці.

Питання індексації встає, коли способи сплати аліментів передбачені в твердій грошовій сумі. Індексація може бути передбачена в самому аліментних угоді. Якщо ж вона не передбачена, то індексація проводиться за загальним правилом паралельно зі збільшенням встановлених мінімальних розмірів оплати праці.

Зразок угоди про сплату аліментів

УГОДА

про сплату аліментів та порядок здійснення батьківських прав

Місто Москва, _____ року

Гр. РФ ____, ____ року народження, місце народження г .____, паспорт ____ виданий ____ г. _____ Москви, код підрозділу ____, зареєстрований за адресою ______, іменований далі Чоловік (Платник аліментів), з одного боку,

і гр.РФ ____, ___ року народження, місце народження г .____, паспорт ____ виданий ____ г. _____ Москви, код підрозділу ____, зареєстрований за адресою ______, іменований далі Чоловік, яка є законного представника неповнолітнього ______, іменована далі Дружина (Одержувач аліментів) з іншого боку,

__________________________________________________, які перебувають у шлюбі, зареєстрованому Палацом одруження № _______ Москви "__" ____ року, актовий запис Nо. _____, свідоцтво про шлюб Nо. ______, серія ______,

відповідно до статей 39, 80, 99 - 101 Сімейного кодексу РФ уклали цю угоду про наступне:


1. ПРЕДМЕТ УГОДИ

1.1. Чоловік (Платник аліментів) надає Дружині (Одержувачу аліментів) утримання (аліменти) для дитини до досягнення нею 18 років, а також здійснює інші виплати, встановлені цією угодою, в терміни, розмір, форму та порядок, визначаються цією угодою.

В цій угоді розмір аліментів та інших платежів встановлюється в умовних одиницях. При цьому одна умовна одиниця визнається рівною рублевому еквіваленті одного англійського фунта стерлінга за офіційним курсом Центрального банку Російської Федерації на день здійснення відповідної виплати.

1.2. Чоловік зобов'язується здійснювати щомісячні аліментні платежі в розмірі та в строки, передбачені цією угодою.

1.3. Розмір щомісячних платежів повинен становити суму _____ (______) умовних одиниць, але не менше ________ рублів.

1.4. Розмір аліментів збільшується в наступному порядку та розмірі:

- в разі утримання дитини в платному дитячому дошкільному закладі пропорційно вартості оплати змісту;

- в разі навчання дитини в платному навчальному закладі пропорційно вартості оплати навчання, в тому числі і після досягнення дитиною повноліття;

- додаткових витрат, пов'язаних з необхідністю оплати медичного обстеження або лікування дитини, пропорційно величині зазначених витрат.

2.Форму І ТЕРМІНИ аліментних платежів

2.1. Щомісячні платежі здійснюються не пізніше першого числа відповідного місяця шляхом перерахування на банківський рахунок Подружжя або шляхом виплати готівкою.

2.2. Документами, що підтверджують виконання Чоловіком своїх зобов'язань, є:

- розписка отримувача аліментів - при розрахунках готівкою;

- банківські та бухгалтерські документи - при розрахунках шляхом переказу грошових коштів на банківський рахунок;

- документи, що підтверджують внесення відповідних грошових коштів в депозит нотаріуса.

2.3. На додаток до умов, що містяться в п.п. 2.1 і 2.2 цієї угоди, при необхідності додаткових витрат, пов'язаних з необхідністю оплати медичного обстеження або лікування дитини, Чоловік бере участь в таких витратах в рівних частках з Дружиною.

3. Права та обов'язки сторін

3.1. Чоловік зобов'язується виплачувати Дружині аліменти своєчасно і в передбачених угодою розмірах, а також своєчасно сповіщати Дружину про зміну місця свого проживання.

3.2. Дружина зобов'язується своєчасно повідомляти Дружину про зміни місця свого проживання, зміни реквізитів банківського рахунку і будь-яких інших обставин, що мають істотне значення для своєчасного виконання Чоловіком своїх зобов'язань по сплаті аліментів.

3.3. У разі якщо Одержувач аліментів своєчасно не повідомить Платника аліментів про зміну реквізитів банківського рахунку, зміну місця свого проживання або про інші суттєві обставини, Чоловік матиме право за своїм вибором:

- відкрити банківський рахунок на ім'я Подружжя та здійснювати щомісячні платежі на цей банківський рахунок з одночасним направленням повідомлення про відкриття банківського рахунку за останнім відомим місцем проживання Подружжя;

- вносити аліментні платежі в депозит нотаріуса (нотаріальної контори) з одночасним направленням повідомлення за останнім відомим місцем проживання Подружжя про внесення аліментних платежів в депозит нотаріуса.

3.4. У разі порушення Чоловіком термінів виплати аліментів та інших платежів, передбачених цією угодою, він зобов'язаний сплатити Дружині пені в розмірі 0,1% (нуль цілих одна десята відсотка) від несплаченої суми за кожен день прострочення.

3.5. Дружина зобов'язується використовувати аліменти виключно на утримання дитини.

3.6. Чоловік залишає за собою право брати участь у вихованні дитини. Про кількість та тривалість зустрічей з дитиною сторони домовляються заздалегідь. Зустрічі Дружина з дитиною відбуваються на підставі попередньої домовленості між Подружжям.

Дитина має право на власний розсуд і з дозволу Подружжя проживати разом з Чоловіком, а також з його родичами, відвідувати екскурсії, культурні установи, відпочивати в інших містах і країнах.

3.7. У разі виїзду дитини за кордон витрати по його проживання, харчування, навчання, лікування та інші необхідні витрати несе сторона, з ініціативи якої дитина виїхала за кордон або яка супроводжує його в такій поїздці.

4.Срок ДІЇ УГОДИ

4.1. Ця угода набуває чинності з моменту розірвання шлюбу між Подружжям і припиняє свою дію при настанні одного з наступних подій:

- при досягненні дитиною повнолітнього віку;

- при оголошенні дитини, яка досягла 16-ти років, повністю дієздатним;

- смерті однієї зі сторін угоди;

- настання інших подій, з якими закон пов'язує припинення зобов'язань по сплаті аліментів.

4.2. Розмір виплачуваних аліментів може бути зменшений в наступних випадках:

- втрати Платником аліментів працездатності менш ніж на 50%;

- настання інших обставин, з якими закон пов'язує право Платника вимагати зменшення розміру виплачуваних аліментів.

4.3. Зменшення розміру аліментів здійснюється за згодою сторін, а в разі недосягнення угоди в судовому порядку.

4.4. Сторони мають право за взаємною згодою в будь-який час змінити цю угоду або припинити його у встановленій законом формі.

5. Заключні положення

5.1.Во всьому, що не врегульовано цим угодою, подружжя будуть керуватися нормами Сімейного Кодексу Російської Федерації, а при відсутності в ньому регулюючих правил - Цивільним Кодексом та іншими федеральними цивільними законами.

5.2.Содержаніе ст. _______ Цивільного Кодексу Російської Федерації сторонам нотаріусом роз'яснено.

5.3.Настоящій договір містить весь обсяг угод між сторонами щодо предмета цієї угоди, скасовує і робить недійсними всі інші зобов'язання або подання, які могли бути прийняті або зроблені сторонами, будь то в усній або письмовій формі, до укладення цього договору.

5.4.Сторони договору в присутності нотаріуса заявили, що вони не позбавлені дієздатності, за станом здоров'я можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки, не страждають захворюваннями зору та слуху, іншими захворюваннями (в тому числі психічним розладом), що перешкоджають усвідомити суть підписується договору і обставин його укладення, а також не перебувають в такому стані, коли вони не здатні розуміти значення своїх дій або керувати ними, що у них відсутні обставини, змушують вчинити ь дану угоду на вкрай невигідних для них умовах.

5.5. Витрати, пов'язані з нотаріальним посвідченням цієї угоди оплачує гр-н РФ __.

5.6. Цей договір складено в трьох примірниках, один з яких зберігається в справах нотаріуса міста Москви
_______ за адресою: місто Москва, _____, тел. ____, по примірнику видається _____ і _____.

ПІДПИСИ СТОРІН:

Платник аліментів (Чоловік):

_____________________________________________________

Одержувач аліментів (Дружина):

_____________________________________________________

Так що ж таке аліментні угоду?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online